Рішення
від 25.10.2011 по справі 5/159
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 5/159 25.10.11

За позовом Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Торговий Дім «Домінік-Ки їв»

до Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Магазин №558»

про стягнення 1 013,41 грн.

Суддя Ломака В.С.

Представники сторін:

від позивача: ОСОБА _1 за довіреністю № б/н від 03.10.20 11 р.;

від відповідача: Шато хіна Л.В. - директор.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Торговий Дім «Домінік-Київ» звернуло сь до господарського суду мі ста Києва з позовом до Товари ства з обмеженою відповідаль ністю «Магазин №558» про стягне ння з відповідача на користь позивача 1 013,41 грн., а саме : 941,45 грн. - основний борг, 71,96 грн . - пеня. Також позивач просить судові витрати по розгляду д аної справи покласти на відп овідача.

В обґрунтування заявлених позовних вимог позивач поси лався на невиконання відпові дачем умов Договору купівлі- продажу товарів № 456/11 від 08.12.2010 р. щодо оплати поставлених това рів у визначений п. 4.4 Договору термін, що зумовило виникнен ня у Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Магазин №55 8»заборгованості перед Товар иством з обмеженою відповіда льністю «Торговий Дім «Домін ік-Київ».

Крім того, позивач в порядку ст. ст. 66, 67 Господарського проц есуального кодексу України п росить суд, з метою забезпече ння позову накласти арешт на все майно відповідача.

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 03.10.2011 р. поруш ено провадження у справі № 5/159, розгляд справи призначено на 25.10.2011 р.

Представником відповідача в судовому засіданні подано докази на підтвердження спл ати заборгованості за Догово ру купівлі-продажу товарів № 456/11 від 08.12.2010 р., а саме платіжне до ручення № 29003 від 24.10.2011 р. на суму 941, 45 грн.

Розглянувши в судовому зас іданні 25.10.2011 р. клопотання позив ача про вжиття заходів до заб езпечення позову, суд відмов ляє в її задоволенні з огляду на наступне.

Відповідно до ст. 66 Господар ського процесуального кодек су України, господарський су д може за заявою сторони, прок урора чи його заступника, яки й подав позов, або з своєї ініц іативи має право вжити заход ів до забезпечення позову. За безпечення позову допускаєт ься в будь-якій стадії провад ження у справі, якщо невжиття таких заходів може утруднит и чи зробити неможливим вико нання рішення господарськог о суду.

Згідно з п. 1.1 Роз' яснення Ви щого господарського суду Укр аїни від 12.12.2006 р. № 01-8/2776 «Про д еякі питання практики застос ування забезпечення позову» , заявник повинен обґрунтува ти причини звернення із заяв ою про забезпечення позову.

За таких обставин та відпов ідно до вимог ст. 33 Господарсь кого процесуального кодексу України, обов' язковим є под ання доказів наявності факти чних обставин, з якими пов' я зується застосування певног о заходу до забезпечення поз ову.

Проте, як вбачається з матер іалів справи, заявником не по дано належних та допустимих доказів в підтвердження того , що існує необхідність накла дення арешту на грошові кошт и відповідача, оскільки вико нання рішення суду може бути неможливим чи утрудненим. Кр ім того, суд відзначає, що клоп отання позивача взагалі нічи м не вмотивоване та належним чином необґрунтоване.

В судовому засіданні 25.10.2011 р. п редставником позивача підтр имано свої позовні вимоги в ч астині стягнення пені.

В судовому засіданні 25.10.2011 р. с удом проголошено вступну та резолютивну частини рішення у справі.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, заслухавши п ояснення представників стор ін, всебічно і повно з' ясува вши фактичні обставини, на як их ґрунтується позов, об' єк тивно оцінивши докази, які ма ють значення для розгляду сп рави і вирішення спору по сут і, господарський суд міста Ки єва, -

ВСТАНОВИВ:

08.12.2010 р. між Товариством з о бмеженою відповідальністю « Торговий Дім «Домінік-Київ»( далі - Продавець) та Товарис твом з обмеженою відповідаль ністю «Магазин №558» (далі - Пок упець) укладено Договір № 456/11 к упівлі-продажу товарів, відп овідно до умов якого Продаве ць продає, а Покупець купує та оплачує товар на умовах та в п орядку, визначеними даним До говором (п. 1.1 Договору).

Відповідно до п. 1.2 Договору, товар - будь-яка продукція, в асортименті, кількості та за цінами, вказаними у накладни х, що засвідчують передачу-пр иймання товару від Продавця Покупцю та є невід' ємними ч астинами цього Договору.

Згідно з п. 2.1 Договору, асорт имент і кількість товару виз начаються за заявкою покупця та зазначається в накладних .

Ціни на товар вказуються в н акладних Продавця, що є додат ками до Договору. оплата здій снюється в національній валю ті України (п. 4.1 Договору).

Пунктом 4.4 Договору сторона ми погоджено, що оплата суми в артості товару здійснюється не пізніше 14 календарних днів з дати передачі товарів Поку пцю.

Пунктом 9.1 Договору передба чено, що Договір набирає чинн ості з моменту підписання йо го сторонами (08.122010 р.) і діє до 31.12.201 1 р., а в частині зобов' язань - до повного їх виконання.

З матеріалів справи вбачає ться, що на виконання Договор у позивачем за видатковою на кладною № 5974 від 09.12.2010 р. поставле но відповідачу товар на суму 941,45 грн.

Проте, відповідач, в порушен ня покладеного на нього Дого вором та чинним законодавств ом України обов' язку по спл аті проданого товару не вико нав, внаслідок чого у Товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Магазин №558»виникла заб оргованість перед позивачем в розмірі 941,45 грн.

Відповідно до ст. 509 Цивільно го кодексу України зобов' яз анням є правовідношення, в як ому одна сторона (боржник) зоб ов'язана вчинити на користь д ругої сторони (кредитора) пев ну дію (передати майно, викона ти роботу, надати послугу, спл атити гроші тощо) або утримат ися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржн ика виконання його обов' язк у. Зобов' язання виникають з підстав, встановлених статт ею 11 цього Кодексу.

Згідно з п. 2 ст. 11 Цивільного к одексу України підставами ви никнення цивільних прав та о бов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Приписами ст. 173 Господарськ ого кодексу України визначен о, що господарським визнаєть ся зобов'язання, що виникає мі ж суб'єктом господарювання т а іншим учасником (учасникам и) відносин у сфері господарю вання з підстав, передбачени х цим Кодексом, в силу якого од ин суб'єкт (зобов'язана сторон а, у тому числі боржник) зобов' язаний вчинити певну дію гос подарського чи управлінсько -господарського характеру на користь іншого суб'єкта (вико нати роботу, передати майно, с платити гроші, надати інформ ацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (уп равнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони вик онання її обов'язку.

Відповідно до ст. 626 Цивільно го кодексу України, договоро м є домовленість двох або біл ьше сторін, спрямована на вст ановлення, зміну або припине ння цивільних прав та обов'яз ків.

Як визначено ч. 1 ст. 193 Господа рського кодексу України, суб ' єкти господарювання та інш і учасники господарських від носин повинні виконувати гос подарські зобов' язання нал ежним чином відповідно до за кону, інших правових актів, до говору, а за відсутності конк ретних вимог щодо виконання зобов' язання - відповідно до вимог, що у певних умовах з вичайно ставляться.

Відповідно до ч. 2 ст. 193 Господ арського кодексу України заз начено, що кожна сторона пови нна вжити заходів, необхідни х для належного виконання не ю зобов' язання, враховуючи інтереси другої сторони та з абезпечення загальногоспод арського інтересу.

До виконання господарськи х договорів застосовуються в ідповідні положення Цивільн ого кодексу України з урахув анням особливостей, передбач ених цим Кодексом.

Згідно зі ст. 629 Цивільного ко дексу України, договір є обов ' язковим для виконання стор онами.

Зобов' язання має виконув атись належним чином, відпов ідно до умов договору та вимо г Цивільного кодексу України , інших актів цивільного зако нодавства, а за відсутності т аких умов та вимог - відпові дно до звичаїв ділового обор оту або інших вимог, що звичай но ставляться (ст. 526 Цивільног о кодексу України).

Статтею 525 Цивільного кодек су України встановлено, що од ностороння відмова від зобов ' язання або одностороння зм іна його умов не допускаєтьс я, якщо інше не встановлено до говором або законом.

Відповідно до ст. 530 Цивільно го кодексу України передбаче но, що якщо у зобов' язанні вс тановлений строк (термін) йог о виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін ).

Відповідно до ст. 610 Цивільно го кодексу України, порушенн ям зобов'язання є його невико нання або виконання з поруше нням умов, визначених змісто м зобов'язання (неналежне вик онання).

За своєю правовою природою Договір № 456/11 купівлі-продажу товарів від 08.12.2010 р. є договором купівлі-продажу.

У відповідності до ст. 655 Циві льного кодексу України, за до говором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає а бо зобов'язується передати м айно (товар) у власність другі й стороні (покупцеві), а покупе ць приймає або зобов'язуєтьс я прийняти майно (товар) і спла тити за нього певну грошову с уму.

Згідно зі ст. 663 Цивільного ко дексу України, продавець зоб ов'язаний передати товар пок упцеві у строк, встановлений договором купівлі-продажу, а якщо зміст договору не дає зм оги визначити цей строк, - відп овідно до положень статті 530 ц ього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 691 Цивіль ного кодексу України, покупе ць зобов'язаний оплатити тов ар за ціною, встановленою у до говорі купівлі-продажу.

Договір купівлі-продажу є о платним, відтак одним із осно вних обов'язків покупця є опл ата ціни товару. Ціна - грошове відображення вартості товар у за його кількісну одиницю. Ц іна товару, як правило, визнач ається у договорі за згодою с торін.

У відповідності до ч. ч 1, 2 ст. 6 92 Цивільного кодексу України , покупець зобов'язаний оплат ити товар після його прийнят тя або прийняття товаророзпо рядчих документів на нього, я кщо договором або актами цив ільного законодавства не вст ановлений інший строк оплати товару.

Покупець зобов'язаний спла тити продавцеві повну ціну п ереданого товару.

Відповідно до ст. 33 Господар ського процесуального кодек су України кожна сторона пов инна довести ті обставини, на які вона посилається як на пі дставу своїх вимог і запереч ень.

Відповідачем всупереч заз начених вимог діючого законо давства не надано суду доказ ів на спростування повідомле них позивачем та доведених н им належними доказами обстав ин.

Також, суд додатково зазнач ає, що між позивачем та відпов ідачем було складено та підп исано акт звіряння № б/н стано м на 30.04.2011 р. (оригінал якого судо м оглянуто в судовому засіда нні, а належним чином завірен а копія наявна в матеріалах с прави), з якого вбачається, що сторонами погоджено розмір о сновної заборгованості за вз аємними розрахунками відпов ідача перед позивачем, яка ст ановить 941,45 грн., зауважуючи, що вказаний акт звіряння № б/н зг ідно з Законом України «Про б ухгалтерський облік та фінан сову звітність в Україні»не є первинним документом.

Крім того, 06.05.2011 р. позивачем на адресу відповідача в порядк у ст. 530 Цивільного кодексу Укр аїни направлено вимогу № 501 ві д 03.05.2011 р. з проханням сплатити і снуючу заборгованість.

Таким чином, судом встановл ено, що станом на час подачі по зову заборгованість відпові дача за передані товари стан овить 941,45 грн., яку останнім не п огашено станом на час зверне ння з даним позовом до суду..

Проте, з матеріалів справи в бачається, що під час розгляд у справи відповідач погасив заборгованість в повному обс язі, що підтверджується плат іжним доручення № 29003 від 24.10.2011 р. н а суму 941,45 грн. (оригінал якого о глянуто в судовому засіданні , а належним чином завірену ко пію долучено до матеріалів с прави), а тому у відповідності до п. 1-1 ч. 1 ст. 80 ГПК України про вадження у справі № 5/159 в частин і стягнення основного боргу підлягає припиненню.

В зв' язку з тим, що відпові дач припустився простроченн я по платежах, позивач на підс таві п. 7.1 Договору просить суд стягнути з Товариства з обме женою відповідальністю «Маг азин №558»на свою користь 71,96 грн . - пені.

Пунктом 7.2 Договору сторона ми погоджено, що за порушення термінів оплати товару Поку пець сплачує пеню в розмірі п одвійної облікової ставки НБ У, що діє на період прострочен ня, нараховану на суму простр оченого платежу за кожний де нь прострочення.

Відповідно до ч. ч. 1, 3 ст. 549 Циві льного кодексу України, неус тойкою (штрафом, пенею) є грошо ва сума або інше майно, які бор жник повинен передати кредит орові у разі порушення боржн иком зобов'язання. Пенею є неу стойка, що обчислюється у від сотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'я зання за кожен день простроч ення виконання.

Згідно з ч. 2 ст. 551 Цивільного к одексу України, якщо предмет ом неустойки є грошова сума, ї ї розмір встановлюється дого вором або актом цивільного з аконодавства.

Відповідно до п. 1 ст. 612 Цивіль ного кодексу України, боржни к вважається таким, що простр очив, якщо він не приступив до виконання зобов' язання або не виконав його у строк, встан овлений договором або законо м.

Пунктом 1 ст. 216 Господарськог о кодексу України встановлен о, що учасники господарських відносин несуть господарськ о-правову відповідальність з а правопорушення у сфері гос подарювання шляхом застосув ання до правопорушників госп одарських санкцій на підстав ах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законам и та договором.

Згідно з п. 1 ст. 218 Господарськ ого кодексу України, підстав ою господарсько-правової від повідальності учасника госп одарських відносин є вчинене ним правопорушення у сфері господарювання.

Як встановлено п. 6 ст. 231 Госпо дарського кодексу України, ш трафні санкції за порушення грошових зобов'язань встанов люються у відсотках, розмір я ких визначається обліковою с тавкою Національного банку У країни, за увесь час користув ання чужими коштами, якщо інш ий розмір відсотків не перед бачено законом або договором .

Відповідно до п. 6 ст. 232 ГК Укра їни, нарахування штрафних са нкцій за прострочення викона ння зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або дог овором, припиняється через ш ість місяців від дня, коли зоб ов'язання мало бути виконано .

Судом здійснено перерахун ок пені в межах періодів визн ачених позивачем та встановл ено, що з відповідача на корис ть Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Торговий Ді м «Домінік-Київ»підлягає стя гненню 71,96 грн. - пені.

Згідно зі ст. 44 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни, до судових витрат відн есені державне мито, суми, що п ідлягають сплаті за проведен ня судової експертизи, призн аченої господарським судом, витрати, пов'язані з оглядом т а дослідженням речових доказ ів у місці їх знаходження, опл ата послуг перекладача, адво ката, витрати на інформаційн о-технічне забезпечення судо вого процесу та інших витрат , пов'язаних з розглядом справ и.

При цьому, на підставі ст. 49 Г осподарського процесуально го кодексу України, стороні н а користь якої відбулося ріш ення, господарський суд відш кодовує державне мито за рах унок другої сторони, а також в итрати на інформаційно-техні чне забезпечення судового пр оцесу.

Приймаючи до уваги вищевик ладене, судові витрати у відп овідності до ст. 49 Господарськ ого процесуального кодексу У країни покладаються на відпо відача, оскільки ним сплачен о суму основного боргу 24.10.2011 р., т обто вже після звернення поз ивача 30.09.2011 р. з даним позово м до суду.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 32, 33, 49, п. 1-1 ч. 1 ст. 80 , ст. ст. 82-85 Господарського проц есуального кодексу України, господарський суд міста Києв а, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити ча стково.

2. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю «М агазин №558»(03141, м. Київ, вул. Солом ' янська, 33; код ЄДРПОУ 16477023) на ко ристь Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий Дім «Домінік-Київ»(04080, м. Київ, в ул. Аляб'єва, 15; код ЄДРПОУ 33149893) 71 (с імдесят одну) грн. 96 коп. - пені , 102 (сто дві) грн. 00 коп. - державног о мита та 236 (двісті тридцять ші сть) грн. 00 коп. - витрат на інфор маційно-технічне забезпечен ня судового процесу.

3. В іншій частині проваджен ня у справі припинити.

4. Після вступу рішення в зак онну силу видати наказ.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апе ляційну скаргу не було подан о. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не с касовано, набирає законної с или після розгляду справи ап еляційним господарським суд ом.

Суддя В.С . Ломака

Повне рішення складено 26.10.2011 р.

Дата ухвалення рішення25.10.2011
Оприлюднено10.11.2011
Номер документу19021104
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 1 013,41 грн

Судовий реєстр по справі —5/159

Ухвала від 24.05.2017

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Брильовський Роман Михайлович

Ухвала від 21.10.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Брагіна Я.В.

Судовий наказ від 05.11.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 05.10.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Судовий наказ від 15.03.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 20.12.2012

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп'яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 13.12.2012

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп'яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 29.11.2012

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп'яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 20.11.2012

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп'яненко Оксана Юріївна

Рішення від 25.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ломака В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні