Постанова
від 19.09.2011 по справі 13/75
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

01025, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.09.2011 № 13/75

Київський апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:

головуючого: Кондес Л.О.

суддів: Нєсвєтову Н.М .

Корсакової Г.В.

при секретарі:

за участю представників:

Від прокуратури: Рибалка Ю.В . (посвідчення №137 від 20.07.2010);

Від позивача: ОСОБА_1 (дов . №225-КР-1213 від 25.08.2011);

Від відповідача: ОСОБА_2 (дов. №7 від 29.07.2011);

Від третьої особи: ОСОБА_3 (дов. №3279 від 29.07.2011);

розглянувши апеляційну ск аргу Заступника прокурора м. Києва

на рішення Господарс ького суду м. Києва від 11.05.2011р.

у справі № 13/75 (суддя - К урдельчук І.Д.)

за позовом Заступника прок урора м.Києва в інтересах дер жави в особі Київської міськ ої ради

до Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Автобудін вест» (далі - ТОВ «Автобудін вест»)

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача

Головне управління Держко мзему у м.Києві

про звільнення самовільно зайнятої ділянки та відшкод ування шкоди у сумі 265051,71 грн.

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарсько го суду м.Києва від 11.05.2011 року у с праві №13/75 у позові відмовлено повністю.

Не погоджуючись з прийняти м рішенням, Заступник прокур ора м.Києва звернувся з апеля ційною скаргою до Київського апеляційного господарськог о суду, в якій просить скасува ти рішення Господарського су ду м.Києва від 11.05.2011 року у справ і №13/75 та прийняти нове, яким по зов задовольнити повністю.

В апеляційній скарзі проку рор зазначає, що відповідач с амовільно займає спірну земе льну ділянку. Так, у відповіда ча відсутні документи, що пос відчують право на земельну д ілянку, передбачені ст. 126 ЗК Ук раїни, зокрема, право власнос ті на земельну ділянку посві дчується державним актом, пр аво постійного користування земельною ділянкою - державн им актом на право постійного користування, а право оренди земельної ділянки - договоро м оренди землі, зареєстрован им відповідно до закону.

У відзиві на апеляційний ск аргу відповідач повністю зап еречує проти доводів апеляці йної скарги та просить оскар жуване рішення залишити без змін.

Третя особа повністю підтр имує позицію прокурора.

Ухвалою від 15.06.2011 розгляд спр ави було призначено на 31.08.2011.

В судових засіданнях 31.08.2011 та 09.09.2011 в порядку приписів ст. 77 Го сподарського процесуальног о кодексу України були оголо шені перерви.

В судове засідання 19.09.2011 пред ставники сторін з' явилися, представники позивача, проку ратури та третьої особи підт римали доводи апеляційної ск арги; представник відповідач а заперечив проти доводів, як і викладені в апеляційні ска рзі.

Розглянувши в судових засі даннях апеляційну скаргу, до слідивши матеріали справи та зібрані у ній докази, колегія суддів встановила наступне:

До Господарського суду м.Ки єва звернувся з позовом Заст упник прокурора міста Києва в інтересах держави в особі К иївської міської ради до Тов ариства з обмеженою відповід альністю „Автобудінвест” пр о звільнення самовільно зайн ятої земельної ділянки, прив едення її у придатний для вик ористання стан та стягнення на користь держави 265 051,71 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що працівниками Головно го управління Держкомзему у м. Києві 10.02.2011 здійснена переві рка дотримання вимог земельн ого законодавства, якою було виявлено самовільне зайнятт я відповідачем та використан ня земельної ділянки площею 0,5 га із земель житлової і гром адської забудови, на якій роз ташовано автостоянку.

На підтвердження позовних вимог надані Акт перевірки д отримання вимог земельного з аконодавства №А 41/6 від 10.02.2011 року , Акт обстеження земельної ді лянки №10/6 від 10.02.11, Розрахунок ро зміру шкоди, заподіяної внас лідок самовільного зайняття ТОВ “Автобудінвест”земельн ої ділянки по просп. Бажана, 22/24 (біля ТЦ “Піраміда”) у Дарниць кому районі м. Києва, складені державним інспектором з кон тролю за використанням і охо роною земель в м. Києві Гераси менком С.Ю.

Крім того, в ході проведеної інспектором Головного управ ління Держкомзему у м. Києві перевірки встановлено, що Ві дповідач самовільно займає т а використовує земельну діля нку для розміщення, обслугов ування та експлуатації автом обільної стоянки. Факт викор истання Відповідачем вищеза значеної земельної ділянки б ез оформлення документів док ументально зафіксовано. Само вільне зайняття земельної ді лянки порушує інтереси держа ви щодо регулювання державою земельних відносин та позба вляє Київську міську раду пр ава на розпорядження земельн ою ділянкою, а тому ця земельн а ділянка підлягає звільненн ю та приведенню у придатний д ля використання стан.

Відповідач надав відзив в я кому проти позову заперечив посилаючись на прийняте Київ радою рішення про погодження місця розташування відкрито ї автомобільної стоянки, нев ідповідність Актів вимогам з аконодавства та відсутність рішення Київради про звільн ення самовільно зайнятої зем ельної ділянки.

В подальшому, прокурор пода в уточнення позовних вимог т а збільшення розміру позовни х вимог, просив зобов' язати відповідача звільнити самов ільно зайняту ділянку площею 1,02 га, що розташована на просп. .м,Бажана, 22/24 у Дарницькому р-ні м. Києва, зобов' язати відпов ідача привести земельну діля нку у придатний до використа ння стан та стягнути з відпов ідача на користь держави в ос обі ГУ Держкомзему у м. Києві 5 40705,49 грн.

В уточненнях міститься пос илання на Акт А264/06 перевірки до тримання вимог земельного за конодавства від 26.04.11, складени й Державним інспектором з ко нтролю за використанням і ох ороною земель у м. Києві Голов ного управління Держкомзему у м. Києві Герасименко С.Ю. та Р озрахунок розміру можливої ш коди, заподіяної внаслідок с амовільного зайняття ТОВ “Ав тобудінвест” земельної діля нки просп. Бажана у м. Києві (бі ля ст.м.Позняки), здійснений на підставі акту перевірки дот римання вимог земельного зак онодавства від 26.04.11 №264/06, складен ий Старшим державним інспект ором з контролю за використа нням і охороною земель у м. Киє ві Фатенко В.П.

Крім того, на підтвердження самовільного зайняття земел ьної ділянки надані договори , укладені між відповідачем т а третіми особами, а також поя снення юриста відповідача, н адані органам прокуратури.

Колегія суддів не підтриму є позицію суду першої інстан ції про відмову у позові з на ступних підстав:

Прокуратурою міста Києва п роведено перевірку законнос ті використання земельної ді лянки ТОВ «Автобудінвест» на проспекті М.Бажана,22/24 у Дарниц ькому районі міста Києва.

В ході перевірки було встан овлено, що в порушення вимог с т.ст.125,126 Земельного кодексу Ук раїни (далі - ЗК України), ТОВ «Автобудінвест» використов ує земельну ділянку площею 0,5 га за адресою: м.Київ, проспект і М.Бажана,22/24 під розміщення, о бслуговування та експлуатац ію автомобільної стоянки без документів, що посвідчують п раво власності чи право кори стування землею, в т.ч. і на умо вах оренди, що підтверджуєть ся актом перевірки дотриманн я вимог земельного законодав ства, що підтверджено Актом № А41/6 від 10.02.2011 року перевірки дот римання вимог земельного зак онодавства, який складений Д ержавним інспектором з контр олю за використанням та охор оною земель у тісті Києві Гер асименком СЮ.

Статтею 13 Конституції Украї ни визначено, що земля, її надр а, атмосферне повітря, водні т а інші природні ресурси, які з находяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, ви ключної морської) економічно ї зони є об'єктами права власн ості українського народу. Ві д імені українського народу права власника здійснюють ор гани державної влади та місц евого самоврядування в межах , визначених цією Конституці єю.

Земля є основним національ ним багатством, що перебуває під особливою охороною держ ави. Право власності на землю гарантується. Це право набув ається і реалізується громад янами, юридичними особами та державою виключно відповідн о до закону (ст. 14 Конституції У країни).

Стаття 60 Закону України «Пр о місцеве самоврядування в У країні» зазначає, що територ іальним громадам сіл, селищ, м іст, районів у містах належит ь право комунальної власност і на землю. Від імені та в інте ресах територіальних громад права суб'єкта комунальної в ласності здійснюють відпові дні ради (п.5 ст.16 Закону України «Про місцеве самоврядування »).

Відповідно до п.«в» ст.9 ЗК Ук раїни до повноважень Київськ ої і Севастопольської міськи х рад у галузі земельних відн осин на їх території належит ь, зокрема, надання земельних ділянок у користування із зе мель комунальної власності в ідповідно до цього Кодексу.

Приписами ст. 116 ЗК України пе редбачено, що громадяни та юр идичні особи набувають права власності та права користув ання земельними ділянками із земель державної або комуна льної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самовряду вання, або державних органів приватизації, або центральн ого органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів в межах їх повноважень, визна чених цим Кодексом.

Статтею 125 ЗК України встано влено, що право власності та п раво користування земельною ділянкою виникає після одер жання документа, що посвідчу є право власності чи право по стійного користування земел ьною ділянкою та його держав ної реєстрації. Право на орен ду земельної ділянки виникає після укладення договору ор енди і його державної реєстр ації.

В постанові Пленуму Вищого господарського суду України «Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що ви никають із земельних відноси н» від 17.05.2011 № 6 зазначено, що за в ідсутності рішення органу ви конавчої влади або місцевого самоврядування про надання земельної ділянки у власніст ь або в користування, юридичн а особа або фізична особа не м ає права використовувати зем ельну ділянку державної або комунальної форми власності (абзац третій підпункту 2.1.) і о бов'язковою умовою фактичног о використання земельної діл янки є наявність у особи, що її використовує, правовстановл юючих документів на цю земел ьну ділянку, а відсутність та ких документів може свідчити про самовільне зайняття зем ельної ділянки, і при вирішен ні земельних спорів необхідн о досліджувати, чи передбаче но спеціальним законом отрим ання правовстановлюючих док ументів на земельну ділянку для розміщення певних об'єкт ів (підпункт 3.1.)

Отже, приступати до викорис тання земельної ділянки із з емель державної та комунальн ої власності можна лише післ я прийняття органом виконавч ої влади або місцевого самов рядування про надання земель ної ділянки у власність або в користування та одержання в ідповідного документа, що по свідчує право на неї.

Право власності на земельн у ділянку і право постійного користування земельною діля нкою посвідчується державни ми актами. Форми державних ак тів затверджуються Кабінето м Міністрів України. Право ор енди землі оформляється дого вором, який реєструється від повідно до закону (ст. 126 ЗК Укра їни).

Враховуючи вищезазначене, використання спірної земель ної ділянки площею 0,5га по про спекту Бажана, 22/24 у Дарницьком у районі м. Києва можливо лише за наявності документа, що по свідчує право на земельну ді лянку та державної реєстраці ї цього документу.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни «Про державний контрол ь за використанням та охорон ою земель» під самовільним з айняттям земельної ділянки р озуміються будь-які дії, які с відчать про фактичне викорис тання земельної ділянки за в ідсутності відповідного ріш ення органу виконавчої влади чи органу місцевого самовря дування про її передачу у вла сність або надання у користу вання (оренду) або за відсутно сті вчиненого правочину щодо такої земельної ділянки, за в инятком дій, які відповідно д о закону є правомірними.

Таким чином, відповідно до в ищезазначених вимог закону о бов'язковою умовою фактичног о використання земельної діл янки є наявність у особи, що її використовує, правовстановл юючих документів на цю земел ьну ділянку, а відсутність у ц ієї особи таких документів н а час прийняття судом рішенн я є самовільним зайняттям вк азаної земельної ділянки.

Рішення Київради від 29.06.2000 № 203 /924 про погодження місця розта шування відкритої автомобіл ьної стоянки не відноситься до правовстановлюючих докум ентів на право користування земельною ділянкою.

Як вбачається з матеріалів справи, а саме, світлокопії по яснення юриста ТОВ «Автобуді нвест» - Горлач В.М. від 02.02.11, які б ули надані прокуратурі, ТОВ « Автобудінвест» з 2004 року нада є послуги із зберігання авто мобільного транспорту в кіль кості 200 місць на земельній ді лянці площею 1,01 га по проспект у Бажана, 22/24 (між ТЦ «Піраміда» та перетином і пр. Бажана і ву л. Л.Руденко). Договори оренди не укладались, право власнос ті на земельну ділянку до ТОВ «Автобудінвест» не переходи ло.

Ні суду першої інстанції, ні суду апеляційної інстанції не було надано відповідачем правовстановлюючих докумен тів на спірну земельну ділян ку.

Колегія суддів не погоджує ться з висновком суду першої інстанції про те, що земельна ділянка площею 1,02 га, яка терит оріально розташована між пр. Григоренка та вул. Руденко в м ежах проспекту Бажана біля Т оргівельного центру «Пірамі да» використовується для пар кування фізичними особами тр анспортних засобів і послуги з паркування надаються їм ТО В «Атлантік-Пасіфік Венчурз» при участі ТОВ «Автобудінве ст», оскільки як вбачається з Договору №1/28-2009 від 29.04.09, ТОВ «Авт обудінвест» надає ТОВ «Юніве рсал Стар Ко» (з 01.08.09 ТОВ «Атлант ік-Пасіфік Венчурз») послуги по розташуванню автотранспо ртних засобів за адресою: м. Ки їв, проспект Бажана (між вул. Л .Руденко і пр. Григоренка біля ТЦ «Піраміда»), що фактично пі дтверджує використання саме ТОВ «Автобудінвест» зазначе ної земельної ділянки.

Крім того, в мотивувальній ч астині оскаржуваного рішенн я зазначено, що ТОВ «Автобуді нвест» надає послуги визначе ні Правилами благоустрою міс та Києва - Правила паркування транспортних засобів у м. Киє ві, затверджених рішенням Ки ївради II сесії VI скликання № 1051/1 051 від 25.12.2008 (далі - Правила) якими в изначається єдиний порядок о рганізації та функціонуванн я платних місць для паркуван ня транспортних засобів на т ериторії м. Києва.

Тобто, суд першої інстанції підтвердив факт використанн я відповідачем спірної земел ьної ділянки, але при цьому не вірно застосував приписи заз начених Правил.

Відповідно до п. 17.3.1 Правил - о рганізація та експлуатація м ісць платного паркування тра нспортних засобів здійснюєт ься лише оператором або підп риємствами, з якими оператор уклав відповідний договір.

Пунктом 3 Рішення Київради в ід 26.06.2007 № 930/1591 «Про вдосконалення паркування автотранспорту в м. Києві» встановлено, що єдин им оператором з паркування т ранспортних засобів, стягнен ня паркувального збору та ви готовлення єдиних абонемент них талонів з паркування авт омобільного транспорту є Ком унальне підприємство «Київт ранспарксервіс».

Розпорядженням Київської міської державної адміністр ації № 1158 від 11.06.08 із змінами від 21.08.09 затверджено перелік платн их місць для паркування тран спортних засобів у м. Києві, як им не передбачена організаці я та експлуатація місця плат ного відстою транспортних за собів по проспекту Бажана, 22/24(м іж ТЦ «Піраміда» та перетино м пр. Бажана і вул. Л.Руденко) у Д арницькому районі м. Києва.

Згідно таблиці 1 додатку № 13 д о рішення Київської міської ради «Про бюджет міста Києва на 2011 рік» від 30.12.2010 № 573/5385 (із насту пними змінами та доповненням и) паркувальні майданчики, як і розташовані на пр-ті Бажана , 22/24 у Дарницькому районі міста Києва, закріпленні за КП «Киї втранспарксервіс».

Відповідно до підпункту 17.3.2. Правил особливі умови корис тування земельними ділянкам и, на яких розташовані спеціа льно обладнані та відведені місця, полягають в розробці т а погодженні в установленому цими Правилами порядку схем організації дорожнього руху , згідно з якими у оператора ви никає право надання платних послуг паркування транспорт них засобів

Згідно пункту 17.3.3. Правил опе ратор розробляє схеми органі зації дорожнього руху за пог одженням з управлінням ДАІ Г У МВС України в м. Києві (при ро зташуванні місць для паркува ння в межах червоних ліній мі ських вулиць і доріг), Головни м управлінням транспорту вик онавчого органу Київської мі ської ради (Київської місько ї державної адміністрації), а в випадках необхідності їх р озміщення: в межах шляхопров одів, на тротуарах (при заниже нні їх бордюрного каменя) - з к омунальною корпорацією «Киї вавтодор»; в межах міжкварта льних територій - з КП «УЖГ» аб о КП «ШЕУ» виконавчих органі в районних у м. Києві рад (райо нних у м. Києві державних адмі ністрацій); на вулицях та в рай оні об'єктів відповідно пост ійного руху та відвідування осіб, яких охороняють відпов ідно до чинного законодавств а, - з Управлінням державної ох орони.

Отже, організація та експлу атація місць платного паркув ання транспортних засобів в місті Києві має здійснюватис я виключно КП «Київтранспарк сервіс» або суб'єктами госпо дарювання, які уклали з цим пі дприємством відповідні дого вори.

В частині недотримання Пор ядку планування та проведенн я перевірок з питань здійсне ння державного контролю за в икористанням та охороною зем ель, затвердженого наказом Д ержкомзему від 12.12.03 № 312, також по годитись неможливо з наступн их підстав:

Пунктом 3 Порядку передбаче но такі види перевірок:

- планові - проводяться у відповідності до кварталь них планів робіт. Про проведе ння повідомляється не пізніш е десяти днів до її початку;

- позапланові - які не п ередбачені планом роботи від повідного інспекційного орг ану Держкомзему, та які у зв'яз ку із обмеженими строками на їх проведення, проводяться б ез попереднього повідомленн я;

- оперативні - проводят ься без попереднього повідом лення юридичних і фізичних о сіб.

Перевірка дотри мання вимог земельного закон одавства при використанні зе мельної ділянки за адресою п роспект Бажана 22/24 у Дарницько му районі м. Києва, була позапл ановою, а тому проводилась бе з повідомлення.

Так, Головне управління Дер жкомзему у м. Києві направлял о ТОВ «Автобудінвест» листи від 11.02.11 № 445 на адресу: м. Київ, вул . Ялтинська, 5-6 (повернувся із за значенням, що адресат за дано ю адресою не проживає) та від 2 8.04.11 № 1747 на адресу: м. Київ, вул. Рев уцького, 24/4, кв. 82 із матеріалами перевірки та із запрошенням до управління для надання по яснень щодо використання зем ельної ділянки на проспекті Бажана, 22/24.

З питання встановлення вла сника та землекористувача зе мельної ділянки - їх можливо в становити, лише у випадку над ання цієї земельної ділянки у власність чи користування.

Стосовно відсутності на ак тах перевірки та обстеження підписів уповноважених осіб ТОВ «Автобудінвест», то пере дбачений порядок складання а кта про порушення земельного законодавства є доказом вст ановленого порушення, а підп ис особи, про ймовірність пор ушення якого складений акт, є способом захисту його прав н а спростування вчиненого пор ушення. Відсутність підпису землекористувача не є беззап еречним доказом відсутності факту порушення.

В матеріалах справи відсут ня розроблена КП «Київтрансп арксервіс» та погоджена орга нами, зазначеними в пункті 17.3.3. Правил паркування транспорт них засобів у м. Києві, схема о рганізації дорожнього руху з а адресою: пр-т Бажана, 22/24 у Дарн ицькому районі міста Києва (м іж пр-м Бажана та І вул. Л. Руден ко).

Також, пунктом 266.1.2. ст. 266 Подат кового кодексу України встан овлено, що рішеннями сільськ ої, селищної або міської ради про встановлення збору затв ерджується перелік спеціаль них земельних ділянок, відве дених для організації та про вадження діяльності із забез печення паркування транспор тних засобів, в якому зазнача ються їх місцезнаходження, з агальна площа, технічне обла штування, кількість місць дл я паркування транспортних за собів.

Згідно підпункту 266.3.1. ст. 266 Под аткового кодексу України та підпункту 3.1. Положення про зб ір за місця для паркування тр анспортних засобів в м. Києві , затвердженого рішенням Киї вської міської ради «Про бюд жет міста Києва на 2011 рік» від 3 0.12.2010 № 573/5385 (додаток № 13), в місті Киє ві за кожний день провадженн я діяльності із забезпечення паркування транспортних зас обів в межах третьої зони міс церозташування паркувальни х майданчиків має сплачувати ся збір у розмірі 0,03 відсотка м інімальної заробітної плати , установленої законом на 1 січ ня податкового (звітного) рок у, за 1 квадратний метр площі з емельної ділянки, відведеної для організації та провадже ння такої діяльності.

Отже, в рішенні Київської мі ської ради від 30.12.2010 № 573/5385 зазнач ені загальні площі паркуваль них майданчиків, а не тільки п лощі машиномісць і збір спла чується за всю площу земельн ої ділянки, а не тільки за площ у під машиномісцями.

Жодних документів, які підт верджують сплату збору за пр овадження діяльності із забе зпечення паркування транспо ртних засобів на земельній д ілянці площею 1,02 га на пр-ті Баж ана, 22/24 у Дарницькому районі мі ста Києва (між пр-м Бажана та в ул. Л. Руденко), у розмірі 0,03 відс отка мінімальної заробітної плати, установленої станом н а 1 січня 2011 року, при проведені перевірки та під час розгляд у судового розгляду не надан о.

Виходячи зазначене, Догові р № ДНО-180 про надання в експлуа тацію фіксованих місць для н ічного паркування від 31.05.2011р. не є документом, який надає прав о ТОВ «Автобудінвест» на екс плуатацію паркувальних майд анчиків на земельній ділянці площею 1,02 га за вказаною адрес ою.

Крім цього, листом від 25.07.2011 № 0 3-345/20887 Головне управління

зе мельних ресурсів виконавчог о органу Київської міської р ади (Київської

міської дер жавної адміністрації) повідо мило Головне управління Держ комзему у місті Києві, що прое кт землеустрою щодо відведен ня земельної ділянки ТОВ «Ав тобудінвест» не розроблявся і документи, що посвідчують п раво власності чи право кори стування вказаною земельною ділянкою, в управлінні не зар еєстровано.

В свою чергу, згідно розраху нку державного інспектора з контролю за використанням та охороною земель у м. Києві Гер асименко С.Ю., розмір шкоди, за подіяної внаслідок самовіль ного зайняття ТОВ «Автобудін вест» земельної ділянки по п роспекту Бажана, 22/24 (біля ТЦ «П іраміда») у Дарницькому райо ні м. Києва склав 265051,71 грн.

Однак, в подальшому за резул ьтатами додаткової перевірк и Головного управління Держк омзему у м.Києві встановлено , що площа земельної ділянки, я ку самовільно використовує в ідповідач за адресою: м.Київ, п росп.. Бажана, 22/24 під розміщенн я обслуговування та експлуат ації автомобільної ділянки с кладає приблизно 1,02 га. Розмір шкоди, згідно розрахунку дер жавного інспектора з контрол ю за використанням та охорон ою земель Герасименко С.Ю., зап одіяний внаслідок самовільн ого заняття ТОВ «Автобудінве ст» спірної земельної ділянк и складає 540705,49 грн., що підтверд жено Актом №264/06 від 26.04.2011 перевір ки дотримання вимог земельно го законодавства.

Колегія суддів критично ві дноситься до посилань відпов ідача на те, що Рішенням Київс ької міської ради «Про погод ження місць розташування об' єктів» №203/924 від 29.06.2000, ТОВ «Автобу дінвест» було погоджено місц е розташування відкритої авт омобільної стоянки на проспе кті М.Бажана,22/24 на земельній ді лянці орієнтованою площею 1,02 га, оскільки рішення Київськ ої міської ради «Про погодже ння місця розташування об'єк тів» від 29.06.2000 № 203/924, яким ТОВ «Авт обудінвест» погоджено місце розташування відкритої авто мобільної стоянки за вказано ю адресою, то згідно положень ст. ст. 123, 124, 151 ЗК України рішення про погодження місця розташ ування об'єкта є лише дозволо м на розробку проекту землеу строю щодо відведення земель ної ділянки, а не документом, щ о надає право на її використа ння.

Це ж саме було передбачено с т. ст. 31, 34 ЗК України від 18.12.1990 № 561-XII (ч инного на момент прийняття К иївською міською радою зазна ченого рішення).

Отже, рішення Київської міс ької ради «Про погодження мі сця розташування об'єктів» в ід 29.06.2000 № 203/924 не є документом, що н адає право ТОВ «Автобудінвес т» використання земельної ді лянки на пр-ті Бажана, 22/24 у Дарн ицькому районі міста Києва, д ля організації та експлуатац ії паркувального майданчика .

Крім того, слід зазначити, щ о відповідач з 2000р., після прийн яття рішення Київською міськ ою радою «Про погодження міс ця розташування об'єктів» ві д 29.06.2000 №203/924, не вживав жодних зах одів та не звертався до орган ів виконавчої влади або орга нів місцевого самоврядуванн я щодо відведення спірної зе мельної ділянки, що підтверд жує і у своїх поясненнях на ад ресу суду Головне управління Держкомзему у м.Києві (том 2 а.с . 55-57).

Враховуючи викладене, коле гія суддів дійшла висновку, щ о апеляційна скарга є обґрун тованою і підлягає задоволен ню.

Рішення Господарського су ду м.Києва від 11.05.2011 року у справ і №13/75 підлягає скасуванню, оск ільки судом неповно з' ясова но обставини, що мають значен ня для справи, з прийняттям но вого рішення про задоволення позовних вимог у повному обс язі, які є доведеними матеріа лами справи.

Відповідно до ст..49 Укр аїни ГПК України при задовол енні позову судові витрати п окладаються на відповідача.

Керуючись ст..ст. 49, 99, 101, 103 - 105 Господарського процесуаль ного кодексу України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу Заступника прокурора м.Києва на рішення Господарс ького суду м.Києва від 11.05.2011 рок у у справі №13/75 задовольнити.

2. Рішення Господ арського суду м.Києва від 11.05.2011 року у справі №13/75 скасувати.

Позов задовольнити в повному обсязі.

Зобов' язати Товарис тво з обмеженою відповідальн істю «Автобудінвест» звільн ити самовільно зайняту земел ьну ділянку площею 1,02 га, що роз ташована на проспекті Бажана , 22/24 у Дарницькому районі м.Киє ва.

Зобов' язати Товарис тво з обмеженою відповідальн істю «Автобудінвест» привес ти земельну ділянку площею 1,02 га, що розташована на проспек ті Бажана, 22/24 у Дарницькому рай оні м.Києва у придатний для ви користання стан.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «Ав тобудінвест» (02068, м. Київ, вул.Ре вуцького, 24/4, кв.82, код ЄДРПОУ 24943284) на користь держави Головног о управління Держкомзему у м істі Києві (03113, м. Київ, вул.Дегтя рівська,51, код ЄДРПОУ 21571014) 540705 (п' ятсот сорок тисяч сімсот п' ять) грн.. 49 коп. - шкоди. Видати наказ.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «Ав тобудінвест» (02068, м. Київ, вул.Ре вуцького, 24/4, кв.82, код ЄДРПОУ 24943284) в Дохід бюджету України 5492 (п' ять тисяч дев' яносто дві) гр н. 05 коп. - державного мита за по дання позову, 236 (двісті тридця ть шість) грн.. 00 коп. - витрат на і нформаційно-технічне забезп ечення судового процесу та 2746 (дві тисячі сорок шість) грн. 03 коп. - державного мита за подан ня апеляційної скарги. Видат и наказ.

Видачу наказів доручити Го сподарському суду м.Києва.

3. Матеріали справи №13/75 повернути до Господарського суду м.Києва.

Головуючий суддя Кондес Л.О.

Судді Нєсвєтова Н.М.

Корс акова Г.В.

СудКиївський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення19.09.2011
Оприлюднено13.10.2011
Номер документу18535122
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13/75

Ухвала від 01.02.2011

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Миронюк Сергій Олександрович

Ухвала від 01.11.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Пушай В.І.

Ухвала від 08.11.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Гнатюк Г.М.

Ухвала від 25.05.2010

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фетисова І.А.

Ухвала від 28.09.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Пушай В.І.

Ухвала від 09.02.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Матущак О. І.

Ухвала від 11.01.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Матущак О. І.

Ухвала від 30.05.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 22.05.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 27.11.2012

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фетисова І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні