Рішення
від 22.09.2011 по справі 18/209
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 18/209 22.09.11

За позовом: Інспекції державного архітектурно-буд івельного контролю в

Полтавській області;

до: Публічного акціонерного товариства «Ро довід Банк»;

про: стягнення 850, 00 грн. штрафу;

Суддя Мандриченко О.В.

Представники:

Від позивача: ОСОБА_ 1, представник, довіреність №2 від 25.07.2011 р.;

Від відповідача: ОСО БА_2, представник, довіреніс ть №854-1 від 01.08.2011 р.;

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач у поданій до г осподарського суду позовній заяві просить стягнути з від повідача в дохід Державного бюджету України 850,00 грн. штрафу з мотивів, вказаних у позовні й заяві.

У судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримав, просив позов за довольнити у повному обсязі.

Відповідач у наданому відз иві на позов та представник о станнього у судовому засідан ні позовні вимоги позивача з аперечував, провадження у сп раві просив припинити, посил аючись на те, що постанови про накладення штрафів №П-32-11-Ю, №П -30-11-Ю, №П-31-11-Ю від 12.07.2011 р. винесені п озивачем необґрунтовано та б езпідставно, оскільки відпов ідачем усунено всі вимоги пр иписів позивача №№61, 62 та 63 у вст ановлений термін.

Розглянувши документи і ма теріали, додані до позовної з аяви, заслухавши пояснення п редставників сторін, всебічн о і повно з' ясувавши всі обс тавини справи, оцінивши дока зи, які мають значення для вир ішення спору, господарський суд

В С Т А Н О В И В:

12.07.2011 р. головним державн им інспектором Інспекції дер жавного архітектурно-будіве льного контролю в Полтавські й області - Бибою В.Ф. було про ведено позапланову перевірк у виконання відповідачем при пису №61 від 09.06.2011 р. по об' єкту п ереобладнання квартири №41 по вул. Фрунзе, 48 в м. Полтава під в ідділення банку з організаці єю вхідної групи. Замовником будівництва є відповідач, що підтверджується актом позап ланової перевірки від 12.07.2011 р.

В ході проведення вказаної перевірки було встановлено порушення відповідачем вимо г статті 39 Закону України «Про регулювання містобудівної д іяльності», а саме: експлуата ція переобладнаної квартири №41 по вул. Фрунзе, 48 у м. Полтава під відділення банку з орган ізацією вхідної групи, не при йнятого в експлуатацію.

12.07.2011 р. начальником Інспекці ї державного архітектурно-бу дівельного контролю в Полтав ській області було розглянут о справу про правопорушення у сфері містобудування відпо відачем та на підставі прото колу №П-190-11 від 12.07.2011 р., припису №61 від 09.06.2011 р., акту перевірки від 12 .07.2011 р. вирішено накласти на від повідача штраф у розмірі 850,00 гр н., про що винесена постанова № П-30-11-ю про накладення штрафу за правопорушення у сфері міст обудування.

Вказана постанова була над іслана на адресу відповідача 18.07.2011 р. та отримана останнім 20.07.2 011 р., що підтверджується описо м вкладення в цінний лист та п оштовим фіскальним чеком №0248 від 18.07.2011 р.

Спір у справі виник у зв' яз ку з невиконанням відповідач ем у добровільному порядку п останови Інспекції державно го архітектурно-будівельног о контролю в Полтавській обл асті №П-30-11-ю про накладення штр афу за правопорушення у сфер і містобудування, у зв' язку з чим позивач вказує на наявн ість підстав для стягнення з відповідача штрафу у розмір і 850,00 грн.

За змістом п. 3 Положення про інспекції державного архіте ктурно-будівельного контрол ю в Автономній Республіці Кр им, областях, містах Києві і Се вастополі, затвердженого нак азом Міністерства регіональ ного розвитку та будівництва України від 19.11.2007 р. №317 (надалі - Положення), основними завдан нями інспекцій державного ар хітектурно-будівельного кон тролю є участь у формуванні т а реалізації державної політ ики у сфері будівництва, міст обудування та архітектури; в иконання в межах компетенції дозвільних, реєстраційних ф ункцій та здійснення контрол ю і нагляду у сфері будівницт ва, містобудування та архіте ктури.

Відповідно до п.п. 6 п. 4 Положе ння інспекції державного арх ітектурно-будівельного конт ролю відповідно до покладени х на них завдань проводять у в становленому порядку переві рки: відповідності виконання будівельних робіт, будівель них матеріалів, виробів і кон струкцій вимогам державних с тандартів, будівельних норм і правил, технічним умовам, за твердженим проектним рішенн ям; своєчасності та якості пр оведення передбачених норма тивно-технічною і проектною документацією замірів, випро бувань, а також ведення журна лів робіт та іншої виконавчо ї документації; наявності у в иконавця будівельних робіт у передбачених законодавство м випадках сертифікатів на б удівельні матеріали, вироби і конструкції; додержання вс тановленого порядку прийнят тя в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів.

Підпунктом 12 пункту 5 Положе ння встановлено, що Інспекці ї державного архітектурно-бу дівельного контролю мають пр аво складати протоколи та ро зглядати справи про правопор ушення, пов'язані з недодержа нням екологічних вимог під ч ас проектування, розміщення, будівництва, реконструкції та прийняття в експлуатацію об'єктів чи споруд, недодержа нням державних стандартів, н орм і правил під час проектув ання і будівництва, а також са мовільним будівництвом буди нків або споруд відповідно д о статті 2446 Кодексу України пр о адміністративні правопору шення і Закону України «Про в ідповідальність підприємст в, їх об'єднань, установ та орг анізацій за правопорушення у сфері містобудування». Від і мені інспекцій державного ар хітектурно-будівельного кон тролю розглядати справи про правопорушення і накладати с тягнення мають право начальн ики інспекцій державного арх ітектурно-будівельного конт ролю та їх заступники.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 2 Закону Укр аїни «Про відповідальність п ідприємств, їх об'єднань, уста нов та організацій за правоп орушення у сфері містобудува ння»справи про правопорушен ня, передбачені цим Законом, р озглядаються Державною архі тектурно-будівельною інспек цією України та її територіа льними органами (далі - інспек ції державного архітектурно -будівельного контролю). Інсп екції державного архітектур но-будівельного контролю зді йснюють державний нагляд за додержанням підприємствами вимог містобудівної докумен тації, місцевих правил забуд ови населених пунктів, будів ельних норм, державних станд артів, норм і правил при здійс ненні проектування, будівель них робіт, виготовленні буді вельних матеріалів, виробів і конструкцій.

Тобто, Інспекція є органом, уповноваженим державою на зд ійснення контролю за додержа нням вимог законодавства у с фері будівництва, містобудув ання та архітектури.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни «Про відповідальність підприємств, їх об'єднань, уст анов та організацій за право порушення у сфері містобудув ання»підприємства, їх об'єдн ання, установи та організаці ї незалежно від форм власнос ті, які здійснюють проектува ння, роботи по будівництву, ре конструкції, реставрації та капітальному ремонту, вигото вляють будівельні матеріали , вироби і конструкції, а так с амо які є замовниками у будів ництві або поєднують функції замовника і підрядчика, несу ть відповідальність у вигляд і штрафу за такі правопоруше ння: зокрема, невиконання при пису - у вигляді штрафу у розмі рі 50 неоподатковуваних мінім умів громадян.

Частинами 1-4 ст. 3 Закону Укра їни «Про відповідальність пі дприємств, їх об'єднань, устан ов та організацій за правопо рушення у сфері містобудуван ня»підставою для розгляду сп рави про правопорушення у сф ері містобудування є протоко л, складений уповноваженою н а те особою інспекції держав ного архітектурно-будівельн ого контролю за результатами перевірки. Разом з протоколо м складається припис про усу нення допущених порушень. У п 'ятнадцятиденний термін з дн я одержання протоколу про пр авопорушення питання про нак ладення штрафу розглядаєтьс я посадовою особою інспекції державного архітектурно-буд івельного контролю. Рішення посадової особи інспекції де ржавного архітектурно-будів ельного контролю про накладе ння штрафу оформляється пост ановою про накладення на під приємство штрафу за правопор ушення у сфері містобудуванн я відповідно до цього Закону .

Згідно зі ст. 4 Закону Україн и «Про відповідальність підп риємств, їх об'єднань, установ та організацій за правопору шення у сфері містобудування »рішення у справах про право порушення у сфері містобудув ання, передбачені цим Законо м, може бути оскаржено до госп одарського суду. При цьому ви конання постанови про наклад ення штрафу зупиняється до п рийняття відповідного рішен ня чи ухвали господарським с удом.

Доказів оскарження постан ови про накладення штрафу за правопорушення у сфері міст обудування №П-30-11-ю від 12.07.2011 р. гос подарському суду не надано.

Частинами 5, 7 ст. 3 Закону Укра їни «Про відповідальність пі дприємств, їх об'єднань, устан ов та організацій за правопо рушення у сфері містобудуван ня»встановлено, що постанова про накладення штрафу склад ається у трьох примірниках. П ерший примірник постанови у триденний термін після її пр ийняття вручається під розпи ску керівнику або уповноваже ному представнику підприємс тва чи надсилається поштою, п ро що робиться запис у справі . Другий і третій примірники з алишаються в інспекції, яка н аклала штраф. Штраф підлягає сплаті підприємством у п'ятн адцятиденний термін з дня йо го накладення. У разі несплат и штрафу у зазначений термін він стягується у судовому по рядку.

Пунктами 10, 11 Положення про п орядок накладення штрафів за правопорушення у сфері міст обудування, затвердженого по становою Кабінету Міністрів України від 06.04.1995 р. №244, встановл ено, що підприємство повинно сплатити штраф у 15-денний тер мін з дня його накладення за р ахунок прибутку, що залишаєт ься в розпорядженні підприєм ства, незалежно від наслідкі в фінансово-господарської ді яльності. Копія документа пр о сплату штрафу надсилається інспекції, яка його наклала. У разі несплати штрафу в зазна чений термін він стягується інспекцією за рішенням суду (господарського суду).

Із матеріалів справи вбача ється, що постанова про накла дення штрафу за правопорушен ня у сфері містобудування №П -30-11-ю від 12.07.2011 р. була направлена на адресу відповідача поштою 18.07.2011 р. та отримана останнім 20.07.2 011 р.

Відтак, відповідач був зобо в' язаний сплатити накладен ий на нього постановою про на кладення штрафу за правопору шення у сфері містобудування №П-30-11-ю від 12.07.2011 р. штраф на протя зі п' ятнадцяти днів з момен ту отримання такої постанови .

З огляду на викладене та вра ховуючи відсутність доказів оплати спірного штрафу позо вні вимоги Інспекції є право мірними та обґрунтованими.

За таких обставин, позов поз ивача про стягнення з відпов ідача штрафу у розмірі 850,00 грн . підлягає задоволенню у повн ому обсязі.

Заперечення відповідача , викладені у відзиві на позов ну заяву, спростовуються вищ езазначеними обставинами, та тим, що матеріали справи не мі стять доказів оскарження пос танови про накладення штрафу за правопорушення у сфері мі стобудування №П-30-11-ю від 12.07.2011 р.

Відповідно до вимог ст. 49 Гос подарського процесуального кодексу України судові витр ати підлягають стягненню з в ідповідача в дохід Державног о бюджету України.

Враховуючи викладене та ке руючись статтями 43, 49, 82-85 ГПК Укр аїни, господарський суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовол ьнити повністю.

2. Стягнути з Публічног о акціонерного товариства «Р одовід Банк» (інд. 04136, м. Київ, ву л. Північно-Сирецька, 1-3; інд. 01135, м . Київ, вул. Дмитрівська, 69, код Є ДРПОУ 14349442) на користь Інспекці ї державного архітектурно - будівельного контролю в Полт авській області (інд. 36000, м. Полт ава, вул. Гоголя, 25, код ЄДРПОУ 2558 2348; на розрахунковий рахунок № 31115106700002 Головного управління Де ржавного казначейства Украї ни в Полтавській області, МФО 310019, ЄДРПОУ 34698804, код платежу 21081100) 850 (вісімсот п' ятдесят) грн. штр афу. Видати наказ.

3. Стягнути з Публічно го акціонерного товариства « Родовід Банк» (інд. 04136, м. Київ, в ул. Північно-Сирецька, 1-3; інд. 0113 5, м. Київ, вул. Дмитрівська, 69, код ЄДРПОУ 14349442) в дохід Державного бюджету України 102 (сто дві) грн . витрат по сплаті держмита та 236 (двісті тридцять шість) грн. витрат на інформаційно-техні чне забезпечення судового пр оцесу. Видати наказ.

4. Накази видати після набрання рішенням законної сили.

5. Рішення набирає зако нної сили після закінчення с троку подання апеляційної ск арги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набир ає законної сили після розгл яду справи апеляційним госпо дарським судом.

Суддя О.В. Мандриченко

Дата складання рішення 29.09.20 11 р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення22.09.2011
Оприлюднено14.10.2011
Номер документу18545483
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/209

Ухвала від 25.03.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Заєць Світлана Володимирівна

Ухвала від 13.10.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Судовий наказ від 16.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Овсяннікова О.В.

Ухвала від 01.03.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Саврій В.А.

Ухвала від 03.11.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Кошик А. Ю.

Ухвала від 20.10.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Кошик А. Ю.

Рішення від 11.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Овсяннікова О.В.

Ухвала від 16.09.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Овсяннікова О.В.

Рішення від 22.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 06.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні