Постанова
від 18.01.2012 по справі 42/115б
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"18" січня 2012 р. Справа № 42/115б

Вищий господарський суд У країни у складі колегії судд ів:

головуючого Полякова Б. М.

суддів Коваленка В. М., Короткевича О. Є.

розглянувши касаційні ска рги Публічного акціонерного т овариства "Піреус Банк МКБ", м. Донецьк

на постанову

та ухвалу Донецького апеляційного г осподарського суду від 10.10.2011 ро ку

Господарського суду Донец ької області від 31.08.2011 року

у справі № 42/115б

за заявою боржника Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Торгово-інве стиційна фірма "Юго-Восток", м. Донецьк

про банкрутство

в судовому засіданні взял и участь представники:

від скаржника: ОСОБА_1. д ов. від 17.01.2012 року

В С Т А Н О В И В:

Ухвалою господарськог о суду Донецької області від 31.08.2011 року по справі № 42/115б було з атверджено звіт та ліквідаці йний баланс банкрута, ліквід овано банкрута - Товариство з обмеженою відповідальніст ю "Торгово-інвестиційна фірм а "Юго-Восток", м. Донецьк, прова дження у справі припинено.

Постановою Донецького апе ляційного господарського су ду від 10.10.2011 року (головуючий су ддя: М' ясищева А.М., судді: Буд ко Н. В., Москальова І.В.) ухвалу господарського суду Донецьк ої області від 31.08.2011 року по спр аві № 42/115б залишено без змін.

Не погоджуючись з постанов ою суду апеляційної інстанці ї та ухвалою суду першої інст анції Публічне акціонерне то вариство "Піреус Банк МКБ", м. Д онецьк звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій п росить скасувати постанову Д онецького апеляційного госп одарського суду від 10.10.2011 року т а ухвалу господарського суду Донецької області від 31.08.2011 рок у по справі №42/115б у зв' язку з неповним з' ясуванням судом всіх обставин, що мають суттє ве значення для справи.

Ухвалою Вищого господарсь кого суду України від 26.12.2011 року прийнято касаційну скаргу П ублічного акціонерного това риства "Піреус Банк МКБ", м. Дон ецьк на постанову Донецького апеляційного господарськог о суду від 10.10.2011 року та ухвалу г осподарського суду Донецько ї області від 31.08.2011 року до пров адження та призначено скаргу до розгляду.

Колегія суддів Вищого госп одарського суду України, пер еглянувши у касаційному поря дку постанову Донецького апе ляційного господарського су ду від 10.10.2011 року та ухвалу Госп одарського суду Донецької об ласті від 31.08.2011 року, на підстав і встановлених фактичних обс тавин справи перевіривши зас тосування судом норм матеріа льного та процесуального пра ва, дійшла висновку, про відсу тність правових підстав для задоволення касаційної скар ги, виходячи з наступного.

Згідно зі ст.41 ГПК України го сподарські суди розглядають справи про банкрутство у пор ядку провадження, передбачен ому цим Кодексом, з урахуванн ям особливостей, встановлени х Законом України "Про віднов лення платоспроможності бор жника або визнання його банк рутом".

Відповідно ст. ст. 4, 43 ГПК Укра їни судове рішення є законни м та обґрунтованим лише у вип адку всебічного повного та о б' єктивного розгляду в судо вому процесі всіх обставин с прави в їх сукупності у відпо відності з нормами матеріаль ного та процесуального права .

Відповідно до ст. 40 Закону Ук раїни "Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом" підст авою для припинення провадже ння у справі є затвердження з віту ліквідатора в порядку, п ередбаченому ст. 32 цього Закон у.

Згідно ст. 32 Закону України „ Про відновлення платоспромо жності боржника або визнання його банкрутом” (Далі - Зако н) після завершення усіх розр ахунків з кредиторами ліквід атор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний б аланс. Господарський суд піс ля заслуховування звіту лікв ідатора та думки членів комі тету кредиторів або окремих кредиторів виносить ухвалу п ро затвердження звіту ліквід атора та ліквідаційного бала нсу.

Затверджуючи звіт ліквіда тора, ліквідаційний баланс т а припиняючи провадження по справі, господарський суд пе ршої інстанції виходив з тог о, що відповідно до поданого л іквідатором боржника звіту з а результатами ліквідаційн ого балансу у банкрута не зал ишилось майна для здійснення своєї підприємницької діяль ності.

Як вбачається з матеріалів справи кредиторська заборго ваність боржника складає 1 967 960 , 80 грн.

Заборгованості із заробіт ної плати, вихідної допомоги , по податкам та зборам, по від шкодуванню шкоди у боржника відсутня.

Відповідно до наявних в мат еріалах справи довідок за Т овариством з обмеженою відпо відальністю "Торгово-інвести ційна фірма "Юго-Восток", м. Дон ецьк зареєстрованого автот ранспорту, об'єктів нерухомо сті та земельних ділянок не р ахується.

З метою реалізації цінних п аперів між ТОВ "Торгово-інвес тиційна фірма "Юго-Восток", м. Д онецьк та ТОВ "Фінансова комп анія "Альянс" укладено догові р комісії, відповідно до умов якого комісіонер зобов'язав ся за дорученням та за рахуно к комітента, від свого імені у класти угоду на продаж цінни х паперів ЗАТ "Енергосоюз" та В АТ "ЗНВКІФ" "Біотекінвест".

За рахунок коштів отримани х від реалізації майнових ак тивів боржника, погашені час тково вимоги першої черги, а і нші вимоги у зв'язку з відсутн істю майна боржника погашені не були.

Судом першої інстанції вст ановлено, що порядок та умови реалізації майнових активів боржника (цінних паперів (акц ій) ЗАТ "Енергосоюз" та ВАТ "З НВКІФ" "Біотекінвест" відпо відають вимогам Закону та За кону України "Про цінні папер и та фондовий ринок".

Таким чином, затверджуючи звіт ліквідатора та ліквіда ційний баланс Товариством з обмеженою відповідальністю "Торгово-інвестиційна фірма "Юго-Восток", м. Донецьк і припи няючи провадження по справі, судом першої інстанцій було належним чином досліджено з віт ліквідатора боржника та з'ясовано, що ліквідатором б оржника вчинено всі передбач ені законом заходи по пошуку майна боржника, що входить д о ліквідаційної маси.

Касаційна інстанція за результатами розгляду касац ійної скарги має право залиш ити рішення першої інстанції або постанову апеляційної і нстанції без змін, а скаргу бе з задоволення, як це передбач ено вимогами ст. 1119 ГПК Україн и.

Отже, перевіряючи на підст аві встановлених фактичних о бставин справи повноти з' яс ування обставин справи та за стосування судами норм матер іального та процесуального п рава, колегія суддів дійшла в исновку про відповідність ос каржуваної ухвали суду першо ї інстанції та постанови апе ляційної інстанції вимогам ч инного законодавства та відс утність підстав для їх зміни або скасування.

Враховуючи вищевикладен е, Колегія суддів Вищого госп одарського суду України не в бачає підстав для скасування ухвали господарського суду Донецької області від 31.08.2011 рок у та постанови Донецького ап еляційного господарського с уду від 10.10.2011 року у справі № 42/115б.

Керуючись ст. ст. 1115, 1117, 1119-11111 Гос подарського процесуального кодексу України, Вищий госпо дарський суд України,

П О С Т А Н О В И В :

1. Касаційну ска ргу Публічного акціонерног о товариства "Піреус Банк МКБ ", м. Донецьк у справі №42/115б зали шити без задоволення.

2. Постанову Донецьког о апеляційного господарсько го суду від 10.10.2011 року та ухвалу Господарського суду Донецьк ої області від 31.08.2011 року у спра ві №42/115б залишити без змін.

Головуючий: Б. М. Поляков

Судді: В. М. Коваленко

О. Є. Короткевич

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення18.01.2012
Оприлюднено06.02.2012
Номер документу21205633
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —42/115б

Постанова від 18.01.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Короткевич O.Є.

Постанова від 13.10.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

М'ясищев А.М.

Ухвала від 03.10.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

М'ясищев А.М.

Ухвала від 04.10.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

М'ясищев А.М.

Ухвала від 22.09.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

М'ясищев А.М.

Ухвала від 31.08.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попов О.В.

Ухвала від 16.08.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попов О.В.

Ухвала від 21.06.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попов О.В.

Ухвала від 10.05.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попов О.В.

Ухвала від 13.01.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попов О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні