Ухвала
від 13.10.2011 по справі 3543-2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

Автономна Республіка К рим, 95003, м.Сімферополь, вул.О.Нев ського/Річна, 29/11, к. 322

УХВАЛА

< Список (При необходимости выбрать) >

< Список (При необходимос ти выбрать) >

13.10.2011 Справа №5002-32/3543-2011

За позовом - Виробничого підприємства «Ай-Петрі» (95000, АР Крим, м. Сімферополь, вул. Ябло чкова, 2, кв. 17, ідентифікаційний код 30939955).

До відповідача - Дочірньо го підприємства «Санаторій « Ясна поляна» ЗАТ «Укрпрофозд оровниця» (98660, АР Крим, м. Ялта, с мт. Гаспра, Севастопольське ш осе, 52, ідентифікаційний код 0265 0802).

Про стягнення 44 765,76 грн.

Суддя ГС АР Крим Барсукова А .М.

представники:

Від позивача - ОСОБА_1, п редставник, дов. б/н від 17.08.2011р.

Від відповідача - не з' яв ився.

Обставини справи: Виробнич е підприємство «Ай-Петрі» зв ернулось до Господарського с уду АР Крим з позовом до Дочір нього підприємства «Санатор ій «Ясна поляна» ЗАТ «Укрпро фоздоровниця» про стягнення заборгованості у розмірі 44 765, 76 грн.

Позивачем було заявлен о клопотання про забезпеченн я позовних вимог шляхом накл адання арешту на грошові кош ти дочірнього підприємства « Санаторій «Ясна Поляна».

Розглянувши вказану заяву , суд дійшов наступного висно вку.

Статтею 66 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и передбачено, що господарсь кий суд за заявою сторони, про курора чи його заступника, як ий подав позов, або з своєї іні ціативи має право вжити захо дів до забезпечення позову. З абезпечення позову допускає ться в будь-якій стадії прова дження у справі, якщо невжитт я таких заходів може утрудни ти чи зробити неможливим вик онання рішення господарсько го суду.

Статтею 67 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и встановлено, що заходами до забезпечення позову є, зокре ма, накладання арешту на майн о або грошові суми, що належат ь відповідачеві; заборона ві дповідачеві вчиняти певні ді ї; заборона іншим особам вчин яти дії, що стосуються предме та спору.

Тобто, вирішення питання що до доцільності вжиття заході в до забезпечення позову мож ливе саме у випадку існуванн я припущень щодо того, що у май бутньому можуть виникнути об ставини, які значно ускладня ть, або навіть унеможливлять його виконання, а також припу щення щодо того, що відповіда ч або інші особи можуть своїм и діями привести до таких нез воротних наслідків

Адекватність заходу до заб езпечення позову, що застосо вується господарським судом , визначається його відповід ністю вимогам, на забезпечен ня яких він вживається. Причо му оцінка такої відповідност і здійснюється господарськи м судом, зокрема, з урахування м співвідношення права (інте ресу), про захист яких просить заявник, з вартістю майна, на яке вимагається накладення а решту, або майнових наслідкі в заборони відповідачеві вчи няти певні дії.

Згідно з Інформаційним лис том Вищого господарського су ду України №01-8/2776 від 12.12.2006 р. «Про д еякі питання практики забезп ечення позову» у вирішенні п итання про забезпечення позо ву господарський суд має зді йснити оцінку обґрунтованос ті доводів заявника щодо нео бхідності вжиття відповідни х заходів з урахуванням тако го:

розумності, обґрунтованос ті і адекватності вимог заяв ника щодо забезпечення позов у;

забезпечення збалансовано сті інтересів сторін, а також інших учасників судового пр оцесу;

наявності зв' язку між кон кретним заходом до забезпече ння позову і предметом позов ної вимоги, зокрема, чи спромо жний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення п озову;

імовірності утруднення ви конання або невиконання ріше ння господарського суду в ра зі невжиття таких заходів;

запобігання порушенню у зв ' язку із вжиттям таких захо дів прав та охоронюваних зак оном інтересів осіб, що не є уч асниками даного судового про цесу.

Вибір способу забезпеченн я залежить від суті позовної вимоги. Так, у позові про стяг нення грошей слід застосовув ати накладання арешту на кош ти. Арешт на майно треба засто совувати тоді, коли кошти в бо ржника відсутні, а тому викон ання рішення про стягнення к оштів неможливо.

Так відповідно до статті 67 Г осподарського процесуально го кодексу України Позов заб езпечується:

накладанням арешту на майн о або грошові суми, що належат ь відповідачеві;

забороною відповідачеві в чиняти певні дії;

забороною іншим особам вчи няти дії, що стосуються предм ета спору;

зупиненням стягнення на пі дставі виконавчого документ а або іншого документа, за яки м стягнення здійснюється у б езспірному порядку;

зупиненням продажу арешто ваного майна, якщо подано поз ов про звільнення цього майн а з-під арешту.

Нормами діючого законодав ства взагалі не передбачено забезпечення позову шляхом з вернення стягнення.

Слід зазначити, що заходи із забезпечення позову є заход ами превентивного характеру , тобто вони застосовуються л ише у випадку існування загр ози, що невжиття таких заході в може утруднити чи зробити н еможливим виконання рішення господарського суду.

Згідно з частиною 1 статті 33 Г осподарського процесуально го кодексу України кожна сто рона повинна довести ті обст авини, на які вона посилаєтьс я як на підставу своїх вимог і заперечень.

Наведене стосується й вимо ги щодо забезпечення позову.

Позивач всупереч вимогам с татей 33, 34 Господарського проц есуального кодексу України н е надав суду необхідних і дос татніх доказів, з яких можна з робити достатньо обґрунтова не припущення, що кошти у від повідача відсутні, та існує з агроза ускладнення виконанн я рішення господарського суд у або взагалі неможливості й ого виконання.

Посилання позивача на те, що відповідач протягом довгого часу не виконує обов' язки п о оплаті підрядних робіт не м ожуть слугувати доказом ускл аднення виконання рішення, я ке б могло послугувати підст авою для забезпечення позову .

Крім того, в пункті 6.1 роз'ясн ення Вищого арбітражного суд у України від 23.08.94 р. N 02-5/611 "Про деяк і питання практики застосува ння заходів до забезпечення позову" зазначається, що у поз овному провадженні при накла данні арешту на грошові суми відповідача слід обмежувати піддані арешту кошти розмір ом суми позову та можливих су дових витрат. Тоді як позивач у позовній заяві не обмежує в имогу щодо накладання арешту будь-якою сумою взагалі, прос ить суд накласти арешт на гро шові кошти відповідача взага лі.

Таким чином ненадання суду необхідних доказів, з якими з акон пов' язує необхідність вжиття заходів до забезпече ння позову є підставою для за лишення вказаного клопотанн я без задоволення..

Керуючись статтями 66, 67 Госп одарського процесуального к одексу України, суд -

УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотання В иробничого підприємства «Ай -Петрі» про вжиття заходів до забезпечення позову шляхом накладання арешту на грошові кошти дочірнього підприємст ва «Санаторій «Ясна Поляна в ідмовити.

Ухвалу направити на адресу сторін.

Суддя ГС АР Крим А.М. Б арсукова

Суддя Господарсь кого суду

Автономної Республіки Кр им Бар сукова А.М.

СудГосподарський суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення13.10.2011
Оприлюднено01.11.2011
Номер документу18781220
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3543-2011

Рішення від 01.11.2011

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Барсукова А.М.

Ухвала від 13.10.2011

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Барсукова А.М.

Ухвала від 13.10.2011

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Барсукова А.М.

Ухвала від 26.09.2011

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Барсукова А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні