Рішення
від 03.08.2011 по справі 10/96пн
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАР СЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Д онецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

03.08.11 р. Сп рава № 10/96пн

Господарський суд Донець кої області у складі судді Го нчарова С.А.

при секретарі судового зас ідання Говор О.С.

розглянув у відкритому суд овому засіданні господарськ ого суду справу

за позовом:

1.Товариства з обмеженою від повідальністю „Комфорт ЯМЗ” , м.Ясинувата;

2. Товариства з обмеженою ві дповідальністю „Естарс”, м.Д онецьк

до відповідача: Ясинуватсь кої міської ради, м.Ясинувата

про визнання права та зобов ' язання вчинити певні дії

При участі представників:

від позивача-1: ОСОБА_1 - довіреність від 04.05.2011 року

від позивача-2: ОСОБА_1 - довіреність від 16.05.2011 року

від відповідача: ОСОБА_2 - довіреність від 06.12.2010 року

СУТЬ СПОРУ:

Позивачі, Товариство з обм еженою відповідальністю „Ко мфорт ЯМЗ” та Товариство з об меженою відповідальністю „Е старс”, звернулись до господ арського суду Донецької обла сті з позовом до Ясинуватськ ої міської ради про визнання за Товариством з обмеженою в ідповідальністю „Комфорт ЯМ З” та Товариством з обмежено ю відповідальністю „Естарс” права на оформлення докумен тації на отримання державног о акту на право постійного ко ристування земельною ділянк ою загальною площею 66,88 га, яка знаходиться під об' єктами н ерухомого майна, розташовани ми по вул. Артема, 31 в м. Ясинува та; зобов' язання Ясинуватсь кої міської ради розглянути на найближчій сесії питання про передачу Товариству з об меженою відповідальністю „К омфорт ЯМЗ” та Товариству з о бмеженою відповідальністю „ Естарс” земельної ділянки за гальною площею 66,88 га, яка знахо диться під об' єктами нерухо мого майна, розташованими по вул. Артема, 31 в м. Ясинувата, в п остійне користування; зобов' язання Ясинуватської місько ї ради розглянути на найближ чій сесії питання про видачу Товариству з обмеженою відп овідальністю „Комфорт ЯМЗ” т а Товариству з обмеженою від повідальністю „Естарс” дер жавного акта на право постій ного користування земельною ділянкою загальною площею 66,8 8 га, яка знаходиться під об' є ктами нерухомого майна, розт ашованими по вул. Артема, 31 в м. Ясинувата.

В обґрунтування позовних в имог позивачі посилались на те, що рішенням господарсько го суду Донецької області ві д 07.02.2011 року у справі № 9/133 за позив ачами визнано право на пості йне користування спірною зем ельною ділянкою, у зв' язку з чим позивачі звернулись до в ідповідача з заявою про пере дачу земельної ділянки та ви дачу відповідного Державног о акту, проте, відповідач непр авомірно відмовився від здій снення таких дій. Так, як ствер джують позивачі, згідно діюч ого законодавства України, в ідповідний територіальний о рган Держкомзему України офо рмлює право на постійне кори стування земельною ділянкою з урахуванням рішень органі в виконавчої влади або місце вого самоврядування, на підс таві чого Держкомзем складає Державний акт на право пості йного користування земельно ю ділянкою. Враховуючи викла дене, позивачі стверджують, щ о відповідач мав прийняти рі шення про передачу земельної ділянки в постійне користув ання та видачу державного ак та, а дії відповідача щодо від мови в прийнятті такого ріше ння є протиправними та таким и, що порушують права та охоро нювані законом інтереси пози вачів.

Відповідач, згідно з відзив ом на позовну заяву, проти поз овних вимог заперечив, посил аючись на те, що відповідач не перешкоджає та не обмежує по зивачів в оформленні докуме нтації; на даний момент рішен ня Ясинуватської міської рад и, яким би було відмовлено поз ивачам у видачі державного а кту на право постійного кори стування землею відсутнє, що свідчить про те, що порушення прав та охоронюваних законо м інтересів позивачів.

Відповідачем зазначено, що рішення органів самоврядува ння приймаються лише на підс таві проектів землеустрою чи на підставі технічної докум ентації з землеустрою, які не були надані позивачами. Відп овідач стверджує також, що у н ього відсутні повноваження н а здійснення дій, які вимагаю ть здійснити позивачі, оскіл ьки питання видачі державног о акту на постійне користува ння земельною ділянкою статт ею 185 ЗК України віднесено до к омпетенції Держкомзему Укра їни та його територіальних о рганів.

На підставі викладеного ві дповідачем заявлено до суду клопотання про залучення до участі у справі належного ві дповідача - організацію, що безпосередньо займається ви дачею державним актів та дер жавною реєстрацією спірного права

Розглянувши матеріали спр ави, вислухавши пояснення пр едставників сторін, присутні х у судовому засіданні, суд ВС ТАНОВИВ:

Рішенням господарського с уду Донецької області від 07.02.20 11 року у справі № 9/133 частково за доволено позовні вимоги Това риства з обмеженою відповіда льністю „Комфорт ЯМЗ” та Тов ариства з обмеженою відповід альністю „Естарс” до Ясинува тської міської ради про визн ання за Товариством з обмеже ною відповідальністю „Комфо рт ЯМЗ” та Товариством з обме женою відповідальністю „Ест арс” права на постійне корис тування земельною ділянкою з агальною площею 66,88 га, яка знах одиться під об'єктами нерухо мого майна, розташованими по вул. Артема, 31 м. Ясинувата; зоб ов'язання Ясинуватської місь кої ради оформити право на по стійне користування земельн ою ділянкою загальною площею 66,88 га, яка знаходиться під об'є ктами нерухомого майна, розт ашованими по вул. Артема, 31 м. Я синувата за Товариством з об меженою відповідальністю „К омфорт ЯМЗ” та Товариством з обмеженою відповідальністю „Естарс” та видати Державни й акт на право постійного кор истування земельною ділянко ю.

Наведеним рішенням, яке наб уло законної сили 25.02.2011 року, ви знано за Товариством з обмеж еною відповідальністю „Комф орт ЯМЗ” та Товариством з обм еженою відповідальністю „Ес тарс” право на постійне кори стування земельною ділянкою загальною площею 66,88 га, яка зн аходиться під об'єктами неру хомого майна, розташованими по вул. Артема, 31 м. Ясинувата.

На підставі рішення господ арського суду Донецької обла сті від 07.02.2011 року у справі № 9/133 Т ОВ „Комфорт ЯМЗ” звернулось до Ясинуватського міського г олови з клопотанням від 12.04.2011 ро ку № 27 про прийняття рішення п ро передачу земельної ділянк и, яка знаходиться під об' єк тами нерухомості, розташован ими по вул. Артема, 31 в м. Ясинув ата та видачу акту постійног о користування земельною діл янкою.

На вказане звернення листо м від 22.04.2011 року № 02-10-1260-1 Ясинуватс ькою міською радою було пові домлено ТОВ „Комфорт ЯМЗ” пр о те, що Ясинуватська міська р ада не може розглянути питан ня про видачу акту постійног о користування земельною діл янкою ТОВ „Комфорт ЯМЗ” та ТО В „Естарс”, оскільки, по-перше , рішенням господарського су ду Донецької області від 07.02.2011 р оку у справі № 9/133 було відмовл ено в задоволенні позовних в имог про зобов' язання Ясину ватську міську раду оформити право на постійне користува ння земельною ділянкою; по-др уге, згідно ст. 125 ЗК України пра во постійного користування з емельною ділянкою виникає з моменту державної реєстраці ї цього права, а не з моменту н абуття чинності рішенням суд у, а Ясинуватська міська рада не здійснює державну реєстр ацію цього права.

Господарський суд вважає в имоги позивача обґрунтовани ми та такими, що підлягають за доволенню з огляду на наступ не.

Відповідно до частини перш ої статті 13 Конституції Украї ни земля є об'єктом права влас ності Українського народу, в ід імені якого це право здійс нюють органи державної влади і органи місцевого самовряд ування в межах, визначених ці єю Конституцією, іншими зако нодавчими актами України.

Статтею 2 Земельного Кодекс у України передбачено, що зем ельні відносини - це суспіл ьні відносини щодо володіння , користування і розпоряджен ня землею. Суб'єктами земельн их відносин є громадяни, юрид ичні особи, органи місцевого самоврядування та органи де ржавної влади.

Відповідно до статей 142 - 145 Кон ституції України до матеріал ьної основи органів місцевог о самоврядування, крім інших об'єктів, належить земля, упра вління якою здійснюють терит оріальні громади через орган и самоврядування в межах їх п овноважень шляхом прийняття рішень. Права органів самовр ядування захищаються у судов ому порядку.

Підстави набуття права на з емлю передбачені статтею 116 Зе мельного кодексу України. У ц ій статті врегульовані відно сини щодо набуття громадянам и та юридичними особами прав а власності та права користу вання земельними ділянками і з земель державної або комун альної власності. Підставою набуття права на землю у таки х випадках є рішення органів виконавчої влади або органі в місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визнач ених цим Кодексом або за ре зультатами аукціону.

Стаття 12 Земельного кодексу України встановлює повноваж ення сільських, селищних, міс ьких рад у галузі земельних в ідносин. Зокрема, до їх повнов ажень належить: розпорядженн я землями територіальних гро мад; надання земельних ділян ок у користування із земель к омунальної власності відпов ідно до цього Кодексу.

Порядок надання у постійне користування земельних діля нок встановлений статтею 123 Зе мельного кодексу України. Та к, згідно ч. 1 цієї статті надан ня земельних ділянок держа вної або комунальної власн ості у користування здійсню ється на підставі рішень орг анів виконавчої влади або ор ганів місцевого самоврядува ння.

Відповідно до ст. 33 Закону Ук раїни „Про місцеве самовряду вання в України” до відання в иконавчих органів сільських , селищних, міських рад належи ть реєстрація суб' єктів пра ва власності на землю; реєстр ація права користування земл ею і договорів на оренду земл і; видача документів, що посві дчують право власності і пра во користування землею.

З огляду на наведені положе ння діючого законодавства Ук раїни, відповідач наділений повноваженнями стосовно роз гляду питань щодо передачі з емельних ділянок в постійне користування та щодо видачі державних актів на право пос тійного користування земель ною ділянкою.

Статтею 185 Земельного кодек су України передбачено, що зе млеустрій здійснюється держ авними та іншими землевпоряд ними організаціями.

З огляду на Положення про Де ржавний комітет України по з емельних ресурсах, затвердже ного Указом Президента Украї ни 14 серпня 2000 року №970/2000, Держком зем України відповідно до по кладених на нього завдань зд ійснює у складі державного з емельного кадастру реєстрац ію земельних ділянок, нерухо мого майна та прав на них, дого ворів оренди земельних ділян ок, веде Державний реєстр пра в на землю та нерухоме майно, о рганізовує в установленому з аконодавством порядку в єдин ій системі державних органів земельних ресурсів надання громадянам і юридичним особа м додаткових платних послуг у сфері землеустрою та викор истання даних державного зем ельного кадастру за переліко м, що визначається Кабінетом Міністрів України.

Пунктом 1.1 Інструкції про по рядок складання, видачі, реєс трації і зберігання державни х актів на право власності на земельну ділянку і право пос тійного користування земель ною ділянкою та договорів ор енди землі, затвердженої нак азом Державного комітету Укр аїни по земельних ресурсах в ід 4 травня 1999 року № 43 визначено , що право постійного користу вання землею посвідчується д ержавним актом на право пост ійного користування земельн ою ділянкою.

Отже, відповідний територі альний орган Державного комі тету України по земельних ре сурсах оформлює право на пос тійне користування земельно ю ділянкою з урахуванням ріш ень органів виконавчої влади або органів місцевого самов рядування, на підставі чого Д ержкомзем України складає Де ржавний акт на право постійн ого користування земельною д ілянкою.

Тобто, Державний комітет Ук раїни по земельних ресурсах може оформити право на пості йне користування земельною д ілянкою шляхом складання акт а на право постійного корист ування земельною ділянкою ли ше за наявності рішення орга ну місцевого самоврядування про передачу земельної діля нки в постійне користування та видачу державного акта на право постійного користуван ня земельною ділянкою.

Проте, як вбачається з мате ріалів справи, зокрема, листа Ясинуватської міської ради від 22.04.2011 року № 02-10-1260-1, відповідач відмовився розглядати питан ня про видачу акту постійног о користування земельною діл янкою ТОВ „Комфорт ЯМЗ” та ТО В „Естарс”.

Таку відмову було вмотивов ано, зокрема, тим, що Ясинуватс ька міська рада не здійснює д ержавну реєстрацію права пос тійного користування земель ною ділянкою.

Як зазначалось, відповідач стверджує, що у нього відсутн і повноваження на здійснення дій, які вимагають здійснити позивачі, оскільки питання в идачі державного акту на пос тійне користування земельно ю ділянкою статтею 185 ЗК Украї ни віднесено до компетенції Держкомзему України та його територіальних органів.

Суд не приймає до уваги такі заперечення відповідача з о гляду на наступне.

Позовні вимоги, які є предме том розгляду у даній справі, с тосуються, зокрема, зобов' я зання відповідача розглянут и питання про передачу позив ачам земельної ділянки та пр о видачу державного акта на п раво постійного користуванн я земельною ділянкою. Як зазн ачалось, діючим законодавств ом України на відповідача по кладені повноваження щодо ро згляду таких питань.

Позивачами не було заявлен о вимог про зобов' язання ві дповідача видати державний а кт або здійснити реєстрацію права постійного користуван ня земельною ділянкою, що роб ить також безпідставним та т аким що не підлягає задоволе нню клопотання відповідача п ро залучення до участі у спра ві належного відповідача - організацію, що безпосереднь о займається видачею державн им актів та державною реєстр ацією спірного права.

З огляду на викладене, врахо вуючи встановлені судом обст авини справи, позовні вимоги є обґрунтованими та такими, щ о підлягають задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст. 13, 142-145 Конституці ї України, ст.ст. 12, 116, 120, 124 Земельн ого кодексу України, ст.ст. 4, 14 З акону України „Про оренду зе млі”, ст.ст. 13, 27, ст.ст. 1, 2, 22, 32, 33, 43, 82-85 Го сподарського процесуальног о кодексу України суд, -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальніст ю „Комфорт ЯМЗ” та Товариств а з обмеженою відповідальніс тю „Естарс” до Ясинуватської міської ради про визнання за Товариством з обмеженою від повідальністю „Комфорт ЯМЗ” та Товариством з обмеженою в ідповідальністю „Естарс” пр ава на оформлення документац ії на отримання державного а кту на право постійного кори стування земельною ділянкою загальною площею 66,88 га, яка зн аходиться під об' єктами нер ухомого майна, розташованими по вул. Артема, 31 в м. Ясинувата ; зобов' язання Ясинуватсько ї міської ради розглянути на найближчій сесії питання пр о передачу Товариству з обме женою відповідальністю „Ком форт ЯМЗ” та Товариству з обм еженою відповідальністю „Ес тарс” земельної ділянки зага льною площею 66,88 га, яка знаходи ться під об' єктами нерухомо го майна, розташованими по ву л. Артема, 31 в м. Ясинувата, в пос тійне користування; зобов' я зання Ясинуватської міської ради розглянути на найближч ій сесії питання про видачу Т овариству з обмеженою відпов ідальністю „Комфорт ЯМЗ” та Товариству з обмеженою відпо відальністю „Естарс” держа вного акта на право постійно го користування земельною ді лянкою загальною площею 66,88 га , яка знаходиться під об' єкт ами нерухомого майна, розташ ованими по вул. Артема, 31 в м. Яс инувата - задовольнити.

Визнати за Товариством з об меженою відповідальністю „К омфорт ЯМЗ” (86000, м. Ясинувата, ву л. Артема, 31, ЄДРПОУ 36479381) та Товар иством з обмеженою відповіда льністю „Естарс” (м. Донецьк, в ул. Артема, 147г, ЄДРПОУ 36252881) право на оформлення документації на отримання державного акту на право постійного користу вання земельною ділянкою заг альною площею 66,88 га, яка знаход иться під об' єктами нерухом ого майна, розташованими по в ул. Артема, 31 в м. Ясинувата.

Зобов' язати Ясинуватську міську раду (86000, м. Ясинувата, ву л. Орджонікідзе, 147, ЄДРПОУ 26444059) р озглянути на найближчій сесі ї питання про передачу Товар иству з обмеженою відповідал ьністю „Комфорт ЯМЗ” (86000, м. Яси нувата, вул. Артема, 31, ЄДРПОУ 36479 381) та Товариству з обмеженою в ідповідальністю „Естарс” (м. Донецьк, вул. Артема, 147г, ЄДРПО У 36252881) земельної ділянки загал ьною площею 66,88 га, яка знаходит ься під об' єктами нерухомог о майна, розташованими по вул . Артема, 31 в м. Ясинувата, в пост ійне користування.

Зобов' язати Ясинуватську міську раду (86000, м. Ясинувата, ву л. Орджонікідзе, 147, ЄДРПОУ 26444059) р озглянути на найближчій сесі ї питання про видачу Товарис тву з обмеженою відповідальн істю „Комфорт ЯМЗ” (86000, м. Ясину вата, вул. Артема, 31, ЄДРПОУ 36479381) т а Товариству з обмеженою від повідальністю „Естарс” (м. До нецьк, вул. Артема, 147г, ЄДРПОУ 3625 2881) державного акта на право по стійного користування земел ьною ділянкою загальною площ ею 66,88 га, яка знаходиться під о б' єктами нерухомого майна, розташованими по вул. Артема , 31 в м. Ясинувата.

Суддя Гончаров С.А.

< Список > < Дов ідник >

< Список > < Довід ник >

< Текст >

Дата ухвалення рішення03.08.2011
Оприлюднено12.10.2011
Номер документу18496827
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права та зобов ' язання вчинити певні дії При участі представників: від позивача-1: ОСОБА_1 - довіреність від 04.05.2011 року від позивача-2: ОСОБА_1 - довіреність від 16.05.2011 року від відповідача: ОСОБА_2 - довіреність від 06.12.2010 року

Судовий реєстр по справі —10/96пн

Постанова від 27.11.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Запорощенко M.Д.

Ухвала від 15.10.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Запорощенко M.Д.

Постанова від 16.08.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Манжур В.В.

Ухвала від 30.07.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Манжур В.В.

Рішення від 03.08.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гончаров С.А.

Ухвала від 05.07.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гончаров С.А.

Ухвала від 21.06.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Гончаров С.А.

Ухвала від 06.06.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Любченко М.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні