Ухвала
від 31.08.2011 по справі 42/115б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАР СЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Д онецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

У Х В А Л А

по справі про банкрутство

31.08.11 р. Справа № 42/115б

за заявою боржника Товар иства з обмеженою відповідал ьністю „Торгово - інвестиці йна фірма „Юго - Восток” м. До нецьк

про визнання банкрутом

арбітражний керуючий ОСО БА_2

Суддя Попов О.В.

Представники:

від кредиторів: ОСОБА_1 - за довіреністю від ПАТ „ПІРЕ УС БАНК МКБ” м. Київ

від боржника: не з' явився

арбітражний керуючий: ОС ОБА_2

Ухвалою суду від 16.07.10 за заяв ою Товариства з обмеженою ві дповідальністю „Торгово - і нвестиційна фірма „Юго - Во сток” м. Донецьк господарськ им судом Донецької області в ідносно нього порушена справ а про банкрутство по ст. 51 Зако ну України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ”.

Постановою суду від 16.08.10 борж ник визнаний банкрутом, відк рита ліквідаційна процедура строком на 6 місяців до 16.11.10, лік відатором призначений арбіт ражний керуючий ОСОБА_2

Ухвалою суду від 13.01.11строк лі квідаційної процедури продо вжений до 13.04.11.

До господарського суду Дон ецької області 29.03.11 надійшла з аява ПАТ „ПІРЕУС БАНК МКБ” м. К иїв від 24.03.11 №б/н щодо витребува ння відомостей про наявність судимості арбітражного керу ючого Патерилова В.В., визнанн я дії ліквідатора неналежним и, а також визнання договору - купівлі продажу недійсним.

Ухвалою суду від 10.05.11 ро згляд справи призначений на 21.06.11; ПАТ „ПІРЕУС БАНК МКБ” м. Ки їв зобов' язано направити ко пію заяви ліквідатору, доказ и направлення надати до суду ; ліквідатора зобов' язано н адати суду звіт про проведен у роботу у ході ліквідаційно ї процедури, письмові поясне ння по суті заяви ПАТ „ПІРЕУС БАНК МКБ” м.Київ.

20.06.11 до господарського суду Д онецької області надані пись мові пояснення ліквідатора в ід 17.06.11 по суті заяви ПАТ „ПІРЕУ С БАНК МКБ” м. Київ з доданими документами.

Ухвалою суду від 21.06.11 розгля д справи відкладений на 16.08.11; лі квідатора зобов' язано нада ти суду довідку щодо наявнос ті або відсутності судимості ; звіт про проведену роботу в х оді ліквідаційної процедури з доданими документами, в під твердження проведених дій.

02.08.11 до господарського суду Д онецької області надійшла за ява ПАТ „ПІРЕУС БАНК МКБ” м. Ки їв №б/н б/д, у якій посилаючись на неналежне виконання лікв ідатором своїх обов' язків, просить суд визнати дії лікв ідатора Патерилова В.В. щодо п родажу цінних паперів (акцій ), які належали ТОВ „Торгово - інвестиційна фірма „Юго - В осток” м.Донецьк незаконними ; визнати недійсними біржові контракти від 10.03.11, що укладені ТОВ „Фінансова компанія „Ал ьянс” за договором комісії т а підтверджують продаж цінни х паперів (акцій) ВАТ „ЗНВКФ „Б іотекінвест”, ЗАТ „Енергосою з”, які належали боржнику, та з астосувати наслідки недійсн ості правочину передбачені ч . 1 ст. 216 ЦК України.

12.08.11 до господарського суду Д онецької області надійшов зв іт ліквідатора про проведену роботу в ході ліквідаційної процедури ТОВ „Торгово - ін вестиційна фірма „Юго - Вос ток” м. Донецьк станом на 08.08.11 з доданими документами в підтв ердження проведених дій.

Ухвалою суду від 16.08.11 ро згляд справи відкладений на 31.08.11; ліквідатора зобов' язано надати суду відомості щодо м ожливості проведення оцінки наявних майнових активів бо ржника (цінних паперів (акцій )) з підтверджуючими документ ами з посиланням на методику оцінки та нормативні акти.

31.08.11 до господарського суду Донецької області лікв ідатором на виконання вимог ухвали суду від 16.08.11 супровідн им листом від 30.08.11 №42/115Б надані в ідомості щодо проведення оці нки наявних майнових активів боржника (цінних паперів (акц ій)).

Розглянувши в судовому зас іданні 31.08.11 заяви ПАТ „ПІРЕУС Б АНК МКБ” м. Київ від 24.03.11 №б/н, №б /н б/д, звіт ліквідатора про пр оведену роботу в ході ліквід аційної процедури ТОВ „Торго во - інвестиційна фірма „Юг о - Восток” м.Донецьк станом на 08.08.11 з доданими документами в підтвердження проведених дій, письмові пояснення лікв ідатора від 17.06.11 та матеріали с прави, заслухавши пояснення представника заявника та лік відатора, суд встановив:

За змістом заяв від 24.03.11 №б/н, №б/н б/д заявник - ПАТ „ПІРЕУС Б АНК МКБ” м. Київ посилаючись н а продаж майнових активів бо ржника (цінних паперів) без по годження з комітетом кредито рів та без оцінки майна проси ть суд визнати дії ліквідато ра Патерилова В.В. щодо продаж у цінних паперів (акцій), які н алежали ТОВ „Торгово - інве стиційна фірма „Юго - Восто к” м. Донецьк незаконними; виз нати недійсними біржові конт ракти від 10.03.11, що укладені ТОВ „ Фінансова компанія „Альянс” за договором комісії та підт верджують продаж цінних папе рів (акцій) ВАТ „ЗНВКФ „Біотек інвест”, ЗАТ „Енергосоюз”, як і належали боржнику, та засто сувати наслідки недійсності правочину передбачені ч. 1 ст. 216 ЦК України.

На підставі поданих матері алів справи та приписів чинн ого законодавства, дослідивш и матеріали справи та оцінив ши подані докази, суд вважає з аяви ПАТ „ПІРЕУС БАНК МКБ” м. К иїв від 24.03.11 №б/н, №б/н б/д такими , що задоволенню не підлягают ь, з огляду на наступне:

Згідно ст. 5 Закону України „ Про відновлення платоспромо жності боржника або визнання його банкрутом” (далі - Зако н про банкрутство) проваджен ня у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Гос подарським процесуальним ко дексом України, іншими закон одавчими актами України.

Відповідно до ч. 1 ст. 25 Закону про банкрутство на ліквідат ора банкрута покладається об ов'язок з реалізації майна ба нкрута у порядку, передбачен ому цим Законом, для задоволе ння вимог, включених до реєст ру вимог кредиторів.

Згідно п. 1 ст. 30 Закону про бан крутство після проведення ін вентаризації та оцінки майна банкрута ліквідатор розпочи нає продаж майна банкрута на відкритих торгах, якщо коміт етом кредиторів не встановле но інший порядок продажу май на банкрута. Порядок продажу майна банкрута, склад, умови т а строки придбання майна пог оджуються з комітетом кредит орів.

В силу ч. 1 ст. 16 Закону про банк рутство протягом десяти днів після винесення ухвали госп одарського суду за результат ами попереднього засідання р озпорядник майна повідомляє кредиторів згідно з реєстро м вимог кредиторів та уповно важену особу акціонерів або учасників товариства з обмеж еною чи додатковою відповіда льністю про місце і час прове дення зборів кредиторів та о рганізовує їх проведення.

Відповідно до ч. 6 ст. 16 З акону про банкрутство вибори комітету кредиторів проводя ться за списком відкритим го лосуванням більшістю голосі в присутніх на зборах кредит орів, визначених відповідно до ч. 4 цієї статті.

Таким чином, комітет к редиторів утворюється на ста дій розпорядження майном бор жника після винесення господ арським судом ухвали за резу льтатами попереднього засід ання.

Провадження по справі № 42/115Б про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальніст ю „Торгово - інвестиційна ф ірма „Юго - Восток” м. Донець к здійснюється відповідно до приписів ст. 51 Закону про банк рутство, яка не передбачає ви несення господарським ухвал и за результатами попередньо го засідання, проведення збо рів кредиторів, створення ко мітету кредиторів та відпові дно погодження з комітетом к редиторів порядку продажу ма йна банкрута, склад, умови та с троки придбання майна.

Крім того, доводи ПАТ „ПІРЕ УС БАНК МКБ” м. Київ викладені у заявах від 24.03.11 №б/н, №б/н б/д що до відсутності належної оцін ки майнових активів боржника (цінних паперів (акції)), виход ячи з матеріалів справи госп одарським судом до уваги не п риймаються оскільки:

Відповідно до вимог ст. 29 Зак ону про банкрутство майно, на яке звертається стягнення у ліквідаційній процедурі, оц інюється арбітражним керуюч им у порядку, встановленому з аконодавством про оцінку май на, майнових прав та професій ну оціночну діяльність.

Для здійснення оцінки майн а арбітражний керуючий має п раво залучати на підставі до говору суб'єктів оціночної д іяльності - суб'єктів господа рювання з оплатою їх послуг з а рахунок коштів, одержаних в ід виробничої діяльності бор жника, визнаного банкрутом, а бо реалізації його майна, якщ о інше не встановлено коміте том кредиторів.

Ч. 1 ст. 9 Закону України "Про оц інку майна, майнових прав та п рофесійну оціночну діяльніс ть в Україні" передбачено, що м етодичне регулювання оцінки майна здійснюється у відпов ідних нормативно-правових ак тах з оцінки майна, які розроб ляються з урахуванням вимог положень (національних станд артів) і затверджуються Кабі нетом Міністрів України або Фондом державного майна Укра їни.

Як вбачається з матеріалів справи, зокрема: пояснень лік відатора від 17.06.11 №42/115Б, листа су б' єкта оціночної діяльност і - ТОВ „ДСК - ЕКСПЕРТИЗА” м.Д онецьк від 30.08.11 №5/11, у зв' язку з відсутністю інформації щодо котировок акцій ВАТ „ЗНВКФ „ Біотекінвест”, ЗАТ „Енергосо юз” на фондової біржі, для об' єктивної оцінки цінних папер ів підприємств - емітентів необхідно проведення оцінки їх майнових активів та аналі зу фінансової діяльності за умови надання відповідної до кументації.

З метою проведення оцінки цінних паперів підприємств - емітентів ліквідатор листам и від 17.08.11 №42/115Б звернувся до кер івників ВАТ „ЗНВКФ „Біотекін вест”, ЗАТ „Енергосоюз” з вим огою про надання фінансово - господарської документації підприємств.

Проте, необхідні документи щодо фінансово - господарс ької діяльності підприємств - емітентів ліквідатору не надані.

Крім того, відповідно до над аних витягів з Єдиного держа вного реєстру юридичних та ф ізичних осіб - підприємців серії АЄ №678163, №678164 станом на 30.08.11 с татус відомостей про юридичн о особу - ВАТ „ЗНВКФ „Біотекін вест” (код ЄДРПОУ 35570128) не підтве рджений, записів в Єдиному де ржавному реєстрі юридичних т а фізичних осіб - підприємц ів щодо ЗАТ „Енергосоюз” (код ЄДРПОУ 32584943) не знайдено.

Зазначені обставини унемо жливили проведення оцінки ма йнових активів боржника (цін них паперів (акцій) ВАТ „ЗНВКФ „Біотекінвест”, ЗАТ „Енерго союз”), відповідно до вимог ч инного законодавства.

Разом з тим, господарський с уд зауважує, що в силу п. 5 ст. 30 За кону про банкрутство продаж цінних паперів, що належать б анкруту на праві власності, з дійснюється відповідно до за конодавства.

В силу приписів ч. 1 ст. 17 Закон у України „Про цінні папери т а фондовий ринок” професійна діяльність з торгівлі цінни ми паперами на фондовому рин ку провадиться торговцями ці нними паперами - господарськ ими товариствами, для яких оп ерації з цінними паперами є в иключним видом діяльності, а також банками. Професійна ді яльність з торгівлі цінними паперами включає, зокрема бр окерську діяльність.

Згідно ч. 2 цієї статті броке рська діяльність - укладення торговцем цінними паперами цивільно-правових договорів (зокрема договорів комісії, д оручення) щодо цінних папері в від свого імені (від імені ін шої особи), за дорученням і за рахунок іншої особи.

При цьому, статтею 16 Закону У країни "Про цінні папери та фо ндовий ринок" передбачено, що діяльність з організації то ргівлі на фондовому ринку вв ажається професійною діяльн істю на фондовому ринку та зд ійснюється виключно на підст аві ліцензії, що видається Де ржавною комісією з цінних па перів та фондового ринку.

Відповідно до матеріалів с прави реалізація цінних папе рів (акцій) відбулася на підст аві договору комісії №Б0211/18 на продаж цінних паперів від 08.02.11 , укладеного з ТОВ „Фінансова компанія „Альянс” ( ліцензія Державної комісії з цінних п аперів та фондового ринку се рії АГ №399065 від 09.08.10 - професійна д іяльність-брокерська діяльн ість), на відкритих торгах шля хом проведення аукціону.

Отже, порядок та умови реалі зації майнових активів боржн ика (цінних паперів (акції ВАТ „ЗНВКФ „Біотекінвест”, ЗАТ „ Енергосоюз”)) відповідають в имогам Закону України „Про в ідновлення платоспроможнос ті боржника або визнання йог о банкрутом”, Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок".

Також, господарський суд за значає, що на виконання вимог ухвали суду 21.06.11 ліквідатором надана належним чином копія довідки Управління інформац ійних технологій ГУМВС Украї ни в Донецькій області від 07.07.1 1 серія НОД №339401, відповідно до я кої громадянин України ОСО БА_2 станом на 07.07.11 засудженим (за кримінальними справами) н е значиться і в розшуку не пер ебуває.

Господарський суд, розглян увши в судовому засіданні 31.08.11 дані звіту та ліквідаційног о балансу, а також додані до ни х документи, заслухавши пояс нення ліквідатора та предста вника кредитора, встановив:

Відповідно до вимог законо давства боржником надане ого лошення в газеті “Голос Укра їни” №160 (4910) від 31.08.10 про визнання Товариства з обмеженою відпо відальністю „Торгово - інве стиційна фірма „Юго - Восто к” м. Донецьк банкрутом. Після опублікування оголошення пр о визнання боржника банкруто м з вимогами до боржника звер нувся один кредитор: ПАТ „ПІР ЕУС БАНК МКБ” м. Київ

У відповідності з ви могами ст. 32 Закону України “П ро відновлення платоспромож ності боржника або визнання його банкрутом” ліквідаторо м був складений реєстр вимог кредиторів, який доданий до звіту ліквідатора.

Відповідно до поданог о звіту вимоги кредитора виз нані ліквідатором та включен і до реєстру вимог кредиторі в.

На виконання вимог ст. 25 Зак ону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ” в ході ліквідаційної проце дури ліквідатором проведені заходи, направлені на виявле ння активів банкрута для пог ашення кредиторської заборг ованості.

Відповідно до звіту та пояснень арбітражного кер уючого, наданих в судовому за сіданні ліквідатором провед ена інвентаризація майна бор жника та сформована ліквіда ційна маса.

Реалізація майна боржника здійснювалася з урахуванням вимог Закону України “Про ві дновлення платоспроможност і боржника або визнання його банкрутом”, Закону України "П ро цінні папери та фондовий р инок" .

Дебіторська заборгованіст ь на загальну суму 730 350,32 грн. спи сана з балансу банкрута як бе знадійна після встановлення факту неможливості її стягн ення.

За рахунок коштів отриман их від реалізації майнових а ктивів боржника погашені вим оги частково першої черги. В з в' язку з недостатністю майн ових активів боржника кредит орські вимоги частково першо ї та наступних черг залишили ся незадоволеними та відпові дно до приписів п. 6 ст. 31 Закону України „Про відновлення пл атоспроможності боржника аб о визнання його банкрутом” в важаються погашеними.

Згідно представлених у зві ті ліквідатора відомостей, б удь-які інші майнові активи, н еобхідні для ведення виробни чої діяльності у боржника ві дсутні.

За результатами розг ляду в судовому засіданні зв іту ліквідатора та ліквідаці йного балансу суд визнає їх т акими, що підлягають затверд женню, а підприємство-банкру т - ліквідації, оскільки в си лу п.2 ст. 32 Закону України “Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання йо го банкрутом”, якщо за резуль татами ліквідаційного балан су після задоволення вимог к редиторів не залишилося майн а, господарський суд виносит ь ухвалу про ліквідацію юрид ичної особи-банкрута.

З огляду на викладене суд приймає ухвалу про лікві дацію боржника.

Враховуючи викладене та ке руючись ст. 22 - 32, п.6 ст.40, ст. 51 Закон у України „Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом”, ст. 4-1, ст. 86 ГПК України, господ арський суд

У Х В А Л И В:

1. Відмовити у задоволе ні заяв ПАТ „ПІРЕУС БАНК МКБ” м. Київ від 24.03.11 №б/н, №б/н б/д.

2. Затвердити звіт лікв ідатора та ліквідаційний бал анс Товариства з обмеженою в ідповідальністю „Торгово - інвестиційна фірма „Юго - В осток” (код ЄДРПОУ 30076236),що розта шоване за адресою: 85015, м. Донець к, вул. Челюскінців, 167 А.

3. Юридичну особу - бан крут Товариство з обмеженою відповідальністю „Торгово - інвестиційна фірма „Юго - В осток” м. Донецьк - ліквідув ати.

4. Провадження по справ і - припинити.

5. Ухвалу направити орг ану, який здійснив державну р еєстрацію банкрута, органу д ержавної статистики для викл ючення підприємства - банкр ута з Єдиного державного реє стру підприємств та організа цій України, власнику, органу державної податкової служби за місцезнаходженням банкру та, державному реєстратору.

Суддя Попов О.В.

< Текст >

Вик < Текст > тел. < Текст >

Надруковано примірників - < Текст > :

господарському суду Донец ької області - < Текст >,

сторонам - < Текст > ,

< Текст >

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення31.08.2011
Оприлюднено07.10.2011
Номер документу18464284
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —42/115б

Постанова від 18.01.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Короткевич O.Є.

Постанова від 13.10.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

М'ясищев А.М.

Ухвала від 03.10.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

М'ясищев А.М.

Ухвала від 04.10.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

М'ясищев А.М.

Ухвала від 22.09.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

М'ясищев А.М.

Ухвала від 31.08.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попов О.В.

Ухвала від 16.08.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попов О.В.

Ухвала від 21.06.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попов О.В.

Ухвала від 10.05.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попов О.В.

Ухвала від 13.01.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попов О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні