Рішення
від 10.10.2011 по справі 27/17-3160-2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



Підлягає публікації в ЄДРС Р

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"10" жовтня 2011 р. Справа № 27/17-3160-2011

Господарський суд Одесько ї області у складі судді Не вінгловської Ю.М.

при секретарі судового зас ідання: Ярешко О.М.

за участю представник ів сторін:

від позивача: ОСОБА_1 (представник діючий за довір еністю);

від відповідача: ОСОБ А_2 (представник діючий за до віреністю);

від третьої особи: не з' явився.

Розглянувши у відкрит ому судовому засіданні справ у

за позовом: Приватного а кціонерного товариства "Опто во-рознична база "Одесарибсн аб";

до відповідача: Товарис тва з обмеженою відповідальн істю "Квадро"

за участю третьої особи, як а не заявляє самостійних вим ог на предмет спору на сторон і позивача: Закритого акці онерного товариства "Південн ий регіональний депозитарно -конвертаційний центр "Фондо вий Б.А.Н.К."

про припинення дії дог овору, зобов'язання вчинити п евні дії та стягнення 5000 грн.;

ВСТАНОВИВ:

Приватне акціонерне т овариство „Оптово - розничн а база „Одесарибснаб” зверну лось до господарського суду Одеської області з позовною заявою до відповідача - Товар иства з обмеженою відповідал ьністю "Квадро", за участю трет ьої особи, яка не заявляє само стійних вимог на предмет спо ру на стороні позивача Закри того акціонерного товариств а "Південний регіональний де позитарно-конвертаційний це нтр "Фондовий Б.А.Н.К.", в якій, з у рахуванням уточнень позовни х вимог, просить суд розірват и договір №6 від 03.01.2008р., укладени й з відповідачем та зобов' я зати Товариство з обмеженою відповідальністю „Квадро” у присутності позивача переда ти ЗАТ „Південний регіональн ий депозитарно-конвертаційн ий центр „Фондовий Б.А.Н.К” зас відчені належним чином докум енти:

- реєстр власників і менних цінних паперів, склад ений на дату припинення реєс тру, як у письмовій так і елект ронній формі;

- оригінали документі в, що подавались для внесення змін до системи реєстру за не завершеними операціями;

- копії первинних доку ментів про існуючі у реєстрі обтяження цінних паперів зо бов' язаннями;

- копії анкет зареєстр ованих осіб;

- копії (за наявності) ж урналу обліку записів у реєс трі цінних паперів;

- бланки сертифікатів цінних паперів;копії виписо к з реєстру кодів цінних папе рів Національного депозитар ію України.

Крім того позивач просит ь стягнути з ТОВ „Квадро” на к ористь позивача 5000грн., сплаче них за збереження документів системи реєстру протягом на ступних 5 років та покласти на відповідача судові витрати по сплаті державного мита та ІТЗ.

В обґрунтування заявлених вимог, позивач посилається н а те, що на чергових загальних зборах ВАТ „ОРБ „Одесарибсн аб” було прийнято рішення пр о переведення випуску прости х іменних акцій позивача із д окументарної форми існуванн я у бездокументарну та було в изначено дату припинення вед ення реєстру - 22.11.2010р. На підста ві прийнятого рішення 07.10.2010р. Де ржавною комісією з цінних па перів та фондового ринку вид ане відповідне свідоцтво, ук ладено договір з новим збері гачем - ЗАТ „ПРДКЦ „Фондовий Б .А.Н.К”, про що було повідомлен о реєстроутримувача - ТОВ „К вадро” та надіслано відповід ний пакет документів з проха нням передати реєстр новому зберігачу. Між тим, реєстроут римувач не здійснив передачу реєстру у встановлені строк и та відмовляється від перед ачі реєстру, що стало підстав ою для звернення з до суду з ві дповідним позовом.

Рішенням загальних зборів акціонерів від 19.04.2011р. назву Ві дкритого акціонерного товар иства „Оптово - рознична баз а „Одесарибснаб”, відповідно до положень Закону України „ Про акціонерні товариства”, змінено на Приватне акціонер не товариство „Оптово - розн ична база „Одесарибснаб” (на далі ПрАТ „ОРБ „Одесарибснаб ”), отже ПрАТ „ОРБ „Одесарибсн аб” є належним позивачем у да ній справі.

Відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю „Квадро” проти позову запер ечує, з підстав наведених у ві дзиві на позовну заяву, в яком у зазначає, що жодних розпоря джень від позивача щодо скла дення реєстру власників імен них цінних паперів він не отр имував, до теперішнього часу відносини між відповідачем та позивачем стосовно врегул ювання спірних питань щодо з дійснення дій реєстратором Т ОВ „Квадро” при дематеріаліз ації не приведено у відповід ність до вимог чинного закон одавства. Крім того, відповід ач зазначає, що з 23.05.2011р. у відпов ідача анульована ліцензія на окремі види професійної дія льності на фондовому ринку, в зв' язку з чим він не може скл асти реєстр власників іменни х цінних паперів станом на 22.11.2 010р.

В судове засідання 19.09.2011р. пре дставником відповідача пода но клопотання про призначенн я справи до колегіального ро згляду, в порядку ст. 4-6 Господа рського процесуального коде ксу України, в зв' язку із скл адністю справи. В обґрунтува ння даного клопотання відпов ідач зазначив про те, що здійс нення дій, що підлягають ліце нзуванню, без наявності ліце нзії є порушенням законодавс тва про цінні папери та тягне за собою кримінальну відпов ідальність.

Розглянувши зазначене кло потання, суд відмовив в його з адоволенні з підстав необґру нтованості, оскільки, згідно з ч. 1 ст. 4-6 Господарського проц есуального кодексу України, у господарському суді першої інстанції справи, за загальн им правилом, розглядаються с удом у складі одного судді. Ра зом з тим, даною статтею устан овлено, що будь-яку справу, що відноситься до підсудності ц ього суду, залежно від катего рії і складності справи, може бути розглянуто колегіально у складі трьох суддів. Отже, с клад суду, який розглядає спр аву, залежить від категорії т а складності справи. Між тим, р озглянувши позовні вимоги Пр АТ „ОРБ „Одесарибснаб”, суд д ійшов висновку, що доводи, нав едені у клопотанні відповіда ча не свідчать про складніст ь даної справи, в зв' язку з чи м, суд дійшов висновку, що кате горія даної справи дозволяє суду здійснити одноособовий розгляд.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - З акрите акціонерне товариств о "Південний регіональний де позитарно-конвертаційний це нтр "Фондовий Б.А.Н.К." в судове з асідання не з' явився поясне нь щодо суті спору не надав.

Розглянувши матеріали с прави, заслухавши пояснення представників сторін, суд вс тановив:

03 січня 2008 року між ВАТ «ОР Б «Одссарибснаб»(далі - еміт ент) та ТОВ «Квадро»(далі - ре єстратор) було укладено дого вір на ведення реєстру № 6, згі дно якого ТОВ «Квадро»зобов' язалось надавати ВАТ «ОРБ «О десарибснаб»послуги щодо ве дення реєстру власників імен них цінних паперів, обліку та зберігання інформації про в ласників іменних цінних папе рів та про операції, внаслідо к яких виникає необхідність внесення змін до реєстру вла сників іменних цінних папері в на підставі законодавства.

Згідно до умов п.п. 2.3.7 цього до говору, до обов' язків реєст ратора віднесено складання т а надання емітенту у строк до 10 днів від дати надходження з апиту емітента, якщо в ньому н е встановлено іншої дати, реє стр власників іменних цінних паперів, складений на дату об ліку у паперовій формі, з прош итими та пронумерованими сто рінками, засвідчений підписа ми посадових осіб та скріпле ний печаткою реєстратора.

Відповідно до п.2.3.17 цього дог овору передбачено, що при пер едачі реєстру новому реєстро утримувачу, реєстратор повин ен надати новому реєстроутри мувачу наступні документи та інформацію системи реєстру:

- реєстр власників іме нних цінних паперів, складен ий на дату закриття реєстру;

- бланки сертифікатів іменних цінних паперів;

- копії первинних доку ментів про існуючі в реєстрі обтяження цінних паперів зо бов' язаннями;

- копії первинних доку ментів про існуючих уповнова жених осіб власників іменних цінних паперів;

- копії анкет зареєстр ованих осіб;

- копії журналу обліку записів в реєстрі і журналу в иданих, погашених та втрачен их сертифікатів іменних цінн их паперів за весь період вед ення реєстру Реєстратором;

- копію анкети Емітент а;

- копію статуту та свід оцтва про державну реєстраці ю Емітента;

- копію довідки з банку про відкриття Емітенту пото чного рахунку;

- копію документа, який підтверджує призначення пос адових осіб Емітента;

- копію зареєстровано ї інформації про випуск імен них цінних паперів;

- копії всіх свідоцтв п ро реєстрацію випусків цінни х паперів Емітента.

Вищезазначені копії докум ентів повинні бути засвідчен і підписом уповноваженого пр едставника Реєстратора та мі стити відбиток печатки реєст ратора.

У відповідності до п.2.4.10 зазн аченого договору визначено, що емітент зобов' язаний над авати реєстратору інформаці ю щодо рішень органів управл іння емітента, які стосуютьс я діяльності емітента або вп ливають на фактори, що є важли вими для виконання обов' язк ів реєстратора за договором. Інформація повинна надавати ся протягом 2 робочих днів з мо менту прийняття відповідног о рішення у письмовій формі, з асвідчена підписом керівник а і печаткою емітента.

Зазначений договір, згідно до п 8.1, набрав чинності з момен ту його підписання та діє про тягом 5 років. Відповідно до п. 8.3 цього договору передбачено , що кожна сторона має право до строково розірвати договір н а ведення реєстру:

- в односторонньому по рядку;

- за згодою сторін;

- у зв' язку з анулюван ням (закінченням строку) дії л іцензії реєстратора;

- у разі припинення гос подарської діяльності шляхо м прийняття рішення про лікв ідацію;

- у разі рішення господ арського суду про визнання о днієї сторони банкрутом.

Як вбачається з наданих до м атеріалів справи документів , 15.09.2010р. на чергових загальних з борах акціонерів ВАТ „ОРБ „О десарибснаб”, загальними збо рами було прийнято рішення п ро переведення випуску прост их іменних акцій ВАТ «ОРБ «Од есарибснаб»із документарно ї форми існування у бездоку ментарну та було визначено д атою припинення ведення реєс тру - 22 листопада 2010 року. Також н а зазначених зборах було обр ано депозитарія - ВАТ „ Наці ональний депозитарій Україн и”, який буде обслуговувати в ипуск акцій, що дематеріаліз ується та обрано зберігача - З АТ «Південний регіональни й депозитарно-конвертаційн ий центр «Фондовий Б.А.Н.К.», у якого товариство буде відк ривати рахунки у цінних папе рах власникам акцій випуску, що дематеріалізується. Зазн ачені рішення оформлені прот околом чергових загальних зб орів ВАТ „ОРБ „Одесарибснаб” №1 від 15.09.2010р.

07 жовтня 2010 року Державною ко місією з цінних паперів та фо ндового ринку було видане св ідоцтво про реєстрацію випус ку іменних акцій у бездокуме нтарній формі існування.

27.10.2010р. ВАТ «ОРБ «Одесарибсна б»уклало Договір №12-ЕМ/2010 про в ідкриття та обслуговування р ахунків у цінних паперах вла сникам іменних цінних папері в з зберігачем - ЗАТ „Південни й регіональний депозитарно-к онвертаційний центр „Фондов ий Б.А.Н.К”. А 09.11.2010р. також укладе но Договір про обслуговуванн я емісії цінних паперів №Е-2011 з депозитарієм - ВАТ „Націона льний депозитарій України”.

25.11.2010р., на підставі платіжног о доручення №414 позивачем були перераховані ТОВ „Квадро” к ошти у розмірі 5000,00 грн. - витрат на збереження документів сис теми реєстру протягом насту пних 5 років, відповідно до д оговору від 03.01.2008 року № 6.

Як вбачається із матеріалі в справи, 01.12.2010р. ВАТ «ОРБ «Одеса рибснаб»(ПрАТ„ОРБ „Одесариб снаб”) звернулось до господа рського суду Одеської област і з позовом до ТОВ „Квадра” пр о зобов' язання ТОВ „Квадро” скласти реєстр власників ім енних цінних паперів Відкрит ого акціонерного товариства „Оптово - рознична база „Од есарибснаб” станом на 22.11.2010р. та передати зберігачу - Закрит ому акціонерному товариству „Південний регіональний деп озитарно-конвертаційний цен тр „Фондовий Б.А.Н.К”. За резул ьтатом розгляду зазначеного позову, рішенням господарсь кого суду Одеської області в ід 31.01.2011р. по справі №27/157-10-5128, яке за лишено без змін постановою О деського апеляційного госпо дарського суду від 10.05.2011р., позо в ВАТ «ОРБ «Одесарибснаб»бул о задоволено.

При прийнятті вказаного рі шення судом було встановлено , що листом від 07.10.2010 року ВАТ «ОР Б «Одесарибснаб»повідомило ТОВ «Квадро»про необхідніст ь складення реєстру та надіс лало на адресу відповідача к опію нового свідоцтва та зап ит емітента на складання реє стру власників іменних цінни х паперів станом на 22.11.2010р., між т им, згідно складеного комісі єю ВАТ «ОРБ «Одесарибснаб» а кту від 07.10.2010р., при прибутті на а дресу ТОВ „Квадро” для перед ачі вказаних документів та л иста від 07.10.2010р., ТОВ „Квадро” ві дмовилось від зустрічі з пре дставниками позивача та від отримання зазначеної коресп онденції. Отже комісією було вирішено направити зазначен ий пакет документів на адрес у відповідача поштою з повід омленням про вручення та кур ' єрською поштою. Подібний а кт було складено також 08.10.2010р. З гідно повідомлення про вруче ння поштового відправлення, рекомендованим листом від 07.10 .2010 року з поштового відділенн я №5 було направлено пакет док ументів, який отримано відпо відачем 08.10.2010 року. Даний факт п ідтверджується також листом Центру поштового зв' язку № 1 від № 22/12 исх.

Як вбачається із наявних в м атеріалах справи документів виконавчого провадження, рі шення господарського суду по справі №27/157-10-5128 на момент розгля ду даної справи не виконано.

Вважаючи, що ТОВ «КВАДРО», п очинаючи з 7 жовтня 2010 року, сис тематично не виконує свої до говірні зобов'язання, не прий має будь яких листів, ухиляєт ься від укладення будь яких у год, ухиляється від виконанн я судового рішення по справі №27/157-10-5128, ПрАТ «ОРБ «Одесарибсна б»звернулось до суду з позов ом про розірвання договору № 6 від 03 січня 2008 року та зобов'яз ання ТОВ «КВАДРО»виконати пе вні дії та повернути кошти, сп лачені за утримання реєстру.

Суд, розглянувши матеріа ли справи, заслухавши поясне ння представників сторін, пр оаналізувавши норми чинного законодавства, дійшов насту пних висновків:

Положеннями п.1 ч.2 ст.11 Цив ільного кодексу України вста новлено, що однією із підстав виникнення цивільних прав т а обов' язків є договір.

У відповідності до ст. 626 Циві льного кодексу України догов ором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або прип инення цивільних прав та обо в' язків.

Як вбачається з матеріалів справи, укладений сторонами договір, за своєю правовою су ттю є договором про надання п ослуг, предметом якого є нада ння відповідачем послуг щодо ведення реєстру власників і менних цінних паперів.

Статтею 901 Цивільного кодек су України встановлено, що за договором про надання послу г одна сторона (виконавець) зо бов'язується за завданням др угої сторони (замовника) нада ти послугу, яка споживається в процесі вчинення певної ді ї або здійснення певної діял ьності, а замовник зобов'язує ться оплатити виконавцеві за значену послугу, якщо інше не встановлено договором. Поло ження цієї глави можуть заст осовуватися до всіх договорі в про надання послуг, якщо це н е суперечить суті зобов'язан ня.

Згідно з ст. 907 цього ж Кодекс у визначено, що договір про на дання послуг може бути розір ваний, у тому числі шляхом одн осторонньої відмови від дого вору, в порядку та на підстава х, встановлених цим Кодексом , іншим законом або за домовле ністю сторін. Порядок і наслі дки розірвання договору про надання послуг визначаються домовленістю сторін або зак оном.

Відповідно до ст.651 Цивільно го кодексу України, зміна або розірвання договору допуска ється лише за згодою сторін, я кщо інше не встановлено дого вором або законом. Договір мо же бути змінено або розірван о за рішенням суду на вимогу о днієї із сторін у разі істотн ого порушення договору друго ю стороною та в інших випадка х, встановлених договором аб о законом.

Як вбачається із змісту дог овору на ведення реєстру №6 ві д 02.01.2008р., пунктом 3.1 договору вст ановлено, що цей договір може бути розірвано по взаємній з годі сторін або з ініціативи будь якої із сторін. При цьому , сторона, що має намір розірва ти договір, зобов' язана пов ідомити іншу сторону про сві й намір не менше ніж за 45 кален дарних днів. Цим же пунктом ви значено, що після підписання угоди про розірвання цього д оговору сторонами Реєстрато р зобов' язується співробіт ничати протягом 30 календарни х днів з новим реєстратором а бо Емітентом, якщо на дату зак риття реєстру кількість влас ників у реєстрі стає менше 150, щ об забезпечити оформлення і передачу всіх документів.

За умовами п. 7.3 договору вста новлено, що всі документи, які сторони надсилають одна одн ій, відповідно до цього догов ору, повинні бути укладені у п исьмовій формі, підписані ке рівником та засвідчені печат кою.

Отже, як вбачається із зміст у договору №6 від 03.01.2008р., розірва ння даного договору можливе шляхом укладення сторонами д одаткової угоди про розірван ня договору, між тим, сторонам и не було досягнуто згоди щод о розірвання договору та не п ідписано будь-яких угод про й ого розірвання. Більш того, ко жна із сторін заперечує отри мання від іншої сторони будь яких повідомлень про розірв ання договору.

З урахуванням встановлени х обставин, відповідно до ч. 2 с т. 651 Цивільного кодексу Украї ни, суд дійшов висновку про не обхідність задоволення позо вних вимог ПрАТ „ОРБ „Одесар ибснаб” та про розірвання до говору на ведення реєстру №6 в ід 03.01.2008р. в судовому порядку.

Статтею 629 Цивільного кодек су України визначено, що дого вір є обов' язковим для вико нання сторонами.

Відповідно до ст. 175 Господар ського кодексу України, майн ово-господарськими визнають ся цивільно-правові зобов' я зання, що виникають між учасн иками господарських відноси н при здійсненні господарськ ої діяльності, в силу яких зоб ов' язана сторона повинна вч инити певну господарську дію на користь другої сторони аб о утриматися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов' язаної сторони виконання її обов' я зку.

Згідно зі ст. 628 Цивільного ко дексу України, зміст договор у становлять умови (пункти), ви значені на розсуд сторін і по годжені ними, та умови, які є о бов'язковими відповідно до а ктів цивільного законодавст ва.

За змістом п.п. 3.3.3 договору №6 від 03.01.2008р. передбачено, що реєс тратор повинен передати, у ра зі розірвання договору на ве дення реєстру, реєстр власни ків новому реєстроутримувач у (емітенту або реєстроутрим увачу, визначеному Емітентом ). Передача реєстру здійснюєт ься протягом п' яти робочих днів від дати закриття реєст ру та оформляється актом при ймання-передавання, який зас відчується підписами уповно важених осіб та печатками Ре єстратора, Емітента та новог о реєстроутримувача.

Крім того, відповідно до п.2.3. 17 цього договору передбачено , що при передачі реєстру ново му реєстроутримувачу, реєстр атор повинен надати новому р еєстроутримувачу документи та інформацію системи реєст ру перелічені у цьому пункті .

Враховуючи викладене, оскі льки передача витребуваної п озивачем інформації передба чена укладеним між сторонами договором та не суперечить н ормам чинного законодавства , позовні вимоги щодо зобов' язання Товариства з обмежено ю відповідальністю „Квадро” у присутності позивача пере дати ЗАТ „Південний регіонал ьний депозитарно-конвертаці йний центр „Фондовий Б.А.Н.К” з асвідчені належним чином док ументи, а саме: оригінали доку ментів, що подавались для вне сення змін до системи реєстр у за незавершеними операціям и; копії первинних документі в про існуючі у реєстрі обтяж ення цінних паперів зобов' я заннями; копії анкет зареєст рованих осіб; копії (за наявно сті) журналу обліку записів у реєстрі цінних паперів; блан ки сертифікатів цінних папер ів;копії виписок з реєстру ко дів цінних паперів Національ ного депозитарію України, є о бґрунтованими та такими, що п ідлягають задоволенню.

Щодо вимоги позивача про зо бов' язання Товариства з обм еженою відповідальністю „Кв адро” у присутності позивача передати ЗАТ „Південний рег іональний депозитарно-конве ртаційний центр „Фондовий Б. А.Н.К” засвідчений належним ч ином реєстр власників іменни х цінних паперів, складений н а дату припинення реєстру, як у письмовій так і електронні й формі, суд зазначає наступн е:

Відповідно до п.2 ст. 80 Господ арського процесуального код ексу України, господарський суд припиняє провадження у с праві, якщо є рішення господа рського суду або іншого орга ну, який в межах своєї компете нції вирішив господарський с пір між тими ж сторонами, про т ой же предмет і з тих же підста в.

Під час розгляду справи суд ом встановлено, що за результ атом розгляду справи №27/157-10-5128, су дом було задоволено позовні вимоги ВАТ «ОРБ «Одесарибсна б»(ПрАТ„ОРБ „Одесарибснаб”) до ТОВ „Квадро” та зобов' яз ано ТОВ „Квадро” скласти реє стр власників іменних цінних паперів Відкритого акціонер ного товариства „Оптово - ро знична база „Одесарибснаб” с таном на 22.11.2010р. та передати збе рігачу - Закритому акціонер ному товариству „Південний р егіональний депозитарно-кон вертаційний центр „Фондовий Б.А.Н.К” та рішення господарсь кого суду Одеської області в ід 31.01.2011р. по справі №27/157-10-5128 набра ло законної сили 10.05.2011р.

З урахуванням викладеного , суд дійшов висновку, що в час тині позовних вимог про зобо в' язання ТОВ „Квадро” у при сутності позивача передати З АТ „Південний регіональний д епозитарно-конвертаційний ц ентр „Фондовий Б.А.Н.К” засвід чений належним чином реєстр власників іменних цінних пап ерів, складений на дату припи нення реєстру у письмовій фо рмі підлягає припиненню, на п ідставі пункту 2 частини 1 стат ті 80 Господарського процесуа льного кодексу України.

Разом з тим, оскільки, предм етом розгляду у справі №27/157-10-5128 н е була вимога про передачу по зивачу реєстру власників іме нних цінних паперів, складен ого на дату припинення реєст ру у електронній формі, суд за довольняє вимоги ПрАТ„ОРБ „О десарибснаб” в цій частині.

Щодо посилань відповідача на те, що з 23.05.2011р. у відповідача анульована ліцензія на окрем і види професійної діяльност і на фондовому ринку, в зв' яз ку з чим він не може скласти ре єстр власників іменних цінни х паперів станом на 22.11.2010р., суд з азначає, що даний обов' язок у відповідача виник ще до ану лювання ліцензії, на підстав і рішення суду по справі №27/157-10-5 128, яке набрало законної сили 1 0.05.2011р., отже дані обставини не с тосуються розгляду даної спр ави, а передача інших докумен тів, які витребує позивач в ра мках даної справи, передбаче на умовами договору на веден ня реєстру № 6 від 03.01.2008р., умови я кого є обов' язковими для ви конання сторонами.

Вимоги ПрАТ «ОРБ «Одесариб снаб»про стягнення грошови х коштів у розмірі 5000грн., сплач ених за збереження документі в системи реєстру протягом н аступних 5 років, суд вважає об ґрунтованими та такими, що пі длягають задоволенню, виходя чи з наступного:

Статтею 903 Цивільного кодек су України визначено, якщо до говором передбачено надання послуг за плату, замовник зоб ов'язаний оплатити надану йо му послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені д оговором.

Як встановлено під час розг ляду справи, 25.11.2010р., на підставі платіжного доручення №414, «ОР Б «Одесарибснаб»на рахунок Т ОВ „Квадро" було перерахован о грошові кошти у розмірі 5000,00 г рн., з призначенням платежу - в итрати на збереження докумен тів системи реєстру протягом наступних 5 років, згідно дого вору №6 від 03.01.2008р.

Між тим, як вбачається із ма теріалів справи, згідно до п 8. 1 договору№6 від 03.01.2008р., сторонам и визначено, що даний договір діє протягом 5 років, тобто до 03.01.2013р., а, передбачене п 8.2 догово ру, продовження строку дії до говору на наступні 5 років ще н е настало, в зв' язку з чим, пе рерахування позивачем кошті в на наступні 5 років до закінч ення строку дії договору, на я кий його було укладено, є поми лковим.

Положеннями глави 83 ЦК Укра їни врегульовані правовідно сини, що виникають внаслідок або безпідставного набуття, або збереження майна однією особою (набувачем) за рахунок іншої особи (потерпілого).

Статтею 1212 ЦК України передб ачено, що особа, яка набула май но або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпі лого) без достатньої правово ї підстави, зобов'язана повер нути потерпілому це майно. Ос оба зобов'язана повернути ма йно і тоді, коли підстава, на я кій воно було набуте, згодом в ідпала.

При цьому положення глави 83 ЦК України застосовуються н езалежно від того, чи безпідс тавне набуття або збереження майна було результатом пове дінки набувача майна, потерп ілого, інших осіб чи наслідко м події. Положення цієї глави застосовуються також до вим ог про: повернення виконаног о за недійсним правочином; ви требування майна власником і з чужого незаконного володін ня; повернення виконаного од нією із сторін у зобов'язанні ; відшкодування шкоди особою , яка незаконно набула майно а бо зберегла його у себе за рах унок іншої особи.

З огляду на викладене, оскіл ьки перерахування позивачем 5000,00 грн. на збереження докумен тів системи реєстру протягом наступних 5 років є помилкови м, ТОВ „Квадро” зберігає ці ко шти без достатніх правових п ідстав, в зв' язку з чим ТОВ „К вадро” зобов'язане повернути позивачу кошти у розмірі 5000 гр н.

З урахуванням встановлени х обставин, суд дійшов виснов ку щодо обґрунтованості вимо г ПрАТ „ОРБ „Одесарибснаб” т а задоволення позову у повно му обсязі.

На підставі ст. ст. 44, 49 Господа рського процесуального коде ксу України, витрати по сплат і державного мита в сумі та ви трати на інформаційно-техніч не забезпечення судового про цесу покладаються на відпові дача.

Керуючись ст.ст. 44, 49, п.2, ст. 80, ст.ст. 82-85 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни, суд-

ВИРІШИВ:

1. Позов задово льнити.

2. Розірвати договір на ведення реєстру №6 від 03.01.2008р ., укладений між Відкритим акц іонерним товариством „Оптов о-рознична база „Одесарибсна б” та Товариством з обмежено ю відповідальністю "Квадро".

3. Зобов' язати Товари ство з обмеженою відповідаль ністю "Квадро" (65009, м. Одеса, вул. М ихайлівська, 25, ід. код 30191440) у при сутності Приватного акціоне рного товариства „Оптово-роз нична база „Одесарибснаб” пе редати Закритому акціонерно му товариству „Південний рег іональний депозитарно-конве ртаційний центр „Фондовий Б. А.Н.К” (65033, м. Одеса, вул. Василя Ст уса, 2/1, ід. код 22452796) за актом прийм ання-передачі засвідчені нал ежним чином документи: реєст р власників іменних цінних п аперів, складений на дату при пинення реєстру, у електронн ій формі; оригінали документ ів, що подавались для внесенн я змін до системи реєстру за н езавершеними операціями; коп ії первинних документів про існуючі у реєстрі обтяження цінних паперів зобов' язанн ями; копії анкет зареєстрова них осіб; копії (за наявності) журналу обліку записів у реє стрі цінних паперів; бланки с ертифікатів цінних паперів; копії виписок з реєстру коді в цінних паперів Національно го депозитарію України.

4. Стягнути з Товариств а з обмеженою відповідальніс тю "Квадро" (65009, м. Одеса, вул. Миха йлівська, 25, ід. код 30191440) на корис ть Приватного акціонерного т овариства „Оптово-рознична б аза „Одесарибснаб” (65005, м. Одес а, вул. Балківська, 106, ід. код 21029373) 5 000 /п' ять тисяч/ грн., сплачени х за збереження документів с истеми реєстру протягом наст упних п' яти років, 272/двісті с імдесят дві/ грн. державного м ита, 236/двісті тридцять шість /г рн. витрат на інформаційно те хнічне забезпечення судовог о процесу.

Провадження у справі в част ині позовних вимог про зобов ' язання ТОВ „Квадро” у прис утності позивача передати ЗА Т „Південний регіональний де позитарно-конвертаційний це нтр „Фондовий Б.А.Н.К” засвідч ений належним чином реєстр в ласників іменних цінних папе рів, складений на дату припин ення реєстру у письмовій фор мі - припинити, на підставі пун кту 2 частини 1 статті 80 Господа рського процесуального коде ксу України.

Рішення суду може бут и оскаржено протягом 10-денног о строку з моменту складання повного тексту.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення 10-денного строк у з дня його підписання, якщо а пеляційну скаргу не було под ано. У разі подання апеляційн ої скарги рішення, якщо його н е скасовано, набирає законно ї сили після розгляду справи Одеським апеляційним господ арським судом.

Суддя Невінгловська Ю.М.

Повний текст рішення скла дено 17.10.2011р.

Дата ухвалення рішення10.10.2011
Оприлюднено01.11.2011
Номер документу18783440
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —27/17-3160-2011

Ухвала від 26.11.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

Постанова від 13.12.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Журавльов О.О.

Ухвала від 22.11.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Журавльов О.О.

Ухвала від 03.11.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Журавльов О.О.

Рішення від 10.10.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

Ухвала від 19.09.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

Ухвала від 31.08.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

Ухвала від 11.08.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Невінгловська Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні