Постанова
від 16.03.2011 по справі 2а-1607/11/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна , 4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

16 березня 2011 року 14:13 № 2а-1607/11/2670

Окружний адміністратив ний суд міста Києва у складі г оловуючого судді Григорови ча П.О. при секретарі судового засідання Очколясу О.В. розг лянувши у відкритому судовом у засіданні адміністративну справу

за позовом Державної комісії з регул ювання ринків фінансових пос луг України

до Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Фінансова ко мпанія" "Сервіс Капітал"

про стягнення штрафних санкці й в розмірі 2750,00 грн

За участю представників с торін:

позивача : Недєльнюк С.В.

відповідача: не прибув

На підставі ч. 3 ст. 160 КАС Укр аїни в судовому засіданні 16.03.20 11р. проголошено вступну та рез олютивну частини постанови.

Обставини справи:

Позивач звернувся до Ок ружного адміністративного с уду міста Києва із адміністр ативним позовом до Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Фінансова компанія «Серв іс Капітал»про стягнення штр афу в розмірі 2 750,00 грн.

Позовні вимоги обґрунтова ні тим, що відповідачем не спл ачено штрафні санкції, засто совані постановою Державної комісії з регулювання ринкі в фінансових послуг України № 1353/41/05/01-ФК від 09.03.2010 у встановлені строки.

Відповідач заперечень про ти позову не надав, в судове за сідання 22.02.2011р. не з' явився, пр о час та місце розгляду справ и, з урахуванням положень п. 8 с татті 35 Кодексу адміністрати вного судочинства України, б ув повідомлений належним чин ом, за адресою, що міститься у Єдиному державному реєстрі ю ридичних осіб та фізичних ос іб-підприємців - м. Київ, вул. Па наса Мирного, 9. Надіслана за д аною адресою кореспонденція була повернута поштою без вр учення з причин «Закінчення терміну зберігання».

Статтею 40 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и передбачено, що особи, які бе руть участь у справі, зобов'яз ані під час провадження у спр аві повідомляти суд про змін у місця проживання (перебува ння, знаходження), роботи, служ би. У разі неповідомлення про зміну адреси повістка надси лається їм за останньою адре сою і вважається врученою.

До судового засідання 16.03.2011р. відповідач також не прибув, т ому справа, відповідно до ст. 1 28 КАС України, вирішується на підставі наявних в ній доказ ів.

Розглянувши подані сторон ою документи і матеріали, зас лухавши пояснення представн ика позивача, всебічно і повн о з' ясувавши всі фактичні о бставини, на яких ґрунтуєтьс я позов, об' єктивно оцінивш и докази, які мають юридичне з начення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Окр ужний адміністративний суд м . Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Державною комісією з регу лювання ринків фінансових по слуг України було проведено перевірку Товариства з обмеж еною відповідальністю «Фіна нсова компанія «Сервіс Капіт ал», за результатами якої скл адено акт перевірки від 26.02.2010р. №1353/41/05-ФК про порушення законод авства про фінансові послуги

Перевіркою встановлені на ступні порушення:

Товариством не надано звіт ні дані в електронній та папе ровій формі за 2 та 4 квартали 200 9 року, що свідчить про порушен ня Товариством вимог чинного законодавства у сфері надан ня фінансових послуг, а саме в имог:

- статті 14 Закону Украї ни „Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" щодо обов 'язку фінансових установ над авати звітність відповідно д о законів та нормативно-прав ових актів державних органів з питань регулювання діяльн ості фінансових установ та р егулювання ринків фінансови х послуг;

- підпункту „а" пункту 2 .2, підпункту „б" пункту 2.4 розді лу 2 та пункту 3.7 розділу 3 Поряд ку надання звітності фінансо вими компаніями, довірчими т овариствами, а також юридичн ими особами - суб'єктами госпо дарювання, які за своїм право вим статусом не є фінансовим и установами, але мають визна чену законами та нормативно- правовими актами Держфінпос луг можливість надавати посл уги з фінансового лізингу, за твердженого розпорядженням Держфінпослуг від 27.01.2004 року №2 7, зареєстрованим в Міністерс тві юстиції України 06.04.2004 р. за № 431/9030 (далі - Порядку), щодо поданн я звітних даних у строки, вста новлені Держфінпослуг.

За результатами розгляду з вітності за 3 квартал 2009 вх. від (21.10.2009 року №2203 з/фк ), що надійшла д о Держфінпослуг у паперовій та електронній формах було в становлено порушення статті 14 Закону України „Про фінансо ві послуги та державне регул ювання ринків фінансових пос луг" щодо обов'язку фінансови х установ надавати звітність відповідно до законів та нор мативно-правових актів держа вних органів з питань регулю вання діяльності фінансових установ і а регулювання ринк ів фінансових послуг, а також : - підпункту „г" пункту 3.5.2 Розді лу 3 та пункту 5.4 Розділу 5 Поряд ку, щодо надання електронних файлів файлів, структура, фор мат та опис полів яких відріз няються від формату установл еному Держфінпослуг.

Постановою Державної комі сії з регулювання ринків фін ансових послуг України № 1353/41/05/0 1-ФК від 09.03.2010 за встановлене пор ушення застосовано до ТОВ «Ф інансова компанія «Сервіс Ка пітал»штраф у розмірі 2 750,00 грн .

Держфінпослуг було надісл ано відповідачу лист від 11.03.2010р . №3007/41-8 щодо виконання вимог Пос танови.

Також, 17.08.2010р. представник від повідача Колодич Є.В. отри мав копію Постанови, про що св ідчить його підпис на супров ідному листі від 11.03.2010р. №3007/41-8.

Відповідно до Закону Украї ни “Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг” від 12 липн я 2001 року № 2664-III (далі по тексту - Закон № 2664-III) державне регулюва ння ринків фінансових послуг здійснюється, зокрема, спеці ально уповноваженим органом виконавчої влади у сфері рег улювання ринків фінансових п ослуг.

Пунктом 1 Положення про Держ авну комісію з регулювання р инків фінансових послуг Укра їни, затвердженого постаново ю Кабінету Міністрів України № 157 від 03 лютого 2010 року визначе но, що Держфінпослуг є спеціа льно уповноваженим органом в иконавчої влади у сфері регу лювання ринків фінансових по слуг у межах, визначених зако нодавством.

Відповідно до статті 1 Закон № 2664-III фінансова установа юрид ична особа, яка відповідно до закону надає одну чи декільк а фінансових послуг, а також і нші послуги (операції), пов'яза ні з наданням фінансових пос луг, у випадках, прямо визначе них законом, та внесена до від повідного реєстру в установл еному законом порядку. До фін ансових установ належать бан ки, кредитні спілки, ломбарди , лізингові компанії, довірчі товариства, страхові комп анії, установи накопичува льного пенсійного забезпече ння, інвестиційні фонди і ком панії та інші юридичні особи , виключним видом діяльності яких є надання фінансових по слуг, а у випадках, прямо визна чених законом, - інші послуги ( операції), пов'язані з надання м фінансових послуг.

Статтею 39 цього Закону пере дбачено, що у разі порушення з аконів та інших нормативно-п равових актів, що регулюють д іяльність з надання фінансов их послуг, Держфінпослуг зас тосовує заходи впливу відпов ідно до закону.

Відповідно п. 1 ч. 1 ст. 41 Закону № 2664-ІІІ уповноважений орган з астосовує до суб' єктів підп риємницької діяльності штра фні санкції за ненадання, нес воєчасне надання або надання завідомо недостовірної інфо рмації у розмірі до 1000 неопода тковуваних мінімумів доході в громадян, але не більше одно го відсотка від розміру стат утного (пайового) капіталу юр идичної особи суб'єкта підпр иємницької діяльності, що вч инила правопорушення.

Частиною 2 статті 42 Закону № 2 664-ІІІ встановлено, що про вчин ення правопорушення, зазначе ного у статті 41, уповноваженою особою, яка його виявила, скла дається акт, який разом з пояс неннями керівника, іншої від повідальної посадової особи та документами, що стосуютьс я справи, протягом трьох днів направляється посадовій осо бі, яка має право накладати шт раф.

Порядок застосування Держ фінпослуг штрафів за порушен ня вимог законодавства про ф інансові послуги визначено в Положенні про застосування Державною комісією з регулюв ання ринків фінансових послу г України заходів впливу, зат вердженого розпорядженням Д ержавною комісією з регулюва ння ринків фінансових послуг України від 13 листопада 2003 рок у № 125, зареєстрованим у Мініст ерстві юстиції України 03 груд ня 2003 року № 1115/8436 (далі - Положення ).

Відповідно до Положення фа кти порушення законодавства про фінансові послуги виявл яються посадовими особами Де ржфінпослуг при здійсненні н агляду за діяльністю установ та фіксується у відповідних актах про порушення.

П. 4.8. Положення передбачено, що у разі незгоди з актом про п орушення уповноважені предс тавники Особи у п'ятиденний с трок з дати отримання примір ника акта мають право подати письмові заперечення (поясн ення) разом із доказами, на яки х вони ґрунтуються.

Згідно п. 6.1, 6.2. Положення про з астосування Державною коміс ією з регулювання ринків фін ансових послуг України заход ів впливу рішення про застос ування заходів впливу можуть бути оскаржені до Держфінпо слуг або до суду. Рішення про з астосування заходів впливу, крім рішень, передбачених пі дпунктами 4-5 пункту 2.1 цього Пол оження, можуть бути оскаржен і Голові Держфінпослуг протя гом 15 календарних днів з дня о тримання рішення.

П. 4.20 вищевказаного Положенн я встановлено, що рішення про застосування заходів впливу , крім тих, що підлягають схвал енню Комісією, набирають чин ності через 10 днів після дня ї х прийняття або в інший строк , передбачений самим рішення м.

Відповідно до п. 12 Положення рішення про застосування за ходів впливу після набрання ним чинності є обов'язковими до виконання Особами. У разі н евиконання Держфінпослуг вж иває заходів щодо виконання рішення у порядку, визначено му законодавством.

Суду не надано доказів оска рження відповідачем у встано вленому законом порядку пост анови Держфінпослуг №1353/41/05/01-ФК від 09.03.2010 року про накладання ш трафу за порушення законодав ства про фінансові послуги, т ому визначена ним сума штраф у у розмірі 2 750, 00 грн. підлягає с платі в обов' язковому поряд ку.

Доказів сплати зазначеної суми штрафу станом на день ро згляду цього спору відповіда чем не надано.

Відповідно до ч. 3 ст. 41 Закону України “Про фінансові посл уги та державне регулювання ринків фінансових послуг” шт рафи, накладені Уповноважени м органом, стягуються у судов ому порядку.

З огляду на викладені вище о бставини в їх сукупності суд дійшов висновку, що позовні в имоги в даному випадку підля гають задоволенню.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст. 9, 69-71, 158-163, 183-2 Код ексу адміністративного судо чинства України, Окружний ад міністративний суд міста Киє ва, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовол ьнити повністю.

2. Стягнути з Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Фінансова компанія «Серв іс-Капітал»(код ЄДРПОУ 35141021, адр еса місцезнаходження: 01011, м. Ки їв, вул. Панаса Мирного, буд. 9) д о Державного бюджету України (код бюджетної класифікації за доходами 21081100, символ звітно сті банку 100) штраф у розмірі 2 750, 00 грн. (дві тисячі сімсот п' ят десят грн. 00 коп.)

Стягувач: Державна коміс ія з регулювання ринків фіна нсових послуг України (01001, м. Ки їв, вул. Б. Грінченка, 3).

Постанова набирає за конної сили в порядку, встано вленому ст. 254 Кодексу адмініс тративного судочинства Укра їни.

Постанова може бути оскар жена до суду апеляційної інс танції протягом десяти днів за правилами, встановленими ст.ст. 185-187 КАС України. Апеляцій на скарга подається до адмін істративного суду апеляційн ої інстанції через суд першо ї інстанції, який ухвалив оск аржуване судове рішення. Коп ія апеляційної скарги одноча сно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя П.О. Григорович

Дата ухвалення рішення16.03.2011
Оприлюднено21.11.2011
Номер документу19201673
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1607/11/2670

Ухвала від 11.03.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Григорович П.О.

Ухвала від 22.10.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Григорович П.О.

Ухвала від 01.03.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Григорович П.О.

Ухвала від 07.02.2013

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Шурко О.І.

Ухвала від 24.01.2013

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Шурко О.І.

Постанова від 16.03.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Григорович П.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні