Рішення
від 11.08.2011 по справі 36/66пн
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАР СЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Д онецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

11.08.11 р. Сп рава № 36/66пн

Суддя господарського суд у Донецької області Гриник М .М.

при секретарі судового зас ідання Захаровій В.Б.

розглянув у відкритому суд овому засіданні господарськ ого суду справу

за позовом колективного пі дприємства „Анюта”, м. Макіїв ка

до відповідача1 Макіївсько ї міської ради, м. Макіївка

до відповідача2 Комунально го підприємства „Бюро техніч ної інвентаризації м. Макіїв ки”, м. Макіївка

за участю третьої особи без самостійних вимог на предме т спору на стороні відповіда ча Фонд державного майна Укр аїни у Донецькій області.

про визнання права власнос ті

Представники:

Від позивача: ОСОБА_1 за д овіреністю б/н від 24 травня 2011р .; ОСОБА_2 за довіреністю б/н від 24 травня 2011р.

Від відповідача1: не з'явивс я

Від відповідача2: не з'явивс я

Від третьої особи: ОСОБА_3 за довіреністю №7 від 10.01.2011р.

Від повідно до ст. 77 ГПК України в судовому

засіданні о голошувалась перерва з 13.07.2011р. п о

11.08.2011р.

До господарського су ду Донецької області надійшл а позовна заява колективного підприємства „Анюта”, м. Макі ївка до Макіївської міської ради, м. Макіївка, Комунальног о підприємства „Бюро технічн ої інвентаризації м. Макіївк и”, м. Макіївка про визнання пр ава власності на нерухоме ма йно: цілісний майновий компл екс, що розташований за адрес ою: м.Макіївка-26, вул. Лебедєва,1 2.

В обґрунтування позо вних вимог позивач посилаєть ся на те, що позивач є правонас тупником прав та обов' язків реорганізованого державног о комунального підприємства „Анюта”, у тому числі права вл асності на цілісний майновий комплекс, що придбаний на під ставі договору купівлі-прода жу від 03.01.1996р. При цьому, КП „БТІ м . Макіївки” заяву позивача пр о оформлення права власності на вищевказане нерухоме май но залишив без задоволення п осилаючись на те, що при уклад анні договору купівлі-продаж у з Фондом держмайна України у м. Макіївці та товариством п окупців членів трудового кол ективу перукарні №52-структу рного підрозділу ДКП „Анюта” не проведена державна реєст рація переходу права власнос ті, а також переходу права вла сності при реорганізації поз ивача.

Позивач в судовому за сіданні уточнив позовні вимо ги щодо переліку приміщень, я кі входять до цілісного майн ового комплексу, а саме: проси ть визнати право власності н а цілісний майновий комплекс , який складається з коридору площею 3,0 кв., коридору площею 7 ,70кв.м, каси площею 3,20 кв.м, залу п лощею 17,30 кв.м, кімнати площею 12,1 0кв. м , залу площею 30,20 кв.м , кори дору площею 3,70 кв.м , туалету пл ощею 1,30 кв.м , підсобного приміщ ення площею 8,20 кв.м, шафи площею 0,60 кв.м, загальною площею 87,30 кв.м .

Відповідач - 1, Макіївська міська рада, у відзиві на позо в проти позовних вимог запер ечує, посилаючись на невикон ання позивачем вимог законод авства щодо державної реєстр ації об' єкту нерухомого май на.

Відповідач - 2, Комунальне підприємство „Бюро технічно ї інвентаризації м. Макіївки ”, м. Макіївка надав заяву від 10.08.2010р., в якій просив розглянут и справу без свого представн ика, позовні вимоги вважає об ґрунтованими та такими, що пі длягають задоволенню.

Ухвалою суду від 21.06.201р. залуч ено в якості третьої особи бе з самостійних вимог на предм ет спору на стороні відповід ача - Фонд державного майна Ук раїни у Донецькій області, як ий у письмових поясненнях на позов повідомив, що РВ ФДМУ не є правонаступником ліквідов аного Макіївського представ ництва ФДМУ, а тому не може вва жатися стороною по справі та надавати пояснення.

Ухвалою суду від 18.08.2011р. ро згляд справи продовжено на 15 д нів до 16.08.2011р.

Відповідно до ст. 85 Господар ського процесуального кодек су України в судовому засіда нні, яке відбулось 11.08.11р. оголош ено вступну та резолютивну ч астини рішення.

Судом, відповідно до вимог с татті 81-1 Господарського проце суального кодексу України ск ладено протокол, який долуче но до матеріалів справи.

Дослідивши матеріали спра ви, оцінивши подані докази та заслухавши в судовому засід анні пояснення представникі в сторін, присутніх у судовом у засіданні, господарський с уд -

ВСТАНОВИВ:

03.01.1996р. між Фондом держм айна України у м. Макіївці та т овариством покупців членів т рудового колективу перукарн і №52 - структурного підрозді лу державного комунального п ідприємства „Анюта” укладен о договір купівлі-продажу ці лісного майнового комплексу №065.

Згідно п. 1.1 даного дого вору Фонд держмайна в м. Макії вці (продавець) зобов' язавс я передати у власність товар иству покупців членів трудов ого колективу перукарні №52 ст руктурного підрозділу держа вного комунального підприєм ства „Анюта” (покупець) майно та приміщення загальною пло щею 86,0м2 перукарні №52-структурн ої одиниці державного комуна льного підприємства „Анюта” , що знаходиться за адресою: м. Макіївка-26. вул. Лебедєва,12.

Згідно п. 1.2 договору на відчу жене майно та приміщення пра во власності переходить до п окупця з моменту підписання акту приймання-передачі.

На виконання умов дого вору, між сторонами складено акт приймання-передачі цілі сного майнового комплексу, д о складу якого увійшло майно та приміщення перукарні №52за гальною площею 86,0м2 державног о комунального підприємства „Анюта”, що знаходиться за ад ресою: м.Макіївка-26. вул. Лебедє ва,12., який завірено належним ч ином обома сторонами.

Згідно долученого до матер іалів справи технічного пасп орту, виготовленого БТІ м. Ма кіївки, цілісний майновий ко мплекс, що розташований за ад ресою: м.Макіївка-26, вул. Лебедє ва,12, складається з коридору п лощею 3,0 кв.м, коридору площею 7, 70 кв. м, каси площею 3,20 кв. м, залу п лощею 17,30 кв.м, кімнати площею 12,1 0 кв.м , залу площею 30,20 кв.м , корид ору площею 3,70 кв.м , туалету пло щею 1,30 кв.м , підсобного приміще ння площею 8,20 кв.м, шафи площею 0,60 кв.м, загальною площею 87,30 кв.м .

На підставі розпорядження голови Гірницької районної ради народних депутатів від 21.10.1996р. №1504-р державне комунальне підприємство „Анюта” перере єстровано у колективне підпр иємство „Анюта”.

Згідно п. 1.3 нової редакції Ст атуту колективного підприєм ства „Анюта” підприємство є правонаступником прав та обо в' язків реорганізованого Д КП перукарня „Анюта”.

Рішенням виконавчого комі тету Макіївської міської рад и від 13.04.2011р. №429/19 позивачу відмов лено в оформленні права влас ності на вищевказане нерухом е майно, у зв' язку з відсутні стю відомостей про державну реєстрацію нерухомого майна , що зазначено у свідоцтві про право власності від 27.09.1996р.

З метою оформлення права вл асності на цілісний майновий комплекс позивач також звер нувся із заявою до відповіда ч-2, КП „Бюро технічної інвента ризації м.Макіївки”, яке відм овило у проведенні реєстраці ї права власності на цілісни й майновий комплекс перукарн ю №52 загальною площею 87,30 кв. м., п осилаючись на відсутність пі дтвердження виникнення у ДКП „Анюта” права власності на ц ілісний майновий комплекс-пе рукарню №52.

За таких обставин, позивач з вернувся до господарського с уду з посиланням на ст. 392 Цивіл ьного кодексу України, ст. 20 Го сподарського кодексу Україн и з вимогою про визнання прав а власності за колективним п ідприємством „Анюта” на цілі сний майновий комплекс, що ро зташований за адресою: 86126, Доне цька область, м.Макіївка-26, вул . Лебедєва,12.

Дослідивши наявні в матері алах справи та надані в судов ому засіданні докази в їх сук упності суд дійшов висновку про задоволення позову з нас тупних підстав.

Відповідно до ст.. 1 Господар ського процесуального кодек су України Підприємства, уст анови, організації, інші юрид ичні особи (у тому числі інозе мні), громадяни, які здійснюют ь підприємницьку діяльність без створення юридичної осо би і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підп риємницької діяльності (далі - підприємства та організаці ї), мають право звертатися до г осподарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захи стом своїх порушених або осп орюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також дл я вжиття передбачених цим Ко дексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушен ням.

Згідно зі статтями 33 Господ арського процесуального код ексу України кожна сторона п овинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог і запер ечень.

Обов' язок доказування го сподарським процесуальним к одексом України покладено на сторони.

Згідно ст. 32 Господарського процесуального кодексу Укра їни доказами у справі є будь-я кі фактичні дані, на підставі яких господарський суд у виз наченому законом порядку вст ановлює наявність чи відсутн ість обставин, на яких ґрунту ються вимоги і заперечення с торін, а також інші обставини , які мають значення для прави льного вирішення господарсь кого спору.

Як зазначено раніше, 03.01.1996р. мі ж Фондом держмайна України у м. Макіївці та товариством по купців членів трудового коле ктиву перукарні №52 - структу рного підрозділу державного комунального підприємства „ Анюта”, правонаступником яко го є позивач, укладено догові р купівлі-продажу цілісного майнового комплексу №065.

На момент укладення вищена званого договору діяли норми Цивільного кодексу Українсь кої РСР в редакції 1963р. (далі- ЦК УКСР).

Згідно ст. 128 ЦК УКСР право вл асності (право оперативного управління) у набувача майна за договором виникає з момен ту передачі речі, якщо інше не передбачено законом або дог овором.

Умовами укладеного між сто ронами договору (п.1.2) також пер едбачено, що право власності на відчужене майно та приміщ ення переходять до покупця з моменту підписання акту при ймання-передачі.

За таких обставин, суд дійшо в висновку про те, що право вла сності на спірний майновий к омплекс у товариства покупці в членів трудового колективу перукарні №52-структурного пі дрозділу ДКП „Анюта” виникло 28.02.1996р., тобто з моменту підписа ння сторонами акту приймання -передачі.

Свідоцтво про власність ві д 27.09.1996р. за реєстраційним номер ом №142, видане представництвом Фонду державного майна Укра їни в м. Макіївці на підставі д оговору-купівлі-продажу №065 в ід03.01.1996р. право власності на ці лісний майновий комплекс - перукарню №52 ДКП „Анюта”.

Згідно п. 2.2 пункту 2 Правил де ржавної реєстрації об' єкті в нерухомого майна, що знаход иться у власності юридичних та фізичних осіб, затверджен их наказом Держжитлокомунго спом України від 13.12.1995р. №56 (далі- Правила) , які діяли на момент укладення вищевказаного дог овору купівлі-продажу, акту п рийому-передачі майна та отр имання свідоцтва про право в ласності, при реєстрації об' єктів нерухомого майна за юр идичними особами на оригінал і правовстановлюючого докум енту робиться реєстраційний напис. Якщо на правовстановл юючому документі немає місця для реєстраційного напису, т о видається реєстраційне пос відчення, яке є невід' ємною частиною правовстановлюючо го документу.

Товариством покупців член ів трудового колективу перук арні №52-структурного підрозд ілу ДКП „Анюта”21.10.1996р. №1504-р держ авним комунальним підприємс твом „Анюта” не дотримано ви мог Правил та не проведено де ржавну реєстрацію придбаног о майна.

Разом з тим, зазначена обста вина не позбавляє його права власності на куплене та факт ично отримане за договором к упівлі-продажу цілісного май нового комплексу №065 від 03.01.1996р. м айно, враховуючи те, що за вимо гами діючого на той час закон одавства право власності ви никла у покупця з дати підпис ання акту приймання-передачі .

21.10.1996р. №1504-р державне комуналь не підприємство „Анюта” пере реєстровано у колективне під приємство „Анюта” на підстав і розпорядження голови Гірни цької районної ради народних депутатів від 21.10.1996р. №1504-р. (далі - підприємство).

Відповідно до п. 1.2 нової реда кції Статуту колективного пі дприємства „Анюта” Підприєм ство створено в процесі реор ганізації шляхом викупу член ами колективу державного ком унального підприємства пеук арні „Анюта”.

За змістом п. 1.3 Статуту Підп риємство є правонаступником прав та обов' язків реорган ізованого ДКП перукарня „Аню та”.

Відповідно до ч. 4 ст. 147 Г осподарського кодексу Украї ни, право власності та майнов і права суб'єкта господарюва ння захищаються у спосіб, заз начений у статті 20 цього Кодек су.

Частиною 2 ст. 20 Господарсько го кодексу України передбаче но що кожний суб'єкт господар ювання та споживач має право на захист своїх прав і законн их інтересів.

Вказаною статтею Господар ського кодексу України встан овлено, що права та законні ін тереси зазначених суб'єктів захищаються, зокрема, шляхом визнання наявності або відс утності прав.

Аналогічне міститься і в ст .16 Цивільного кодексу України .

Таким чином, позов про визна ння права власності - це недог овірна вимога про констатаці ю перед третіми особами факт у приналежності позивачу пра ва власності на спірне майно , не поєднане з конкретними ви могами про повернення майна чи усунення інших перешкод, н е пов' язаних з позбавленням володіння.

Відповідно до приписів ст.с т.317, 320 Цивільного кодексу Укра їни, власникові належать пра во володіння, користування т а розпорядження майном, зокр ема, він має право використов увати своє майно для здійсне ння підприємницької діяльно сті, крім випадків, встановле них законом.

Згідно ст. 392 Цивільного коде ксу України власник майна мо же пред'явити позов про визна ння його права власності, якщ о це право оспорюється або не визнається іншою особою, а та кож у разі втрати ним докумен та, який засвідчує його право власності.

Приймаючи до уваги той факт , що позивач є правонаступник ом прав реорганізованого дер жавного комунального підпри ємства „Анюта”, суд дійшов ви сновку про набуття ним права власності на цілісний майно вий комплекс, розташований з а адресою: с. Макіївка-26, вул. Ле бідева,12.

Виходячи з того, що з боку ві дповідача не було припущено будь-яких неправильних дій, в наслідок яких виник спір по ц ій справі, згідно із ст.49 Госпо дарського процесуального ко дексу України судові витрати підлягають віднесенню на по зивача.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 1, 2, 22, 32, 33, 34, 49, 82-85 Госпо дарського процесуального ко дексу України суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги колект ивного підприємства „Анюта” , м. Макіївка до Макіївської мі ської ради, м. Макіївка, Комуна льного підприємства „Бюро те хнічної інвентаризації м. Ма кіївки”, м. Макіївка про визна ння права власності на нерух оме майно: цілісний майновий комплекс, що розташований за адресою: м.Макіївка-26, вул. Лебе дєва,12 - задовольнити.

Визнати за колективни м підприємством „Анюта”, м. Ма кіївка (86126, Донецька обл., м.Макі ївка, вул. Лебедєва,12, ідентифі каційний код 20320994) право власно сті на нерухоме майно: цілісн ий майновий комплекс, що розт ашований за адресою: м.Макіїв ка-26, вул. Лебедєва,12, до складу я кого входять коридор площею 3,0 кв.м, коридор площею 7,70 кв. м, ка са площею 3,20 кв. м, зал площею 17,30 к в.м, кімната площею 12,10 кв.м , зал площею 30,20 кв.м , коридор площею 3,70 кв.м , туалет площею 1,30 кв.м , пі дсобне приміщення площею 8,20 к в.м, шафа площею 0,60 кв.м, загальн ою площею 87,30 кв.м.

Судові витрати у справ і покласти на позивача.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апе ляційну скаргу не було подан о. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не с касовано, набирає законної с или після розгляду справи ап еляційним господарським суд ом.

Суддя Гриник М.М.

< Список > < Дов ідник >

< Список > < Довід ник >

Повний текст рішення скла дено та підписано 16.08.2011р.

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення11.08.2011
Оприлюднено28.09.2011
Номер документу18296278
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —36/66пн

Ухвала від 13.07.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гриник М.М.

Рішення від 11.08.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гриник М.М.

Ухвала від 21.06.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гриник М.М.

Постанова від 18.05.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Волік І.M.

Ухвала від 14.04.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Волік І.M.

Ухвала від 21.04.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Морщагіна Н.С.

Ухвала від 22.03.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Волік І.M.

Ухвала від 02.03.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Владимиренко C. B.

Постанова від 25.01.2010

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Величко Н.Л.

Ухвала від 11.01.2010

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Величко Н.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні