Ухвала
від 02.11.2011 по справі 2а-0870/9890/11
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

  ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

 УХВАЛА

ПРО ЗАЛИШЕННЯ ПОЗОВНОЇ ЗАЯВИ БЕЗ РУХУ

  02 листопада 2011 року                                                                 Справа №  2а-0870/9890/11

м. Запоріжжя

 Суддя Запорізького окружного адміністративного суду Недашківська К.М., розглянувши матеріали адміністративного позову Державної податкової інспекції у Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя до Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Галадіс» про стягнення податкової заборгованості та перевіривши на предмет відповідності позовної заяви вимогам закону,

 ВСТАНОВИВ:

           01 листопада 2011 року до Запорізького окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Державної податкової інспекції у Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя (далі іменується – позивач) до Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Галадіс» (далі іменується – відповідач), в якому позивач просить стягнути на його користь суму заборгованості в розмірі 4400 грн. 00 коп.

За приписами Кодексу адміністративного судочинства України позов пред’являється шляхом подання позовної заяви до суду першої інстанції, яка повинна відповідати вимогам, встановленим ст. 106 цього Кодексу. Згідно ст. 107 КАС України суддя після одержання позовної заяви з’ясовує, чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтею 106 цього Кодексу.

Судом встановлено, що позивачем не дотримані приписи ч. 2 ст. 106 КАС України, згідно з якими  на  підтвердження обставин, якими обґрунтовуються позовні вимоги, позивач зазначає докази, про які йому відомо і які можуть бути використані судом.

Як вбачається зі змісту адміністративного позову та доданих до нього документів заборгованість відповідача перед бюджетом виникла ще у 2010 році.

За приписами ст. 99  Кодексу адміністративного судочинства України  адміністративний позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами. Для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

У зв’язку з виникненням у судовій практиці питань, пов’язаних із застосуванням строків звернення до адміністративного суду у справах, що виникають з податкових відносин, Вищим адміністративним судом України данино роз’яснення з даного приводу.

Так, згідно листа Вищого адміністративного суду України від 05.07.2011 №945/11/13-11 строки, протягом яких податковий орган може звернуться до адміністративного суду з позовом про стягнення сум податкового боргу з платника податків, встановлюються наступним чином: якщо таке право виникло в період із 30 липня 2010 року по 31 грудня 2010 року включно, строк звернення становить шість місяців; якщо відповідне право виникло з 1 січня 2011 року, податковий орган має право звертатися до суду з позовом про стягнення податкового боргу протягом 1095 днів. Якщо ж таке право виникло до 30 липня 2010 року – протягом одного року.

Таким чином, в суду є всі підстави вважати, що позивач пропустив строк для звернення до суду з адміністративним позовом про стягнення податкової заборгованості, оскільки право на таке звернення виникло ще у 2010 році, якщо останній не доведе протилежного.

Відповідно до ст. 100 КАС України адміністративний позов, поданий після закінчення строків, установлених законом, залишається без розгляду, якщо суд за заявою особи, яка його подала, не знайде підстав для поновлення строку, про що розстановляється ухвала.

Таким чином, суд вважає за необхідне надати позивачу можливість у встановлений строк подати заяву про поновлення строку для звернення до суду з адміністративним позовом із зазначенням поважності причин пропуску строків. На підставі такої заяви Запорізьким окружним адміністративним судом буде вирішено питання про можливе поновлення строків звернення до суду з адміністративним позовом.

Відповідно до ч. 1 ст. 108 КАС України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без дотримання вимог, встановлених ст. 106 цього Кодексу, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, у якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб їх усунення і встановлюється строк, достатній для усунення недоліків.          

Враховуючи наведене та керуючись ст.ст. 99, 100, 108, 160, 165 КАС України, суд

 УХВАЛИВ:

 Позовну заяву Державної податкової інспекції у Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя до Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Галадіс» про стягнення податкової заборгованості – залишити без руху.

Надати Державній податковій інспекції у Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя строк для усунення недоліків позовної заяви до 11 листопада 2011 року.

Державній податковій інспекції у Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя необхідно у встановлений судом строк для усунення недоліків позовної заяви направити до суду належні та допустимі докази, які підтверджують факт наявності податкової заборгованості починаючи з 2010 року; уточнити заявлені позовні вимоги; а також надати заяву про поновлення строку звернення до суду з адміністративним позовом із зазначенням поважності причин такого пропуску.

Роз’яснити, що згідно з п. 1 ч. 3 ст. 108 КАС України, якщо у встановлений судом строк, позивач не усуне недоліки позовної заяви, її буде повернуто позивачу з усіма доданими до неї матеріалами.

Копію цієї ухвали надіслати Державній податковій інспекції у Орджонікідзевському районі  м. Запоріжжя.

Ухвала суду першої інстанції, якщо інше не встановлено Кодексом адміністративного судочинства України, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 5-денний строк з дня проголошення ухвали (якщо ухвалу було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, то в 5-денний строк з дня отримання цією особою копії ухвали) апеляційної скарги, з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку,  передбачених частиною четвертою статті 167 КАС України, було  повідомлено про можливість отримання копії ухвали суду  безпосередньо в суді, то п'ятиденний строк на апеляційне  оскарження ухвали суду обчислюється з наступного дня після  закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом  владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії  ухвали суду.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

 Суддя                                                                             К.М.Недашківська

  УХВАЛИВ:

 

11 листопада 2011 року

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення02.11.2011
Оприлюднено09.11.2011
Номер документу18947919
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-0870/9890/11

Постанова від 13.12.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Недашківська Катерина Михайлівна

Ухвала від 28.11.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Недашківська Катерина Михайлівна

Ухвала від 28.11.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Недашківська Катерина Михайлівна

Ухвала від 14.11.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Недашківська Катерина Михайлівна

Ухвала від 02.11.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Недашківська Катерина Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні