Рішення
від 03.10.2011 по справі 7/237
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАР СЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Д онецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

03.10.11 р. Сп рава № 7/237

Господарський суд Донець кої області у складі головую чого судді Е.В. Сгара

При секретарі судового зас ідання О.В.Чебатарьовій

Розглянув у відкритому суд овому засіданні справу:

За позовом: Дочірня компані я „Укртрансгаз” Національно ї акціонерної компанії „Нафт огаз України” м.Київ в особі К раматорського лінійного упр авління магістральних газоп роводів м.Краматорськ філії „Управління магістральних г азопроводів „Донбастрансга з” м.Донецьк

До відповідача: Дочірнього підприємства „Агрофірма „Ша хтар” Орендного підприємств а „Шахта ім.О.Ф.Засядька” с.Оле ксандрівка

Предмет спору: стягнення з аборгованості - 14 155, 79 грн., пен і - 998, 83 грн., 3% річних - 195, 47 грн., і нфляційних - 368, 05 грн.

За участю представників:

Від позивача: ОСОБА_1 - д овір.

Від відповідача: не прибув.

СУТЬ СПОРУ:

Дочірня компанія „Ук ртрансгаз” Національної акц іонерної компанії „Нафтогаз України” м.Київ в особі Крама торського лінійного управлі ння магістральних газопрово дів м.Краматорськ філії „Упр авління магістральних газоп роводів „Донбастрансгаз” м.Д онецьк звернулася до господа рського суду Донецької облас ті з позовом до Дочірнього пі дприємства „Агрофірма „Шахт ар” Орендного підприємства „ Шахта ім.О.Ф.Засядька” с.Олекс андрівка про стягнення забор гованості - 14 155, 79 грн., пені - 9 98, 83 грн., 3% річних - 195, 47 грн., інфля ційних - 368, 05 грн.

В обґрунтування своїх вимо г позивач посилається на дог овір №13-Крм на транспортуванн я природного газу магістраль ними трубопроводами від 29.12.2009р ., додаткову угоду №1 до цього д оговору, акт надання послуг п о транспортуванню від 28.02.2011р., а кт звірки розрахунків.

Позивач у судовому засідан ні наполягав на задоволенні позовних вимог.

Відповідач у судове засіда ння не прибув, своїм правом на захист інтересів не скорист ався, вимоги ухвал суду не вик онав, письмовий відзив на поз ов не надав, причин такого не п ояснив, хоча про розгляд спра ви був повідомлений належним чином, докази чого містяться в матеріалах справи.

У зв' язку з вищевикла деним, справа розглянута за н аявними в ній матеріалами ві дповідно до приписів ст. 75 ГПК України.

Розглянувши матеріали спр ави та заслухавши пояснення представника позивача ВСТАН ОВИВ:

Між позивачем та відповіда чем укладено договір №13-Крм на транспортування природного газу магістральними трубопр оводами від 29.12.2009р. (далі по текс ту Договір), відповідно до умо в якого позивач зобов' язуєт ься надати відповідачу послу ги з транспортування природн ого газу магістральними труб опроводами від пунктів прийо му-передачі газу в систему ма гістральних трубопроводів д о ГРС, а відповідач оплачуват и послуги з транспортування на умовах цього Договору.

Відповідно до п.9.1 Договору, в редакції додаткової угоди № 1 від 31.12.2010р., даний договір діє до 31.12.2011р.

Умови транспортування при родного газу визначені у роз ділі 2 Договору.

Пунктом 5.4 Договору передба чено, що надання послуг з тран спортування газу щомісячно о формлюється виконавцем (пози вачем по справі) та замовнико м (відповідачем по справі) акт ами надання послуг з транспо ртування.

Згідно п. 5.2 Договору замовни к здійснює оплату виконавцю за послуги з транспортування природного газу до 15 числа мі сяця, наступного за розрахун ковим.

Відповідно до п. 5.3 Договору з амовник оплачує вартість тра нспортування природного газ у до 15 числа місяця, наступног о за розрахунковим згідно ра хунку виконавця (позивача). Як що до 15 числа місяця, у якому по винна здійснюватися оплата, замовник (відповідач) з будь-я ких причин не отримав рахуно к від виконавця (позивача), він зобов' язаний прийняти всі заходи для його отримання та здійснення оплати та здійсн ення оплати.

Згідно зі ст. 193 Господарсько го кодексу України суб' єкти господарювання та інші учас ники господарських відносин повинні виконувати господар ські зобов' язання належним чином відповідно до закону, і нших правових актів, договор у, а за відсутності конкретни х вимог щодо виконання зобов ' язання - відповідно до ви мог, що у певних умовах звичай но ставляться.

Відповідно до ст.ст. 526, 527 Циві льного кодексу України боржн ик зобов' язаний виконати св ій обов' язок та зобов' язан ня має виконуватися належним чином відповідно до умов дог овору, цього Кодексу та інших актів цивільного законодавс тва.

Позивач свої зобов' язанн я за Договором у лютому 2011р. вик онав належним чином, що підтв ерджено актом надання послуг з транспортування природног о газу від 28.022.011р., підписаним об ома сторонами без зауважень.

Відповідач свої договірні зобов' язання стовно оплати про транспортованого у люто му 2011р. газу не виконав, у зв' я зку з чим у нього перед позива чем виник борг в сумі 14 155,79 грн., я кий підтверджений матеріала ми справи та підлягає стягне нню у повному обсязі.

Статтею 625 Цивільного кодек су України передбачено, що бо ржник, який прострочив викон ання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'яз аний сплатити суму боргу з ур ахуванням встановленого інд ексу інфляції за весь час про строчення, а також три процен ти річних від простроченої с уми, якщо інший розмір процен тів не встановлений договоро м або законом.

На підставі вищезазначено ї норми права позивач просит ь стягнути з відповідача 3% річ них в сумі 195,47 грн. за період з 15.03 .2011р. по 29.08.2011р., та інфляційні в су мі 368,05грн. у період з березня 2011р . по серпень 2011р.

Розрахунок 3% річних та інфл яційних перевірено судом.

Сума 3% річних нарахована по зивачем арифметично вірно, у відповідності до приписів д іючого законодавства та вимо ги в цій частині підлягають з адоволенню у повному обсязі.

Інфляційні за визначений п озивачем період складають 310,3 4 грн. та підлягають стягненню саме в цій сумі. Вимоги щодо с тягнення інфляційних в залиш ковій частині в сумі 57,71 грн. за доволенню не підлягають у зв ' язку з безпідставністю зая влення.

Відповідно до ст.ст.216- 218 Гос подарського кодексу України учасники господарських відн осин несуть господарсько-пра вову відповідальність за пор ушення у сфері господарюванн я шляхом застосування до пра вопорушників господарських санкцій. Господарськими сан кціями визнаються заходи впл иву на правопорушника у сфер і господарювання, в результа ті застосування яких для ньо го настають несприятливі еко номічні та/або правові наслі дки. Господарські санкції за стосовуються в установленом у законом порядку за ініціат ивою учасників господарськи х відносин. Підставою господ арсько-правової відповідаль ності учасника господарськи х відносин є вчинене ним прав опорушення у сфері господарю вання.

Згідно п.п.1, 3 ст.549 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник по винен передати кредиторові у разі порушення боржником зо бов'язання. Пенею є неустойка , що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно викона ного грошового зобов'язання за кожен день прострочення в иконання.

Згідно зі ст.1 Закону Україн и “Про відповідальність за н есвоєчасне виконання грошов их зобов' язань” від 22.11.1996р. №543-9 6-ВР, платники грошових коштів сплачують на користь одержу вачів цих коштів за простроч ення платежу пеню в розмірі, щ о встановлюється за згодою с торін.

Відповідно до п. 6.1 Договору, за несвоєчасну оплату послуг з транспортування природног о газу у термін, зазначений у п . 5.2 Договору, замовник сплачує на користь виконавця пеню у р озмірі 0,05% від несвоєчасно спл аченої суми за кожен день про строчки платежу.

Згідно ст.3 Закону України “ Про відповідальність за несв оєчасне виконання грошових з обов' язань” від 22.11.1996р. №543-96-ВР, р озмір пені, передбачений ста ттею 1 цього Закону, обчислюєт ься від суми простроченого п латежу та не може перевищува ти подвійної облікової ставк и Національного банку Україн и, що діяла у період, за який сп лачується пеня.

Статтею 232 Господарського к одексу України передбачено, що нарахування штрафних санк цій за прострочення виконанн я зобов'язання, якщо інше не вс тановлено законом або догово ром, припиняється через шіст ь місяців від дня, коли зобов'я зання мало бути виконано.

Враховуючи наведені вище п риписи, позивач просить стяг нути з відповідача пеню в сум і 998,83 грн. за період з 15.03.2011р. по 29.08.2011 р., застосовуючи при цьому под війну облікову ставку НБУ.

Судом здійснено перерахун ок суми пені у відповідності до умов Договору та приписів чинного законодавства та пе ня складає 998,83 грн., як і заявлен о позивачем до стягнення.

Таким чином, вимоги щодо стя гнення з відповідача 998,83 грн. п ені підлягають задоволенню в повному обсязі.

Враховуючи наведене позов ні вимоги підлягають задовол енню частково.

Судові витрати розподіляю ться відповідно до ст. 49 Госпо дарського процесуального ко дексу України.

На підставі ст.129 Конституці ї України, ст.ст. 526, 527, 549, 625 Цивільн ого кодексу України, ст.67, 193, 216 - 218, 232 Господарського кодексу У країни, Закону України “Про в ідповідальність за несвоєча сне виконання грошових зобов ' язань”, керуючись ст.ст. 4-2, 4-3, 22, 33, 34, 43, 49, 75, 82-85 Господарського проц есуального кодексу України, господарський суд

В И Р I Ш И В :

Позовні вимоги Дочір ньої компанії „Укртрансгаз” Національної акціонерної ко мпанії „Нафтогаз України” м. Київ в особі Краматорського лінійного управління магіст ральних газопроводів м.Крама торськ філії „Управління маг істральних газопроводів „До нбастрансгаз” м.Донецьк до Д очірнього підприємства „Агр офірма „Шахтар” Орендного пі дприємства „Шахта ім.О.Ф.Зася дька” с.Олександрівка про ст ягнення заборгованості - 14 1 55, 79 грн., пені - 998, 83 грн., 3% річних - 195, 47 грн., інфляційних - 368, 05 грн. задовольнити частково.

Стягнути з Дочірнього підп риємства „Агрофірма „Шахтар ” Орендного підприємства „Ша хта ім.О.Ф.Засядька” (юридична адреса: 84186, Донецька область, с .Олександрівка, вул. Комсомол ьська, 17; поштова адреса: 84122, Дон ецька область, м.Слов' янськ , вул.. Свободи, 6; ЄДРПОУ 25330750) на ко ристь Дочірньої компанії „Ук ртрансгаз” Національної акц іонерної компанії „Нафтогаз України” м.Київ в особі Крама торського лінійного управлі ння магістральних газопрово дів м.Краматорськ філії „Упр авління магістральних газоп роводів „Донбастрансгаз” (83052 , м.Донецьк, пр.Ілліча, 100а, ЄДРПО У 00153169, рахунок №26006003277001 у ВАТ КБ „На дра” Донецьке РУ, МФО 334862) забор гованість в сумі 14 155, 79грн., 3% річ них у сумі 195,47грн., інфляційні в сумі 310,34грн., пеню в сумі 998,83, держ авне мито в сумі 156,60грн., витрат и на інформаційно-технічне з абезпечення судового процес у в сумі 235,13грн.

У задоволенні вимог в залиш ковій частині відмовити.

Видати наказ після набранн я рішенням законної сили.

Рішення може бути оскаржен е до Донецького апеляційного господарського суду в поряд ку передбаченому розділом ХІ І Господарського процесуаль ного кодексу України.

У судовому засіданні оголо шено вступну та резолютивну частини рішення.

Повний текст рішення підпи саний 03.10.2011р.

Суддя Сгара Е.В.

< Список > < Дов ідник >

< Список > < Довід ник >

< Текст >

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення03.10.2011
Оприлюднено09.11.2011
Номер документу18885127
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —7/237

Ухвала від 27.06.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Щербаков С.О.

Ухвала від 25.06.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Щербаков С.О.

Ухвала від 28.05.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Щербаков С.О.

Ухвала від 03.06.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Арсірій Р.О.

Рішення від 03.10.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сгара Е.В.

Ухвала від 16.09.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сгара Е.В.

Рішення від 10.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Якименко М.М.

Ухвала від 29.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Якименко М.М.

Ухвала від 07.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Якименко М.М.

Ухвала від 06.04.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Галушко Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні