Постанова
від 13.10.2011 по справі 42/115б
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

донецький апеляційний го сподарський суд

Постанова

Іменем України

10.10.2011 р. справа №42/11 5б

Донецький апеляційни й господарський суд у складі колегії суддів:

Головуючого: М' ясищева А.М .

Суддів: Будко Н.В.

Москальової І .В.

За участю представників ст орін:

від боржника - Патерилов В .В. - арбітражний керуючий, па спорт серії НОМЕР_1, видан ий 28.01.1999р.

від скаржника - ОСОБА_1 - довіреність № 1109/05-ІІІ від 01.06.2 011р.

Розглянув у судовому засі данні апеляційну скаргу Публ ічного акціонерного товарис тва "ПІРЕУС БАНК МКБ" м. Київ

на ухвалу господарського суду Донецької області

від 31.08.2011 р.

по справі № 42/115 б (суддя Попов О.В.)

за заявою боржника - товарис тва з обмеженою відповідальн істю "Торгово-інвестиційна ф ірма "Юго-Восток" м. Донецьк

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Донецької області від 31. 08.2011р. у справі № 42/115б відмовлено у задоволенні заяв ПАТ "ПІРЕУ С БАНК МКБ" м. Київ від 24.03.2011р. №б/н та № б/н, без дати.

Затверджено звіт ліквіда тора та ліквідаційний баланс ТОВ “Торгово-інвестиційна ф ірма “Юго-Восток”, що розташо ване за адресою: 85015, м.Донецьк, в ул.Челюскінців, 167а, та ліквідо вано юридичну особу. Провадж ення у справі припинено.

Ухвала суду мотивована тим , що провадження у справі здій снюється відповідно до припи сів ст. 51 Закону України “Про в ідновлення платоспроможнос ті боржника або визнання йог о банкрутом”, яка не передбач ає винесення господарським с удом ухвали за результатами попереднього засідання, пров едення зборів кредиторів, ст ворення комітету кредиторів та відповідно погодження з к омітетом кредиторів порядку продажу майна банкрута, скла д, умови та строки придбання м айна.

Доводи ПАТ "ПІРЕУС БАНК МКБ" , викладені у заявах від 24.03.2011р. б /н та б/н, без дати щодо відсутн ості належної оцінки майнови х активів боржника (цінних па перів (акцій)), не прийняті суд ом першої інстанції, оскільк и відповідно до вимог ст. 29 вищ евказаного Закону майно, на я ке звертається стягнення у л іквідаційній процедурі, оцін юється арбітражним керуючим в порядку, встановленому зак онодавством про оцінку майна , майнових прав та професійну оціночну діяльність.

Згідно пояснень ліквідато ра від 17.06.2011р. № 42/115б, листа суб' є кта оціночної діяльності ТОВ “ДСК-ЕКСПЕРТИЗА” від 30.08.2011р. № 5/1 1, у зв' язку з відсутністю інф ормації щодо котировок акцій ВАТ “ЗНВКФ “Біотекінвест”, З АТ “Енергосоюз” на фондовій біржі, для об' єктивної оцін ки цінних паперів підприємст в-емітентів, необхідно прове дення оцінки їх майнових акт ивів та аналізу фінансової д іяльності за умови надання в ідповідної документації.

Необхідні документи щодо ф інансово-господарської діял ьності підприємств - емітент ів, на вимогу ліквідатора ВАТ “ЗНВКФ “Біотекінвест”, ЗАТ “ Енергосоюз” не надані.

Відповідно наданих витягі в з ЄДР юридичних та фізичних осіб-підприємців серії АЄ № 67 8163, № 678164 станом на 30.08.2011р. статус ві домостей про юридичну особу - ВАТ “ЗНВКФ “Біотекінвест” (к од ЄДРПОУ 35570128) не підтверджени й, записів в ЄДР юридичних та ф ізичних осіб-підприємців щод о ЗАТ “Енергосоюз” (код ЄДРПО У 32584943) не знайдено.

Зазначені обставини унемо жливили проведення оцінки ма йнових активів боржника відп овідно до вимог чинного зако нодавства.

Відповідно до матеріалів с прави реалізація цінних папе рів (акцій) відбулася на підст аві договору комісії № Б0211/18 на продаж цінних паперів від 08.02.2 011р., укладеного з ТОВ “Фінансо ва компанія “Альянс” (ліценз ія Державної комісії з цінни х паперів та фондового ринку серії АГ № 399065 від 09.08.2010р. - профе сійна діяльність - брокерсь ка діяльність), на відкритих т оргах шляхом проведення аукц іону, тому порядок та умови ре алізації майнових активів бо ржника відповідають вимогам п.5 ст. 30 Закону України “Про ві дновлення платоспроможност і боржника або визнання його банкрутом” та ст. 16, ч.1 ст. 17 Зако ну України “Про цінні папери та фондовий ринок”.

Довідкою Управління інфор маційних технологій ГУМВС Ук раїни в Донецькій області ві д 07.07.2011р. серія НОД № 339401 підтвердж ено, що громадянин Патерілов В.В. станом на 07.07.2011р. засудженим (за кримінальними справами) н е значиться і в розшуку не пер ебуває.

На виконання вимог ст. 25 Зако ну України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ” в ході ліквідаційної проце дури ліквідатором проведен і заходи, направлені на виявл ення активів банкрута для по гашення кредиторської забор гованості.

Дебіторська заборгованіст ь на загальну суму 730 350 грн. 32 коп . списана з балансу банкрута я к безнадійна після встановле ння факту неможливості її ст ягнення.

За рахунок коштів, отримани х від реалізації майнових ак тивів боржника, погашені вим оги частково першої черги, ін ші вимоги визнані погашеними відповідно до п.6 ст. 31 вищевказ аного Закону.

Звіт ліквідатора та ліквід аційний баланс за результата ми розгляду в судовому засід анні, визнані судом такими, що підлягають затвердженню, а п ідприємство - банкрут ліквід ації, оскільки за результата ми ліквідаційного балансу пі сля задоволення вимог кредит орів не залишилося майна.

Оскаржуючи ухвалу суду, ПАТ “ПІРЕУС БАНК МКБ” просить її скасувати та винести нове рі шення, яким: визнати неналежн им виконання обов' язків лік відатором, визнати його дії щ одо продажу цінних паперів (а кцій) ВАТ “ЗНВКІФ “Біотекінв ест” загальною вартістю 733 061 г рн. 27 коп., ЗАТ “Енергосоюз” заг альною вартістю 172 650 грн. 00 коп., я кі належали ТОВ “Торгово - інв естиційна фірма “Юго - Восток ” без проведення оцінки - не законними; визнати недійсним и біржові контракти від 10.03.2011р., укладені ТОВ “ФК “Альянс” за договором комісії та підтве рджують продаж цінних папері в (акцій), ВАТ “ЗНВКІФ “Біотекі нвест” - загальною вартістю 733 061,27 грн. за 916,30 грн., ЗАТ “Енергосо юз” - загальною вартістю 172 650,00 г рн. за 6 800,00 грн., які належали бор жнику, та застосувати наслід ки недійсності правочину, пе редбачені ч.1 ст. 216 ЦК України; з обов' язати орган, що провів державну реєстрацію припине ння юридичної особи - ТОВ “Т оргово - інвестиційна фірма “ Юго - Восток”, відмінити держа вну реєстрацію припинення юр идичної особи - банкрута та вн ести відповідний запис до ЄД Р.

В обґрунтування своїх вимо г посилається на те, що відпов ідно до ст. 41 Закону України “П ро відновлення платоспромож ності боржника або визнання його банкрутом” відносини, п ов' язані з банкрутством міс тоутворюючих, особливо небез печних, сільськогосподарськ их підприємств, страховиків, інших категорій суб' єктів підприємницької діяльності , регулюються цим Законом з ур ахуванням особливостей, пере дбачених цим розділом. Тому, я к вважає скаржник, суд повине н був керуватися загальними нормами Закону з урахуванням особливостей, передбачених ст. 51 цього Закону. При цьому лі квідатор повинен був скликат и збори кредиторів та створи ти комітет кредиторів, чого н е було зроблено і як наслідок майно/майнові права були про дані з порушенням зазначених норм Закону без згоди коміте ту кредиторів.

Цінні папери на суму 905711грн. б ули продані через відкриті т орги без проведення оцінки, я ку мав провести ліквідатор.

В порушення ст. ст. 25,29,30 Закону України “Про відновлення пл атоспроможності боржника аб о визнання його банкрутом” л іквідатор не виконав покладе ні на нього обов' язки: реалі зував майно банкрута не для з адоволення вимог, включених до реєстру вимог кредиторів, а для виплати собі заробітно ї плати; не здійснив оцінку ма йна банкрута в порядку, встан овленому законодавством про оцінку майна, майнових прав т а професійну оціночну діяльн ість; продав цінні папери, що н алежать банкруту на праві вл асності, з порушенням законо давства, що підтверджується листом Управління з питань б анкрутства у Донецькій облас ті № 01-27/805 від 01.04.2011р.

Суд неправильно дав оцінку наявним у справі доказам, а са ме, цінні папери реалізовані 10.03.2011р., на дату торгів відсутні як експертна оцінка майна, та к і відповідь експертів про н еможливість проведення оцін ки (висновок надано лише 30.08.2011р. ). При цьому факт наявності пор ушення законодавства в діях ліквідатора з продажу цінних паперів вже був встановлени й Управлінням з питань банкр утства у Донецькій області.

Відповідно до звіту ліквід атора, ним 25.08.2010р. зроблено запи т до ДПІ у Ворошиловському ра йоні м. Донецька про погашенн я дебіторської заборгованос ті боржника з ПДВ в розмірі 50959, 00 грн. Через відсутність відпо віді ДПІ, ліквідатором зазна чена дебіторська заборгован ість списана без вжиття всіх необхідних та можливих захо дів щодо її виявлення та пове рнення.

Розглянувши матеріали спр ави та заслухавши пояснення представників сторін, судова колегія встановила.

Ліквідатор товариства з об меженою відповідальністю “Т оргово-інвестиційна фірма “Ю го-Восток” м. Донецьк в поряд ку, встановленому ст. 51 Закону України “Про відновлення пл атоспроможності боржника аб о визнання його банкрутом” з вернувся до господарського с уду Донецької області із зая вою про порушення справи про його банкрутство.

В обґрунтування своїх вимо г посилається на протокол за гальних зборів учасників ТОВ “Торгово - інвестиційна фірм а “Юго - Восток” № 15 від 31.03.2010р., згі дно якого ними прийнято ріше ння про ліквідацію підприємс тва та призначено ліквідатор ом Патерилова В.В.

В ході ліквідаційної проце дури ліквідатор повідомив де ржавного реєстратора Донець кого міськвиконкому (т.1 а.с. 24); п роведено публікацію про прип инення юридичної особи у Бюл етені державної реєстрації № 147 (7) від 08.04.2010р., повідомлено ДПІ у Ворошиловському районі м. До нецька про ліквідацію боржни ка та запропоновано за наявн істю кредиторських вимог над ати заяву про визнання креди тором.

Інвентаризаційною комісіє ю виявлена наявність матеріа льних цінностей на суму 43,44 грн ., про що складена відомость ст аном на 12.04.2010р., також, згідно бух галтерського обліку у боржни ка наявні наступні майнові а ктиви: цінні папери (акції) юри дичних осіб на загальну суму 905 711 грн. 27 коп.; дебіторська забо ргованість складає 730350 грн. 32 ко п.

Встановлено, що ТОВ “Торгов о - інвестиційна фірма “Юго - В осток” на поточних рахунках в установах банків коштів не має.

Кредиторська заборгованіс ть боржника складає 1 967 960,80 грн.

Заборгованість із заробіт ної плати і вихідної допомог и, по податкам та зборам, по ві дшкодуванню шкоди, виплаті а вторської винагороди у боржн ика відсутні.

Таким чином, наданими заявн иком документами підтвердже на недостатність вартості ма йна боржника - юридичної осо би для задоволення вимог кре диторів.

Пунктом 1 статті 51 Закону Укр аїни “Про відновлення платос проможності боржника або виз нання його банкрутом” встано влено, що у разі якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рі шення про ліквідацію, недост атньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична ос оба ліквідується в порядку, п ередбаченому цим Законом. У р азі виявлення зазначених обс тавин ліквідатор (ліквідацій на комісія) зобов' язані зве рнутися в господарський суд із заявою про порушення спра ви про банкрутство такої юри дичної особи.

Постановою господарського суду від 16.08.2010р. боржника визна но банкрутом та відкрито лік відаційну процедуру.

Як вбачається з матеріалів справи, на виконання вимог ч.1 ст. 25, п. 1 ст. 30 вищевказаного Зак ону ліквідатором проведені н аступні заходи з реалізації майна банкрута з метою погаш ення вимог кредиторів.

Листом № 42/115б від 25.08.2010р. ліквід атор повідомив ВДВС Ворошило вського РУЮ м. Донецька про ви знання ТОВ “Торгово-інвестиц ійна фірма “Юго-Восток” банк рутом. Постановами ВДВС Воро шиловського РУЮ м. Донецька в ід 16.09.2010р., від 17.09.2010р. виконавче пр овадження відносно банкрута закінчено, постановою від 17.09.2 010р. знято арешт з коштів боржн ика на рахунках в установах б анку.

Згідно відповідей відділе ння РЕВ м. Донецька УДАІ УМВС У країни в Донецькій області № 9/1-2547 від 28.08.2010р., БТІ м. Донецька № 642 74 від 26.08.2010р., Управління держком зему в м. Донецьку № 01-32-4914/3264 від 06.10 .2010р. у банкрута відсутні зареє стровані автотранспорт, об' єкти нерухомості та земельні ділянки.

Листом № 42/115б від 25.08.2010р. ліквід атор звернувся до ДПІ у Ворош иловському районі м. Донецьк а про надання інформації про податковий борг, наявну кред иторську та дебіторську забо ргованість, про рахунки банк рута в установах банків, про н аявність структурних підроз ділів. Також ліквідатор пові домив ДПІ, що згідно відомост ей бухгалтерського та податк ового обліку підприємства - б анкрута, наявна дебіторська заборгованість з ПДВ у розмі рі 50 959 грн. 00 коп., яка підтвердже на податковою декларацією з ПДВ за перший квартал 2010р. та до датком № 2 до неї та просив роз глянути питання про її погаш ення.

Відповідь ДПІ у Ворошиловс ькому районі м. Донецька в мат еріалах справи відсутня.

Згідно п. 1, п. 2 ст. 30 Закону Укра їни “Про відновлення платосп роможності боржника або визн ання його банкрутом” після п роведення інвентаризації та оцінки майна банкрута лікві датор розпочинає продаж майн а банкрута на відкритих торг ах, якщо комітетом кредиторі в не встановлено інший поряд ок продажу майна банкрута.

Ліквідатор забезпечує чер ез засоби масової інформації оповіщення про порядок прод ажу майна банкрута, склад, умо ви та строки придбання майна . Порядок продажу майна банкр ута, склад, умови та строки при дбання майна погоджуються з комітетом кредиторів. При ць ому продаж майна підприємств -банкрутів, заснованих на дер жавній власності, здійснюєть ся з урахуванням вимог Закон у України "Про приватизацію д ержавного майна" та інших нор мативно-правових актів з пит ань приватизації.

Суд першої інстанції вірно зазначив, що провадження по с праві здійснюється на підста ві ст. 51 Закону України “Про ві дновлення платоспроможност і боржника або визнання його банкрутом”, яка не передбача є винесення господарським су дом ухвали за результатами п опереднього засідання, прове дення зборів кредиторів, ств орення комітету кредиторів т а відповідно погодження з ко мітетом кредиторів порядку п родажу майна банкрута, склад , умови та строки придбання ма йна.

Статтею 29 вищевказаного Зак ону встановлено, що майно, на я ке звертається стягнення у л іквідаційній процедурі, оцін юється арбітражним керуючим у порядку, встановленому зак онодавством про оцінку майна , майнових прав та професійну оціночну діяльність. У разі п родажу майна на аукціоні вар тість майна, що визначається шляхом його оцінки, є початко вою вартістю. Для здійснення оцінки майна арбітражний ке руючий має право залучати на підставі договору суб'єктів оціночної діяльності - суб'єк тів господарювання з оплатою їх послуг за рахунок коштів, о держаних від виробничої діял ьності боржника, визнаного б анкрутом, або реалізації йог о майна, якщо інше не встановл ено комітетом кредиторів.

Згідно листа № 2/11 від 25.01.2011р. ТОВ “ДКС - Експертиза” ліквідато ром проведена робота з об' є ктивної оцінки ліквідаційно ї маси, яка включає цінні папе ри (акції ЗАТ “Енергосоюз” та ВАТ “ЗНВКІФ “Біотекінвест” ). Як вбачається зі змісту лист а, проведення такої оцінки не можливо без фінансового звіт у за попередній рік, балансу п ідприємства, форми 2 бухгалте рського балансу, даних по осн овним засобам, даних про кред иторську та дебіторську забо ргованість.

З метою проведення оцінки ц інних паперів підприємств - е мітентів, ліквідатор листами від 17.08.2011р. № 42/115б звернувся до ке рівників ЗАТ “Енергосоюз” та ВАТ “ЗНВКІФ “Біотекінвест” з вимогою про надання фінанс ово - господарської документ ації цих підприємств. Доказі в отримання таких документів матеріали справи не містять .

Разом з тим, відповідно до в итягів з Єдиного державного реєстру юридичних та фізични х осіб - підприємців серії АЄ № 678163, № 678164 станом на 30.08.2011р. статус в ідомостей про юридичну особу ВАТ “ЗНВКІФ “Біотекінвест” не підтверджений, записи щод о ЗАТ “Енергосоюз” не знайде ні.

Таким чином, суд першої інст анції дійшов обґрунтованого висновку про неможливість п роведення оцінки майнових ак тивів боржника відповідно до вимог чинного законодавства .

Частиною 1 ст. 17 Закону Україн и “Про цінні папери та фондов ий ринок” визначено, що профе сійна діяльність з торгівлі цінними паперами на фондовом у ринку провадиться торговця ми цінними паперами - господа рськими товариствами, для як их операції з цінними папера ми є виключним видом діяльно сті, а також банками.

Як вбачається з матеріалів справи, з метою реалізації ці нних паперів між ТОВ “Торгов о-інвестиційна фірма “Юго - Во сток” (комітент) та ТОВ “Фінан сова компанія “Альянс” (комі сіонер) укладено договір ком ісії № Б0211/18 від 08.02.2011р., відповідн о до якого комісіонер зобов' язався за дорученням та за ра хунок комітента, від свого ім ені укласти угоду (угоди) на пр одаж цінних паперів ЗАТ “Ене ргосоюз” та ВАТ “ЗНВКІФ “Біо текінвест”.

З метою реалізації майнови х активів банкрута на адресу ТБ “Універсал Плюс” направл ено повідомлення про виставл ення на відкриті торги майно вих активів у вигляді цінних паперів на суму 905711,27 грн.( номін альна вартість яких становит ь 192907,50грн.) та дебіторської забо ргованості на суму 730350 грн. 32 коп .

Факт продажу цінних папері в підтверджено договором куп івлі-продажу цінних паперів №Б0311/31;10/03/11/04-Б від 10.03.2011р. та біржовим контрактом № 12-К; Б0311/30; 10/03/11/02-Б на ку півлю-продаж цінних паперів від 10.03.2011р., що відповідає вимог ам Закону України “Про цінні папери та фондовий ринок” та Закону України “Про відновл ення платоспроможності борж ника або визнання його банкр утом”.

Дебіторська заборгованіст ь на суму 730 350,32 грн. списана з бал ансу банкрута як безнадійна після встановлення факту нем ожливості її стягнення, що пі дтверджено матеріалами спра ви.

За рахунок коштів, отримани х від реалізації майнових ак тивів боржника, погашені час тково вимоги першої черги. Ін ші вимоги, у зв' язку з недост атністю майна боржника, зали шилися незадоволеними і відп овідно до п. 6 ст. 31 Закону Украї ни “Про відновлення платоспр оможності боржника або визна ння його банкрутом” вважають ся погашеними.

Як вбачається зі звіту лікв ідатора, будь-які інші майнов і активи, необхідні для веден ня виробничої діяльності у б оржника відсутні.

Тому господарський суд виз нав звіт ліквідатора та лікв ідаційний баланс банкрута та кими, що підлягають затвердж енню, а підприємство - банкрут а ліквідував, оскільки за рез ультатами ліквідаційного ба лансу не залишилося майна.

Посилання ПАТ "ПІРЕУС БАНК М КБ" м. Київ на судимість арбітр ажного керуючого Патерилова В.В. матеріалами справи не під тверджена, а згідно довідки У правління технологій ГУМВС У країни в Донецькій області в ід 07.07.2011р. серія НОД № 339401, зазначе ний громадянин станом на 07.07.2011р . засудженим (за кримінальним и справами) не значиться і в ро зшуку не перебуває.

Згідно матеріалів справи м ожливість погашення дебітор ської заборгованості з ПДВ н е підтверджена, а ліквідатор ом вживались заходи шляхом н аправлення відповідних запи тів до ДПІ у Ворошиловському районі м.Донецька, тому посил ання скаржника на цю обстави ну не може бути прийнято до ув аги.

Посилання скаржника на те, щ о цінні папери на суму 905711 грн. продані через відкриті торг и без проведення оцінки не мо же бути прийнято до уваги, оск ільки вони були придбані бор жником за вказаною ціною, про те їх номінальна вартість ст ановить 192907,50 грн. При цьому факт ухилення ліквідатора від їх оцінки не підтверджений мат еріалами справи і це відбуло ся з причин відсутності інфо рмації щодо котировок акцій ЗАТ “Енергосоюз” та ВАТ “ЗНВ КІФ “Біотекінвест” на фондов ій біржі, неможливістю оцінк и їх майнових активів та анал ізу фінансової діяльності у зв' язку з відсутністю відпо відної документації цих підп риємств.

Провадження по справі здій снювалось на підставі ст. 51 За кону України “Про відновленн я платоспроможності боржник а або визнання його банкруто м”, яка не передбачає створен ня комітету кредиторів. Тому судова колегія не приймає до уваги посилання скаржника н а те, що ліквідатор повинен бу в скликати збори кредиторів та створити комітет кредитор ів, чого не було зроблено і як наслідок майно (майнові прав а) були продані з порушенням з азначених норм Закону без зг оди комітету кредиторів.

З огляду на наведене, судова колегія вважає, що ухвала суд у відповідає матеріалам спра ви, вимогам чинного законода вства та не підлягає скасува нню.

Керуючись ч.1 п.1 ст. 103, ст.104, ст.105, ст.106 ГПК України, судова колег ія,

ПОСТАНОВИЛА:

Ухвалу господарського с уду Донецької області від 31.08.20 11р. по справі № 42/115б залишити без змін, апеляційну скаргу - бе з задоволення.

Головуючий А.М. М' ясищев

Судді: Н.В. Будко

І.В. Москальова

Надруковано:

1-2. скаржнику

3. банкруту 4. арбітр. кер. П атерилову В.В. 5. ТОВ "Н ВФ "Хімагро" 6. ТОВ "Віс та" 7. ВАТ "Перечинськи й лісохімічний ко мбінат" 8. Компанія " SERVIcom GMBH" 9. ТОВ "ТПК-СЕНС"

10. господарському суду Доне цької області

11-12. у справу (2 прим.)

СудДонецький апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення13.10.2011
Оприлюднено19.10.2011
Номер документу18660150
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —42/115б

Постанова від 18.01.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Короткевич O.Є.

Постанова від 13.10.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

М'ясищев А.М.

Ухвала від 03.10.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

М'ясищев А.М.

Ухвала від 04.10.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

М'ясищев А.М.

Ухвала від 22.09.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

М'ясищев А.М.

Ухвала від 31.08.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попов О.В.

Ухвала від 16.08.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попов О.В.

Ухвала від 21.06.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попов О.В.

Ухвала від 10.05.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попов О.В.

Ухвала від 13.01.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попов О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні