Постанова
від 04.10.2011 по справі 45/24б
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"04" жовтня 2011 р. Справа № 45/24б

Вищий господарський суд У країни у складі колегії судд ів:

головуючого - Білошкап О.В.,

суддів - Поліщука В.Ю.,

Хандуріна М.І.,

розглянувши у відкритом у судовому засіданні в м. Києв і касаційну скаргу Державної податкової інспекції у Київ ському районі м. Донецька на у хвалу Донецького апеляційно го господарського суду від 14.0 7.2011р. по справі № 45/24б про банкрут ство Товариства з обмеженою відповідальністю "МАКСІМУС Т К",-

в с т а н о в и в:

Постановою господарс ького суду Донецької області від 30.05.2011р. ТОВ "МАКСІМУС ТК" визн ано банкрутом в порядку ст. 51 З акону України "Про відновлен ня платоспроможності боржни ка або визнання його банкрут ом", відкрито ліквідаційну пр оцедуру та призначено ліквід атором ТОВ "МАКСІМУС ТК" Леб ідь І.К.

Ухвалою Донецького апеляц ійного господарського суду в ід 14.07.2011р. відмовлено у прийнятт і апеляційної скарги державн ої податкової інспекції у Ки ївському районі м. Донецька н а постанову господарського с уду Донецької області від 30.05.20 11р.

Державна податкова інспекція у Київському район і м. Донецька звернулась до Ви щого господарського суду Укр аїни з касаційною скаргою, в я кій просить ухвалу Донецьког о апеляційного господарсько го суду від 14.07.2011р. скасувати, по силаючись на порушення та не правильне застосування судо м апеляційної інстанції норм процесуального права.

Представники сторін в суд ове засідання не з'явились, пр о час та місце розгляду справ и повідомлені належним чином , тому колегія суддів вважає м ожливим розглянути справу у їх відсутність.

Заслухавши доповідь судді Білошкап О.В., перевіривши мат еріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, ко легія суддів прийшла до висн овку, що касаційна скарга не п ідлягає задоволенню з наступ них підстав.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судам и попередніх інстанцій, лікв ідатор ТОВ "МАКСІМУС ТК" звер нувся до суду з заявою про пор ушення провадження по справі про банкрутство, оскільки пі дприємство неспроможне пога сити існуючу кредиторську за боргованість в розмірі 31600,00 гр н. Майнових та грошових актив ів ТОВ "МАКСІМУС ТК" - немає.

Ухвалою господарського су ду Донецької області від 23.05.2011р . порушено провадження по спр аві про банкрутство ТОВ "МАКС ІМУС ТК" на підставі ст. 51 Закон у України "Про відновлення пл атоспроможності боржника аб о визнання його банкрутом".

18.02.2011р. в Бюлетені державної р еєстрації №170 здійснена публі кація оголошення про ліквіда цію ТОВ "МАКСІМУС ТК" за рішенн ям засновників та створення ліквідаційної комісії на вик онання ч.4 ст. 105 ЦК України .

07.04.2011р. ТОВ "МАКСІМУС ТК" направ лена заява №25 ДПІ у Київському районі м. Донецька про припин ення платника податків у зв' язку з ліквідацією.

Постановою суду першої інс танції від 30.05.2011р. ТОВ "МАКСІ МУС ТК" визнано банкрутом, від крито ліквідаційну процедур у та призначено ліквідатором ТОВ "МАКСІМУС ТК" Лебідь І.К. , зобов'язано ліквідатора у 10- денний термін опублікувати оголошення про визнання бор жника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури в оф іційних друкованих органах, з зазначенням відомостей, пе редбачених п. 5 ст. 23 Закону Укра їни "Про відновлення платосп роможності боржника або визн ання його банкрутом". Зобов'яз ано ліквідатора до закінченн я ліквідаційної процедури пр едставити до суду звіт та лік відаційний баланс з доданими документами, передбаченими ст. 32 Закону України "Про відно влення платоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом".

При цьому суд послався на не можливість погашення товари ством наявної кредиторської заборгованості.

Не погоджуючись із вказано ю постановою, ДПІ у Київськ ому районі м. Донецька звер нулась до суду апеляційної і нстанції з апеляційною скарг ою, в якій просила скасувати п останову господарського суд у Донецької області від 30.05.2011р.

Відмовляючи ДПІ у Київсько му районі м. Донецька в прийня тті апеляційної скарги на по станову господарського суду Донецької області від 30.05.2011р. , с уд апеляційної інстанції ви ходив з того, що Державна пода ткова інспекція у Київськом у районі м. Донецька не має ста тусу сторони чи учасника у сп раві про банкрутство ТОВ "М АКСІМУС ТК", а тому не має пра во на оскарження судового рі шення у справі про банкрутст во.

Відповідно до ч. 2 ст. 4-1 ГПК Ук раїни, провадження у справах про банкрутство здійснюєтьс я у порядку, передбаченому ци м кодексом з врахуванням вим ог Закону України "Про віднов лення платоспроможності бор жника або визнання його банк рутом".

Згідно зі ст. 1 Закону Україн и "Про відновлення платоспро можності боржника або визна ння його банкрутом" сторонам и у справі про банкрутство є к редитори (представник коміте ту кредиторів) та боржник.

Статтею 1 Закону України "Пр о відновлення платоспроможн ості боржника або визнання й ого банкрутом" також визначе но, що кредитор - юридична або фізична особа, яка має у встан овленому порядку підтвердже ні документами вимоги щодо г рошових зобов'язань до боржн ика, щодо виплати заборгован ості із заробітної плати пра цівникам боржника, а також ор гани державної податкової сл ужби та інші державні органи , які здійснюють контроль за п равильністю та своєчасністю справляння страхових внескі в на загальнообов'язкове дер жавне пенсійне страхування т а інші види загальнообов'язк ового державного соціальног о страхування, податків і збо рів (обов'язкових платежів); уч асники провадження у справі про банкрутство - сторони, арб ітражний керуючий (розпорядн ик майна, керуючий санацією, л іквідатор), власник майна (орг ан, уповноважений управляти майном) боржника, а також у вип адках, передбачених цим Зако ном, інші особи, які беруть уча сть у провадженні у справі пр о банкрутство, Фонд державно го майна України, державний о рган з питань банкрутства, пр едставник органу місцевого с амоврядування, представник п рацівників боржника, уповнов ажена особа акціонерів або у часників товариств з обмежен ою чи додатковою відповідаль ністю.

Статтею 91 ГПК України встан овлено, що сторони у справі, пр окурор, треті особи, особи, які не брали участь у справі, якщо господарський суд вирішив п итання про їх права та обов'яз ки, мають право подати апеляц ійну скаргу на рішення місце вого господарського суду.

Згідно ст. 106 цього ж Кодексу апеляційні скарги на ухвали місцевого господарського су ду можуть подавати сторони т а інші учасники судового про цесу, зазначені у Кодексі та З аконі України "Про відновлен ня платоспроможності боржни ка або визнання його банкрут ом".

Виходячи зі змісту статті 1 Закону України "Про відновле ння платоспроможності боржн ика або визнання його банкру том", Державна податкова інсп екція у Київському районі м. Д онецька в процедурах банкрут ства не має іншого правового статусу, окрім статусу креди тора боржника, тобто - сторо ни у справі про банкрутство.

Як вбачається з матеріалів справи, ТОВ "МАКСІМУС ТК" напр авлена заява №25 від 07.04.2011р. ДПІ в Київському районі м. Донецьк а про припинення платника по датків у зв' язку з ліквідац ією.

Листом №1226 від 12.05.2011р. ДПІ в Київ ському районі м. Донецька пов ідомила ліквідатора ТОВ "МАК СІМУС ТК" про відсутність заб оргованості у товариства із сплати податків, зборів, обов 'язкових платежів.

Отже, Державна податкова ін спекція у Київському районі м. Донецька була повідомлена про прийняття засновниками ТОВ "МАКСІМУС ТК" рішення про л іквідацію боржника та про ст ворення ліквідаційної коміс ії.

У відповідності з вимогами ст. 51 Закону України "Про відно влення платоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом", за результатами р озгляду заяви про порушення справи про банкрутство юриди чної особи, майна якої недост атньо для задоволення вимог кредиторів, господарський су д визнає боржника, який лікві дується, банкрутом, відкрива є ліквідаційну процедуру, пр изначає ліквідатора. При цьо му, обов'язки ліквідатора мож уть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (лікв ідатора) незалежно від наявн ості в нього ліцензії.

Як встановлено судом апеля ційної інстанції, ДПІ у Київс ькому районі м. Донецька з зая вою про грошові вимоги до бор жника в установленому законо м порядку не зверталась.

Також, відсутні посилання н а наявність таких вимог в апе ляційній та касаційній скарг ах заявника.

Таким чином, суд апеляційн ої інстанції дійшов правильн ого висновку про те, що ДПІ у К иївському районі м. Донецька статусу кредитора у справі н е набула, відповідно не є стор оною у справі про банкрутств о боржника, доказів в підтвер дження того, що прийнята судо м першої інстанції постанова від 30.05.2011р. стосується обов'язк ів ДПІ у Київському районі м. Д онецька або порушує її права , остання не надала.

Крім того, твердження заявн ика про те, що він не був повід омлений належним чином про в изнання його банкрутом, прав омірно не взято судом до уваг и, оскільки ДПІ у Київському р айоні м. Донецька не є ні креди тором по справі про банкрутс тво ТОВ "МАКСІМУС ТК", ні учасн иком провадження по справі.

Згідно ст. 87 ГПК України та ст . 11 Закону України "Про відновл ення платоспроможності борж ника або визнання його банкр утом" постанова про визнання боржника банкрутом надсилає ться сторонам, прокурору, тре тім особам, які брали участь у судовому процесі, учасникам провадження у справі про бан крутство, а ухвала суду про по рушення провадження у справі про банкрутство - додатково ще державному органу з питан ь банкрутства.

За таких обставин, колегія с уддів Вищого господарсько го суду України дійшла висн овку, що суд апеляційної інст анції правомірно відмовив ДП І у Київському районі м. Донец ька в прийнятті апеляційної скарги на постанову господар ського суду Донецької област і від 30.05.2011р., тому підстав для ск асування оскаржуваної ухвал и немає.

Доводи касаційної скарги н е спростовують висновків суд у, які викладені в оскаржуван ій ухвалі суду апеляційної і нстанції.

На підставі викладеного, ке руючись ст. ст. 1115, 1117, 1119, 11111 Господа рського процесуального коде ксу України, Вищий господарс ький суд України, -

П О С Т А Н О В И В :

Касаційну скаргу Держ авної податкової інспекції у Київському районі м. Донець ка залишити без задоволення.

Ухвалу Донецького апеляці йного господарського суду ві д 14.07.2011р. по справі № 45/24б залишити без змін.

Головуючий: Білошкап О.В.

Судді: Поліщук В.Ю.

Хандурін М.І.

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення04.10.2011
Оприлюднено14.10.2011
Номер документу18544010
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —45/24б

Ухвала від 23.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Плотніцький Б.Д.

Ухвала від 03.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Плотніцький Б.Д.

Постанова від 04.10.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Білошкап О.В.

Ухвала від 14.07.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

Ухвала від 20.09.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Білошкап О.В.

Ухвала від 04.08.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попов О.В.

Ухвала від 27.07.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Плотніцький Б.Д.

Постанова від 30.05.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Плотніцький Б.Д.

Ухвала від 23.05.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Плотніцький Б.Д.

Ухвала від 18.02.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Плотніцький Б.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні