Постанова
від 29.09.2011 по справі 5013/1084/11
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕ ЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29.09.2011 року Справа № 5013/1084/11

Дніпропетровський апеляц ійний господарський суд у ск ладі колегії суддів: гол овуючого судді Білецької Л.М.- доповідача

суддів: Тищик І.В., Верхог ляд Т.А.

при секретарі судового зас ідання: Алексєеві О.В.

від позивача представн ик у судове засідання не з"яви вся, про час та місце судового засідання був повідомлений належним чином

від відповідача: ОСОБ А_1, довіреність №б/н від 13.07.11, представник;

ОСОБА_2, паспор т серії ЕА №НОМЕР_1 від 29.10.96, фізична особа - підприємець;

розглянувши апеляційну ск аргу приватного підприєм ства “Компанія Оптіма”, м.Оле ксандрія,

на рішення господарськ ого суду Кіровоградської області від 27.07.2011 року

у справі №5013/1084/11

за позовом: приват ного підприємства “Компанія Оптіма”, м. Олександрія,

до відповідача: фізично ї особи - підприємця ОСОБА_2 ,

м. Олександрія,

про усунення перешкод у користуванні майном.

ВСТАНОВИВ:

В червні 2011 року при ватного підприємства “Компа нія Оптіма” звернулось до су ду з позовом до фізичної особ и - підприємця ОСОБА_2 про у сунення перешкод у користува нні майном.

В обґрунтування своїх вимог посилається на те, що у в ідповідності до ч. 1 ст. 320 ЦК Укр аїни власник має право викор истовувати своє майно для зд ійснення підприємницької ді яльності, крім випадків, вста новлених законом. Ті перешко ди, які створив ОСОБА_2, поз бавляють ПП «Компанія Оптіма »можливості використовуват и належне йому майно для зайн яття підприємницькою діяльн істю та отримання прибутку в ід неї.

Рішенням господарсь кого суду Кіровоградської об ласті від 27.07.11р. по справі №5013/1084/11 ( суддя Кабакової В.Г.) в задовол енні позовних вимог відмовле но.

Рішення мотивовано тим, що позивачем не доведено нал ежними доказами: встановленн я саме відповідачем дерев'ян их щитів, чинення перешкод з б оку відповідача щодо здійсне ння позивачем права користув ання підвальним приміщенням , наявності права власності у позивача або права спільног о користування на вихід з під вального приміщення, який зг ідно техдокументації належи ть відповідачеві

Не погодившись з рішенням суду, приватне підприємство “Компанія Оптіма” звернулос ь з апеляційною скаргою до Дн іпропетровського апеляційн ого господарського суду, в як ій посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального права, неповн е з' ясування обставин, що ма ють значення для справи, прос ить скасувати оскаржуване рі шення та прийняти нове рішен ня, яким задовольнити позовн і вимоги.

В обґрунтування своїх в имог скаржник посилається на те, що перешкоди, які створив ОСОБА_2, позбавляють ПП «Ко мпанія Оптіма»можливості ви користовувати належне йому м айно для зайняття підприємни цькою діяльністю та отриманн я прибутку від неї.

Ухвалою Дніпропетр овського апеляційного госпо дарського суду від 17.08.11р. (у с кладі колегії суддів: голову ючого судді Білецької Л.М. (доп овідач) суддів Логвиненко А.О ., Стрелець Т.Г) прийнято апе ляційну скаргу до розгляду у судому засіданні 08.09.11р. о 10 год. 4 5 хв.

У відповідності з розпоря дженням в.о. секретаря судово ї палати Євстигнеєва О.С. від 07.09.11р. дану справу передано на розгляд колегії суддів у с кладі: головуючого судді: Б ілецької Л.М. суддів: Верхогля д Т.А., Тищик І.В.

Відповідачем надано відзи в на апеляційну скаргу позив ача в якому зазначено, що згід но технічного паспорту, заре єстрованого Олександрійськ им БТІ за № 165/99(ф) та поверхового плану нежитлове приміщення, яке належить відповідачу є в ідокремленим та повністю ізо льованим від інших приміщень . Поряд з цим підвальне приміщ ення позивача має 2 інші виход и та входи, що підтверджуєтьс я технічною документацією. П росить залишити оскаржуване рішення без змін, а апеляційн у скаргу без задоволення.

08.09.11р. розгляд справи від кладено до 29.09.11р.

В судовому засіданні огол ошені вступна та резолютивна частини постанови Дніпропет ровського апеляційного госп одарського суду

Колегія суддів, розглянувш и наявні матеріали, обговори вши доводи апеляційної скарг и, перевіривши юридичну оцін ку обставин справи та повнот у їх встановлення, дослідивш и правильність застосування норм матеріального та проце суального права вважає, що ап еляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підс тав.

Як встановлено судом та сл ідує з матеріалів справи, 30.11.04 р . між Фондом комунального май на Олександрійської міської ради та ОСОБА_2 укладено д оговіри купівлі - продажу не житлового приміщення площею 15,8 кв.м, яке розташоване в АД РЕСА_1.

Право власності підтвердж ено свідоцтвом про власність від 09.12.04р. Договір зареєстрова но на підставі розпорядження міського голови Олександрі йської міської ради від 10.12.2004 № п-138-р.

Дане приміщення використо вується відповідачем для зді йснення підприємницької дія льності - приміщення майстер ні по виготовленню ключів.

Приватне підприємство "Ком панія Оптіма" згідно договор у купівлі-продажу від 25.03.2009р., пр идбало у товариства з обмеже ною відповідальністю "Будіве льно-монтажне управління "Бу дмонтаж" нежитлове приміщенн я з підвалом загальною площе ю 1119,2 кв.м, що знаходиться за адр есою: АДРЕСА_1.

Так, скаржник вказує, що під час проведення інвентаризац ії придбаного майна було вст ановлено, що підвальне примі щення має дві сходові клітин и, позначені на поверховому п лані номерами 1 та 16. Перша сход ова клітина веде з підвально го приміщення у внутрішні пр иміщення першого поверху, а с ходова клітина, позначена на плані № 16 виходить з підвальн ого приміщення безпосереднь о на проспект Леніна в м. Олекс андрія, проте перекрита на рі вні першого поверху дерев'ян ими настилами, в результаті ч ого вихід з підвального прим іщення, що належить ПП "Компан ія Оптіма", на проспект Леніна в м. Олександрія виявився за блокованим. Дані дерев'яні на стили, були встановлені саме ОСОБА_2

Як вірно встановлено госпо дарським судом, придбане від повідачем приміщення, яке по значено на поверховому плані під номером 14-1 знаходиться са ме над приміщенням позивача, позначеного на поверховому плані під № 16, тобто підлога пр иміщення відповідача є стеле ю приміщення позивача.

За даними технічного паспо рту нежитлового приміщення п лощею 15,8 кв.м, відповідач прид бав приміщення із бетонною п ідлогою, про що зазначено у ро зділі "Технічний опис та визн ачення зносу", а також із виход ом (на проспект Леніна).

Ні технічна документація, н і договір купівлі-продажу не передбачають можливості вих оду до підвального приміщенн я та шляхів евакуації, та не мі стять умов щодо спільного йо го використання.

Згідно технічної документ ації приміщення, належного п озивачеві, позивач придбав п ідвальне приміщення без вихо ду на проспект Леніна.

Олександрійським комунал ьним Міжміським бюро технічн ої інвентаризації у листі ві д 13.07.2011 № 115 зазначено, що із примі щення належного тепер відпов ідачу, при експлуатації мага зином, передбачались східці, що вели у підвальне приміщен ня, яке тепер належить позива чу. Східці були перекриті щит овою підлогою. На порушення с т. 33 ГПК України, докази того, що дерев' яний щити встановлен і саме відповідачем відсутн і.

Як вбачається із ст. 321 Цивіль ного кодексу України, право в ласності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно поз бавлений цього права чи обме жений у його здійсненні. Особ а може бути позбавлена права власності або обмежена у йог о здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених зак оном. Примусове відчуження о б'єктів права власності може бути застосоване лише як вин яток з мотивів суспільної не обхідності на підставі і в по рядку, встановлених законом, та за умови попереднього та п овного відшкодування їх варт ості, крім випадків, встановл ених частиною другою статті 353 цього Кодексу.

Відповідно до статт і 391 Цивільного кодексу Україн и, власник майна має право ви магати усунення перешкод у з дійсненні ним права користув ання та розпоряджання своїм майном.

Зважаючи на вищенаведене , позивачем не доведено належ ними доказами: встановлення саме відповідачем дерев'яних щитів, чинення перешкод з бок у відповідача щодо здійсненн я позивачем права користуван ня підвальним приміщенням, н аявності права власності у п озивача або права спільного користування на вихід з підв ального приміщення, який згі дно техдокументації належит ь відповідачеві.

Таким чином, апеляційний су д приходить до висновку про т е, що суд першої інстанції пра вильно встановив фактичні об ставини справи, дав їм правил ьну юридичну оцінку, прийняв законне і обґрунтоване ріше ння, підстави для скасування якого відсутні.

Доводи апеляційної скарги не спростовують рішення суд у, а тому її слід залишити без задоволення.

Керуючись ст.ст.101, 103-105 ГПК Укра їни, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Рішення господарсько го суду Кіровоградської о бласті від 27.07.11р. у справі № 5013/1084/11 - за лишити без змін, а апеля ційну скаргу приватного п ідприємства “Компанія Оптім а” - без задоволення.

Постанова може бути оскар жена до Вищого господарськог о суду України.

Головуючий судд я Л.М. Білецька

Суддя І.В . Тищик

Суддя Т.А. Верхогляд

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення29.09.2011
Оприлюднено17.10.2011
Номер документу18584302
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5013/1084/11

Постанова від 29.09.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Білецька Людмила Миколаївна

Рішення від 27.07.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

Ухвала від 14.07.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

Ухвала від 17.06.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні