Постанова
від 12.01.2012 по справі 29/5005/7052/2011
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕ ЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.01.2012 року Справа № 29/5005/7052/2011

Дніпропетровський апеляц ійний господарський суд у ск ладі колегії суддів:

головуючого судді Джих ур О.В. (доповідач)

суддів: Лисенко О.М., Вечі рко І.О.

при секретарі судового зас ідання: Ковзикові В.Ю.

за участю сторін:

від скаржника: ОСОБА_1 , довіреність № 05/01-4 від 05.01.11, пред ставник; ОСОБА_2, довірені сть № 05/01-4 від 05.01.11, представник;

від ДПА у Дніпропетровські й області: ОСОБА_3, довір еність № 708/10/10-507 від 11.01.11, представ ник;

від ДПІ у Красногвардійськ ому районі: ОСОБА_4, довір еність № 34230/10/10-006 від 25.11.10, представник

інші учасники процесу у суд ове засідання не з' явились, про час та місце судового зас ідання повідомлені належним чином.

розглянувши матеріали а пеляційної скарги Товари ства з обмеженою відповіда льністю “Крост”, м. Кривий Ріг

на ухвалу господарськог о суду Дніпропетровської обл асті від 28 листопада 2011 року у справі № 29/5005/7052/2011

за заявою Фізичної осо би - підприємця ОСОБА_7, м . Дніпропетровськ

до Товариства з обме женою відповідальністю “ФІН .Н”, м. Дніпропетровськ

про визнання банкрутом ,-

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарськ ого суду Дніпропетровської о бласті від 28 листопада 2011 року (суддя Полєв Д.М.) затверджено ліквідаційний баланс та звіт ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальніст ю “ФІН.Н”; ліквідовано юридич ну особу Товариство з обм еженою відповідальністю “ФІ Н.Н”; визнано погашеними вимо ги Фізичної особи - підп риємця ОСОБА_7 на суму 30 300, 00 г рн., Державної податкової інс пекції у Красногвардійськом у районі м. Дніпропетровська на суму 1 083 807, 80 грн., Товариства з обмеженою відповідальні стю “Крост”; припинено повно важення ліквідатора - ініці юючого кредитора Фізичної особи - підприємця ОСОБ А_7; провадження у справі при пинено.

Ухвала господарського суд у прийнята на підставі ст.ст.22 , 32, п.6 ст.40 Закону України “Про в ідновлення платоспроможнос ті боржника або визнання йог о банкрутом” (далі Закон про б анкрутство).

Не погодившись з вказаною у хвалою, кредитором Товарис твом з обмеженою відповіда льністю “Крост” подано апеля ційну скаргу, в якій скаржник посилаючись на порушення су дом норм матеріального та пр оцесуального права просить с касувати ухвалу господарськ ого суду від 28 листопада 2011 рок у, справу повернути на розгля д господарського суду Дніпро петровської області.

Скаржник наголошує на тому , що ліквідатором банкрута Фізичною особою - підприє мцем ОСОБА_7 не було вжито всіх заходів спрямованих на пошук майна підприємства, ос кільки в наявності у Товари ства з обмеженою відповіда льністю “ФІН.Н” є рухоме та не рухоме майно, яке приховано в ід стягнення, про що скаржник неодноразово повідомляв гос подарський суд та ліквідатор а відповідними заявами. Але Фізичною особою - підприє мцем ОСОБА_7 не було зробл ено жодних дій для поверненн я зазначеного майна та включ ення його до ліквідаційної м аси.

Товариство з обмеженою в ідповідальністю “Крост” вва жає, що ліквідатор банкрута Фізична особа - підприєме ць ОСОБА_7 є зацікавленою у якнайшвидчому завершенні п роцедури банкрутства та спис анні заборгованості з Това риства з обмеженою відпові дальністю “ФІН.Н” до державн ого бюджету України та Това риства з обмеженою відпові дальністю “Крост”.

Скаржник зазначає, що дії ке рівництва підприємства банк рута, ліквідатора ОСОБА_7 містять ознаки злочинів, а са ме: доведення підприємства д о банкрутства, у зв' язку з чи м Товариством з обмежено ю відповідальністю “Крост” д о господарського суду були п одані копії заяв до Генераль ної прокуратури України та д о прокуратур Дніпропетровсь кої області та м. Севастополя , Державної податкової адмін істрації у Дніпропетровські й області щодо вирішення пит ання про порушення криміналь них справ за встановленими ф актами, у зв' язку з чим, на ду мку скаржника, господарський суд повинен був зупинити про вадження у справі про банкру тство Товариства з обмеж еною відповідальністю “ФІН.Н ” та направити справу до слід чих органів, про що суду було п одано відповідне клопотання , в задоволенні якого було без підставно відмовлено.

До того ж, як стверджує лікв ідатор банкрута ОСОБА_7, в неї відсутня будь - яка фінансово - господарськ а та бухгалтерська документа ція Товариства з обмежен ою відповідальністю “ФІН.Н”, наявність якої дозволило б д остовірно встановити наявні сть рухомого та нерухомого м айна банкрута, яке приховано від стягнення.

Скаржник наголошує на тому , що господарським судом оцін ки вказаним фактам надано не було, що завдало майнової шко ди інтересам Товариства з обмеженою відповідальніст ю “Крост” та державі, просить ухвалу господарського суду скасувати, апеляційну скаргу задовольнити.

Представник Державної под аткової інспекції у Красногв ардійському районі м. Дніпро петровська підтримав доводи апеляційної скарги.

Ліквідатор Фізична осо ба - підприємець ОСОБА_7 в судові засідання 27 грудня 2011 р оку, 12 січня 2012 року не з' явила сь, про час та місце судових за сідань повідомлена належним чином.

Ухвалою суду від 27 грудня 2011 р оку строк розгляду апеляційн ої скарги Товариства з об меженою відповідальністю “К рост” продовжено до 13 січня 2012 року, розгляд справи відклад ено до 12 січня 2012 року.

Перевіривши доводи апеляц ійної скарги, дослідивши мат еріали справи, заслухавши по яснення представників сторі н, судова колегія вважає, що ап еляційна скарга підлягає зад оволенню з наступних підстав .

Провадження у справі про ба нкрутство Товариства з о бмеженою відповідальністю “ ФІН.Н”, м. Дніпропетровськ пор ушено господарським судом Дн іпропетровської області 02 че рвня 2011 року за заявою Фізич ної особи - підприємця О СОБА_7, м. Дніпропетровськ за ознаками ст.11, 12, 52 Закону Україн и “Про відновлення платоспро можності боржника або визнан ня його банкрутом” (далі Зако н про банкрутство).

Постановою господарського суду від 09 червня 2011 року визна но банкрутом Товариство з обмеженою відповідальніст ю “ФІН.Н”, м. Дніпропетровськ, відкрито ліквідаційну проце дуру у справі строком на три м ісяці, ліквідатором банкрута призначено ініціюючого кред итора Фізичну особу - пі дприємця ОСОБА_7, яку зобо в' язано здійснити певні дії , пов' язані з процедурою лік відації.

В газеті “Урядовий кур' єр ” від 17 червня 2011 року №109 ліквід атором опубліковано оголоше ння про визнання боржника ба нкрутом і відкриття щодо ньо го ліквідаційної процедури ( а.с.6 т.2).

21 липня 2011 року ліквідатором подано на затвердження суду звіт ліквідатора та ліквіда ційний баланс банкрута, 19 вере сня 2011 року подано на затвердж ення уточнений звіт ліквідат ора, який оскаржуваною ухвал ою затверджено.

Відповідно до статті 32 Зак ону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ” (далі Закон) після завершенн я усіх розрахунків з кредито рами ліквідатор подає до гос подарського суду звіт та лік відаційний баланс, до якого д одаються: показники виявлено ї ліквідаційної маси (дані її інвентаризації); відомості п ро реалізацію об' єктів лікв ідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі -продажу; копії договорів куп івлі-продажу та акти прийман ня - передачі майна; реєстр в имог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кре диторів; документи, які підтв ерджують погашення вимог кре диторів.

Господарський суд після за слуховування звіту ліквідат ора та думки членів комітету кредиторів або окремих кред иторів виносить ухвалу про з атвердження звіту ліквідато ра та ліквідаційного балансу .

Якщо за результатами лікві даційного балансу після задо волення вимог кредиторів не залишилося майна, господарсь кий суд виносить ухвалу про л іквідацію юридичної особи - банкрута.

Отже, за приписами статті 32 З акону звіт ліквідатора та по даний ним ліквідаційний бала нс є підсумковими документам и, які підтверджують належне проведення ліквідатором всі х заходів ліквідаційної проц едури, повне вжиття ним заход ів по виявленню кредиторів т а активів боржника, за резуль татом розгляду яких суд прий має рішення про можливість в ідновлення платоспроможнос ті боржника або встановлює н еможливість задоволення вим ог конкретних кредиторів, пр иймає рішення про ліквідацію боржника та припинення пров адження у справі.

Тобто, спеціальним законод авством про банкрутство визн ачено обов' язок ліквідатор а в ході ліквідаційної проце дури вжити повних заходів по розшуку та стягненню активі в боржника, і такі вчинення та ких дій не може бути передору чено іншим органам.

Як вбачається з матеріалів справи, господарський суд Дн іпропетровської області зат верджуючи поданий ліквідато ром Фізичною особою - пі дприємцем ОСОБА_7 звіт та ліквідаційний баланс банкру та виходив з достатності під став щодо затвердження лікві даційного балансу. Встановив ши, що за результатами ліквід аційного балансу у банкрута відсутнє майно, суд дійшов ви сновку про ліквідацію юридич ної особи.

Між тим, ліквідатором Фі зичною особою - підприємц ем ОСОБА_7 не було вжито вс іх заходів по виявленню у бан крута майнових активів.

З листа Територіального Уп равління Держгірпромнагляд у по Автономній Республіці К рим та місту Севастополю від 01 грудня 2010 року за №08/1969 (т.2 а.с.119) вб ачається, що Товариство з обмеженою відповідальністю “ФІН.Н” прийняло на себе зобо в' язання по організації і б езпечній експлуатації башто вого крану марки НК 30/21В зав. № НОМЕР_1 випуску 2007 року, вироб ництво Китай.

Відповідно до Правил будов и і безпечної експлуатації в антажопідіймальних кранів, з атверджених наказом Державн ого комітету України з проми слової безпеки, охорони прац і та гірничого нагляду від 18 ч ервня 2007 року №132, що свідчить пр о те, що в експлуатації Това риства з обмеженою відпові дальністю “ФІН.Н” знаходитьс я вказаний баштовий кран.

Згідно наданої скаржником копії акту прийняття - пере дачі від 23 січня 2008 року у власн ість Товариства з обмеже ною відповідальністю “ФІН.Н” як покупцем було передано ві д Товариства з обмеженою відповідальністю “Будмонта ж -Сервіс” баштовий кран НК 30/21, 2007 року випуску, виробництва К итай (т.3 а.с.86).

Незважаючи на те, що 09 квітня 2010 року банкрут передав вказа ний кран Товариству з обм еженою відповідальністю “Се рб”, він не знятий з державної реєстрації в територіальном у управлінні Держгірпромнаг ляду по Автономній Республіц і Крим і місту Севастополю.

При здійсненні ліквідацій ної процедури ліквідатор це питання не з' ясував, належн ість баштового крану НК 30/21 2007 ро ку випуску конкретному власн ику не встановлена.

Господарський суд на зазна чене уваги не звернув, у зв' я зку з чим висновок господарс ького суду, що у банкрута відс утнє майно є передчасним.

З огляду на викладене, ухвал а господарського суду Дніпро петровської області від 28 лис топада 2011 року підлягає скасу ванню на підставі ч.1 п.3 ст.104 Гос подарського процесуального кодексу України, а справа - п ередачі господарському суду Дніпропетровської області д ля розгляду на стадії ліквід ації.

Керуючись ст.ст.103 - 106 Господ арського процесуального код ексу України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Т овариства з обмеженою відп овідальністю “Крост”, м. Крив ий Ріг задовольнити.

Ухвалу господарського суд у Дніпропетровської області від 28 листопада 2011 року у справ і № 29/5005/7052/2011 скасувати.

Справу №29/5005/7052/2011 передати госп одарському суду Дніпропетро вської області для розгляду на стадії ліквідації.

Копію постанови направити Державному реєстратору для вчинення реєстраційних дій щодо Товариства з обмеже ною відповідальністю “ФІН.Н” (м. Дніпропетровськ , Красногвардійський район, в ул. Краснозаводська, будинок 50, ЄДРПОУ 33653359).

Постанова може бути оскарж ена в касаційному порядку у д вадцятиденний строк до Вищог о господарського суду Україн и.

Головуючий суддя О.В.Джихур

Суддя О.М. Лисенко

Суддя І.О. Вечірко

(Дата підписання поста нови в повному обсязі 16.01.12р.)

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення12.01.2012
Оприлюднено19.01.2012
Номер документу20858893
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —29/5005/7052/2011

Ухвала від 01.11.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Постанова від 12.01.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Джихур Олена Василівна

Ухвала від 28.11.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Ухвала від 28.11.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Ухвала від 13.10.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Ухвала від 29.09.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Ухвала від 19.09.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Постанова від 06.09.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Джихур Олена Василівна

Ухвала від 20.07.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Постанова від 09.06.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні