Постанова
від 06.09.2011 по справі 29/5005/7052/2011
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕ ЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06.09.2011 року Справа № 29/5005/7052/2011

Дніпропетровський апеляц ійний господарський суд у ск ладі колегії суддів:

головуючого судді Джих ур О.В. (доповідач)

суддів: Виноградник О.М., Лисенко О.М.

при секретарі судового зас ідання: Корх Д.В.

за участю сторін:

від скаржника: ОСОБА_1 , представник, довіреність №23 876/8/10-020 від 07.09.09 (був присутнім в суд овому засіданні 23 серпня 2011 рок у); Петерс В' ячеслав Ігоро вич, інспектор податкової с лужби ІІ рангу, посвідчення с ерії НОМЕР_1 від 08.10.07;

від ініціюючого кредито ра: ОСОБА_3, представник , нотаріально-посвідчена дов іреність №200 від 04.03.11 (був присут нім в судовому засіданні 23 сер пня 2011 року); ОСОБА_4 предста вник, довіреність №1113 від 30.08.11

представник боржника в суд ові засідання не з' явився, п ро час та місце судового засі дання повідомлений належним чином

розглянувши матеріали а пеляційної скарги Держав ної податкової адміністраці ї у Дніпропетровській област і, м. Дніпропетровськ

на постанову господарсь кого суду Дніпропетровської області від 09 червня 2011 року у справі № 29/5005/7052/2011

за заявою Фізичної осо би - підприємця ОСОБА_6, м . Дніпропетровськ

до Товариства з обме женою відповідальністю “ФІН .Н”, м. Дніпропетровськ

про визнання банкрутом ,-

ВСТАНОВИВ:

Постановою господар ського суду Дніпропетровськ ої області від 09 червня 2011 року (суддя Полєв Д.М.) визнано То вариство з обмеженою відпо відальністю “ФІН.Н” банкруто м; відкрито ліквідаційну про цедуру у справі строком на тр и місяці; ліквідатором Това риства з обмеженою відпові дальністю “ФІН.Н” призначено ініціюючого кредитора Фіз ичну особу - підприємця ОСОБА_6, яку зобов' язано ви конати певні дії, пов' язані з ліквідаційною процедурою.

Постанова господарського суду прийнята на підставі ст .52 Закону України “Про відновл ення платоспроможності борж ника або визнання його банкр утом”.

Не погодившись з вказаною п остановою, Державна податков а адміністрація у Дніпропетр овській області, м. Дніпропет ровськ її оскаржує на предме т неповного з' ясування судо м обставин справи, невідпові дності нормам матеріального та процесуального права.

Скаржник, посилаючись на по ложення ст.52 Закону України “П ро відновлення платоспромож ності боржника або визнання його банкрутом”, стверджує, щ о згідно витягу з Єдиного дер жавного реєстру юридичних ос іб та фізичних осіб -підприєм ців станом на 30 травня 2011 року м ісцезнаходження боржника зм інилось, на сьогоднішній ден ь воно значиться за адресою: м . Дніпропетровськ, вул. Красно заводська, буд.50, але Товарис тво з обмеженою відповідал ьністю “ФІН.Н” продовжує отр имувати поштову кореспонден цію за старою адресою: 04070, м.Киї в - 70, вул. Борисоглібська 15-в. Д о того ж, представники Това риства з обмеженою відпові дальністю “ФІН.Н” отримують судові повістки та приймають участь у судових засіданнях . Крім того, вже після визнання боржника банкрутом, останні м здійснювалось закриття ряд у розрахункових рахунків у б анківських установах, що вка зує на здійснення Товарист вом з обмеженою відповідал ьністю “ФІН.Н” господарської діяльності, а тому відсутнім за місцезнаходженням підпр иємство боржника вважати не можна.

Скаржник просить постанов у господарського суду Дніпро петровської області від 09 чер вня 2011 року скасувати.

Ліквідатор (ініціюючий кре дитор) доводи апеляційної ск арги заперечує, вважає поста нову від 09 червня 2011 року закон ною, просить залишити її без з мін, апеляційну скаргу без за доволення.

12 серпня 2011 року до Дніпропет ровського апеляційного госп одарського суду звернулося Товариство з обмеженою в ідповідальністю “Крост” (яке є конкурсним кредитором То вариства з обмеженою відпо відальністю “ФІН.Н”) з заявою №11/08-2 від 11 серпня 2011 року, в якій с тверджує, що керівництвом і з асновниками Товариства з обмеженою відповідальніст ю “ФІН.Н” вчинено низку злочи нів, спрямованих на умисне не виконання судових рішень, пр о доведення підприємства до банкрутства та наявності у б оржника рухомого та нерухомо го майна. Заявник звертався д о господарського суду з заяв ою про перехід до загальної п роцедури у справі про банкру тство Товариства з обмеж еною відповідальністю “ФІН.Н ”, заміну ліквідатора боржни ка Фізичної особи - підп риємця ОСОБА_6 та зупиненн я провадження у справі до при йняття рішень щодо порушення кримінальних справ правоохо ронними органами м. Дніпропе тровська та м. Севастополя.

В судовому засіданні 23 серп ня 2011 року оголошувалась пере рва до 06 вересня 2011 року.

Перевіривши доводи апеляц ійної скарги, дослідивши мат еріали справи, заслухавши пр едставників сторін, судова к олегія вважає, що апеляційна скарга задоволенню не підля гає з наступних підстав.

Провадження у справі про ба нкрутство Товариства з о бмеженою відповідальністю “ ФІН.Н”, м. Дніпропетровськ пор ушено 02 червня 2011 року за заяво ю Фізичної особи - підпр иємця ОСОБА_6 за ознаками ст.52 Закону України “Про відно влення платоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом” (далі Закон про банкр утство).

Державна податкова адміні страція у Дніпропетровській області не є кредитором То вариства з обмеженою відпо відальністю “ФІН.Н”, з кредит орськими вимогами до боржник а не зверталася, але судова ко легія вважає, що апеляційну с каргу слід розглядати по сут і, виходячи з наступного.

Згідно ч.1 ст.4 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни господарський суд виріш ує господарські спори на під ставі Конституції України, ц ього Кодексу, інших законода вчих актів України, міжнарод них договорів, згода на обов'я зковість яких надана Верховн ою Радою України.

Відповідно до ч.1 ст.91 Господа рського процесуального коде ксу України право апеляційно го оскарження мають не лише с торони у справі, а й особи, які не брали участь у справі, якщо господарський суд вирішив п итання про їх права та обов' язки.

Згідно ст.2 Закону України “ Про державну податкову служб у в Україні” завданнями орга нів державної податкової слу жби є здійснення контролю за додержанням податкового зак онодавства, правильністю обч ислення, повнотою і своєчасн істю сплати до бюджетів, держ авних цільових фондів податк ів і зборів (обов' язкових пл атежів), а також неподаткових доходів, установлених закон одавством.

Відповідно до приписів ст.41 Податкового кодексу органи державної податкової служби є контролюючими органами, як і уповноважені здійснювати з аходи щодо забезпечення пога шення податкового боргу в ме жах їх повноважень.

Отже, в процедурі банкрутст ва відсутнього боржника, док и не буде встановлено фактич на наявність або відсутність податкового боргу у платник а податків - відсутнього бор жника, постанова про визнанн я його банкрутом, стосується обов' язку органів Державно ї податкової інспекції на вс тановлення податкових зобов ' язань перед бюджетом у так ого платника податків.

Крім того, статтею 129 Констит уції України проголошено при нцип забезпечення апеляційн ого та касаційного оскарженн я рішення суду, крім випадків встановлених законом.

Згідно ч.1 ст.52 вказаного Зако ну у разі, якщо громадянин-під приємець - боржник або керівн і органи боржника - юридично ї особи відсутні за її місцез находженням, або у разі ненад ання боржником протягом року до органів державної податк ової служби згідно із законо давством податкових деклара цій, документів бухгалтерськ ої звітності, а також за наявн ості інших ознак, що свідчать про відсутність підприємниц ької діяльності боржника, за ява про порушення справи про банкрутство відсутнього бор жника може бути подана креди тором незалежно від розміру його вимог до боржника та стр оку виконання зобов' язань.

Наведена норма передбачає , що заява про порушення справ и про банкрутство відсутньог о боржника є підставою для по рушення провадження у справі у випадку наявності будь - я кої з підстав, передбачених с таттею 52 Закону про банкрутст во.

Отже при розгляді справи за правилами ст.52 вказаного Зако ну предметом доказування є в изначення місцезнаходження боржника - юридичної особи та факт відсутності керівни х органів за її місцезнаходж енням (постанова Верховного Суду України від 06 червня 2006 ро ку у справі №Б48/12-05).

Окрім визначених у вказані й статті Закону особливостей обов' язковою умовою поруше ння справи про банкрутство в ідсутнього боржника є визнач ена ст.1 та ч.3 ст.6 Закону про бан крутство наявність безспірн их вимог до боржника.

Відповідно до ст.17 Закону Ук раїни “Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців”, який н абрав чинності з 01 липня 2004 рок у, в Єдиному державному реєст рі містяться відомості про в ідсутність юридичної особи з а її місцезнаходженням, про в ідсутність підтвердження ві домостей про юридичну особу, а також відомості про зарезе рвовані найменування юридич них осіб.

Згідно з ч.1, 3 ст.18 зазначеного Закону якщо відомості, які пі длягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були вне сені до нього, то такі відомос ті вважаються достовірними і можуть бути використані в сп орі з третьою особою, доки до н их не внесено відповідних зм ін, якщо відомості, які підляг ають внесенню до Єдиного дер жавного реєстру, не були до нь ого внесені, вони не можуть бу ти використані в спорі з трет ьою особою.

Даний Закон також визначає порядок внесення до Єдиного державного реєстру записів про відсутність юридичної ос оби за її місцезнаходженням.

Згідно витягу з Єдиного дер жавного реєстру юридичних ос іб та фізичних осіб - п ідприємців (а.с.13) Товариство з обмеженою відповідальні стю “ФІН.Н” відсутнє за місце знаходженням.

Вказане також підтверджує ться довідкою з Єдиного держ авного реєстру, яка містить п овний перелік всіх реєстраці йних дій, проведених боржник ом з моменту реєстрації, що пі дтверджується записом №32.

Вказана довідка надана іні ціюючим кредитором на вимогу Дніпропетровського апеляці йного господарського суду (а .с.93-102).

Таким чином, відсутність бо ржника за місцезнаходженням підтверджена належними дока зами.

Безспірність грошових вим ог ініціюючого кредитора під тверджується виконавчим нап исом нотаріуса від 04 березня 2 011 року, постановою Красногвар дійського відділу державної виконавчої служби Дніпропет ровського міського управлін ня юстиції від 01 квітня 2011 року про відкриття виконавчого п ровадження, постановою відді лу державної виконавчої служ би від 26 травня 2011 року про пове рнення виконавчого документ а стягувачеві (а.с.26-28).

За таких обставин господар ський суд першої інстанції п рийшов до вірного висновку п ро необхідність визнання бор жника Товариство з обмеж еною відповідальністю “ФІН.Н ” банкрутом та відкриття лік відаційної процедури на підс таві ст.52 Закону України “Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання йо го банкрутом”.

Твердження скаржника що бо ржник знаходиться за адресою : м. Київ, вул. Борисоглібська 15- в спростовується матеріалам и справи.

Згідно довідки з Єдиного де ржавного реєстру юридичних о сіб та фізичних осіб - п ідприємців за вказаною адрес ою Товариство з обмежено ю відповідальністю “ФІН.Н” з находилось з 15 червня 2010 року д о 18 листопада 2010 року (записи №№ 24-28).

З 18 листопада 2010 року місцезн аходження боржника значитьс я: м. Дніпропетровськ, вул. Кра снозаводська, буд.50 (запис №28).

Заява про поновлення строк ів на апеляційне оскарження в Дніпропетровський апеляці йний адміністративний суд по давалася Товариством з о бмеженою відповідальністю “ ФІН.Н” до зміни місцезнаходж ення, оскільки датована 09 лист опада 2010 року, отримана апеляц ійним адміністративним судо м 12 листопада 2010 року (а.с.56).

Що стосується направлення адміністративним судом коре спонденції Товариству з обмеженою відповідальністю “ФІН.Н” за адресою м. Київ, вул . Борисоглібська 15-в, то повіст ки направлялися за адресою, в казаною боржником в апеляцій ній скарзі, яка була подана до зміни місцезнаходження.

Щодо заяви Товариства з обмеженою відповідальністю “Крост” від 11 серпня 2011 року, то апеляційна інстанція не має підставі для її розгляду, оск ільки на час прийняття оскар жуваної постанови Товарис тво з обмеженою відповідал ьністю “Крост” не був сторон ою у справі, апеляційну скарг у до апеляційного господарсь кого суду не подавав, його зая ва може бути предметом розгл яду в суді першої інстанції.

Враховуючи викладене, судо ва колегія вважає, що постано ва господарського суду Дніпр опетровської області від 09 че рвня 2011 року відповідає діючо му законодавству, підстави д ля її скасування відсутні.

Керуючись ст.ст.103 - 106 Господ арського процесуального код ексу України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Постанову господарсь кого суду Дніпропетровської області від 09 червня 2011 року у с праві № 29/5005/7052/2011 залишити без змі н.

Апеляційну скаргу Державн ої податкової адміністрації у Дніпропетровській області , м. Дніпропетровськ залишити без задоволення.

Постанова може бути оскарж ена в касаційному порядку у д вадцятиденний строк до Вищог о господарського суду Україн и.

Головуючий суддя О.В.Джихур

Суддя О.М. Виноградник

Суддя О.М. Лисенко

(Дата підписання по станови в повному обсязі 09.09.11р .)

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення06.09.2011
Оприлюднено28.09.2011
Номер документу18291588
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —29/5005/7052/2011

Ухвала від 01.11.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Постанова від 12.01.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Джихур Олена Василівна

Ухвала від 28.11.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Ухвала від 28.11.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Ухвала від 13.10.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Ухвала від 29.09.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Ухвала від 19.09.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Постанова від 06.09.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Джихур Олена Василівна

Ухвала від 20.07.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Постанова від 09.06.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні