Рішення
від 22.09.2011 по справі 14/5025/1333/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬН ИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майда н Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71 -81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"22" вересня 2011 р. Справа № 14/5025/1333/11

За позовом публічно го акціонерного товариства " Укрсиббанк" м. Харків

до товариства з обмежен ою відповідальністю "Союз-Тр анс-Лайн" м. Хмельницький

за участю третьої особи , яка не заявляє самостійних в имог на стороні відповідача ОСОБА_2 м. Красилів

про стягнення 56 848, 29 грн . заборгованості

Суддя Гла дюк Ю.В.

Представники сторін:

позивача: ОСОБА_1 . - за довіреністю

відповідача: ОСОБА _3. - за дорученням

третьої особи: не з' явивс я

з перервою в судовому засід анні

Суть спору: позивач у п озовній заяві просить суд ст ягнути з відповідача заборго ваність за неналежне виконан ня договору про надання спож ивчого кредиту та заставу тр анспортного засобу № 11246951000 від 06.11.07р., в розмірі 56 848, 29 грн., з яких: 3 7 731, 20 грн. - заборгованість за кредитом, 15 959, 36 грн. - заборгова ність за простроченими проце нтами, 3 157, 73 грн. - пеня.

Стягнення зазначеної забо ргованості заявляється до ві дповідача як до поручителя з гідно договору від 06.11.07р. № 155523, з а кредитним зобов' язанням г р. Кушніра О.І. згідно договору № 11246951000 від 06.11.07р .

Представник позивача в суд овому засіданні позов підтри мав, наполягав на його задово ленні.

Представник відповідача в судовому засіданні проти на явності спірного зобов' яза ння не заперечував, однак, не погоджувався з сумою позову , посилаючись на часткове пог ашення ОСОБА_2. боргу. На пі дтвердження надав підтвердж ення сплати 1 000 грн.

Повідомлений належним чин ом ОСОБА_2. (третя особа) в с удове засідання не з' явився , свого представника не напра вив, письмової позиції з прив оду заявленого позову не под ав, причин невиконання вимог суду не повідомив.

Розглядом матеріалів спра ви встановлено.

6 листопада 2007 року між АКІБ „УкрСиббанк” (на даний час ПА Т „УкрСиббанк”) та гр. ОСОБА _2. укладено договір № 11246951000, згі дно якого банк (позивач) зобов ' язується надати позичальн ику (третій особі), а позичальн ик зобов' язується прийняти , належним чином використову вати і повернути банку креди тні кошти (кредит) в сумі 105 811 гр н. та здійснити плату за кред ит в порядку і на умовах, зазн ачених договором.

Кредит, згідно п. 1.4. надаєтьс я для придбання автомобіля „ SKODA Octavia Tour” 2007 року випуску.

Надання кредиту зді йснюється 6 листопада 2007 року (п . 1.2.1.). Згідно п. 1.2.2. позичальник з обов' язаний повернути кред ит у повному обсязі в терміни та розмірах, що встановлені графіком погашення кредиту згідно додатку № 1 до договору , але в будь - якому випадку не пізніше 5 листопада 2014 року, як що тільки не застосовується інший термін повернення кред иту відповідно до умов догов ору та/або умов відповідної угоди сторін. Згідно п. 1.3. за к ористування кредитними кошт ами протягом 30 календарних д нів, рахуючи з дати видачі кр едиту, процентна ставка вста новлюється у розмірі 14 % річни х; після закінчення цього стр оку та кожного наступного мі сяця кредитування процентна ставка підлягає перегляду в ідповідно до умов договору; з а умовами договору може бути встановлений новий розмір п роцентної ставки за користу вання кредитом у разі настан ня будь - якої із обставин, пе редбачених ч. 1 п. 5.2. договору (д е вказано, що банк може зміни ти розмір процентної ставки в сторону збільшення, зокрем а у разі порушення позичальн иком кредитної дисципліни - неналежного виконання умов д оговору); нарахування процен тів здійснюється щомісяця, в останній робочий день поточ ного місяця.

Порядок нарахування пені встановлений п. 4.1.

Строк дії даного договору, з гідно п. 9.8. встановлюється з да ти його укладення (дати підпи сання) до повного повернення банку всієї суми кредиту за договором та повного погаше ння плати за кредит і неусто йки, у разі її нарахування.

Додатком № 1 до даного догов ору сторони визначили графік погашення кредиту.

Цього ж 6 листопада 2007 року ст орони уклали додаткову угоду № 1 до вищенаведеного договор у, у відповідності до якої сто рони внесли зміни в основний договір, а саме: додати до дог овору додаток № 2 - Графік пла тежів, визначення сукупної в артості кредиту, додаток № 3 - тарифи банку, а також умови пр о комісію та умов зміни проце нтної ставки.

9 лютого 2009 року сторони укла ли додаткову угоду № 2, в якій д одаток № 1 виклали в новій реда кції.

Про отримання кредиту та по купку зазначеного в договорі автомобіля свідчить наявна у справі копія меморіального ордеру про сплату позичальн иком 105 811 грн.

6 листопада 2007 року, на забезп ечення вищезазначеного дого вору (зі змінами та додатками ) між позивачем та відповідач ем укладено договір № 155523, відп овідно до якого поручитель (в ідповідач) зобов' язується п еред кредитором (позивачем) в ідповідати за невиконання ОСОБА_2. усіх його зобов' я зань перед кредитором, що вин икли з договору про надання с поживчого кредиту та заставу транспортного засобу № 11246951000 в ід 06.11.07р. в повному обсязі як і снуючих в теперішній час, так і тих, що можуть виникнути в м айбутньому.

Згідно п. 1.3. поручитель відп овідає перед кредитором у то му ж обсязі, що і боржник, за вс іма зобов' язаннями останнь ого за основним договором, вк лючаючи повернення основно ї суми боргу, сплати проценті в, комісій, відшкодування мож ливих збитків, сплату пені та інших штрафних санкцій, пере дбачених умовами основного д оговору. Відповідальність по ручителя і боржника є соліда рною (п. 1.4).

Відповідно до п. 2.2. у випадку невиконання боржником свої х зобов' язань за основним д оговором кредитор має право пред' явити свої вимоги безп осередньо до поручителя, які є обов' язковими для викона ння поручителем на 10-й робочи й день з дати відправлення йо му такої вимоги.

Зазначений договір набира є чинності з моменту його під писання обома сторонами та д іє до повного припинення всі х зобов' язань боржника за о сновним договором (п. 3.1). У випа дку невиконання поручителем вимоги кредитора, пред' явл еної згідно умов п. 2.2., поручите ль сплачує кредитору пеню і з розрахунку подвійної облік ової ставки НБУ, що діяла на мо мент прострочення поручител ем виконання своїх зобов' яз ань за договором, за кожен ден ь прострочення (п. 3.2).

В зв' язку з неналежним вик онанням боржником своїх обов ' язків за кредитним договор ом, позивач направив на його а дресу лист - вимогу від 08.06.10р. № 132/12- 380 та на

адресу відповідача лист - вимогу № 132/12 -381 від 08.06.10р. про погаш ення заборгованості, які зал ишені без реагування.

Після порушення справи поз ичальник, 9 вересня 2011 року спла тив 1000 грн., які обґрунтовано ві днесені банком на погашення заборгованості за простроче ними відсотками за користува ння кредитними коштами.

Заслухавши пояснення пред ставників сторін, дослідивши надані докази та давши їм оці нку в сукупності, судом врахо вується наступне.

Згідно ст. 11 Цивільного код ексу України, цивільні права та обов'язки виникають із д ій осіб, що передбачені акта ми цивільного законодавства , а також із дій осіб, що не пе редбачені цими актами, але за аналогією породжують цив ільні права та обов'язки. Підс тавами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Правовідносини, які виникл и між сторонами за своїм хара ктером являються господарсь кими, виходячи зі змісту ст.ст . 173, 174 ГК України, як такі, що вини кли з господарського договор у (поруки), і відповідно до ст. 1 Господарського кодексу Укра їни є предметом його регулю вання.

Відповідно до ч.2 ст. 175 Господ арського кодексу України май нові зобов' язання, які вини кають між учасниками господа рських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

У відповідності із ст. 173 Госп одарського кодексу, господар ським визнається зобов'язанн я, що виникає між суб'єктом гос подарювання та іншим учасник ом (учасниками) відносин у сфе рі господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов 'язана сторона, у тому числі бо ржник) зобов'язаний вчинити п евну дію господарського чи у правлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, пер едати майно, сплатити грош і, надати інформацію тощо), або утриматися від певних ді й, а інший суб'єкт (управнена с торона, у тому числі кредитор ) має право вимагати від зобов 'язаної сторони виконання її обов'язку.

Згідно ст. 174 Господарського кодексу України господарськ і зобов'язання можуть виника ти, зокрема, з господарського договору та інших угод, перед бачених законом, а також з уго д, не передбачених законом, ал е таких, які йому не суперечат ь.

Відповідно до ст. 553 ЦК Україн и за договором поруки поручи тель поручається перед кред итором боржника за виконання ним свого обов'язку. Поручите ль відповідає перед кредитор ом за порушення зобов'язан ня боржником.

Відповідно до графіка пове рнення кредиту боржник пови нен здійснювати помісячне по вернення частин кредиту, поч инаючи з 10.12.07р. (дата першого по гашення). Однак, внаслідок нен алежного виконання умов дого вору (відсутність погашення або часткове погашення черго вих платежів), станом на 21.07.11р. у відповідача виникла заборго ваність по кредиту у розмірі 37 731, 20 грн., по процентах 15 959,36 грн. т а по сплаті пені за простроче ння погашення кредиту - 1 644, 15 г рн., пені за прострочення спла ти процентів - 1 513, 58 грн. Розмір даної заборгованості підтве рджується поданим розрахунк ом. Докази її сплати позичаль ником в справі відсутні.

У відповідності до ч. 1 ст. 554 ЦК України у разі порушення бор жником зобов'язання, забезпе ченого порукою, боржник і пор учитель відповідають перед к редитором як солідарні боржн ики, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субс идіарну) відповідальність по ручителя.

Моментом настання обов' я зку погашення боргу для пору чителя, відповідно до п. 2.2. пору ки настали на протязі 10- и робо чих днів з дати відправленн я йому вимоги про погашення боргу - 19.06.10р.

Згідно ст. 526 ЦК України зобов ' язання повинні виконувати сь належним чином і в установ лений строк. Відповідно до ст . 193 Господарського кодексу Ук раїни одностороння відмова в ід виконання зобов' язання і одностороння зміна умов дог овору не допускається.

За таких обставин, в раховуючи документальне під твердження заборгованості з а кредитним договором, в силу п. п. 1.3., 2.2. договору поруки, позов ні вимоги є обґрунтованими.

Провадження у справі, в част ині стягнення 1 000 грн. за прос троченими відсотками, в силу п. 1-1 ст. 80 ГПК України підлягає п рипиненню за відсутністю пр едмету спору.

Таким чином позов підлягає задоволенню частково.

Судові витрати, враховуючи норми ст. 49 ГПК України, а також проведення часткової оплати після звернення з позовом по кладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 44, 49, 80, 82, 84, 116 Гос подарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частк ово.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю „Союз Транс Лайн” ( Хмельниць ка область, Хмельницький рай он, с. Давидківці, вул.. Ленінгр адська, буд.. 15, код ЄДРПОУ 31617366, р/р 26007600106321 в АБ „Брокбізнесбан к” Хмельницька філія, МФО 351858) на користь публічного акціон ерного товариства „УкрСибба нк” (м. Харків, пр-т Московськи й, 60, АТ „УкрСиббанк”, р/р 29090000000113, МФ О 351005, код ЄДРПОУ 09807750) 37 731, 20 грн. - з аборгованості за кредитом, 14 959,36 грн. - заборгованості по пр оцентах, 1 644, 15 грн. - пеня за про строчення кредиту, 1 513, 58 грн. - пеня за прострочення процент ів, 568, 48 грн. - державного мита, а також 236 грн. - витрат на інфор маційно - технічне забезпеч ення судового процесу.

Видати наказ.

Провадження у справі в ч астині стягнення 1000 грн. за простроченими відсотками за користування кредитними коштами припинити.

Суддя Ю.В. Гладюк

Віддрук. 4 прим. : 1 - до спра ви, 2 - позивачу, 3 - відповідач у, 4- третій особі

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення22.09.2011
Оприлюднено07.10.2011
Номер документу18465507
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —14/5025/1333/11

Ухвала від 18.09.2012

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

Ухвала від 29.08.2012

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

Постанова від 09.11.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Демидюк О.О.

Ухвала від 12.10.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Демидюк О.О.

Рішення від 22.09.2011

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

Ухвала від 25.08.2011

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

Ухвала від 29.07.2011

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні