Постанова
від 18.10.2011 по справі 2а-7171/11/1270
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №10.1

ПОСТАНОВА

Іменем України

18 жовтня 2011 року Справа № 2а-7171/11/1270

Луганський окружни й адміністративний суд у скл аді:

судді: Борзаниці С.В.

при секретарі: Мінаковій А.С.

за участю сторін:

від позивача: ОСОБА_1.(дов. від 05. 01.2011 № 07-11-17)

від відповідача: не з' явився

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативний позов Виконавчої дир екції Луганського обласного відділення Фонду соціальног о страхування з тимчасової в трати працездатності до Держ авного підприємства «Первом айськвантажтранс» про стягн ення заборгованості у сумі 6613 ,87 грн., -

ВСТАНОВИВ:

До Луганського окружного адміністративного суду наді йшов адміністративний позов позов Виконавчої дирекції Л уганського обласного відділ ення Фонду соціального страх ування з тимчасової втрати п рацездатності до Державного підприємства «Первомайськв антажтранс» про стягнення за боргованості у сумі 6613,87 грн.

В обґрунтування позовних в имог позивач зазначив, що від повідач зареєстрований як пл атник збору на загальнообов' язкове соціальне страхуванн я, що має найману робочу силу в Первомайській міській викон авчій дирекції Луганського о бласного відділення фонду со ціального страхування з тимч асової втрати працездатност і під № 440220000145. У зв' язку з несво єчасним виконанням обов' яз ку щодо сплати страхових вне сків у відповідача виникла п рострочена заборгованість у сумі 6613,87 грн.

Оскільки відповідач не спл атив у добровільному порядку заборгованості зі сплати ст рахових внесків позивач звер нувся до суду з даним позовом .

У судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримав, надав поясненн я, аналогічні викладеним у по зові, просив позов задовольн ити у повному обсязі.

Відповідач у судове засіда ння не з' явився, про дату, час та місце судового засідання був повідомлений належним ч ином.

Згідно ст.. 128 Кодексу адмініс тративного судочинства Укра їни неприбуття в судове засі дання без поважних причин пр едставника сторони або треть ої особи, які прибули в судове засідання, або неповідомлен ня ним про причини неприбутт я не є перешкодою для розгляд у справи.

У разі неприбуття відповід ача - суб' єкта владних пов новажень, належним чином пов ідомленого про дату, час і міс це судового розгляду, без пов ажних причин або без повідом лення ним про причини неприб уття розгляд справи не відкл адається і справу може бути в ирішено на підставі наявних у ній доказів. Ці ж наслідки за стосовуються у разі повторно го неприбуття за таких самих умов відповідача, який не є су б' єктом владних повноважен ь.

За таких обставин на підста ві ст.. 128 КАС України, суд вважа є можливим розглянути справу за відсутності представника відповідача.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и матеріали справи, розгляну вши справу в межах позовних в имог і наданих доказів, оціни вши докази відповідно до вим ог ст.ст.69-72 КАС України, суд дій шов висновку про обґрунтован ість заявлених вимог з огляд у на таке.

З матеріалів справи вбачає ться, що Державне підприємст во «Первомайськвантажтранс » зареєстроване 28.12.2006 виконавч им комітетом Первомайської м іської ради, ідент. код26402902, що п ідтверджується свідоцтвом п ро державну реєстрацію серії А00 №484546 (а.с.13), довідкою з ЄДРПОУ № 068194 (а.с. 12).

Державне підприємство «Пе рвомайськвантажтранс» пере буває на обліку як платник ст рахових внесків в Первомайсь кій міській виконавчій дирек ції Луганського обласного ві дділення фонду соціального с трахування з тимчасової втра ти працездатності під № 440220000145, щ о підтверджується заявою про реєстрацію (а.с. 10) та карткою с трахувальника (а.с.11).

Відповідно ст. 1 Закону Укра їни “Про загальнообов' язко ве державне соціальне страху вання у зв' язку з тимчасово ю втратою працездатності та витратами, зумовленими похов анням” загальнообов'язкове д ержавне соціальне страхуван ня у зв'язку з тимчасовою вт ратою працездатності та вит ратами, зумовленими похованн ям, передбачає матеріальне з абезпечення громадян у зв'яз ку з втратою заробітної плат и (доходу) внаслідок тимчасов ої втрати працездатності (вк лючаючи догляд за хворою дит иною, дитиною-інвалідом, хвор им членом сім'ї), вагітності т а пологів, часткову компенса цію витрат, пов'язаних із сме ртю застрахованої особи або членів її сім'ї, а також надан ня соціальних послуг за раху нок бюджету Фонду соціально го страхування з тимчасової втрати працездатності, що фо рмується шляхом сплати стра хових внесків власником або уповноваженим ним органом, г ромадянами, а також за рахуно к інших джерел, передбачених цим Законом.

Відповідно ст. 2 Закону Укра їни “Про загальнообов' язко ве державне соціальне страху вання у зв' язку з тимчасово ю втратою працездатності та витратами, зумовленими похов анням” роботодавець є страх увальником для осіб, зазначе них у ч. 1 ст. 6 цього Закону, а це о соби, які працюють на умовах т рудового договору (контракту ) на підприємствах, в установа х, організаціях незалежно ві д форм власності та господар ювання або у фізичних осіб.

Відповідно до ст. 23 Закону Ук раїни від 18.01.01 № 2240-ІІІ «Про загал ьнообов'язкове державне соці альне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працезда тності та витратами, зумовле ними народженням та похованн ям» (далі - Закон) страхувальни ки - роботодавці сплачують до Фонду різницю між нарахов аними для роботодавців і най маних працівників страховим и внесками та витратами, пов' язаними з наданням матеріаль ного забезпечення та соціаль них послуг застрахованим осо бам відповідно до цього Зако ну.

Перерахування зазначених сум шляхом безготівкових роз рахунків здійснюється страх увальниками-роботодавцями о дин раз на місяць - у день, вста новлений для одержання в уст ановах банку коштів на оплат у праці за відповідний періо д.

У разі нестачі у страхуваль ників-роботодавців коштів дл я виплати заробітної плати т а сплати страхових внесків у повному обсязі нарахування їх на заробітну плату і перер ахування страхових внесків д о Фонду провадиться пропорці йно до сум заробітної плати.

У разі незабезпечення банк івськими установами перерах ування страхових внесків до Фонду одночасно з видачею ко штів на виплату заробітної п лати банківські установи спл ачують за рахунок власних ко штів до Фонду суму несплачен их страхових внесків.

Згідно з п. 2 ч. 2 ст. 27 Закону Укр аїни «Про загальнообов' язк ове державне соціальне страх ування у зв' язку з тимчасов ою втратою працездатності та витратами, зумовленими похо ванням» страхувальник зобов ' язаний нараховувати і спла чувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески. Пунктом 4.1 Інструкції про порядок надходження, обл іку та витрачання коштів Фон ду соціального страхування з тимчасової втрати працездат ності, затвердженої Постанов ою Правління Фонду соціально го страхування з тимчасової втрати працездатності від 26.06 .2001 № 16, страхувальники повинні щомісячно нараховувати стра хові внески в розмірах, встан овлених чинним законодавств ом. При цьому, не мають значенн я джерела фінансування витра т на оплату праці. Згідно п. 4.4 в казаної Інструкції перераху вання коштів на рахунки Фонд у страхувальниками здійснює ться одночасно з одержанням коштів на оплату праці в уста новах банку.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 1 Закону Укр аїни «Про розмір внесків на д еякі види загальнообов' язк ового державного соціальног о страхування», розміри внес ків на загальнообов' язкове державне соціальне страхува ння у зв' язку з тимчасовою в тратою працездатності та вит ратами, зумовленими похованн ям складають для роботодавці в - 1,4 відсотка суми фактичних в итрат на оплату праці найман их працівників, що включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної пл ати, інші заохочувальні і ком пенсаційні виплати, у тому чи слі в натуральній формі, які в изначаються згідно з нормати вно - правовими актами, прийня тими відповідно до Закону Ук раїни «Про оплату праці», та п ідлягають обкладанню податк ом з доходів фізичних осіб; дл я найманих працівників - від с уми оплати праці, що включає о сновну та додаткову заробітн у плату, а також інші заохочув альні та компенсаційні випла ти, у тому числі в натуральній формі, які підлягають обклад анню податком з доходів фізи чних осіб:

- 0,25 відсотка - для найманих пр ацівників - інвалідів, які пра цюють на підприємствах і в ор ганізаціях УТОГ і УТОС;

- 0,5 відсотка - для найманих пр ацівників, заробітна плата я ких нижча прожиткового мінім уму, встановленого для праце здатної особи;

- 1,0 відсотка - для найманих пр ацівників, заробітна плата я ких вища прожиткового мініму му, встановленого для працез датної особи.

Аналогічні положення міст ить п.п. 3.1.1,3.1.2 п. 3.1 Інструкції про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду с оціального страхування з тим часової втрати працездатнос ті, затвердженої постановою Правління Фонду соціального страхування з тимчасової вт рати працездатності від 26.06.2001 № 16.

У відповідності зі ст. 27 Зако ну страхувальники зобов' яз ані нараховувати і сплачува ти в установлені строки та в п овному обсязі страхові внеск и.

Якщо страхувальники несво єчасно чи не в повному обсязі сплачують страхові внески, д о них застосовуються фінансо ві санкції, передбачені стат тею 30 Закону.

Частиною 1 статті 30 Закону пе редбачено, що у разі несвоєча сної сплати страхових внескі в страхувальником, у тому чис лі через ухилення від реєстр ації як платника страхових в несків, або неповної їх сплат и страхувальник сплачує суму донарахованих контролюючим органом страхових внесків (н едоїмки), штраф та пеню.

З матеріалів справи вбачає ться, що станом на 01.07.2011 року від повідач має заборгованість з і сплати страхових внесків у розмірі 74347,96 грн., що підтверджу ється звітом за 1 півріччя 2011 ро ку (а.с. 7).

Заборгованість зі сплати с трахових внесків у розмірі 6609 6,23 грн. стягнуто з відповідача за рішеннями Луганського ок ружного адміністративного с уду по справах 2а-27797/09/1270, 2а-2053/11/1270 2а- 68 20/10/1270, 2а-9363/10/1270 (а.с. 15-22).

Таким чином нарахована, про те не сплачена заборгованіст ь відповідача станом на 01.07.2011 ро ку складає 6613,87 грн., що підтверд жується довідкою про заборго ваність (а.с. 8)

З огляду на викладене та з у рахуванням матеріалів справ и, суд дійшов висновку про нео бхідність задоволення позов них вимог позивача.

Питання по судових витрата х не вирішується, оскільки по зивач звільнений від їх спла ти у встановленому порядку, а ст. 94 Кодексу адміністративно го судочинства України не пе редбачено їх стягнення у дан их випадках.

На підставі викладеного, ке руючись ст. ст. 17, 18, 94, 158-163 Кодексу а дміністративного судочинст ва України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги Викон авчої дирекції Луганського о бласного відділення Фонду со ціального страхування з тимч асової втрати працездатност і до Державного підприємства «Первомайськвантажтранс» п ро стягнення заборгованості у сумі 6613,87 грн. задовольнити по вністю.

Стягнути з Державного підп риємства «Первомайськванта хтранс» (ідент. код 26402902, місцезн аходження: 93200, Луганська облас ть, м. Первомайськ, вул.. Тельма на, 9) прострочену заборговані сть зі сплати страхових внес ків в сумі 6613,87 (шість тисяч шіст сот тринадцять гривень 87 коп.) грн.. на користь виконавчої ди рекції Луганського обласног о відділення Фонду соціально го страхування з тимчасової втрати працездатності та пер ерахувати на р/р 37172500100001 в УДК Луг анської області, МФО 804013, код ЄД РПРУ 21785643.

Постанова може бути о скаржена в апеляційному поря дку до Донецького апеляційно го адміністративного суду.

Апеляційна скарга подаєть ся до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ух валив оскаржуване судове ріш ення. Копія апеляційної скар ги одночасно надсилається ос обою, яка її подає, до суду апе ляційної інстанції.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодекс у, а також прийняття постанов и у письмовому провадженні а пеляційна скарга подається п ротягом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п'я тиденного строку з моменту о тримання суб'єктом владних п овноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, встановленого Кодексом ад міністративного судочинств а України, якщо таку скаргу не буде подано.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не с касовано, набирає законної с или після повернення апеляці йної скарги, відмови у відкри тті апеляційного провадженн я або набрання законної сили рішенням за наслідками апел яційного провадження.

Повний текст постан ови складено та підписано 21 жо втня 2011 року.

Суддя С.В. Борзаниця

СудЛуганський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.10.2011
Оприлюднено22.11.2011
Номер документу19200550
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-7171/11/1270

Ухвала від 17.12.2020

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

С.В. Борзаниця

Ухвала від 11.12.2020

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

С.В. Борзаниця

Ухвала від 27.11.2020

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

С.В. Борзаниця

Ухвала від 18.11.2020

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

С.В. Борзаниця

Ухвала від 04.11.2020

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Н.М. Басова

Ухвала від 21.10.2020

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Н.М. Басова

Ухвала від 09.10.2012

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

С.В. Борзаниця

Ухвала від 02.10.2012

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

С.В. Борзаниця

Постанова від 18.10.2011

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

С.В. Борзаниця

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні