Рішення
від 20.10.2011 по справі 7/222
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 7/222 20.10.11

За позовом Комунальног о підприємства "Ватутінськін вестбуд"

до Приватного підприє мства "Руда пантера"

про стягнення боргу в р озмірі 112 464,76 грн.

Суддя Якименко М.М.

Представники сторін:

від позивача: ОСОБА_1. - довіреність б/н від 16.04.2009;

від відповідача: не з' яви лися;

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Комунальне підприємс тво “Ватутінськінвестбуд” з вернулося в Господарський су д м. Києва з позовом до Приват ного підприємства "Руда пант ера" про стягнення боргу в ро змірі 112 464,76 грн.

Позовні вимоги мотиво вані тим, що відповідач поруш ив взяті на себе зобов' язан ня щодо повноти та своєчасно сті внесення оплати за комун альні послуги та найм нежитл ового приміщення згідно Дого вору № 0869 від 01.01.2010 р.

З цих підстав позивач прос ив задовольнити позов, стягн увши з відповідача на свою ко ристь 107 228,73 грн. - боргу з оплат и орендної плати, 1 724,45 грн. - бор гу за утримання прибудинково ї території, 1 531,60 грн. - боргу з а технічне обслуговування ін женерного обладнання та внут рішньобудинкових мереж спіл ьного використання, 1 979,98 грн. - боргу за вивіз твердих побут ових відходів, а також 1 124,65 грн. - витрат по оплаті державного мита, 236,00 грн. - витрат на інформ аційно-технічне забезпеченн я судового процесу.

Ухвалою від 31.08.2011 було поруше но провадження по справі та п ризначено її розгляд на 22.09.2011.

22.09.2011 представник позивача у судовому засіданні надав д окументи на вимогу ухвали су ду про порушення провадження . Представник відповідача у с удове засідання не з' явився , про день та час розгляду спра ви повідомлений належним чин ом. У зв' язку з нез' явлення м представника відповідача у судове засідання, розгляд сп рави було відкладено на 20.10.2011.

В судове засідання 20.10.2011р. пре дставник відповідача повтор но не з' явився, відзив на поз ов не надав, про день та час су дового розгляду справи був п овідомлений належним чином. Через канцелярію суду 19.10.2011 від відповідача надійшло клопот ання про відкладення розгляд у справи у зв' язку з перебув анням директора відповідача на лікарняному. Судом відмов лено у задоволенні поданого клопотання, у зв' язку з його необґрунтованістю.

Провадження у справі пору шено ухвалою від 31.08.2011, що свідч ить про достатність часу для підготовки до судового розг ляду справи, подання суду від зиву на позов, доказів в обґру нтування своєї позиції, в раз і їх наявності.

Представник позивача в суд овому засіданні підтримав по зовні вимоги повністю та про сив їх задовольнити.

Відповідно до ст. 75 Господар ського процесуального кодек су України справа розглядаєт ься за наявними в ній матеріа лами.

Відповідно до статті 85 Госп одарського процесуального к одексу України в судовому за сіданні 20.10.2011 р. оголошено вступ ну та резолютивну частини рі шення.

Розглянувши подані матері али справи та заслухавши поя снення представника позивач а, Господарський суд міста Ки єва, -

ВСТАНОВИВ:

Рішенням № 10 від 28.11.2002 р. III сес ії двадцять четвертого склик ання Деснянської районної у м. Києві ради, комунальне підп риємство “Ватутінськінвест буд” було визнане правонасту пником управління з питань м айна в частині функцій оренд одавця та визнано орендодавц ем нежитлових будівель, спор уд та приміщень комунальної власності територіальної гр омади Деснянського району м. Києва, які враховуються на ба лансі підприємства.

01.01.2010 р. на підставі розпорядж ення Деснянської районної у місті Києві державної адміні страції від 31.12.2009 року № 1231 між по зивачем та відповідачем було укладено Договір № 0869 про пере дачу майна комунальної власн ості територіальної громади Деснянського району м. Києва в оренду (далі - Договір), згі дно умов якого позивач зобов 'язався передати відповідаче ві в оренду нежитлове приміщ ення за адресою: вул. Закревсь кого, 47, загальною площею 385,50 кв .м. (далі - приміщення), а відпо відач зобов' язався викорис товувати надане приміщення в ідповідно до цільового призн ачення та своєчасно здійснюв ати оплату відповідно до умо в Договору.

Згідно п. 2.3. Договору приміще ння належить до комунальної власності територіальної гр омади Деснянського району і знаходиться на балансі Комун ального підприємства "Ватуті нськінвестбуд", яке є орендод авцем.

Відповідно до пп. 4.2.1. Договор у приміщення передається від повідачеві на підставі акту прийому-передачі.

Як слідує з п. 3.1. Договору, за к ористування приміщенням від повідач сплачує позивачеві о рендну плату, розрахунок яко ї здійснюється на підставі М етодики розрахунку орендної плати за користування майно м територіальної громади Дес нянського району, затверджен ої рішенням Деснянської ради №7 від 07.12.2006, місячний розмір яко ї згідно з розрахунком оренд ної плати становить 16 834,62 грн.

Згідно п. 3.2. Договору розмір орендної плати за кожен наст упний місяць визначається з урахуванням індексу інфляці ї за поточний місяць.

12.08.2010 сторонами було внесено зміни до Договору та встанов лено відповідачеві пільгу у розмірі 50% орендної ставки на 6 місяці з 12.08.2010 до 12.02.2011.

Пунктом 3.4. Договору сторона ми погоджено, що додатково до орендної плати нараховуєтьс я податок на додану вартість у розмірі та порядку, визначе них законодавством України, який сплачується відповідач ем разом з орендною платою.

Окрім того, відповідно до п. 3.7 Договору відповідач зобов' язався сплачувати вартість к омунальних послуг, витрат на утримання прибудинкової тер иторії, вартість послуг по те хнічному обслуговуванню інж енерного обладнання та внутр ішніх будинкових мереж спіль ного використання окремо від орендної плати на підставі р озрахунків вартості послуг, визначених у Додатку 2 до Дого вору або договорів, укладени х відповідачем безпосереднь о з організаціями, що надають такі послуги.

На виконання умов Договору позивачем було передано, а ві дповідачем прийнято в тимчас ове платне користування нежи ле приміщення, що підтверджу ється Актом прийому-передачі нежитлового приміщення від 01.01.2010, копія якого міститься в м атеріалах справи.

Пунктом 3.6. Договору передба чено, що відповідач щомісяця з 12 по 15 число самостійно отрим ує в позивача платіжні вимог и-доручення на оплату за орен ду та комунальні послуги. При цьому орендна плата сплачує ться відповідачем незалежно від наслідків його господар ської діяльності щомісячно н е пізніше 20 числа поточного мі сяця на рахунок позивача.

У відповідності до п.3.5. Догов ору орендна плата сплачуєтьс я відповідачем починаючи з д ати підписання акту прийманн я-передачі приміщення. При по верненні приміщення позивач еві останнім днем сплати оре ндної плати є дата підписанн я сторонами акту приймання-п ередачі.

З матеріалів справи слідує , що внаслідок порушення відп овідачем зобов' язання щодо своєчасності та повноти вне сення орендної плати та опла ти комунальних послуг, витра т на утримання прибудинкової території, вартості послуг п о технічному обслуговуванню інженерного обладнання та в нутрішньо будинкових мереж с пільного використання згідн о умов Договору у останнього перед позивачем за період з с ічня 2011 по липень 2011 виникла за боргованість по оплаті оренд них платежів у розмірі 107 228,73 гр н., 1 724,45 грн. - за утримання приб удинкової території, 1 531,60 грн. - за технічне обслуговування і нженерного обладнання та вну трішньо будинкових мереж спі льного використання, 1 979,98 грн. - за вивіз твердих побутових в ідходів, що підтверджується довідками про стан розрахунк ів, які містяться в матеріала х справи.

Відповідно до частин 1, 2 стат ті 193 Господарського кодексу У країни, суб' єкти господарюв ання та інші учасники господ арських відносин повинні вик онувати господарські зобов' язання належним чином відпов ідно до закону, інших правови х актів, договору, а за відсутн ості конкретних вимог щодо в иконання зобов' язання - ві дповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зоб ов' язання, враховуючи інтер еси другої сторони та забезп ечення загальногосподарськ ого інтересу. Порушення зобо в' язань є підставою для зас тосування господарських сан кцій, передбачених цим Кодек сом, іншими законами або дого вором.

За змістом статті 526 Цивільн ого кодексу України, зобов' язання має виконуватись нале жним чином відповідно до умо в договору та вимог Кодексу, і нших актів цивільного законо давства, а за відсутності так их умов та вимог - відповідно д о звичаїв ділового обороту а бо інших вимог, що звичайно ст авляться.

Згідно ст. 527 Цивільного коде ксу України, боржник зобов'яз аний виконати свій обов'язок , а кредитор - прийняти виконан ня особисто, якщо інше не вста новлено договором або законо м, не випливає із суті зобов'яз ання чи звичаїв ділового обо роту.

Відповідно до ч.1 ст. 2 Закону України “Про оренду державно го та комунального майна” ви значено, що орендою є заснова не на договорі строкове плат не користування майном, необ хідним орендареві для здійсн ення підприємницької та іншо ї діяльності.

Договір оренди є одним з вид ів зобов' язального майново го найму, правовідносини за я ким регламентується загальн ими нормами зобов' язальног о права та майнового найму.

Відповідно до ст. 759 ЦК Укра їни за договором найму (орен ди) наймодавець передає або зобов'язується передати най мачеві майно у користування за плату на певний строк.

Згідно ст. 762 ЦК за користува ння майном з наймача справ ляється плата, розмір якої вс тановлюється договором найм у. Плата за користування майн ом вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договор ом.

Статтею 19 Закону України “ Про оренду державного та ком унального майна” встановлен о, що орендар за користування об'єктом оренди вносить орен дну плату незалежно від насл ідків господарської діяльно сті. Річна орендна плата за ко ристування цілісним майнови м комплексом підприємства, й ого структурним підрозділом не може перевищувати десяти відсотків вартості орендова ного майна. У разі визначення орендаря на конкурсних заса дах умовами конкурсу може бу ти передбачено більший розмі р орендної плати.

Згідно ч. 2 ст. 19 Закону Україн и “Про оренду державного та к омунального майна” методика розрахунку пропорції розпод ілу між відповідним бюджетом , орендодавцем і балансоутри мувачем та порядок використа ння орендної плати визначают ься: Кабінетом Міністрів Укр аїни - для об'єктів, що перебув ають у державній власності; о рганами, уповноваженими Верх овною Радою Автономної Респу бліки Крим, - для об'єктів, що на лежать Автономній Республіц і Крим; органами місцевого са моврядування - для об'єктів, що перебувають у комунальній в ласності. Строки внесення ор ендної плати визначаються у договорі.

Відповідно до ст. 26 Закону Ук раїни “Про оренду державного та комунального майна” одно стороння відмова від договор у оренди не допускається. Дог овір оренди припиняється в р азі: закінчення строку, на яки й його було укладено; привати зації об'єкта оренди орендар ем (за участю орендаря); банкру тства орендаря; загибелі об'є кта оренди; ліквідації юриди чної особи, яка була орендаре м або орендодавцем.

З наданих позивачем доказі в вбачається, що позивач взят і на себе зобов' язання вико нав належним чином, надав від повідачеві у користування пр иміщення на певний строк та з а відповідну плату згідно ум ов Договору.

Відповідач жодних запереч ень та доказів на спростуван ня обставин, викладених пози вачем у позовній заяві, суду н е надав.

Відповідно до статті 33 Госп одарського процесуального к одексу України кожна сторона повинна довести ті обставин и, на які вона посилається як н а підставу своїх вимог і запе речень.

Згідно статті 32 Господарськ ого процесуального кодексу У країни доказами у справі є бу дь-які фактичні дані, на підст аві яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи від сутність обставин, на яких ґр унтуються вимоги і заперечен ня сторін, а також інші обстав ини, які мають значення для пр авильного вирішення господа рського спору.

Зважаючи на встановлені об ставини справи та вимоги пра вових норм, викладених вище, а також на те, що відповідач в у становленому порядку обстав ини, які повідомлені позивач ем, не спростував, розміру поз овних вимог не оспорив, госпо дарський суд приходить до ви сновку, що позовні вимоги нор мативно та документально дов едені, а тому підлягають задо воленню.

Відповідно до статті 49 ГПК У країни судові витрати поклад аються на відповідача.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. 32, 33, 43, 44, 49, 75 ст.ст. 82 - 85 Господарського процесуаль ного кодексу України, Господ арський суд міста Києва, -

ВИРІШИВ:

1.Позов задовольнити повн істю.

2.Стягнути з Приватного підп риємства "Руда пантера" (02217, м. К иїв, пр.-т Маяковського, 10, код Є ДРПОУ 35493819 ) на користь Комуналь ного підприємства “Ватутінс ькінвестбуд” (02217, м. Київ, вул. Ел ектротехнічна, буд. 11, код ЄДРП ОУ 30977943) 107 228 (сто сім тисяч двісті двадцять вісім) грн. 73 коп. - бо ргу з оплати орендної плати, 1 724 (одну тисячу сімсот двадцят ь чотири) грн. 45 коп. - боргу за утримання прибудинкової тер иторії, 1 531 (одну тисячу п' ятс от тридцять одну) грн. 60 коп. - б оргу за технічне обслуговува ння інженерного обладнання т а внутрішньобудинкових мере ж спільного використання, 1 979 ( одну тисячу дев' ятсот сімде сят дев' ять) грн. 98 коп. - борг у за вивіз твердих побутових відходів, а також 1 124 (одну тися чу сто двадцять чотири) грн. 65 к оп. - витрат по оплаті державно го мита та 236 (двісті тридцять ш ість) грн. 00 коп. - витрат на інфо рмаційно-технічне забезпече ння судового процесу.

Рішення може бути оскаржен е в апеляційному порядку шля хом подання апеляційної скар ги (винесення апеляційного п одання) протягом десяти днів з дня прийняття рішення, а у р азі якщо у судовому засіданн і було оголошено лише вступн у та резолютивну частину ріш ення - з дня підписання рішенн я, оформленого відповідно до статті 84 цього Кодексу.

Суддя М.М. Якименко

Дата підписання рішен ня: 26.10.2011р.

Дата ухвалення рішення20.10.2011
Оприлюднено10.11.2011
Номер документу19019933
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення боргу в р озмірі 112 464,76 грн

Судовий реєстр по справі —7/222

Ухвала від 06.06.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Якименко М.М.

Ухвала від 31.05.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Якименко М.М.

Ухвала від 08.11.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Якименко М.М.

Ухвала від 28.10.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Якименко М.М.

Ухвала від 20.09.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Якименко М.М.

Ухвала від 12.09.2016

Господарське

Господарський суд Луганської області

Лісовицький Є.А.

Ухвала від 29.08.2016

Господарське

Господарський суд Луганської області

Лісовицький Є.А.

Ухвала від 12.08.2016

Господарське

Господарський суд Луганської області

Лісовицький Є.А.

Ухвала від 26.05.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Якименко М.М.

Ухвала від 18.05.2015

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Стадник М.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні