Рішення
від 10.10.2011 по справі 10/344
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 10/344 10.10.11

За позовом Прокурора Муро ванокуриловецького району В інницької області

в інтересах держави в особі :

1. Мурованокурилов ецької районної державної ад міністрації Вінницької обла сті

2. Наддністрянської сільської ради Мурованокури ловецького району

до Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Біоленд Ві нниця»

про стягнення коштів, розір вання договору та зобов' яза ти вчинити дії

Суддя Котков О.В.

Секретар судового засідан ня Вільгельм А.Д.

У засіданні брали участь:

від прокуратури: не з' яви лись;

від позивача-1: ОСОБА_1 (довіреність № 01-1-19-2525 від 6.10.2011р.);

від позивача-2: не з' явил ись;

від відповідача: не з' яв ились.

В судовому засідан ні 10 жовтня 2011 року було оголош ено вступну та резолютивну ч астину рішення.

СУТЬ СПОРУ:

Прокурор Мурованокурил овецького району Вінницької області (заявник) в інтересах держави в особі Мурованокур иловецької районної державн ої адміністрації Вінницької області (позивач-1) та Наддніс трянської сільської ради Мур ованокуриловецького району (позивач-2) звернувся до Госпо дарського суду міста Києва з позовними вимогами:

- стягнути з TOB «Біоленд Вінни ця»на користь Наддністрянсь кої сільської ради Мурованок уриловецького району Вінниц ької області грошові кошти в розмірі - 4 819,00 грн.;

- розірвати договір оренди з емельної ділянки, укладений 28 грудня 2007 року між Мурованоку риловецькою райдержадмініс традією та ПП «Ланцет»(право наступником якого є TOB «Біолен д Вінниця»), що зареєстровани й 9 квітня 2008 року у Вінницькій регіональній філії центру ДЗ К за № 040884400017;

- зобов'язати TOB «Біоленд Вінн иця»повернути Наддністрянс ькій сільської раді Муровано куриловецького району земел ьну ділянку площею 40га з земел ь резервного фонду сільської ради нормативною грошовою о цінкою - 334 589,88 грн.

Позовні вимоги обґрунтова ні тим, що відповідач належни м чином не виконував взяті на себе зобов' язань за догово ром оренди землі б/н від 28 груд ня 2007 року, зокрема, не сплачува в орендної плати за користув ання земельними ділянками, в наслідок чого процесуальний позивач звертається з вимог ами стягнути з відповідача з аборгованість за відповідни м договором, розірвати догов ір оренди землі та зобов' яз ати відповідача повернути пе редану йому за договором зем ельну ділянку.

Відповідач відзиву на поз овну заяву не надав, участь св ого представника в судові за сідання не забезпечував. Про час та місце розгляду справи був повідомлений належним ч ином, докази чого містяться в матеріалах справи.

Ухвала суду, позовна заява н адсилались відповідачу на юр идичну адресу підприємства з гідно відомостей єдиного дер жавного реєстру підприємств та організацій України (витя г з ЄДРПОУ наявний в матеріал ах справи). У відповідності з п оложеннями п. 3.6 Роз'яснення Ви щого арбітражного суду Украї ни «Про деякі питання практи ки застосування Господарськ ого процесуального кодексу У країни» від 18.09.97р. особи, які бер уть участь у справі, вважають ся повідомленими про час і мі сце її розгляду судом, якщо ух валу про порушення проваджен ня у справі надіслано за пошт овою адресою, зазначеною у по зовній заяві.

Пунктом 11 «Інформаційног о листа Вищого господарськог о суду України від 15.03.2007р. (2.04.2009р.)» передбачено, що до повноваже нь господарських судів не ві днесено установлення фактич ного місцезнаходження юриди чних осіб або місця проживан ня фізичних осіб - учасників судового процесу на час вчин ення тих чи інших процесуаль них дій. Тому відповідні проц есуальні документи надсилаю ться господарським судом згі дно з поштовими реквізитами учасників судового процесу, наявними в матеріалах справи .

Ухвалою Господарського с уду міста Києва від 17.08.2011 року п орушено провадження у справі , розгляд справи призначено н а 5.09.2011 року.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 5.09.2011 року роз гляд справи, у зв' язку з неяв кою представників позивачів та відповідача було відклад ено до 22.09.2011 року.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 22.09.2011 року ро згляд справи було відкладено до 10.10.2011 року.

У відповідності до підпунк ту 3.6 пункту 3 роз'яснення Вищог о арбітражного суду України від 18.09.1997р. «Про деякі питання п рактики застосування Господ арського процесуального код ексу України»(з подальшими з мінами) у випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох стор ін або однієї з них справа мож е бути розглянута без їх учас ті, якщо неявка таких предста вників не перешкоджає виріше нню спору.

Зважаючи на достатність в матеріалах справи доказів, н еобхідних для повного та об' єктивного вирішення справи, розгляд справи відбувався з урахуванням положень ст . 75 Господарського процесуаль ного кодексу України за наяв ними у справі матеріалами.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставника позивача-1, суд,

ВСТАНОВИВ:

28 грудня 2007 року між позива чем-1 (надалі - Орендодавець) т а ПП «Планцет», правонаступн иком якого є Товариство з обм еженою відповідальністю «Бі оленд Вінниця», що підтвердж ується відомостями із Витягу з Єдиного держаного реєстру юридичних осіб та фізичних о сіб-підприємців (далі по текс ту - Орендар) (разом - сторони) , було укладено договір оренд и землі (належним чином засві дчена копія договору містить ся в матеріалах справи, надал і - Договір або Договір орен ди), згідно умов п. 1 та 2 якого Орендодавець надає, а Оренд ар приймає в строкове платне користування земельну ділян ку сільськогосподарського п ризначення на підставі розпо рядження Мурованокуриловец ької райдержадміністрації в ід 27 грудня 2007 року № 588, яка знахо диться на території Наддніст рянської сільської ради із з емель резервного фонду загал ьною площею 40га, у тому числі р іллі - 40га.

Заявник зазначає, що здійсн юючи правозахисну функцію, п рокуратурою Мурованокурило вецького району Вінницької о бласті було проведено переві рку з питань дотримання вимо г земельного законодавс тва в діяльності суб'єктів го сподарювання, які на територ ії Мурованокуриловецького р айону використовують землі н а умовах оренди.

Перевіркою було встановле но, що розпорядженням голови Мурованокуриловецької райо нної державної адміністраці ї № 588 від 27.12.2007р. «Про надання зем ель резервного фонду для вед ення товарного сільськогосп одарського виробництва на ум овах оренди»ПП «Ланцет»нада но в оренду земельну ділянку загальною площею 40га, в тому ч ислі ріллі 40га із земель резер вного фонду розташованих на території Наддністрянської сільської ради строком на 10 р оків для ведення товарного с ільськогосподарського виро бництва.

Заявник вказує, що відповід но до інформації Наддністрян ської сільської ради заборго ваність з орендної плати за о ренду земель резервного фонд у за січень-травень 2011 року у ПП «Ланцет»(правонаступник TOB «Б іоленд Вінниця») станом на 16 ч ервня 2011 року становить: 4 819,00 грн .

В ході проведеної перевірк и, прокуратурою Мурованокури ловецького району встановле но, що Приватним підприємств ом «Ланцет»(правонаступнико м якого є TOB «Біоленд Вінниця» ) не виконуються обов'язки оре ндаря, передбачені п. 11 Догово ру оренди землі від 28.12.2007 року, а тому, оскільки, TOB «Біоленд Він ниця»не виконує зобов'язання щодо своєчасного внесення о рендної плати за користуванн я земельною ділянкою на тери торії Наддністрянської сіль ської ради, договір оренди зе мельної ділянки, укладений 28 г рудня 2007 року між Мурованокур иловецькою райдержадмініст рацією та ПП «Ланцет», що заре єстрований 09 квітня 2008 року за № 040884400017 у Вінницькій регіональ ній філії центру ДЗК має бути розірваний в судовому поряд ку, і зокрема, згідно п. 38 Догово ру оренди від 28.12.2007 року за яким дія договору припиняється ш ляхом його розірвання за ріш енням суду на вимогу однієї і з сторін унаслідок невиконан ня другою стороною обов' язк ів, передбачених договором.

Відповідно до ст. 34 Закону Ук раїни «Про оренду землі»у ра зі припинення або розірвання договору оренди землі оренд ар зобов'язаний повернути ор ендодавцеві земельну ділянк у на умовах, визначених догов ором, а тому, процесуальний по зивач стверджує, що відповід ач зобов' язаний повернути п озивачу-2 земельну ділянку пл ощею 40га, яка була передана ві дповідачу позивачем-1 за Дого вором в строкове платне кори стування.

Оцінюючи наявні в матеріал ах справи документи та дослі джуючи в судовому засіданні докази, господарський суд вв ажає, що позовні вимоги підля гають задоволенню з наступни х підстав.

Відповідно до статті 526 Циві льного кодексу України зобов 'язання має виконуватися нал ежним чином відповідно до ум ов договору та вимог цього Ко дексу, інших актів цивільног о законодавства.

Відповідно до статті 193 Госп одарського кодексу України, суб' єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов' язання відповідно до закону, інших п равових актів, договору, а за в ідсутності конкретних вимог щодо виконання зобов' язанн я - відповідно до вимог, що у п евних умовах звичайно ставля ться.

Відповідно до ст. 13 Закону Ук раїни про «Оренду землі»(над алі - Закон) договір оренди зем лі - це договір, за яким орендо давець зобов'язаний за плату передати орендареві земельн у ділянку у володіння і корис тування на певний строк, а оре ндар зобов'язаний використов увати земельну ділянку відпо відно до умов договору та вим ог земельного законодавства .

Як встановлено судом, 28 груд ня 2007 року між позивачем-1 та ві дповідачем, на підставі розп орядження Мурованокурилове цької райдержадміністрації року № 588 від 27 грудня 2007, було укл адено договір оренди землі у відповідності до пунктів 1 та 2 якого встановлено, що Ор ендодавець надає, а Орендар п риймає в строкове платне кор истування земельну ділянку с ільськогосподарського приз начення із земель резервного фонду, яка знаходиться на тер иторії Наддністрянської сіл ьської ради загальною площею 40га, у тому числі ріллі - 40га (нал ежним чином засвідчена копія розпорядження міститься в м атеріалах справи).

Згідно ст. 17 Закону передача об'єкта оренди орендарю здій снюється орендодавцем у стро ки та на умовах, що визначені у договорі оренди землі, за акт ом приймання-передачі.

Відповідно до п. 20 Договору о ренду передача земельної діл янки Орендарю здійснюється у тижневий строк після держав ної реєстрації договору за а ктом приймання-передачі.

Так, з матеріалів справи вба чається, що на виконання умов Договору Орендодавець перед ав Орендарю визначену Догово ром земельну ділянку, що підт верджується підписаним стор онами та засвідченим печатка ми позивача-1 та відповідача Актом прийому-передачі зем ельної ділянки від 28.12.2007р. (нале жним чином засвідчена копія акту міститься в матеріалах справи).

Положеннями ст. 15 Закону вип ливає, що істотними умовами д оговору оренди землі є, в тому числі, строк дії договору оре нди та орендна плата із зазна ченням її розміру, індексаці ї, форм платежу, строків, поряд ку її внесення і перегляду та відповідальності за її несп лату.

Зі змісту п. 5, 8, 9 та 11 Договору о ренди вбачається, що Договір укладено на 10 років. Норматив на грошова оцінка земельної ділянки становить - 334 589,88 грн. Орендна плата вноситься Орен дарем у грошовій формі в сумі - 3 400,00 грн. на рік. Орендна плата вноситься щомісячно протяго м 30 календарних днів, наступни х за останнім календарним дн ем звітного місяця, у розмірі 1/12 частини річної орендної пл ати на рахунок № 33210812 700370 Наддністрянської сільськ ої ради.

З наявного в матеріалах с прави рішення Окружного адмі ністративного суду міста Киє ва від 3 березня 2011 року вбачаєт ься, що вирішено стягнути з ТО В «Біоленд Вінниця»заборгов аність внаслідок несплати по даткових зобов' язань по зем ельному податку та орендній платі за землі державної та к омунальної власності грошов і кошти в сумі 201 071,30 грн. (належни м чином засвідчена копія ріш ення міститься в матеріалах справи).

У своєму листі «Узагальнен ня судової практики розгляду господарськими судами справ у спорах, пов'язаних із земель ними правовідносинами»від 1. 10.2010р. Вищий господарський суд України зазначив, що за зміст ом статей 1, 13 Закону України «П ро оренду землі»основною мет ою договору оренди земельної ділянки та одним із визначал ьних прав орендодавця є своє часне отримання останнім оре ндної плати в установленому розмірі. Доводи про наявніст ь заборгованості з орендної плати мають підтверджуватис ь належними доказами, наприк лад довідкою, виданою держав ною податковою інспекцією, п ро наявність (або відсутніст ь) заборгованості із земельн ого податку та оренди землі. А налогічне також вказано в Ре комендаціях Президії Вищого господарського суду України «Про практику застосування господарськими судами земел ьного законодавств»від 2.02.2010р. , і зокрема, що доводи про наяв ність заборгованості по орен дній платі мають підтверджу ватись належними доказами , наприклад, довідкою, видан ою державною податковою інс пекцією про наявність (або ві дсутність) заборгованості по земельному податку та оренд і землі.

Зі змісту наявної в матеріа лах справи довідки № 568 від 16.06.2011р . вбачається, що заборгованіс ть відповідача по орендній п латі за 2010 рік становить - 10 600,00 грн., за 2011 рік - 4 819,00 грн. (належни м чином засвідчена копія дов ідки міститься в матеріалах справи).

Стаття 629 Цивільного коде ксу України передбачає, що до говір є обов' язковим для ви конання сторонами.

Одностороння відмова ві д зобов'язання або односторо ння зміна його умов не допуск ається, якщо інше не встановл ено договором або законом (ст . 525 Цивільного кодексу Україн и).

З урахуванням викладеного , зважаючи на відсутність в ма теріалах справи контррозрах унку відповідача, а також те, щ о будь-яких доказів щодо опла ти заборгованості за Договор ом, що утворилась внаслідок н есплати щомісячної орендної плати на рахунок позивача-2, с таном на жовтень 2011 року, відпо відачем до суду не представл ено, суд дійшов висновку, що об ґрунтованими є позовні вимог и заявника про стягнення з ві дповідача заборгованості за Договором оренди в розмірі - 4 819,00 грн.

Частиною 3 ст. 31 Закону пер едбачено, що договір оренди з емлі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу одні єї із сторін договір оренди м оже бути достроково розірван ий за рішенням суду в порядку , встановленому законом.

На вимогу однієї із сторін д оговір оренди землі може бут и достроково розірваний за р ішенням суду в разі невикона ння сторонами обов'язків, пер едбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення ч и пошкодження об'єкта оренди , яке істотно перешкоджає пер едбаченому договором викори станню земельної ділянки, а т акож на підставах, визначени х Земельним кодексом України та іншими законами України (ч . 1 ст. 32 Закону).

Таким чином, правова констр укція статей 31 та 32 Закону пере дбачає можливість достроков ого розірвання договору орен ди землі за рішенням суду на п ідставах, в тому числі, визнач ених Земельним кодексом Укра їни та іншими законами Украї ни.

Згідно положень ст. 141 Земель ного кодексу України підстав ами припинення права користу вання земельною ділянкою є, з окрема, систематична несплат а земельного податку або оре ндної плати.

У п.п. г) п. 2.2.3. ст. 2.2. р. 2 листа «У загальнення судової практик и розгляду господарськими су дами справ у спорах, пов'язани х із земельними правовідноси нами»від 1.10.2010р. Вищий господар ський суд України зазначив, щ о однією з найпоширеніших пі дстав розірвання договору ор енди земельної ділянки позив ачами є заборгованість з оре ндної плати.

В п. 3.4.5. Рекомендацій Президі ї Вищого господарського суду України «Про практику засто сування господарськими суда ми земельного законодавств» від 2.02.2010р. вказано, що у вирішен ні спорів про розірвання до говору оренди з підстав забо ргованості з орендної плати слід виходити з того, що згідн о зі статтями 1, 13 Закону Укра їни «Про оренду землі»осно вною метою договору оренди земельної ділянки та одним із визначальних прав оренд одавця є своєчасне отриман ня останнім орендної плати у встановленому розмірі.

З положень Договору оренди випливає обов' язок відпові дача щомісячно сплачувати на користь позивач-2 орендну пла ту за надану в оренду земельн у ділянку (п. 9, 10 та 11).

Пунктом 14.1.136. ст. 14 Податкового кодексу України визначено, щ о орендна плата за земельні д ілянки державної і комунальн ої власності - обов'язковий пл атіж, який орендар вносить ор ендодавцеві за користування земельною ділянкою.

Згідно п. 38 Договору сторона ми погоджено, що невиконання відповідачем обов' язків пе редбачених договором та з ін ших підстав, визначених зако ном, має наслідком припиненн я дії Договору шляхом його ро зірвання за рішенням суду на вимогу однієї із сторін.

З огляду на викладене, суд п риходить до висновку, що сист ематична несплата відповіда чем щомісячної орендної плат и за Договором, є невиконання Орендарем передбачених дого вором та законом обов'язків щ одо плати за користування пе реданою за Договором орендов аною земельною ділянкою, що є підставою для припинення йо го дії шляхом розірвання в су довому порядку.

За таких обставин, обґрунт ованими є позовні вимоги поз ивача розірвати договір орен ди земельної ділянки, укладе ний 28 грудня 2007 року між Мурова нокуриловецькою райдержадм іністрадією та ПП «Ланцет»(п равонаступником якого є TOB «Бі оленд Вінниця»), що зареєстро ваний 9 квітня 2008 року у Вінниць кій регіональній філії центр у ДЗК за № 040884400017.

За частиною 1 статті 34 Закону у разі припинення або розірв ання договору оренди землі о рендар зобов'язаний повернут и орендодавцеві земельну діл янку на умовах, визначених до говором.

Пунктом 21 Договору оренди встановлено, що після припин ення дія договору орендар по вертає орендодавцеві земель ну ділянку в стані, не гіршому порівняно з тим, в якому він о держав її в оренду.

З огляду на викладене, зва жаючи на обґрунтованість поз овних вимог про припинення д ії Договору шляхом його розі рвання, суд дійшов висновку, п ро доведеність та встановлен ня факту наявності у позивач а матеріально-правових підст ав зобов'язати TOB «Біоленд Він ниця»повернути Наддністрян ській сільської раді Мурован окуриловецького району земе льну ділянку площею 40га з земе ль резервного фонду сільсько ї ради нормативною грошовою оцінкою - 334 589,88 грн.

Статтею 43 Господарського процесуального кодексу Укра їни передбачено, що господар ський суд оцінює докази за св оїм внутрішнім переконанням , що ґрунтується на всебічном у, повному і об'єктивному розг ляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупно сті, керуючись законом.

З огляду на все вищевиклад ене, позовні вимоги є обґрунт ованими та такими, що підляга ють задоволенню в повному об сязі.

Судові витрати в сумі 321,00 грн . (85,00 грн. державного мита та 236,00 г рн. витрат на інформаційно-те хнічне забезпечення судовог о процесу) відповідно до поло жень статті 49 Господарського процесуального кодексу Укра їни покладаються на відповід ача.

Керуючись ст. ст. 33, 49, 82-85 Господ арського процесуального код ексу України, суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Позовні вимоги задовол ьнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю «Б іоленд Вінниця»(ідентифікац ійний код: 32981794, адреса: 01103, м. Київ , вул. Кіквідзе, буд. 13, р/р 26005097838 в АБ «Експрес-Банк»м. Київ, МФО 322959), або з будь-якого іншого рахун ку, виявленого державним вик онавцем під час виконання рі шення суду, на користь Наддні стрянської сільської ради Му рованокуриловецького район у Вінницької області (іденти фікаційний код: 04327011, адреса: 23422, В інницька область, с. Наддніст рянське, вул. Леніна буд. 37) (отр имувач: Наддністрянська сіль ська рада, на рахунок 33210812700370 Над дністрянської сільської рад и, місцевий бюджет, одержувач 13050200 банк ГУДКу у Вінницькій об ласті, МФО 802015, ОКПО 34701188, ідентифі каційний код 04327011), або на будь-я кий інший рахунок, виявлений державним виконавцем під ча с виконання рішення суду, гро шові кошти: основного боргу - 4 819,00 грн. (чотири тисячі вісімсо т дев' ятнадцять гривень 00 ко пійок) та судові витрати в сум і - 321,00 грн. (триста двадцять од ну гривню 00 копійок). Видати наказ.

3. Розірвати договір оренд и земельної ділянки, укладен ий 28 грудня 2007 року між Мурован окуриловецькою районною дер жавною адміністрацією (ідент ифікаційний код: 04051069, адреса: 23400 , Вінницька область, смт. Муров ані Курилівці, вул. Леніна, буд . 74) та Приватним підприємство м «Ланцет», правонаступником якого є Товариства з обмежен ою відповідальністю «Біолен д Вінниця»(ідентифікаційний код: 32981794, адреса: 01103, м. Київ, вул. К іквідзе, буд. 13), що зареєстрова ний 9 квітня 2008 року у Вінницькі й регіональній філії центру ДЗК за № 040884400017.

4. Зобов'язати Товариства з о бмеженою відповідальністю « Біоленд Вінниця»(ідентифіка ційний код: 32981794, адреса: 01103, м. Киї в, вул. Кіквідзе, буд. 13) поверну ти Наддністрянській сільськ ій раді Мурованокуриловецьк ого району Вінницької област і (ідентифікаційний код: 04327011, ад реса: 23422, Вінницька область, с. Н аддністрянське, вул. Леніна б уд. 37) земельну ділянку площею 40га з земель резервного фонду сільської ради нормативною грошовою оцінкою - 334 589,88 грн.

Рішення набирає законно ї сили в порядку, встановлено му ст. 85 Господарського процес уального кодексу України. Рі шення може бути оскаржене в а пеляційному порядку та в стр оки, встановлені ст. 93 Господа рського процесуального коде ксу України.

Суддя О.В. Котко в

Дата підписання повног о тексту рішення 18.10.2011р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення10.10.2011
Оприлюднено03.11.2011
Номер документу18829081
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/344

Ухвала від 12.05.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Ухвала від 02.06.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Ухвала від 21.04.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Ухвала від 09.03.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Ухвала від 08.04.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Ухвала від 23.03.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Ухвала від 22.02.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Рішення від 10.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 22.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 05.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні