Постанова
від 31.10.2011 по справі 17/219
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

01601, м.Київ, пров. Рильський, 8 т. (044) 278-46-14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31.10.2011 № 17/219

Київський апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:

головуючого: Ткачен ка Б.О.

суддів:

при секретарі:

за участю представників:

від позивача - ОСОБА_1. - дов. №3550 від 22.12.2010 р.;

від відповідача - ОСОБА_2 - дов. № 17/65 від 29.07.2011 р.;

ОСОБА_3 - дов. №17/87 від 16.06.2011 р.;

ОСОБА_4 - дов. № 17/134 від 26.09.2011 р. ;

від третьої особи-1 н е з' явились;

від третьої особи-2 н е з' явились;

від третьої особи-3 н е з' явились

розглянувши матеріали

апеляційної скарги Дочірн ьої компанії «Укртрансгаз» Н аціональної акціонерної ком панії «Нафтогаз України» в о собі філії «Управління магіс тральних газопроводів «Київ трансгаз»

на рішення Господарського суду м. Києва

від 27.07.2011 р.

у справі № 17/219 (суддя - Удалов а О.Г.)

за позовом Дочірньої компа нії «Укртрансгаз» Національ ної акціонерної компанії «На фтогаз України» в особі філі ї «Управління магістральних газопроводів «Київтрансгаз »

до Дочірнього підприємств а Відкритого акціонерного то вариства «Київхліб» «Хлібок омбінат №12»

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідач а 1) Товариство з обмеженою ві дповідальністю «БІТімпекс-О йл»

2) Закрите акціонер не товариство «Укргаз-енерго »

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Національна акціонерна ком панія «Нафтогаз України»

про стягнення 44 874,00 грн.

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського с уду м. Києва від 27.07.2011 року у спра ві № 17/219 у задоволенні позову в ідмовлено.

Не погоджуючись із вказани м рішенням місцевого господа рського суду, Дочірня компан ія «Укртрансгаз» Національн ої акціонерної компанії «Наф тогаз України» в особі філії «Управління магістральних г азопроводів «Київтрансгаз» звернулась до Київського ап еляційного господарського с уду з апеляційною скаргою, в я кій просить скасувати рішенн я Господарського суду м. Києв а від 27.07.2011 року по справі № 17/219 та прийняти нове рішення, яким п озов задовольнити повністю.

Вимоги та доводи апеляц ійної скарги мотивовані тим, що судом першої інстанції бу ло неповно з' ясовано обстав ини, які мають значення для сп рави, а також невірно застосо вано норми матеріального і п роцесуального права, що приз вело до прийняття невірного рішення по суті спору.

Представник позивача в поя сненнях наданих у судовому з асіданні, підтримав доводи в икладені в апеляційній скарз і, просив суд скасувати рішен ня Господарського суду м. Киє ва від 27.07.2011 р. у справі № 17/219 та при йняти нове рішення, яким позо в задовольнити повністю.

Представник відповідача в поясненнях, наданих в судово му засіданні, заперечував пр оти доводів позивача, виклад ених в апеляційній скарзі, пр осив суд відмовити в задовол енні скарги та залишити без з мін оскаржуване рішення місц евого господарського суду як таке, що прийняте з повним, вс ебічним та об' єктивним з' я суванням обставин, які мають значення для справи, а також з дотриманням норм матеріальн ого і процесуального права.

Представники третіх о сіб у судове засідання не з' явились, будь-яких клопотань з цього приводу суду не надал и.

Особи, які беруть участь у с праві, вважаються повідомлен ими про час і місце її розгляд у судом, якщо ухвалу про поруш ення провадження у справі на діслано за поштовою адресою, зазначеною в позовній заяві (роз' яснення Президії Вищо го арбітражного суду України від 18.09.97 № 02-5/289 із змінами “Про де які питання практики застосу вання Господарського процес уального кодексу України”).

У пункті 11 інформаційного л иста Вищого господарського с уду України від 15.03.2007р. N 01-8/123 “Про д еякі питання практики застос ування норм Господарського п роцесуального кодексу Украї ни, порушені у доповідних зап исках про роботу господарськ их судів у 2006 році” зазначено, щ о до повноважень господарськ их судів не віднесено встано влення фактичного місцезнах одження юридичних осіб або м ісця проживання фізичних осі б - учасників судового процес у на час вчинення тих чи інших процесуальних дій. Тому відп овідні процесуальні докумен ти надсилаються господарськ им судом згідно з поштовими р еквізитами учасників судово го процесу, наявними в матері алах справи.

Ухвали Київського апеляці йного господарського суду пр о призначення та відкладення розгляду справи надсилались за адресами вказаними у позо вній заяві та апеляційній ск арзі.

Колегія суддів вважає можл ивим здійснити перевірку ріш ення першої інстанції у дані й справі в апеляційному поря дку за наявними матеріалами справи та без участі предста вників третіх осіб.

Розглянувши доводи апеляц ійної скарги, перевіривши ма теріали справи, заслухавши п ояснення представників стор ін, дослідивши докази, проана лізувавши на підставі встано влених фактичних обставин сп рави правильність застосува ння судом першої інстанції н орм законодавства, колегія в становила наступне.

08.12.2006 р. між Дочірньою компані єю «Укртрансгаз» Національн ої акціонерної компанії «Наф тогаз України» (далі - позив ач, Газотранспортне підприєм ство) та Дочірнім підприємст вом Відкритого акціонерного товариства «Київхліб» «Хліб окомбінат № 12» (далі - відпов ідач, Замовник), укладено дого вір на транспортування приро дного газу № 116-800 (далі - догові р).

Відповідно до п. 1.1. договору Газотранспортне підприємст во зобов' язується здійснит и транспортування трубопров ідним транспортом природног о газу Замовника від пунктів прийому-передачі газу в магі стральні трубопроводи до пун кту призначення - газорозпо дільної станції, а Замовник з обов' язаний сплатити за тра нспортування газу встановле ну плату.

Як передбачено п. 4.1. договору послуги по транспортуванню газу оформляються Газотранс портним підприємством і Замо вником актами здачі прийманн я послуг.

Згідно з п. 4.2. договору Газот ранспортне підприємство до 1 0-го числа місяця, наступного з а звітним, направляє Замовни ку два примірники акту прийм ання послуг по транспортуван ню газу за звітний місяць, під писані уповноваженим предст авником та скріплені печатко ю Газотранспортного підприє мства. Даними для складання а ктів здачі приймання-передач і послуг по транспортуванню газу є дані Газотранспортног о підприємства про обсяги по даного-прийнятого газу.

Відповідно до п. 4.3. договору Замовник протягом 2-х днів з мо менту одержання акту здачі-п риймання послуг по транспорт уванню газу зобов' язуються повернути Газотранспортном у підприємству один примірни к оригіналу акту здачі-прийм ання, підписаний уповноважен им представником та скріплен ий печаткою Замовника, або на дати в письмовій формі мотив овану відмову від підписання акту здачі-приймання.

Згідно з п. 4.4. договору, акт зд ачі-приймання послуг по тран спортуванню газу є підставою для проведення остаточних р озрахунків між сторонами Дог овору.

Відповідно до п. 5.1. Договору, тариф на транспортування га зу Замовника встановлюється в розмірі 49,60 грн., крім того ПДВ - 9,92 грн., всього - 59,52 грн. за 1000 к уб. м.

Пунктом. 6.1. договору сторони передбачили, що вартість фак тично наданих Газотранспорт ним підприємством послуг за звітній місяць визначається на підставі акту здачі-прийм ання послуг по транспортуван ню газу.

Порядок розрахунків між ст оронами за Договором визначе ний п. 6.2. договору, відповідно д о якого оплата послуг здійсн юється в такому порядку:

- 90% вартості послуг по трансп ортуванню запланованого міс ячного обсягу газу оплачуєть ся Замовником в строк до 30-го ч исла місяця, в якому такі посл уги надаються;

- остаточний розрахунок за ф актично надані послуги по тр анспортуванню газу в звітном у місяці здійснюється Замовн иком на підставі акту здачі-п риймання послуг в строк до 15-г о числа місяця, наступного за звітним.

Згідно з п. 6.3. договору Замов ник повинен обов' язково вка зувати номер договору, дату й ого підписання та звітний пе ріод, за який здійснюється оп лата в платіжних дорученнях на оплату за цим договором. У в ипадку, якщо в платіжних дору ченнях Замовника не вказаний звітний період, за який здійс нюється оплата, то Газотранс портне підприємство зарахов ує такі кошти як погашення за боргованості Замовника за на дані йому послуги згідно з до говором.

Відповідно до п. 6.5. Договору Газотранспортне підприємст во та Замовник зобов' язані щоквартально до 25-го числа пер шого місяця, наступного за зв ітним кварталом, на підставі відомостей про фактичну опл ату послуг по транспортуванн ю газу і актів здачі-прийманн ю послуг по транспортуванню газу здійснювати звірку розр ахунків, яка оформляється ві дповідним актом звірки, підп исаного сторонами.

Відповідно до п. 11.1. договір н абирає чинності з 1 січня 2007 р. і діє в частині надання послуг по транспортуванню газу до 31 грудня 2007 р., а в частині провед ення розрахунків за надані п ослуги - до повного виконан ня Замовником своїх зобов' я зань.

Строк дії Договору згідно з п. 11.2. може бути продовжений, пр о що сторонами укладається в ідповідна додаткова угода.

Позивач у поясненнях зазна чив, що у другому кварталі 2008 ро ку відповідачем було здійсне но відбір природного газу в о бсязі 554 тис. куб. м., а саме: в кві тні - 167 тис. куб. м., в травні - 200 тис. куб. м., в червні - 187 тис. ку б. м. У зв' язку з цим вартість послуг позивача склала 44 874,00 гр н.

Крім того, на адресу відпові дача було направлено два при мірники актів здачі-прийманн я послуг по транспортуванню газу за другий квартал 2008 р., пр оте відповідач безпідставно відмовився від їх підписанн я.

Також, на адресу відповідач а була направлена вимога № 2084/10 -04 від 30.03.2011 р., в якій зазначалось про необхідність сплатити с уму боргу в розмірі 44 874,00 грн., як ий виник у зв' язку з фактичн ою поставкою природного газу відповідачеві у другому ква рталі 2008 року.

Відповідач посилається на відсутність договірних зобо в' язань перед позивачем у з в' язку з закінченням строку дії Договору з позивачем 31.12.2007 р., відсутністю додаткової уг оди щодо продовження його ді ї.

Також відповідач посилаєт ься на укладений договір № 54704/Т від 18.12.2007 р. між ТОВ «БІТімпекс-О йл» (третя особа-1), ВАТ «Київга з» та Дочірнім підприємством відкритого акціонерного тов ариства «Київхліб» «Хлібоко мбінат № 12» про надання послу г з транспортування газу, та д оговір на постачання природн ого газу № 06-08/Г від 10.12.2007 р. з Товар иством з обмеженою відповіда льністю «БІТімпекс-Ойл» (дал і - договір-2).

За умовами п. 1.1. договору-2 Пос тачальник (ТОВ «БІТімпекс-Ой л») зобов' язується передати у власність Покупця (Дочірнє підприємство відкритого акц іонерного товариства «Київх ліб» «Хлібокомбінат № 12») прир одний газ з ресурсів ЗАТ «Укр Газ-Енерго».

Відповідно до п. 2.2. договору- 2 передача природного газу на кожний звітний період здійс нюється в газотранспортних т а газорозподільних мережах Н АК «Нафтогаз України», з урах уванням транспортування газ отранспортними та газорозпо дільними мережами НАК «Нафто газ України» до покупця.

Моментом переходу права вл асності на природний газ згі дно п. 2.12. договору-2 є дата підпи сання акту прийому-передачі природного газу.

Пунктом 3.1 договору-2 сторони передбачили, що загальна вар тість газу, що передається по купцю (відповідачеві) у кожно му періоді поставки з урахув анням цільової надбавки в ро змірі 2% до тарифу, вартості по слуг по транспортуванню до п окупця та витрат на зберіган ня, встановлюється в додатко вих угодах до даного договор у, які є невід' ємною його час тиною.

Згідно з п. 3.2. договору-2 покуп ець здійснює оплату загально ї вартості газу, зазначеної в додаткових угодах на кожний місяць поставки шляхом пере рахування грошових коштів на поточний рахунок постачальн ика.

Відповідно до п. 6.1. договору № 54704/Т від 18.12.2007 р., в разі укладанн я Споживачем (відповідач) дог овору з Постачальником (трет я особа-1) на закупівлю природн ого газу з ресурсів ЗАТ «УкрГ аз-Енерго», оплата вартості п ослуг з транспортування тако го газу розподільчими мережа ми міста Києва здійснюється Споживачем (відповідач) на по точний рахунок Постачальник а (третя особа-1) на умовах, пере дбачених договором між Спожи вачем та Постачальником.

Розрахунки за договором № 06 -08/Г від 10.12.2007 р. за період квітень -червень 2008 року з третьою особ ою-1 були проведені в повному о бсязі, що підтверджується до датковими угодами, актами пр иймання-передачі та платіжни ми дорученнями, і у відповіда ча виникло право власності н а поставлені третьою особою- 1 об' єми природного газу в за значений період.

Відповідач зазначає, що в пе ріод з квітня по червень 2008 рок у позивач не надавав йому пос луг з транспортування природ ного газу, а тому не було підст ав для виникнення заборгован ості перед позивачем за посл уги по транспортуванню приро дного газу відповідачеві.

Відносини між позивачем та відповідачем, як суб' єктам и господарювання, з приводу н адання послуг з транспортува ння природного газу носять г осподарсько-правовий характ ер.

Згідно зі ст. 173 Господарсько го кодексу України, господар ським визнається зобов'язанн я, що виникає між суб'єктом гос подарювання та іншим учасник ом (учасниками) відносин у сфе рі господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов 'язана сторона, у тому числі бо ржник) зобов'язаний вчинити п евну дію господарського чи у правлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, пер едати майно, сплатити гроші, н адати інформацію тощо), або ут риматися від певних дій, а інш ий суб'єкт (управнена сторона , у тому числі кредитор) має пр аво вимагати від зобов'язано ї сторони виконання її обов'я зку.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 ГК Укра їни, суб'єкти господарювання та інші учасники господарсь ких відносин повинні виконув ати господарські зобов'язанн я належним чином відповідно до закону, інших правових акт ів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо викон ання зобов'язання - відповідн о до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Згідно зі ст. 526 ЦК України, зо бов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільн ого законодавства, а за відсу тності таких умов та вимог - ві дповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що зв ичайно ставляться.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 ЦК Укра їни, якщо у зобов'язанні встан овлений строк (термін) його ви конання, то воно підлягає вик онанню у цей строк (термін);

Як передбачено ст. 631 ЦК Украї ни строком договору є час, про тягом якого сторони можуть з дійснити свої права і викона ти свої обов'язки відповідно до договору.

Згідно зі ст. 629, 631 ЦК України, д оговір є обов'язковим для вик онання сторонами.

Строк дії Договору між пози вачем та відповідачем щодо н адання послуг з транспортува ння природного газу закінчив ся 31.12.2007 р., сторони не скористал ися правом продовжити його д ію, передбаченим п. 11.2 Договору .

Таким чином, в другому кварт алі 2008 року договірних віднос ин як підстави виникнення го сподарського зобов' язання між позивачем та відповідач ем не існувало.

Надіслані відповідачеві а кти приймання-передачі послу г з транспортування газу за к вітень-червень 2008 року не підп исані представником відпові дача та містять посилання на Договір № 116-800 від 08.12.2006 р., який при пинив свою дію 31.12.2007 р..

Відповідно до розділу 4 Дого вору (на підставі якого позив ач надіслав відповідачеві дв а примірники актів приймання -передачі за квітень-червень 2008 року), складання таких актів приймання-передачі та їх над силання відповідачеві повин но здійснюватись до 10 числа мі сяця, наступного за звітним, і саме належним чином підписа ні акти приймання-передачі п ослуг по транспортуванню газ у є підставою для проведення остаточних розрахунків між сторонами.

Проте, позивач акти прийман ня-передачі послуг по трансп ортуванню газу за вказаний п еріод надіслав відповідачев і лише 23.03.2011 р., що підтверджуєть ся вихідним номером та датою відправки, вказаними у листі .

Також, відповідно до п. 6.2. Дог овору остаточні розрахунки з а фактично надані послуги по транспортуванню газу в звіт ному місяці здійснюються Зам овником на підставі акту зда чі-приймання послуг по транс портуванню газу в строк до 15-г о числа місяця наступного за звітним.

Отже, підстави для остаточн их розрахунків у спірному пе ріоді відсутні, оскільки від сутні належним чином підписа ні сторонами акти здачі-прий мання послуг по транспортува нню газу.

Докази надсилання інших ак тів приймання-передачі послу г по транспортуванню природн ого газу відповідачеві у пер іод з 01.01.2008 р. по 31.12.2010 р. у матеріала х справи відсутні.

Крім того, відповідно до акт у звірки про стан оплати за тр анспортування газу за період з 01.01.2010 р. по 31.10.2010 р., підписаний пре дставниками позивача та відп овідача та скріплений печатк ами, заборгованість відповід ача станом на 01.01.2010 р. перед пози вачем за оплату послуг по тра нспортуванню природного газ у була відсутня.

За спірний період поставка газу відповідачеві здійснюв алась на підставі договору № 06-08/Г від 10.12.2007 р.

Факт поставки природного г азу від ТОВ «БІТімпекс-Ойл» у власність покупця (відповід ача) підтверджується:

за квітень 2008 року - додатков ою угодою № 4 від 25.03.2008р., актом пр иймання-передачі від 30.04.2008 р.;

за травень 2008 року - додатков ою угодою № 5 від 24.04.2008 р., актом пр иймання-передачі від 31.05.2008 р.;

за червень 2008 року - додатков ою угодою № 6 від 26.05.2008 р., актом пр иймання-передачі від 30.06.2008 р..

Підсумкова вартість приро дного газу, що поставлявся ві дповідачеві від ТОВ «БІТімпе кс-Ойл» за договором № 06-08/Г від 10.12.2007 р., включала вартість посл уг по транспортуванню природ ного газу, що підтверджуєтьс я вищезгаданими додатковими угодами № 4 від 25.03.2008 р., № 5 від 24.04.2008 р ., № 6 від 26.05.2008 р. відповідно.

Факт проведення належних р озрахунків за фактично поста влені об' єми природного газ у підтверджується:

за квітень - платіжними дору ченнями № 1424 від 25.03.2008 р., № 13 від 27.03.200 8 р., № 1434 від 23.04.2008 р., № 2613 від 24.04.2008 р., № 2376 від 25.04.2008 р.;

за травень - платіжними дору ченнями № 2377 від 29.04.2008 р., № 3002 від 14.05.2 008 р., № 2865 від 15.05.2008 р., № 3284 від 02.06.2008 р.;

за червень - платіжними дору ченнями № 3339 від 13.06.2008 р., № 3003 від 13.06.2 008р., № 3752 від 23.06.2008 р., № 3790 від 26.06.2008 р., № 334 1 від 20.06.2008 р.

Колегія суддів погоджуєть ся з висновком місцевого суд у про те, що позивач не довів н алежними засобами доказуван ня надання у період з квітня п о червень 2008 року відповідаче ві послуг по транспортуванню природного газу, а тому позов ні вимоги про стягнення з від повідача 44 874,00 грн. задоволенн ю не підлягають як безпідста вні та необґрунтовані.

Згідно ст. 33 ГПК України, кожн а сторона повинна довести ті обставини справи, на які вона посилається як на підставу с воїх вимог і заперечень.

Обставини, викладені позив ачем в апеляційній скарзі, не знайшли свого підтвердження під час розгляду даної справ и.

Зважаючи на вищенаведене, к олегія суддів дійшла висновк у про те, що рішення Господарс ького суду міста Києва від 27.07.2 011р. у справі № 17/219 прийнято з пов ним та всебічним дослідження м обставин, які мають значенн я для справи, а також з дотрима нням норм матеріального і пр оцесуального права, у зв' яз ку з чим апеляційна скарга по зивача задоволенню не підляг ає.

У зв' язку з відмовою в задо воленні апеляційної скарги, відповідно до ст. 49 Господарсь кого процесуального кодексу України, витрати по сплаті де ржавного мита за її подання і розгляд покладаються на поз ивача (апелянта).

Керуючись ст. ст. 32-34, 49, 99, 101, 103-105 Гос подарського процесуального кодексу України, Київський а пеляційний господарський су д, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скар гу Дочірньої компанії «Укртр ансгаз» Національної акціон ерної компанії «Нафтогаз Укр аїни» в особі філії «Управлі ння магістральних газопрово дів «Київтрансгаз» залишити без задоволення, а рішення Го сподарського суду міста Києв а від 27.07.2011р. у справі № 17/219 - зали шити без змін.

2. Матеріали справи № 17/21 9 повернути до Господарськог о суду міста Києва.

3. Постанова набирає за конної сили з моменту її прий няття і може бути оскаржена д о Вищого господарського суду України протягом двадцяти д нів з дня її прийняття.

Головуючий суддя

Судді

СудКиївський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення31.10.2011
Оприлюднено22.11.2011
Номер документу19234927
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17/219

Ухвала від 14.12.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

Ухвала від 27.11.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

Ухвала від 25.11.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

Ухвала від 06.11.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

Постанова від 31.10.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Ткаченко Б.О.

Рішення від 27.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 20.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 11.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 06.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 23.05.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гавриловська І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні