Рішення
від 19.10.2011 по справі 17/347
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 17/347 19.10.11

За позовом пуб лічного акціонерного товари ства «Страхова компанія «Доб робут та захист»

До відкритого акці онерного товариства Націона льної акціонерної страхової компанії «Оранта»

Про стягнення 6698, 29 грн.

Суддя Удалова О.Г.

Представники сторін:

від позивача ОСОБА_1. (за дов.)

від відповідача не з' явились

ОБСТАВИНИ СПРАВ И:

До господарського суду міста Києва звернулося публічне акціонерне товарис тво «Страхова компанія «Добр обут та захист»з позовом про стягнення з відкритого акці онерного товариства Націона льної акціонерної страхової компанії «Оранта» 6698,29 грн. шко ди, спричиненої внаслідок до рожньо-транспортної пригоди , в порядку регресу.

Ухвалою господарського с уду міста Києва від 03.10.2011 р. пору шено провадження у справі № 17/ 347 та призначено її до розгляд у на 19.10.2011 р.

Через канцелярію господар ського суду міста Києва відп овідач подав відзив на позов , у якому не заперечує поти поз ову.

Відповідач повноважних пр едставників для участі в суд овому засіданні не направив, про причини їх неявки на викл ик суду не повідомив.

Розглянувши надані доку менти та матеріали, заслухав ши пояснення представника по зивача, з' ясувавши обставин и, на яких ґрунтуються позовн і вимоги і заперечення, об' є ктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення дл я розгляду справи і вирішенн я спору по суті, суд встановив :

30.11.2007 р. між публічним акці онерним товариством «Страхо ва компанія «Добробут та зах ист» (страховиком) та ОСОБА _3 (страхувальником) було укл адено договір добровільного страхування транспортних за собів № 26/17-0065 (далі - договір), пре дметом якого є майнові інтер еси страхувальника, що не суп еречать чинному законодавст ву і пов' язані з володінням , користуванням та/або розпор ядженням транспортним засоб ом «Mitsubishi Pajero Wagon», державний номер НОМЕР_1.

08.08.2008 р. у м. Полтаві на перехре сті вул. К. Шоссе та вул. Грушев ського сталася дорожньо-тран спортна пригода (далі - ДТП) з а участю автомобіля «Газ 2752-104» , державний номер НОМЕР_2, п ід керуванням водія ОСОБА_2 , та автомобіля «Mitsubishi Pajero Wagon», дер жавний номер НОМЕР_1, під к еруванням водія ОСОБА_3.

У результаті ДТП автомобіл ь «Mitsubishi Pajero Wagon», державний номер НОМЕР_1, отримав механічні п ошкодження, що підтверджуєть ся довідкою відділу ДАІ з обс луговування м. Полтави, а його власнику ОСОБА_3 було зав дано матеріальної шкоди на с уму 6698,29 грн., що підтверджуєтьс я страховим актом № 939/11/08 від 26.11.2008 р..

Відповідно до постанови Ок тябрьського районного суду м іста Полтави № 3а-14763/08 р. г ромадянина ОСОБА_2. визнан о винним у вчиненні правопор ушення, передбаченого статте ю 124 КУпАП, та встановлено, що ДТ П відбулася внаслідок поруше ння водієм ОСОБА_2 ПДР Укр аїни.

На виконання договору стра хування позивач здійснив вип лату страхового відшкодуван ня в розмірі 6698,29 грн., що підтвер джується платіжним дорученн ям № 3596 від 28.11.2008 р..

Як вбачається з матеріалів справи, автомобіль «Газ 2752-104», державний номер НОМЕР_2, н алежить товариству з обмежен ою відповідальністю «Фармме дтех»та застрахований у відп овідача за полісом обов' язк ового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів № ВА/3480013 , копія якого знаходиться в ма теріалах справи.

Відповідно до п. 2.3 полісу фра ншиза становить 0%.

Позивачем на адресу відпов ідача була направлена заява на виплату страхового відшко дування в порядку регресу за вищевказаним полісом. Проте , страхова виплата не була вип лачена позивачу.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 22 Циві льного кодексу України збитк ами є втрати, яких особа зазна ла у зв'язку зі знищенням або п ошкодженням речі, а також вит рати, які особа зробила або му сить зробити для відновлення свого порушеного права (реал ьні збитки).

Статтею 27 Закону України «П ро страхування»та статтею 993 Ц ивільного кодексу України ви значено, що до страховика, яки й виплатив страхове відшкоду вання за договором майнового страхування, в межах фактичн их затрат переходить право в имоги, яке страхувальник або інша особа, що одержала страх ове відшкодування, має до осо би, відповідальної за заподі яний збиток.

Таким чином, до позивача пер ейшло в межах суми 6698,29 грн. право зворотної вимоги до о соби, відповідальної за запо діяний збиток.

Відповідно до статті 1 Закон у України «Про страхування»с трахування - це вид цивільно-п равових відносин щодо захист у майнових інтересів громадя н та юридичних осіб у разі нас тання певних подій (страхови х випадків), визначених догов ором страхування або чинним законодавством, за рахунок г рошових фондів, що формуютьс я шляхом сплати громадянами та юридичними особами страхо вих платежів (страхових внес ків, страхових премій) та дохо дів від розміщення коштів ци х фондів.

Відповідно до положень час тини другої статті 1187 Цивільн ого кодексу України шкода, за вдана джерелом підвищеної не безпеки, відшкодовується осо бою, яка на відповідній право вій підставі (право власност і, інше речове право, договір п ідряду, оренди тощо) володіє т ранспортним засобом, механіз мом, іншим об'єктом, використа ння, зберігання або утриманн я якого створює підвищену не безпеку.

Згідно з положеннями статт і 993 Цивільного кодексу Україн и до страховика, який виплати в страхове відшкодування за договором майнового страхув ання, у межах фактичних витра т переходить право вимоги, як е страхувальник або інша осо ба, що одержала страхове відш кодування, має до особи, відпо відальної за завдані збитки.

Відповідно до статті 27 Зак ону України «Про страхування »до страховика, який виплати в страхове відшкодування за договором майнового страхув ання, в межах фактичних затра т переходить право вимоги, як е страхувальник або інша осо ба, що одержала страхове відш кодування, має до особи, відпо відальної за заподіяний збит ок.

Відповідно до ст. 5 Закону У країни «Про обов' язкове стр ахування цивільно-правової в ідповідальності власників н аземних транспортних засобі в»об'єктом обов'язкового стр ахування цивільно-правової в ідповідальності є майнові ін тереси, що не суперечать зако нодавству України, пов'язані з відшкодуванням особою, цив ільно-правова відповідальні сть якої застрахована, шкоди , заподіяної життю, здоров'ю, м айну потерпілих внаслідок ек сплуатації забезпеченого тр анспортного засобу.

Частинами другою статті 1187 Ц К України передбачено, що шко да, завдана джерелом підвище ної небезпеки, відшкодовуєть ся особою, яка на відповідній правовій підставі (право вла сності, інше речове право, дог овір підряду, оренди тощо) вол одіє транспортним засобом, м еханізмом, іншим об'єктом, вик ористання, зберігання або ут римання якого створює підвищ ену небезпеку.

Пунктом 37.4 Закону України «П ро обов'язкове страхування ц ивільної відповідальності в ласників транспортних засоб ів»передбачено право страхо вика за договором обов'язков ого страхування цивільної ві дповідальності власника тра нспортного засобу в разі нас тання страхового випадку зді йснювати виплату страхового відшкодування безпосереднь о потерпілим або погодженим з ними підприємствам, устано вам та організаціям, що надаю ть послуги, пов'язані з відшко дуванням збитків.

Відповідно до пункту 22.1. стат ті 22 Закону України «Про обов' язкове страхування цивільно -правової відповідальності в ласників наземних транспорт них засобів при настанні стр ахового випадку страховик ві дповідно до лімітів відповід альності страховика відшкод овує у встановленому цим Зак оном порядку оцінену шкоду, я ка була заподіяна у результа ті дорожньо-транспортної при годи життю, здоров'ю, майну тре тьої особи.

Згідно зі ст. 29 Закону Україн и «Про обов' язкове страхува ння цивільно-правової відпов ідальності власників наземн их транспортних засобів у зв 'язку з пошкодженням транспо ртного засобу відшкодовують ся витрати, пов'язані з віднов лювальним ремонтом транспор тного засобу з урахуванням з носу, розрахованого у порядк у, встановленому законодавст вом, включаючи витрати на усу нення пошкоджень, зроблених навмисно з метою порятунку п отерпілих внаслідок дорожнь о-транспортної пригоди, з ева куацією транспортного засоб у з місця дорожньо-транспорт ної пригоди до місця прожива ння того власника чи законно го користувача транспортног о засобу, який керував трансп ортним засобом у момент доро жньо-транспортної пригоди, ч и до місця здійснення ремонт у на території України.

Таким чином, позовні вимоги в частині стягнення 6698,29 грн. з в ідповідача є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Відповідно до статті 49 ГПК У країни судові витрати поклад аються на відповідача.

Зокрема, з відповідача підл ягає стягненню 102 грн. державн ого мита та 236 грн. витрат на інф ормаційно-технічне забезпеч ення судового процесу.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 33, 49, 75, 82-85 ГПК Україн и, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити п овністю.

Стягнути з приватного відк ритого акціонерного товарис тва Національна акціонерна с трахова компанія «Оранта» (0103 2, м. Київ, вул. Жилянська, буд. 75, к од 00034186) на користь публічного акціонерного товариства «Ст рахова компанія «Добробут та захист» (04080, м. Київ, вул. Фрунзе , 1, код 31571133) 6698 (шість тисяч шістсо т дев' яносто вісім) грн. 29 коп . шкоди, 102 (сто дві) грн. витрат по сплаті державного мита та 236 (д вісті тридцять шість) грн. вит рат на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су.

Суддя О .Г. Удалова

Рішення підписано 27 .10.2011 р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення19.10.2011
Оприлюднено18.11.2011
Номер документу19177235
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17/347

Ухвала від 25.03.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

Рішення від 19.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 03.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Рішення від 13.01.2011

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С

Ухвала від 10.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

Ухвала від 23.12.2010

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С

Ухвала від 14.12.2010

Господарське

Господарський суд Луганської області

Фонова О.С

Ухвала від 24.11.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

Ухвала від 29.10.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

Ухвала від 18.05.2009

Господарське

Господарський суд Київської області

Суховий В.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні