Постанова
від 03.11.2011 по справі 2а-1502/2011
ЧУДНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Чуднівський районний су д Житомирської області

Справа № 2а-1502/2011

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.11.2011 року смт.Чуднів

Суддя Чуднівського р айонного суду Житомирської о бласті Мельничук О.О.,

розглянувши у порядку скор оченого провадження справу з а адміністративним позовом ОСОБА_1 до управління Пенс ійного фонду України в Чудні вському районі Житомирської області “про визнання проти правними дій та нарахування і стягнення заборгованості п о невиплаченій в повному обс язі пенсії”,-

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулас ь в суд з позовом до управлінн я Пенсійного фонду України в Чуднівському районі про виз нання незаконними дій відпов ідача щодо безпідставної нев иплати їй в повному розмірі д оплати до пенсії як дитині ві йни та про нарахування і стяг нення недоплоченої їй пенсії за період з 1 квітня 2011 року по 22 липня 2011 року включно, так як в порушення вимог ст. 6 Закону У країни “Про соціальний захис т дітей війни” до основної пе нсії їй проводилась доплата в меншому розмірі ніж 30 відсот ків від мінімальної пенсії з а віком.

Ухвалою суду від 28.10.2011 р оку адміністративний позов в частині вимог за період з 1 по 26 квітня 2011 року залишено без р озгляду у зв`язку із пропущен ням позивачкою строку зверне ння до адміністративного суд у.

Суд, дослідивши матер іали справи, приходить до вис новку, що позов підлягає задо воленню.

Позивачка є людиною п енсійного віку і має правови й статус дитини війни, що згід но ст. 6 Закону України “Про со ціальний захист дітей війни” дає їй право на отримання доп лати до основної пенсії.

При визначенні розмі ру виплачуємої позивачці над бавки до пенсії відповідач п овинен був керуватись ст. 17 За кону України “Про державні с оціальні стандарти та держав ні соціальні гарантії” і ст. 6 вказаного вище Закону Украї ни “Про соціальний захист ді тей війни”, згідно яких допла та до основної пенсії повинн а була складати 30 відсотків ві д мінімальної пенсії за віко м.

Статтею 2 Закону Украї ни "Про прожитковий мінімум" в изначено, що прожитковий мін імум застосовується зокрема для визначення розмірів соц іальної допомоги та інших со ціальних виплат. Відповідно до частини 1 статті 28 Закону Ук раїни "Про загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання" мінімальний розмір пе нсії за віком встановлюєтьс я у розмірі прожиткового мін імуму для осіб, які втратили п рацездатність, визначеного з аконом. При цьому частиною 3 ст атті 28 Закону України "Про заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування" перед бачено, що мінімальний розмі р пенсії за віком, встановлен ий абзацом 1 частини 1 цієї ста тті, застосовується виключно для визначення розмірів пен сій, призначених згідно з цим Законом. Врахов уючи викладене, в контексті п оложень статті 6 Закону Украї ни "Про соціальний захист діт ей війни" (в редакції від 22.05.2008 ро ку) та частини 1 статті 28 Закону України "Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування", для визначення роз міру щомісячної доплати до м інімальної пенсії за віком п ідлягає застосуванню розмір прожиткового мінімуму, оскі льки в даному випадку мініма льний розмір пенсії за віком використовується лише як ко ефіцієнт для визначення розм іру щомісячної доплати до пе нсії, що не суперечить вимога м частини 3 статті 28 Закону Укр аїни "Про загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання".

Поряд з цим, згідно ч. 1 с т. 6 Закону України "Про соціал ьний захист дітей війни" дітя м війни (крім тих, на яких поши рюється дія Закону України "П ро статус ветеранів війни, га рантії їх соціального захист у") до пенсії або щомісячного д овічного грошового утриманн я чи державної соціальної до помоги, що виплачується замі сть пенсії, виплачується під вищення у розмірі надбавки, в становленої для учасників ві йни. Водночас, Законом Україн и від 14.06.2011 року “Про внесення з мін до Закону України “ Про Де ржавний бюджет України на 2011 р ік” Прикінцеві положення вка заного бюджетного закону доп овнено пунктом 4, відповідно д о якого норми і положення ст. 6 Закону України “Про соціаль ний захист дітей війни” заст осовуються у порядку та роз мірах, встановлених Кабінет ом Міністрів України виходя чи з наявного фінансового ре сурсу бюджету Пенсійного фо нду України на 2011 рік", але на мо мент набрання чинності вказа ним законом Кабінетом Мініст рів України не було встановл ено нового порядку та розмір у виплат окремим категоріям громадян (постанова Кабміну від 6.07.2011 року № 745 “Про встановле ння деяких розмірів, виплат, щ о фінансуються за рахунок де ржавного бюджету” набрала чи нності з моменту її опубліку вання 23.07.2011 року), а тому до цієї д ати вимоги щодо покладення о бов”язку на відповідача по н арахуванню та виплаті позива чці щомісячної доплати до пе нсії в розмірі 30 відсотків мін імальної пенсії за віком від повідно до ст. 6 Закону України «Про соціальний захист діте й війни» підлягають задоволе нню, тобто підлягає задоволе нню позов за період з 27 квітня 2011 року по 22 липня 2011 року включн о з урахуванням фактично отр иманих позивачкою сум.

На підставі виклад еного, керуючись ст. ст. 17,18,21,71,159-163, 183-2, 256 КАС України, ст. 5 ЦК Україн и, ст.ст. 6,7 Закону України “Про соціальний захист дітей вій ни”, ст. 28 ч. 1 Закону України “Пр о загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування”, п.4 П рикінцевих положень Закону У країни від 14.06.2011 року “Про внесе ння змін до Закону України “ П ро Державний бюджет України на 2011 рік”, суд

постановив:

Позовні вимоги задов ольнити. Визнати дії Управлі ння Пенсійного фонду України в Чуднівському районі Житом ирської області щодо відмови у виплаті ОСОБА_1 щомісяч ної доплати до пенсії в розмі рі 30 % мінімальної пенсії за ві ком за період з 27 квітня 2011 року по 22 липня 2011 року протиправни ми.

Зобов' язати Управл іння Пенсійного фонду Україн и в Чуднівському районі Жито мирської області нарахувати та виплатити ОСОБА_1 щомі сячну доплату до пенсії в роз мірі 30 % мінімальної пенсії за віком відповідно до ст. 6 Зако ну України «Про соціальний з ахист дітей війни», виходячи з розміру мінімальної пенсі ї за віком, встановленої ч. 1 ст . 28 Закону України «Про загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування», з урахув анням встановленого законод авством прожиткового мініму му для осіб, які втратили прац ездатність, за період з 27 квіт ня 2011 року по 22 липня 2011 року вклю чно з урахуванням фактично о триманих нею за цей період су м.

Постанова підлягає н егайному виконанню.

Постанова може бути о скаржена у Житомирський апел яційний адміністративний су д через Чуднівський райсуд п ротягом 10 днів з дня отримання копії даної постанови.

Після закінчення стр оку на подання апеляційної с карги, якщо така не буде подан а, постанова набирає законно ї сили.

Суддя: О. О. Мельничук

СудЧуднівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення03.11.2011
Оприлюднено10.11.2011
Номер документу18968792
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1502/2011

Ухвала від 06.12.2011

Адміністративне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Франчук О. Д.

Ухвала від 10.11.2011

Адміністративне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Франчук О. Д.

Ухвала від 15.08.2013

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Сапіга В.П.

Ухвала від 21.03.2013

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Большакова О.О.

Постанова від 03.11.2011

Адміністративне

Чуднівський районний суд Житомирської області

Мельничук О. О.

Постанова від 22.02.2011

Адміністративне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Кудрявцева Т. О.

Постанова від 12.02.2011

Адміністративне

Бахчисарайський районний суд Автономної Республіки Крим

Большаков Ю. М.

Постанова від 17.01.2011

Адміністративне

Сніжнянський міський суд Донецької області

Варнавська Людмила Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні