Рішення
від 30.09.2011 по справі 21/23-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

27.09.11р. Справа № 21/23-10

За позовом Дочірньої к омпанії "Укртрансгаз" Націон альної акціонерної компанії "Нафтогаз Україна", м. Київ, в ос обі філії "Управління магіст ральних газопроводів "Львівт рансгаз", м. Львів

до Товариства з обмежен ою відповідальністю "Сканді к Трак", м. Дніпропетровськ

про стягнення 161 900,12 грн. шт рафних санкцій за договором поставки

Суддя Назаренко Н.Г.

Секр етар судового засідання Була на Ю.М.

Представники:

від позивача - ОСОБА_1., ю рисконсульт, дов. № 1208 від 14.12.2010 р.;

від відповідача - не з'явивс я.

СУТЬ СПОРУ:

Позивач звернувся до гос подарського суду з позовом п ро стягнення з відповідача с уми боргу у розмірі 105 637,12 грн., 3% р ічних - 3 146,14 грн., інфляційних ви трат - 10 003, 84 гр н. за поставлений товар.

Ухвалою господарського су ду Дніпропетровської област і від 25.02.11р., на підставі клопот ання відповідача, провадженн я у справі № 21/23-10 зупинялось до з атвердження реєстру вимог кр едиторів у справі № Б24/403-09, що пе ребуває в провадженні господ арського суду Дніпропетровс ької області.

Ухвалою суду від 18.08.11р. провад ження по даній справі поновл ено з 08.09.11р.

Позивач підтримує позовні вимоги та просить суд задово льнити позов у повному обсяз і.

Відповідач у судове засіда ння свого представника не на правив, надав до канцелярії с уду клопотання про розгляд с прави без його участі.

Крім того, відповідач в особ і ліквідатора підприємства н аправив заперечення на позов в яких просить відмовити у йо го задоволенні з тих підстав , що відносно підприємства ві дповідача порушено провадже ння у справі про банкрутство та постановою від 04.08.11р. відкри то ліквідаційну процедуру у справі та призначено ліквіда тора боржника.

Як зазначає у своїх запереч еннях відповідач, оскільки п озивач з кредиторськими вимо гами у справу про банкрутств о боржника не звертався, його вимоги вважаються погашеним и.

Відповідно до ст. 85 Господар ського процесуального кодек су України, в судовому засіда нні 27.09.11р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення .

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставника позивача, дослід ивши надані докази, господар ський суд, -

ВСТАНОВИВ:

10.08.09р. між Дочірньою компані єю "Укртрансгаз" Національно ї акціонерної компанії "Нафт огаз Україна", м. Київ в особі ф ілії "Управління магістральн их газопроводів "Львівтрансг аз" (далі - покупець, відповід ач) та Товариством з обмежено ю відповідальністю "Скандік Трак" (далі - постачальник, по зивач) було укладено договір поставки № 01-228ін-09 (далі - Дого вір), згідно якого постачальн ик, який є власником товару зо бов' язався поставити та пер едати його у власність (повне господарське володіння) пок упця, а покупець зобов'язуєть ся прийняти і оплатити його н а умовах цього Договору. (п.1.1. Д оговору).

Найменування, кількість і ц іни товару, що є предметом Дог овору, обумовлюються в Специ фікації, яка є невід'ємною час тиною цього договору (п. 1.2. Дого вору).

Строки та порядок постави п ередбачено розділом 5 Догово ру, згідно якого товар повине н бути повністю поставленим покупцю у строки, зумовлені г рафіком поставки на умовах С РТ в с. Угерсько Львівської об л., згідно вимог Міжнародних п равил щодо тлумачення термі нів "Інкотермс". Датою поставк и вважається дата підписання сторонами Акта прийому-пере дачі (п. 5.1, 5.2 Договору).

Згідно специфікації до Дог овору товаром по ньому є авто шини у загальній кількості 1 1 02 шт. на загальну суму 1 619 001, 18 грн .

Згідно графіку поставки то вару, оформленого як додаток № 2 до Договору, постачальник повинен був поставити покупц ю шини нові (автошини) до 15.09.09р. - у кількості 550 шт. та до 30.10.09р. - у кількості 552 шт.

Станом на дату розгляду спр ави відповідач свої обов' яз ки по Договору не виконав, авт ошини не поставив.

Згідно ст. 174 Господарського кодексу України, господарсь кі зобов'язання виникають, зо крема, з господарського дого вору та інших угод, передбаче них законом, а також з угод, не передбачених законом, але та ких, які йому не суперечать.

Відповідно ч. 1 ст. 193 Господар ського кодексу України суб' єкти господарювання повинні виконувати господарські зоб ов' язання належним чином ві дповідно до закону, інших пра вових актів, договору, а за від сутності конкретних вимог що до виконання зобов' язання - відповідно до вимог, що у певн их умовах звичайно ставлятьс я. До виконання господарськи х договорів застосовуються в ідповідні положення Цивільн ого кодексу України з урахув анням особливостей, передбач ених цим Кодексом.

До виконання господарськи х договорів застосовуються в ідповідні положення Цивільн ого кодексу України з урахув анням особливостей, передбач ених господарським кодексом України.

Згідно зі ст. ст. 525, 526 Цивільно го кодексу України зобов' яз ання має виконуватися належн им чином відповідно до умов д оговору та вимог Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства. О дностороння відмова від зобо в' язання або одностороння з міна його умов не допускаєть ся, якщо інше не встановлено д оговором або законом

В силу ст. 530 Цивільного кодек су України, якщо у зобов' яза нні встановлений строк (терм ін) його виконання, то воно під лягає виконанню у цей строк (т ермін).

Згідно ст. 610 Цивільного коде ксу України порушенням зобов 'язання є його невиконання аб о виконання з порушенням умо в, визначених змістом зобов'я зання (неналежне виконання).

Статтею 611 Цивільного кодек су України встановлено, що у р азі порушення зобов'язання н астають правові наслідки, вс тановлені договором або зако ном, зокрема сплата неустойк и.

Згідно ст. 612 Цивільного коде ксу України боржник вважаєть ся таким, що прострочив, якщо в ін не приступив до виконання зобов'язання або не виконав й ого у строк, встановлений дог овором або законом.

Відповідно до ст. 629 Цивільно го кодексу України, договір є обов'язковим для виконання с торонами.

Відповідно до ст. ст. 638, 639 Циві льного кодексу України, дого вір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли зго ди з усіх істотних умов догов ору.

Правовідносини, що склалис я між сторонами, є правовідно синами поставки, які регулюю ться нормами законодавства п ро поставку, в тому числі пара графом 3 глави 54 Цивільного ко дексу України.

Відповідно до ст. 655 Цивільн ого кодексу України за догов ором купівлі - продажу одна сторона (продавець) передає а бо зобов' язується передати майно (товар) у власність дру гій стороні (покупцеві), а поку пець приймає або зобов' язує ться прийняти майно (товар) і с платити за нього певну грошо ву суму.

Відповідно до ч. 1 ст. 712 Цивіль ного кодексу України за дого вором поставки продавець (по стачальник), який здійснює пі дприємницьку діяльність, зоб ов'язується передати у встан овлений строк (строки) товар у власність покупця для викор истання його у підприємницьк ій діяльності або в інших ціл ях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а по купець зобов'язується прийня ти товар і сплатити за нього п евну грошову суму.

Станом на дату розгляду спр ави відповідач свої обов' яз ки по Договору не виконав, авт ошини не поставив.

За неналежне виконання від повідачем своїх обов'язків п о договору позивач на підста ві ст. 231 Господарського кодек су України просить стягнути з останнього 48 570, 04 грн. пені та 113 330, 08 грн. штрафу у розмірі 7%.

Свої розрахунки мотивує ти м, що підприємство позивача н алежить до державного сектор у економіки.

Пунктом 10.1 Договору сторон и передбачили, що за порушенн я умов цього Договору вина ст орона відшкодовує причинені цим збитки, в тому числі неоде ржані прибутки, а постраждал а сторона застосовує штрафні (в розмірі, визначеному ст. 231 Г К України) та оперативно-госп одарські ( в переліку ст. 236 ГК У країни за вибором постраждал ої сторони) санкції в порядку , передбаченому законодавств ом України.

Відповідно до п. 1 ст. 230 Господ арського кодексу Україн и штрафними санкціями у цьо му Кодексі визнаються господ арські санкції у вигляді гро шової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарсь ких відносин зобов'язаний сп латити у разі порушення ним п равил здійснення господарсь кої діяльності, невиконання або неналежного виконання го сподарського зобов'язання.

Згідно приписів ст. 231 Господ арського кодексу України за коном щодо окремих видів зо бов'язань може бути визначе ний розмір штрафних санкцій, зміна якого за погодження м сторін не допускається.

У разі якщо порушено госпо дарське зобов'язання, в якому хоча б одна сторона є суб'єкто м господарювання, що належи ть до державного сектора еко номіки, або порушення пов' язане з виконанням державног о контракту, або виконання зо бов'язання фінансується за р ахунок Державного бюджету Ук раїни чи за рахунок державн ого кредиту, штрафні санк ції застосовуються, якщо інш е не передбачено законом чи д оговором, у таких розмірах:

за порушення строків вико нання зобов'язання стягуєтьс я пеня у розмірі 0,1 відсотка в артості товарів (робіт, послу г), з яких допущено простроче ння виконання за кожний день прострочення, а за простроче ння понад тридцять днів до датково стягується штраф у р озмірі семи відсотків вказан ої вартості.

Згідно ст. 599 Цивільного коде ксу України зобов'язання при пиняється виконанням, прове деним належним чином.

Відповідач доказів викона ння договору або оплати борг у суду не надав, у зв'язку з чим вимоги позивача по нарахува нню штрафних санкцій є обґру нтованими та підтверджені ма теріалами справи.

Перевіривши розрахунки по зивача, суд прийшов до виснов ку, що нарахування ним провед ено вірно та до стягнення під лягають суми, заявлені позив ачем в розмірі - 48 570, 04 грн. пені т а 113 330, 08 грн. штрафу.

Заперечення відповідача щ одо відмови у задоволенні по зову з тих підстав, що позивач з кредиторськими вимогами у справу про банкрутство борж ника не звертався та його вим оги вважаються погашеними су дом не приймаються у зв'язку з наступним.

Відповідно до п. 4 ст. 12 Закону України "Про відновлення пла тоспроможності борж ника або визнання його банкр утом" не нараховуються неуст ойка (штраф, пеня), не застосо вуються інші санкції за неви конання чи неналежне викона ння грошових зобов'язань і з обов'язань щодо сплати єдино го внеску на загальнообов'яз кове державне соціальне стр ахування, податків і зборів (обов'язкових платежів).

Приписами ст. 1 вищевк азаного закону встановлено, що грошове зобов'язання - зоб ов'язання боржника заплатит и кредитору певну грошову су му відповідно до цивільно-п равового договору та на інши х підставах, передбачених ци вільним законодавством Укр аїни.

Обов' язок же відп овідача у даній справі поляг ав у поставці автошин, а шт раф та пеня нараховані боржн ику за непоставку товару у зв 'язку з чим на ці відносини не розповсюджуються вимоги Зак ону України "Про відновлення платоспроможності б оржника або визнання його ба нкрутом".

Відповідно до припис ів ст. 49 Господарського процес уального кодексу України, су дові витрати у справі слід по класти на відповідача.

Керуючись ст. ст. 174, 193, 230, 231 ГК У країни, ст.ст. 525, 526, 530, 599, 610, 611, 612, 629, 638, 639, 655 , 712 ЦК України, ст. ст. 33, 34, 49, 82-85, 87, 116 Го сподарського процесуальног о кодексу України, господарс ький суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Скандік Трак" (49000, м. Дніпропетр овськ, вул. Сірка, 47; р/р 2600901300740 в ВАТ "БМ Банк" м. Київ, МФО 380913; код ЄДРП ОУ 30166371) на користь Дочірн ьої компанії "Укртрансгаз" На ціональної акціонерної комп анії "Нафтогаз України" в особ і філії "Управління магістра льних газопроводів "Львівтра нсгаз" ( 79026, м. Львів, вул. Рубчака , 3; р/р 26002017130980 у філії "Західне РУ" В АТ "Банк Фінанси та кредит", ко д ЄДРПОУ 25560823) пеню в сумі 48 570, 04 (со рок вісім тисяч п'ятсот сімде сят грн. 04 коп.), штраф в сумі 113 330, 0 8 грн. (сто тринадцять тисяч тр иста тридцять грн. 08 коп.), витр ат по сплаті державного мита в сумі 1 619, 00 грн. (одна тисяча шіс тсот дев'ятнадцять грн. 00 коп.), витрат на інформаційно-техні чне забезпечення судового пр оцесу в сумі 236, 00 грн. (двісті три дцять шість грн. 00 коп.), про що в идати наказ.

Наказ видати після набран ня рішенням законної сили.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апе ляційної скаргу не було пода но. У разі подання апеляційно ї скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи а пеляційним господарським су дом.

Суддя Н.Г. Назаренко

Дата підписання рішення, оф ормленого

відповідно до ст. 84 ГПК Украї ни,

- 03.10.11р.

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення30.09.2011
Оприлюднено12.10.2011
Номер документу18496613
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —21/23-10

Ухвала від 22.02.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Пелипенко Н.М.

Рішення від 30.09.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 08.09.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 18.08.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 12.08.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Рішення від 25.03.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Пелипенко Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні