Рішення
від 30.08.2011 по справі 5010/1430/2011-22/57
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАН О-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 серпня 2011 р. Справа № 5010/1430/2011-22/57

Господарський суд Івано -Франківської області у скла ді судді Малєєвої О.В.

при секретарі судового за сідання Костюк І. В.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні справу

за позовом: приватного підп риємства "Юридична агенція "П риватна срава Плюс К", вул.Чорн овола, 13/3, м. Калуш, Івано-Франкі вська область, 77300,

до відповідача: малого прив атного підприємства " Буран", в ул. М. Заньковецької, 23,

с. Голинь, Калуський район, І вано-Франківська область, 77300,

про визнання дійсним догов ору купівлі-продажу майнових паїв та майна №7 від 31.03.07р.,

за участю представників ст орін:

від позивача: представник ОСОБА_1, довіреність №01/07-11 ві д 01.07.11р., керівник ОСОБА_2, дов ідка з ЄДРЮОФОП від 25.06.11р.

від відповідача: не з'явили сь,

ВСТАНОВИВ:

Приватне підприємство " Юридична агенція Плюс К" звер нулось з позовом до малого пр иватного підприємства "Буран " про визнання дійсним догово ру купівлі-продажу майнових паїв та майна №7 від 31.03.07р. Заявл ені позовні вимоги мотивован і тим, що 31.03.07р. між малим приват ним підприємством "Буран" та п риватним підприємством "Юрид ична агенція "Приватна справ а плюс К" в письмовій формі бул о укладено договір купівлі-п родажу майнових паїв та майн а №7, за умовами якого відповід ач зобов'язувався передати у власність позивача майнові паї та майно, а позивач зобов'я зувався прийняти їх і оплати ти. Вказує на те, що перелік ма йнових паїв (майнових сертиф ікатів), що належать відповід ачу та які передавалися пози вачу, зазначені у додатку №1 до договору і право власності в ідповідача на майнові паї пі дтверджувалося договорами к упівлі-продажу майнових паїв , свідоцтвами на право власно сті на майнові паї. Склад майн а, що передавалося відповіда чем позивачу, його найменува ння та загальна вартість заз начені в додатку №2 до договор у, визначення переліку даног о майна підтверджується про токолом зборів пайовиків-спі власників від 08.12.06р. та актом пр иймання-передачі майна від 16.0 2.07р. Вказує на те, що відповідно до п.2.1. договору вартість майн ових паїв та майна становила 247000,00 грн., які відповідно до п.2.2. д оговору позивач зобов'язував ся перерахувати продавцю на протязі 30 календарних днів пі сля підписання договору. Пос илається на те, що 31.03.07р. згідно акту приймання-передачі відп овідачем передано, а позивач ем прийнято майнові паї та ма йно і що розрахунки між сторо нами проведено в повному обс язі, що підтверджується акто м від 28.02.2010р. про припинення вза ємних зобов'язань шляхом зар ахування зустрічних однорід них вимог на загальну суму 247000г рн. та актом звірки взаємних розрахунків станом на 31.03.2010р. По зовні вимоги обгрунтовує тим , що згідно п.4.2. даного договору сторони домовились про нота ріальне посвідчення договор у і, недивлячись на виконання його умов, відповідач ухиляє ться від такого посвідчення (листи відповідачу від 01.07.10р. та від 01.06.11р.). Вважає, що до спірних правовідносин підлягає заст осуванню ст.220 ЦК України.

Відповідач заявлений позо в визнав (заява про визнання п озовних вимог від 10.08.2011р.), проси в розглядати справу без учас ті його представника.

Заслухавши пояснення пред ставників позивача, дослідив ши інші зібрані у справі дока зи, оцінивши їх відповідно до приписів ст.43 ГПК України, суд встановив наступне.

Між малим приватним підпри ємством "Буран" , як продавцем, та приватним підприємством "Юридична агенція Плюс К", як п окупцем в письмовій формі бу в укладений договіру купівлі -продажу майнових паїв та май на №7 від 31.03.07р. (надалі “договір ”).

Згідно п.1.1. договору продаве ць зобов'язується передати у власність покупцю належні й ому майнові паї та майно, а пок упець зобов'язується прийня ти і оплатити їх. Перелік майн ових паїв (майнових сертифік атів), що належать продавцю, та які передають покупцю зазна чені додатку №1 до договору; пі дставою їх набуття є договор и купівлі-продажу майнових п аїв та свідоцтва про право вл асності на майнові паї (п.1.2.дог овору). Докладний склад майна , що передається, його наймену вання, загальна вартість заз начені в додатку №2 до договор у; право власності продавця н а це майно підтверджується п ротоколом №1 зборів пайовикі в-співвласників майна колишн ьої селянської спілки “Нове життя” від 08.12.2006р. та актом прий мання-передачі майна від 16.02.2007р ., що знаходиться в с.Голинь Ка луського району. Ціна продаж у визначена в п.2.1. договору в ро змірі 247000грн. Покупець зобов'я зався перерахувати гррошові кошти на розрахунковий раху нок продавця на протязі 30 кале ндарних днів після підписанн я договору або внести грошов і кошти в касу продавця (п.2.2.дог овору). В п.2.3. договору передбач ено право сторін встановлюва ти іншу форму, вид та порядок р озрахунків. В розділах 3,4 дого вору визначено здійснення пр ийняття-передачі майнових па їв згідно акту приймання-пер едачі (додаток №4), майна - згі дно акту приймання-передачі (додаток №5).

За умовами п.4.2., п.4.3 договору п родавець та покупець домовил ись про нотаріальне посвідче ння договору і встановили, що право власності на майнові п аї та майно переходить до пок упця після нотаріального пос відчення договору та з момен ту підписання актів прийманн я-передачі.

Додаток №1 до договору місти ть перелік майнових паїв (май нових сертифікатів), що перед аються покупцю з вказівкою с відоцтв про право власності на майновий пай. Кількість ма йнових паїв - 328, загальна їх вар тість - 247000грн.

В додатку №2 до договору від повідно до вказаних майнових паїв визначено майно, на які п ридбані майнові права поширю ються, а саме - прохідна будк а, телятник-1, теллятник-2, телят ник-3, гноєсховище, сінажна спо руда-2, сінажна споруда-3, запра вочна, столярний цех, склад бу дматеріалів, лісопильний цех , кормоцех, автовага, зерноскл ад, навіс та тоці, ремонтна май стерня, водонапірна башня, на сосна - розташовані за адрес ою: вул.С.Бандери,1, с.Голинь, Кал уський район, Івано-Франківс ька область; цегельна піч, про хідна, навіс для сушки цегли-1, навіс для сушки цегли-3, навіс для сушки цегли-4, навіс для су шки цегли-5, навіс для сушки це гли-6, формовочний цех - рошта шовані за адресою: вул.Л.Украї нки,1, с.Голинь, Калуський райо н, Івано-Франківська область ; будинок оператора - рошташо ваний за адресою: вул.Є.Конова льця,72-а, с.Голинь, Калуський р айон, Івано-Франківська обла сть. Вартість даного майна ст ановить вартість придбаних м айнових паїв - 247000грн.

З протоколу №1 зборів пайови ків-співвласників майна коли шньої селянської спілки “Нов е життя” від 08.12.2006р. вбачається прийняття рішення щодо прода жу співлвасниками МПП “Буран ” належного їм майнового паю і про виділення в натурі вище переліченого майна МПП “Бура н” після купівлі майнових па їв у пайовиків. Додатком до пр отоколу зборів є уточнений с писок пайовиків із зазанченн ям розміру і вартості майнов ої частки. Передача МПП “Бура н” вказаного майна здійснен а згідно акту приймання-пере дачі від 16.02.2007р.

31.03.2007р. сторонами підписані а кти приймання-передачі перел ічених майнових паїв та майн а, які є додатками №3,№4 до догов ору.

Заявою відповідача від 28.02.2010р . про припинення зобов'язань з арахування зустрічних вимог на загальну суму 247000грн. та акт ом звірки взаємних розрахунк ів станом на 31.03.2010р. підтверджує ться проведення розрахунків за договором.

На виконання умов п.4.2., п.4.3 дог овору позивач направляв відп овідачу вимоги про нотаріаль не посвідчення договору від 01.07.2010р., від 01.06.2011р., отримання яких підтверджується відповідни ми відмітками про вручення.

При вирішенні даного спору суд виходить з наступного.

Згідно ч.2 ст.11 ЦК України під ставами виникнення цивіль них прав та обов'язків, зокр ема, є договори та інші правоч ини. Згідно ч.4 ст.203 ЦК України п равочин має вчинятися у форм і, встановленій законом. Відп овідно до п.1 ч.1 ст. 208 ЦК України правочини між юридичними осо бами належить вчиняти у пись мовій формі. За приписами ч.1 с т.209 ЦК України правочин, який вчинений у письмовій формі , підлягає нотаріальному по свідченню лише у випадках, в становлених законом або дом овленістю сторін.

Так як законом нотаріально го посвідчення договору купі влі-продажу майнових паїв не передбачено, то вказаний дог овір підлягає нотаріальному посвідченню за домовленістю сторін.

При цьому майновий пай - це частка майна у пайовому фонд і колишнього колективного сі льськогосподарського підпр иємства, що належить члену та кого підприємства або іншій особі, яка має на нього право, виражена в грошовій формі та у відсотках розміру пайовог о фонду; майновий пай посвідч ується свідоцтвом про право власності на майновий пай чл ена колективного сільського сподарського підприємства (м айновим сертифікатом) (п.1.2 Рек омендацій щодо порядку здійс нення права спільної частков ої власності власниками майн ових паїв колишніх колективн их сільськогосподарських пі дприємств, затверджених нака зом Міністерства аграрної п олітики України 20.05.2008 №315).

Враховуючи визначення май на та майнових прав, наведене в ст.190 ЦК України, предметом до говору, укладеного між позив ачем та відповідачем, є майно ві права щодо майна, перелік я кого наведено в додатку №2 до д оговору. При цьому зміст дого вору не передбачає переходу права власності на дане майн о від позивача до відповідач а.

Як передбачено ч.2 ст.220 ЦК Ук раїни, якщо сторони домовили ся щодо усіх істотних умов до говору, що підтверджується письмовими доказами, і відб улося повне або часткове вик онання договору, але одна із с торін ухилилася від його нот аріального посвідчення, суд може визнати такий договір д ійсним. У цьому разі наступн е нотаріальне посвідчення договору не вимагається.

Враховуючи викладене, позо в підлягає задоволенню.

Згідно ст.49 ГПК України суд ові витрати покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст.8, 124 Ко нституції України, ст.ст. 43, 49, 82 - 85 Господарського процесуаль ного кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Задовольнити позов прив атного підприємства "Юридичн а агенція "Приватна срава Плю с К" до малого приватного підп риємства " Буран" про визнання дійсним договору купівлі-пр одажу майнових паїв та майна №7 від 31.03.07р.

Визнати дійсним договір ку півлі-продажу майнових паїв та майна №7 від 31.03.07р., укладений між приватним підприємство м "Юридична агенція "Приватна срава Плюс К" та малим приватн им підприємством " Буран" .

Стягнути з малого приватно го підприємства " Буран" (вул. М . Заньковецької, 23, с.Голинь, Кал уський район, Івано-Франківс ька область, 77300, код 19395840) в корис ть приватного підприємства " Юридична агенція "Приватна с рава Плюс К" (вул.Чорновола, 13/3, м . Калуш, Івано-Франківська обл асть, 77300, код 34672299 ) 2470 (дві тисячі чо тириста сімдесять) грн. сплач еного державного мита та 236 (дв істі тридцять шість)грн. витр ат на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су.

Наказ видати стягувачеві п ісля набрання рішенням закон ної сили.

Суддя Малєєва О.В.

Повне рішення складе но 05.09.11

виготовлено в КП "Документообіг госп. суді в"


Стефанів М. М. 05.09.11

Дата ухвалення рішення30.08.2011
Оприлюднено26.09.2011
Номер документу18242149
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5010/1430/2011-22/57

Ухвала від 07.03.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Малєєва О.В.

Ухвала від 27.02.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Малєєва О.В.

Ухвала від 03.05.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Новосад Д.Ф.

Ухвала від 03.04.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Новосад Д.Ф.

Ухвала від 03.04.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Новосад Д.Ф.

Рішення від 30.08.2011

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Малєєва О. В.

Ухвала від 18.08.2011

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Малєєва О. В.

Ухвала від 11.08.2011

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Малєєва О. В.

Ухвала від 21.07.2011

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Малєєва О. В.

Ухвала від 14.07.2011

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Малєєва О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні