Рішення
від 19.10.2011 по справі 17/354
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 17/354 19.10.11

За позовом при ватного акціонерного товари ства «Страхова компанія «АХА Страхування»

До відкритого акці онерного товариства Націона льної акціонерної страхової компанії «Оранта»

Про відшкодування 2830, 56 грн.

Суддя Удалова О.Г.

Представники сторін:

від позивача ОСОБА_1 (за дов.)

від відповідача не з' явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До господарського суд у міста Києва звернулося при ватне акціонерне товариство «Страхова компанія «АХА Стр ахування» з позовом про стягнення з відкритого акці онерного товариства Націона льної акціонерної страхової компанії «Оранта»2830,56 грн. шко ди, заподіяної внаслідок дор ожньо-транспортної пригоди, в порядку регресу.

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 30.09.2011 р. поруш ено провадження у справі № 17/354 та призначено її до розгляду на 19.10.2011 р.

Поряд з цим, було направлено запит до Моторного (транспор тного) страхового бюро Украї ни щодо наявності полісу обо в'язково страхування цивіл ьно-правової відповідальнос ті власників наземних трансп ортних засобів.

На запит суду № 06-37.1/3611 від 03.10.2011 р. Моторного (транспортного) ст рахового бюро України надало лист № 22252/7-3-11 від 14.10.2011 р. з доданими до нього доказами.

Відповідач у судове засіда ння не з'явився, відзив та кл опотань про відкладення розг ляду справи не подав. За таких обставин, суд вважає за можли ве на підставі ст. 75 ГПК Україн и розглянути справу у відсут ності відповідача за наявним и матеріалами.

Розглянувши надані в суд овому засіданні документи та матеріали, заслухавши поясн ення представника позивача, з'ясувавши обставини, на як их ґрунтуються позовні вимог и та заперечення, об'єктивн о оцінивши в сукупності дока зи, які мають значення для роз гляду справи і вирішення спо ру по суті, суд встановив:

24.06.2010 р. між акціонерним т овариством «Страхова компан ія «АХА Україна», правонасту пником якого є приватне акці онерне товариство «Страхова компанія «АХА Страхування», як страховиком, та ОСОБА_2 , як страхувальником, було укл адено договір добровільного страхування наземного транс порту № 3039424/05 (далі - договір), пре дметом якого є майнові інтер еси страхувальника, що не суп еречать чинному законодавст ву і пов'язані з володінням , користуванням та/або розпор ядженням транспортного засо бу марки «ГАЗ», державний ном ер НОМЕР_1.

30.12.2010 р. у м. Богуславі сталася дорожньо-транспортна пригод а (далі - ДТП) за участю автомо біля марки », державний номер НОМЕР_2, під керуванням во дія ОСОБА_3 та автомобіля марки «ГАЗ», державний номер НОМЕР_1, що належить ОСО БА_2.

У результаті ДТП автомобі ль марки «ГАЗ», державний ном ер НОМЕР_1, отримав механі чні пошкодження, що підтверд жується довідкою відділення ДАІ з обслуговування Богусл авського району при УДАІ ГУМ ВС України в Київській облас ті, а його власнику ОСОБА_2 було завдано матеріальної ш коди на суму 2830,56 грн., що підтвер джується страховим актом № 2010 /U/OMOD01516/UIA729 від 28.01.2011 р..

Відповідно до постанови Бо гуславського районного суду Київської області у справі № 3-67/11 від 27.01.2011 р. громадянку ОСОБ А_3 визнано винною у вчиненн і правопорушення, передбачен ого статтею 124 КУпАП, та встано влено, що ДТП відбулася внасл ідок порушення водієм ОСОБ А_3. ПДР України.

На виконання договору стра хування позивач здійснив вип лату страхового відшкодуван ня в розмірі 2830,56 грн., що підтвер джується платіжним дорученн ям № 1636 від 01.02.2011 р., копія яког о знаходяться в матеріалах с прави.

Згідно з листом Моторного (т ранспортного) страхового бюр о України № 22252/7-3-11 від 14.10.2 011 р. цивільно-правова відпові дальність ОСОБА_3 застрах ована у відкритого акціонерн ого товариства Національної акціонерної страхової компа нії «Оранта»за полісом ВЕ/1669891, яким визначено ліміт відпов ідальності за шкоду заподіян у майну в розмірі 25500,00 грн., фран шиза становить 510 грн.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 22 Циві льного кодексу України збитк ами є втрати, яких особа зазна ла у зв'язку зі знищенням або п ошкодженням речі, а також вит рати, які особа зробила або му сить зробити для відновлення свого порушеного права (реал ьні збитки).

Статтею 27 Закону України «П ро страхування»та статтею 993 Ц ивільного кодексу України ви значено, що до страховика, яки й виплатив страхове відшкоду вання за договором майнового страхування, в межах фактичн их затрат переходить право в имоги, яке страхувальник або інша особа, що одержала страх ове відшкодування, має до осо би, відповідальної за заподі яний збиток.

Таким чином, до позивача пер ейшло в межах суми 2830,56 грн. право зворотної вимоги до о соби, відповідальної за запо діяний збиток.

Відповідно до статті 1 Закон у України «Про страхування»с трахування - це вид цивільно-п равових відносин щодо захист у майнових інтересів громадя н та юридичних осіб у разі нас тання певних подій (страхови х випадків), визначених догов ором страхування або чинним законодавством, за рахунок г рошових фондів, що формуютьс я шляхом сплати громадянами та юридичними особами страхо вих платежів (страхових внес ків, страхових премій) та дохо дів від розміщення коштів ци х фондів.

Відповідно до положень час тини другої статті 1187 Цивільн ого кодексу України шкода, за вдана джерелом підвищеної не безпеки, відшкодовується осо бою, яка на відповідній право вій підставі (право власност і, інше речове право, договір п ідряду, оренди тощо) володіє т ранспортним засобом, механіз мом, іншим об'єктом, використа ння, зберігання або утриманн я якого створює підвищену не безпеку.

Згідно з положеннями статт і 993 Цивільного кодексу Україн и до страховика, який виплати в страхове відшкодування за договором майнового страхув ання, у межах фактичних витра т переходить право вимоги, як е страхувальник або інша осо ба, що одержала страхове відш кодування, має до особи, відпо відальної за завдані збитки.

Відповідно до статті 27 Зако ну України «Про страхування» до страховика, який виплатив страхове відшкодування за д оговором майнового страхува ння, в межах фактичних затрат переходить право вимоги, яке страхувальник або інша особ а, що одержала страхове відшк одування, має до особи, відпов ідальної за заподіяний збито к.

Відповідно до ст. 5 Закону Ук раїни «Про обов'язкове стра хування цивільно-правової ві дповідальності власників на земних транспортних засобів »об'єктом обов'язкового стра хування цивільно-правової ві дповідальності є майнові інт ереси, що не суперечать закон одавству України, пов'язані з відшкодуванням особою, циві льно-правова відповідальніс ть якої застрахована, шкоди, з аподіяної життю, здоров'ю, май ну потерпілих внаслідок експ луатації забезпеченого тран спортного засобу.

Частинами другою статті 1187 Ц К України передбачено, що шко да, завдана джерелом підвище ної небезпеки, відшкодовуєть ся особою, яка на відповідній правовій підставі (право вла сності, інше речове право, дог овір підряду, оренди тощо) вол одіє транспортним засобом, м еханізмом, іншим об'єктом, вик ористання, зберігання або ут римання якого створює підвищ ену небезпеку.

Пунктом 37.4 Закону України «П ро обов'язкове страхування ц ивільної відповідальності в ласників транспортних засоб ів»передбачено право страхо вика за договором обов'язков ого страхування цивільної ві дповідальності власника тра нспортного засобу в разі нас тання страхового випадку зді йснювати виплату страхового відшкодування безпосереднь о потерпілим або погодженим з ними підприємствам, устано вам та організаціям, що надаю ть послуги, пов'язані з відшко дуванням збитків.

Відповідно до пункту 22.1. стат ті 22 Закону України «Про обов' язкове страхування цивільно -правової відповідальності в ласників наземних транспорт них засобів при настанні стр ахового випадку страховик ві дповідно до лімітів відповід альності страховика відшкод овує у встановленому цим Зак оном порядку оцінену шкоду, я ка була заподіяна у результа ті дорожньо-транспортної при годи життю, здоров'ю, майну тре тьої особи.

Згідно зі ст. 29 Закону Україн и «Про обов'язкове страхува ння цивільно-правової відпов ідальності власників наземн их транспортних засобів у зв 'язку з пошкодженням транспо ртного засобу відшкодовують ся витрати, пов'язані з віднов лювальним ремонтом транспор тного засобу з урахуванням з носу, розрахованого у порядк у, встановленому законодавст вом, включаючи витрати на усу нення пошкоджень, зроблених навмисно з метою порятунку п отерпілих внаслідок дорожнь о-транспортної пригоди, з ева куацією транспортного засоб у з місця дорожньо-транспорт ної пригоди до місця прожива ння того власника чи законно го користувача транспортног о засобу, який керував трансп ортним засобом у момент доро жньо-транспортної пригоди, ч и до місця здійснення ремонт у на території України.

Таким чином, позовні вимоги в частині стягнення 2830,56 грн. з відповідача є обґрунтованим и та підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 49 ГПК Украї ни судові витрати покладають ся на відповідача.

Зокрема, з останнього підля гає стягненню 102,00 грн. витрат п о сплаті державного мита та 236 грн. витрат на інформаційно-т ехнічне забезпечення судово го процесу.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 49, 75, 82-85 ГПК Укра їни господарський суд міста Києва,

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити пов ністю.

Стягнути з відкритого акці онерного товариства Націона льної акціонерної страхової компанії «Оранта» (01032, м. Київ, в ул. Жилянська, буд. 75, код 00034186) на користь приватного акціонер ного товариства «Страхова ко мпанія «АХА Страхування»2830 (д ві тисячі вісімсот тридцять) грн. 56 коп. шкоди, 102 (двісті сімдесят) грн. 00 коп. витр ат по сплаті державного мита та 236 (двісті тридцять шість) гр н. витрат на інформаційно-тех нічне забезпечення судового процесу.

Суддя О .Г. Удалова

Рішення підписано 27.10. 2011 р .

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення19.10.2011
Оприлюднено18.11.2011
Номер документу19177213
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17/354

Ухвала від 12.05.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Димбовський В.В.

Ухвала від 15.04.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Димбовський В.В.

Ухвала від 15.03.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Димбовський В.В.

Ухвала від 15.04.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Димбовський В.В.

Ухвала від 30.03.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Димбовський В.В.

Рішення від 29.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Рішення від 19.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 30.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Рішення від 29.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 15.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні