Рішення
від 15.09.2011 по справі 17/117/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ



ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

91000, м. Луганськ, пл. Героїв ВВВ, 3а. Тел. 55-17-32


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.09.11                                                                                 Справа № 17/117/2011

          За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю “Луганське енергетичне об’єднання”,  м.  Луганськ

до Олександрівської міської ради, м.  Олександрівськ  Луганської області

про  стягнення  8217  грн.  24  коп.

                                                                                                         Суддя   Фонова О.С.  

                                            

                                                      Представники:

від позивача: ОСОБА_1, довіреність № 744 від 01.06.11, паспорт НОМЕР_1, виданий 11.07.97 Слов’яносербським РВ УМВС України в Луганській області;

від відповідача: ОСОБА_2. - начальник загального відділу, довіреність № 03-09/1631 від 23.08.2011, паспорт НОМЕР_2, виданий 19.12.95 Жовтневим РВ УМВС України в Луганській області.

Суть спору: позивачем заявлено вимогу про стягнення з відповідача вартості недорахованої електричної енергії  у сумі 8217,24 грн.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на встановлення факту споживання електричної без укладення договору, що є порушенням п. 3.1 Правил користування електричною енергією; на акт про порушення Правил користування електричною енергією №801224 від 18.03.2011; протокол засідання комісії з розгляду акту про порушення Правил користування електричною енергією № 104 від 25.03.2011; розрахунок обсягу та вартості необлікованої електроенергії за Актом про порушення Правил користування електричною енергією №801224 від 18.03.2011 та рахунок №8847/3/2, отриманий відповідачем 25.03.2011.

Представник відповідача 08.08.2011 здав до канцелярії суду відзив на позовну заяву від 05.08.2011 № 03-08/1341, в якому заперечив проти позову з підстав викладених у відзиві, зокрема зазначив, що пунктом 2 статі 275 Господарського кодексу України зазначено, що постачання енергії без оформлення договору енергопостачання не допускається. Виходячи з вищенаведеного, та враховуючи норми Господарського кодексу України, між Олександрівською міською радою та позивачем відсутні господарсько-договірні зобов'язання, як і не має актів цивільного законодавства які б були підставою для виникнення зазначених прав та обов'язків.

Крім того, прилад, який перевірявся представниками енергопостачальника, і при перевірці якого було встановлено порушення Правил користування електричною енергією, а саме самовільне підключення до електромережі, не перебуває на обліку Відповідача. Тому відповідач вважає, що обсяг недорахованої електроенергії на суму 8217,24 грн. не підлягає оплаті.

Що стосується підпису заступника міського голови ОСОБА_3 на акті про порушення ПКЕЕ від 18.03.2011р № 801224 без будь-яких зауважень, то можливо зробити висновок, що цей підпис на зазначеному акті свідчить не про волевиявлення, а лише про його ознайомлення з актом та зазначеним фактом порушення.

Відповідач вважає, що позовні вимоги необґрунтовані, документального підтвердження існування господарських відносин не мають.

Дослідивши обставини справи, витребувані судом та надані сторонами  докази на підтвердження своїх доводів, заслухавши у судовому засіданні пояснення представників сторін, суд

       в с т а н о в и в:

18.03.2011 Товариством з обмеженою відповідальністю «Луганське енергетичне об’єднання»було проведено перевірку дотримання відповідачем Правил користування електричною енергією, затверджених постановою НКРЕ  від 31.07.1996 № 28 (далі –ПКЕЕ) та зафіксований факт порушення на об‘єкті відповідача освітлення вул. Степна с. Тепличний, п.п. 3.1, 3.6. ПКЕЕ, зокрема: підключення до електричних мереж, що є власністю споживача, електропроводки,  обминаючи розрахункові засоби обліку електричної енергії без порушення схеми обліку (без договору).

За результатами перевірки складено акт №801224 від 18.03.2011 про порушення ПКЕЕ відповідачем - Олександрівською міською радою (далі –Акт), який підписано  відповідачем без зауважень.

В акті вказані номер прибору (штангенциркуль ШУ-1 № 00509960), за допомогою якого  здійснювались вимірювання перерізу дроту, яким було здійснено самовільне підключення. Судом встановлено, що вказаний прибор на час проведення перевірки був у робочому стані та повірений відповідно до вимог чинного законодавства.  

Відповідно до пункту 6.41 ПКЕЕ, у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником постачальника електричної енергії, від якого споживач одержує електричну енергію, або електропередавальної організації порушень цих Правил або умов договору на місці виявлення порушення у присутності представника споживача оформляється двосторонній акт порушень.

В акті мають бути зазначені зміст виявленого порушення із посиланням на відповідні пункти цих Правил та вихідні дані, необхідні та достатні для визначення обсягу недоврахованої електричної енергії та/або суми завданих споживачем збитків. За необхідності в акті зазначаються заходи, яких необхідно вжити для усунення допущених порушень. Акт складається в двох примірниках, один з яких передається або надсилається споживачеві. У разі відмови споживача підписати акт в ньому робиться запис про відмову. У цьому разі акт вважається дійсним, якщо він підписаний не менше ніж трьома уповноваженими представниками постачальника електричної енергії (електропередавальної організації). Споживач має право подати пояснення і зауваження щодо змісту акта, які зазначаються в акті, а також викласти мотиви своєї відмови від його підписання. Акт підписують тільки особи, які брали участь в контрольному огляді або технічній перевірці.

Відповідно пункту 6.42 ПКЕЕ в редакції що діяла на момент проведення перевірки і складання Акту та протоколу, на підставі акта порушень уповноваженими представниками постачальника електричної енергії (електропередавальної організації) під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг недоврахованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків.

Комісія з розгляду актів порушень створюється постачальником електричної енергії (електропередавальною організацією) і має складатися не менше ніж з трьох уповноважених представників постачальника електричної енергії.

Споживач має бути повідомлений про час і дату засідання комісії не пізніше ніж за 5 робочих днів до призначеного дня засідання і має право бути присутнім на засіданні комісії.

Рішення комісії оформляється протоколом і набирає чинності з дня  вручення протоколу споживачу. Разом з протоколом споживачу надаються розрахунок величини вартості та розрахункові документи для оплати  недоврахованої  електричної  енергії  та/або збитків.

Відповідач був належним чином повідомлений про дату та місце засідання комісії з розгляду акту про порушення, а саме: 25.03.2011 за адресою: м. Слов’яносербськ, пер. Дзержинського, 2.

На підставі Акту комісією Слов’яносербського ТОВ «ЛЕО» по розгляду Актів про порушення споживачами ПКЕЕ прийнято рішення щодо нарахування відповідачу обсягу електричної енергії, недоврахованої внаслідок порушення споживачем п. п. 3.1., 3.6. ПКЕЕ, оформлене протоколом засідання комісії №104 від 25.03.2011 з розгляду Акту  (далі - протокол).

У даному рішенні зазначено: порушення відповідачем ПКЕЕ, а саме: підключення до мережі, що є власністю споживача електропроводки, минаючи розрахункові засоби обліку електричної енергії без порушення схеми обліку (без договору), та вартість необлікованої електричної енергії –8217,24  грн.

Протокол отриманий заступником міського голови 25.03.2011, про що в протоколі зроблено відповідний запис. Крім того, відповідачем був отриманий рахунок №8847/3/2, який слід було сплатити до 26.04.2011.

Відповідно до пункту 3.1 ПКЕЕ електроустановки  споживачів   мають  бути  забезпечені необхідними розрахунковими засобами обліку електричної енергії для розрахунків за спожиту електричну енергію, технічними засобами контролю і управління споживанням електричної енергії та  величини потужності, а також (за бажанням споживача) засобами вимірювальної техніки для контролю якості електричної енергії.

Розрахункові засоби   обліку  електричної  енергії,  технічні засоби контролю і управління споживанням  електричної  енергії  та величини  потужності,  засоби  вимірювальної  техніки для контролю якості електричної енергії встановлюються відповідно до вимог ПУЕ, цих Правил та проектних рішень.

Відповідно до п. 3.3 ПКЕЕ відповідальність за збереження і цілісність розрахункових засобів обліку електричної енергії та пломб (відбитків їх тавр) відповідно до акта про пломбування покладається на власника (користувача) електроустановки або організацію, на території (у приміщенні) якої вони встановлені.

Відповідно до п. 3.6 ПКЕЕ підключення  електроустановки  споживача,   яка   не забезпечена розрахунковими засобами (засобом)  обліку  електричної енергії,   забороняється.

Згідно акту приймання-передачі майнового комплексу (а.с.38-39), в комунальну власність територіальної громади м. Олександрівка на баланс Олександрівської міської ради було, зокрема, передано трансформаторну підстанцію  житлового селища.

Матеріалами справи підтверджено та не спростовано  відповідачем, що  позивачем було зафіксовано факт порушення на  п.п. 3.1, 3.6. ПКЕЕ, зокрема: здійснення освітлення вул. Степна с. Тепличний шляхом підключення до електричних мереж, що є власністю споживача, електропроводки, обминаючи розрахункові засоби обліку електричної енергії без порушення схеми обліку (без договору);

Згідно пункту 5.1 ПКЕЕ договір про постачання електричної енергії є  основним документом,  який регулює відносини між постачальником електричної енергії за регульованим тарифом, що здійснює свою діяльність на закріпленій  території,  і  споживачем  та визначає зміст правових відносин, прав та обов’язків сторін. Споживання електричної енергії без договору не допускається.

Перерахунок обсягу фактично спожитої електричної енергії та його вартості  здійснюється  відповідно  до  Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затвердженої постановою НКРЕ від 04.05.2006 №562, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 04.07.2006 за №782/12656 (далі - Методика).

Позивачем розрахунок вартості недорахованої електроенергії здійснений відповідно до п.п. 7 п. 2.1 Методики, згідно якому вона  застосовується  у разі  виявлення підключення  до  електричної  мережі,  що  не  є власністю енергопостачальника,   електроустановок,  струмоприймачів   або електропроводки  поза  розрахунковими приладами обліку електричної енергії без порушення схеми обліку.

Розрахунок здійснений позивачем за формулою 2.7, наведеною у Методиці.

Відповідно до п. 2.9 Методики у разі виявлення у споживача порушень, зазначених у підпункті 7 пункту 2.1 цієї Методики, розрахунковий добовий обсяг споживання  електричної  енергії  через  проводи  (кабелі),  якими здійснене    самовільне    підключення    (Wдоб.с.п.,  кВт.год), розраховується  за  формулою (2.7) Методики. Величина розрахункового добового обсягу споживання електричної енергії протягом робочого часу (W доб кВт.год) визначається за формулою: W доб.с.п. = Рс.п  х tдоб.с.п. Вказана формула вірно обрана позивачем для розрахунку.

Позивачем в розрахунку вірно обраховано вартість недорахованої електричної енергії з огляду на приписи Методики, доведено, а відповідачем не спростовано факту порушення ПКЕЕ,  а тому  вимога про стягнення з відповідача вартості необлікованої електроенергії у сумі 8217,24  грн. підлягає задоволенню.

Заперечення відповідача спростовуються вищенаведеним, а тому судом відхиляються як безпідставні.

З огляду на викладене, позов слід задовольнити в повному обсязі, з віднесенням судових витрат на відповідача, згідно ст. 49 ГПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.  44, 49, 82, 84, 85 ГПК України, суд

    в и р і ш и в:

1.          Позов задовольнити.  

2.          Стягнути з Олександрівської міської ради, м. Олександрівськ  Луганської області, Красна Площа, буд. 16, код 04051655, на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Луганське енергетичне об’єднання», м. Луганськ, вул. Гайового, 35а, код 31443937:

-  вартості необлікованої електричної енергії у сумі 8217,24 грн. на поточний рахунок зі спеціальним режимом  використання № 260373219060 ЛОУ ВАТ «Державний ощадний банк України», МФО 304665,  видати наказ;

- витрати по сплаті державного мита в сумі 102,00 грн. та витрати на інформаційно - технічне забезпечення судового процесу у сумі 236,00 грн. на  поточний рахунок  № 2600418745 у ЛОД ВАТ «Райффайзен Банк Аваль», МФО 304007, видати наказ.

У судовому засіданні оголошено вступну і резолютивну частини рішення.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення                10-денного строку з дня його підписання.

          Повне рішення складено:  20.09.2011.

Суддя                                                                             О.С. Фонова

СудГосподарський суд Луганської області
Дата ухвалення рішення15.09.2011
Оприлюднено24.10.2011
Номер документу18692351
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17/117/2011

Рішення від 15.09.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

Ухвала від 05.09.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

Ухвала від 08.08.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

Ухвала від 28.07.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні