Ухвала
від 10.10.2011 по справі 53/389
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міс та КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельниць кого,44-Б тел. 284-18-98

У Х В А Л А

справа № 53/389 10.10.11

За позовом Відкритого акціонерного товариства "Стр ахова компанія "Нова"

до Приватного акціонер ного товариства "Українська інноваційна страхова компан ія "Інвестсервіс"

про відшкодування шко ди в порядку регресу 42 266,43 грн.

Суддя Грєхова О. А.

Представники сторін:

від позивача: ОСОБА_1 - п редставник за довіреністю № 293 від 18.07.11.

від відповідача: не з'явився .

СУТЬ СПОРУ :

Заявлено позов про стяг нення з Приватного акціонерн ого товариства "Українська і нноваційна страхова компані я "Інвестсервіс" шкоди в поряд ку регресу в розмірі 42 266,43 грн.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 09.09.2011 порушен о провадження по справі № 53/389, р озгляд справи призначено на 10.10.2011.

05.10.2011 через відділ канцелярії суду від позивача по справі н адійшла заява про вжиття зах одів щодо забезпечення позов у шляхом накладення арешту н а вказані в заяві розрахунко ві рахунки відповідача.

Розглянувши дане клопота ння Відкритого акціонерного товариства "Страхова компан ія "Нова", суд його відхиляє, ви ходячи з наступного.

Відповідно до ст. 66 Г ПК України, господарський су д за заявою сторони, прокурор а чи його заступника, який по дав позов, або з своєї ініц іативи має право вжити, пере дбачених статтею 67 цього Коде ксу, заходів до забезпеченн я позову. Забезпечення позов у допускається в будь-якій ст адії провадження у справі, якщо невжиття таких заходів може утруднити чи зробити не можливим виконання рішення господарського суду.

Таким чином, вжиття заход ів до забезпечення позову є п равом суду.

Згідно з ч. 1 ст. 67 ГПК Украї ни, позов забезпечується, зо крема, накладанням арешту на майно або грошові суми, що нал ежать відповідачеві.

Умовою застосування заход ів до забезпечення позову є достатньо обґрунтоване п рипущення, що майно (в тому чи слі грошові суми, цінні папе ри тощо), яке є у відповідач а на момент пред'явлення п озову до нього, може зникну ти, зменшитись за

кількі стю або погіршитись за якіст ю на момент виконання рішен ня. Заходи до забезпечення п озову застосовуються господ арським судом як гарантія ре ального виконання рішення су ду.

Відповідно до п. 4 Пос танови Пленуму Верховного Су ду України N 9 від 22.12.2006, розгляда ючи заяву про забезпечення п озову, суд (суддя) має з урах уванням доказів, наданих по зивачем на підтвердження св оїх вимог, пересвідчитися, зо крема, в тому, що між сторонам и дійсно виник спір та існу є реальна загроза невиконан ня чи утруднення виконання можливого рішення суду про з адоволення позову; з'ясуват и обсяг позовних

вимог, д ані про особу відповідача, а також відповідність виду з абезпечення позову, який пр осить застосувати особа, кот ра звернулася з такою заявою , позовним вимогам. Ке руючись наведеними нормами процесуального законодавст ва та враховуючи роз'яснення Верховного Суду України, п ри вирішенні питання про за безпечення позову суди маю ть здійснити оцінку обґрунт ованості доводів позивача що до необхідності вжиття захо дів забезпечення позову з у рахуванням розумності, обґр унтованості і адекватності в имог заявника щодо забезпече ння позову; забезпечення зба лансованості інтересів стор ін, а також інших учасників су дового процесу; наявності зв 'язку між конкретним заходом до забезпечення позову і пре дметом позовної вимоги, зокр ема, чи спроможний такий захі д забезпечити фактичне вико нання судового рішення в р азі задоволення позову; ім овірності утруднення вико нання або невиконання рішен ня господарського суду в ра зі невжиття таких заходів; з апобігання порушенню у зв'яз ку із вжиттям таких заходів п рав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учас никами даного судового проце су.

Отже, вирішуючи питан ня про забезпечення позову, суд повинен брати до уваги і нтереси не лише позивача, а й інших осіб, права яких мо жуть бути порушені у зв'язку і з застосуванням відповідних заходів.

Позивач своє клопотання п ро вжиття заходів до забезпе чення позову обґрунтував тим , що позивач подав до суду позо ви на загальну суму 61 682,05 грн., а т ому позивач має підстави вва жати, що невжиття заходів щод о забезпечення позову може у труднити чи зробити неможлив им виконання рішення по дані й справі.

При цьому доказів того, що і снує реальна загроза невико нання чи утруднення викона ння можливого рішення суду п ро задоволення позову, пози вач суду не надав, а також нічи м не підтвердив припущення, щ о майно (в тому числі грошові суми), яке є у відповідача н а момент пред'явлення позо ву до нього, може зникнути а бо зменшитись.

За таких обставин суд не вба чає підстав для задоволення клопотання Відкритого акціо нерного товариства "Страхова компанія "Нова".

Представник позивача в суд ове засідання 10.10.2011 з' явився т а заявив клопотання про витр ебування додаткових доказів у Моторного (транспортного) с трахового бюро України.

Відповідно до ст. 38 Господар ського процесуального кодек су України, сторона або проку рор у разі неможливості само стійно надати докази вправі подати клопотання про витреб ування господарським судом д оказів. У разі задоволення кл опотання суд своєю ухвалою в итребовує необхідні докази. Господарський суд може уповн оважити на одержання таких д оказів заінтересовану сторо ну.

З огляду на пояснення пози вача суд дійшов висновку про необхідність витребування д одаткових доказів по справі у Моторного (транспортного) с трахового бюро України, а сам е інформації щодо страхового полісу № ВС/8802779.

Незважаючи на належне пов ідомлення про час і місце зас ідання у справі відповідач в засідання не з' явився, пись мових пояснень та заперечень по суті спору не надав, вимоги ухвали суду про порушення пр овадження у справі не викона в, про причини неявки суду нев ідомо.

Враховуючи те, що нез' явле ння представника відповідач а в засідання суду, невиконан ня останнім вимог суду, викла дених в ухвалі про порушення провадження у справі, що пере шкоджає вирішенню спору по с уті та витребування додатков их доказів по справі господа рський суд вважає за доцільн е відкласти розгляд справи.

На підставі виклад еного, керуючись ст.ст. 38, 77, 86 ГПК України, суд

У Х В А Л И В:

1. Розгляд сп рави відкласти на 07.11.2 011 о 11:50.

Судове засідання відбуд еться в приміщенні Господарс ького суду міста Києва в за лі судових засідань № 46.

2. Зобов' язати в ідповідача виконати вимо ги ухвали суду про порушення провадження у справі.

3. Зобов' язати Моторне (транспортне) страхове бюро У країни надати інформацію щод о страхового полісу № ВС/8802779.

4. Сторонам направити в засідання своїх повноважн их представників

5. Попередити сторони п ро відповідальність за ухиле ння від вчинення дій покладе них господарським судом на с торону, передбачену п. 5 ст. 83 ГП К України, про можливість роз гляду справи відповідно до п оложень ст. 75 ГПК України за на явними у ній матеріалами, а та кож позивача - про зміст норм п . 5 ч. 1 ст. 81 ГПК України.

6. Відмовити Відкритому ак ціонерному товариству "Страх ова компанія "Нова" в задоволе нні заяви про забезпечення п озову шляхом накладення ареш ту на вказані в заяві розраху нкові рахунки відповідача.

Суддя Суддя

Грєхова О.А.

Дата ухвалення рішення10.10.2011
Оприлюднено25.10.2011
Номер документу18719869
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —53/389

Ухвала від 13.07.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Рішення від 11.06.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Рішення від 07.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 10.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 09.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 17.01.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Рішення від 20.12.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 12.11.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Постанова від 19.07.2007

Господарське

Вищий господарський суд України

Кот O.B.

Ухвала від 12.06.2007

Господарське

Вищий господарський суд України

Кот O.B.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні