Рішення
від 10.11.2011 по справі 8/104
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

10.11.11 < >

УКРАЇНА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Чернігівської області

м.Чернігів тел.77-99-18

просп.Миру,20 тел.678-853

=============================================================

Іменем України

Р І Ш Е Н Н Я

08 листопада 2011р. Справа № 5028/8/104/2011

За позовом: Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «КООП ЧЕКОС», пр.Перемоги, 9 5, м.Чернігів, 14000

До відповідача: Фізично ї особи-підприємця ОСОБА_1 , АДРЕСА_2

про стягнення 2833грн.57коп.

Суддя Т.Г.Оленич

ПРЕДСТАВНИКИ СТОРІН:

Від позивача: ОСОБА_2 - представник, довір.пост. від 01 .05.2011р.

Від відповідача: не з' яви вся

У судовому засі данні на підставі ч.2 ст.85 Госпо дарського процесуального ко дексу України проголошені вс тупна та резолютивна частини рішення.

С У Т Ь С П О Р У:

Позивачем заявлено по зов про стягнення з відповід ача 2285грн.13коп. боргу по оплат і орендної плати за приміщен ня, передане в оренду на підс таві договору №119-11 операційно ї оренди нежитлового приміще ння від 15.08.2011р., та 548грн.44коп. штра фних санкцій, нарахованих за прострочення сплати орендни х платежів.

Відповідач письмового від зиву на позов не надав. Справа розглядається на підставі с т.75 Господарського процесуал ьного кодексу України за ная вними у ній матеріалами.

Відповідач належним чином повідомлений про час та місц е розгляду справи, що підтвер джується наявним у справі по відомленням про вручення пош тового відправлення. Відпові дач особисто в судове засіда ння не з' явився, також ним не направлено уповноваженого п редставника. Про причини нея вки суду не повідомлено.

Приймаючи до уваги, що в сил у ст.22 Господарського процесу ального кодексу України прий няття участі у господарських засіданнях є правом сторони , яким відповідач не скориста вся, судом явка уповноважени х представників сторін обов' язковою не визнавалася, будь -яких клопотання процесуальн ого характеру від відповідач а не надходило, суд вважає за можливе розпочати розгляд с прави по суті у відсутності в ідповідача та його уповноваж еного представника.

Заявлені клопотання про ві дмову від здійснення технічн ої фіксації судового процесу судом задоволені.

Дослідивши в ході розгляду справи по суті матеріали спр ави, вислухавши пояснення та доводи представників сторін , з' ясувавши обставини, що ма ють юридичне значення для ви рішення спору, та перевіривш и їх доказами, суд ВСТАНОВИВ:

15 серпня 2011р. між сторонами ук ладено договір №119-11 операційн ої оренди нежитлового приміщ ення, відповідно до умов яког о позивач (орендодавець за ум овами договору) зобов' язува вся передати, а відповідач (ор ендар за умовами договору) зо бов' язувався прийняти в стр окове платне користування на умовах оренди приміщення - кімнату №1-42 (104) на першому повер сі будинку №95 по пр.Перемоги у м.Чернігові.

Об' єкт оренди належить п озивачу на праві приватної в ласності, що підтверджується свідоцтвом про право власно сті на нерухоме майно від 20.07.07р ., виданим Виконавчим комітет ом Чернігівської міської рад и.

Згідно з п. 6.1. договору оренди строк його дії встано влений сторонами з 16.08.2011р. по 31.12.20 11р.

Відповідно до підпун ктів 1.1.4.-1.1.6. договору оренди пер елік приміщень, що орендують ся, зазначаються в акті прийм ання-передачі (додаток 1). Разо м з приміщенням, що орендуєть ся, орендар користується при міщеннями спільного користу вання. В оренду також здаєтьс я наступне майно, яке знаходи ться в приміщенні, що орендує ться, найменування, кількіст ь якого вказані в акті прийма ння-передачі.

Відповідно до п.2.2. договору оренди передача приміщення та майна здійснюється за акт ом-приймання передачі, який є невід`ємною частиною догово ру.

На підставі укладеного між позивачем та відповідачем д оговору №119-11 від 15.08.2011р. та акту пр иймання-передачі між сторона ми виникли правовідносини ор енди, які регулюються парагр афом 5 глави 30 Господарського процесуального кодексу Укра їни та главою 58 Цивільного код ексу України.

Відповідно до ст.283 Господар ського кодексу України за до говором оренди одна сторона (орендодавець) передає другі й стороні (орендареві) за плат у на певний строк у користува ння майно для здійснення гос подарської діяльності. В сил у ч.6 названої статті до віднос ин оренди застосовуються від повідні положення Цивільног о кодексу України з урахуван ням особливостей, передбаче них цим Кодексом.

Аналогічне визначення дог овору оренди міститься і в ст .759 Цивільного кодексу України .

16 серпня 2011р. сторонами догов ору оренди складено та підпи сано акт приймання-передачі основних засобів в операційн у оренду (копія - а.с.27), відпові дно до якого позивач фактичн о передав, а відповідач прийн яв кімнату №1-42(104), що розташован а на першому поверсі будівлі , яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_3

Отже, суд приходить до висно вку, що позивачем виконані зо бов' язання по передачі прим іщення в оренду.

Відповідно до ч.3 ст.285 Господ арського кодексу України до основних обов' язків оренда ря належить своєчасна та в по вному обсязі сплата орендної плати.

За приписами ч.ч.1, 4 ст.286 Госпо дарського кодексу України ор ендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від н аслідків своєї господарсько ї діяльності. Строки внесенн я орендної плати визначаютьс я в договорі.

При цьому, згідно зі ст.530 Цив ільного кодексу України у ви падку встановлення у зобов' язанні строку його виконання , воно підлягає виконанню у це й строк.

В п.3.2. договору оренди сторон ами встановлено орендну плат у в розмірі 1837грн.00коп. на місяц ь, в т.ч. ПДВ 20% - 306грн.17коп.

Згідно із п.3.3. договору відпо відач зобов' язався в триден ний термін з дати укладення д оговору перерахувати на розр ахунковий рахунок орендодав ця орендну плату за перший мі сяць оренди авансом. В подаль шому розрахунки по оренді пр иміщень та майна проводяться авансовими платежами в безг отівковому порядку. При цьом у, в силу п.4.1.2. договору, орендна плата підлягає сплаті не піз ніше десятого числа місяця, з а який повинні здійснюватись платежі, незалежно від фінан сового стану орендаря, на осн ові наданих орендодавцем рах унків.

Системний аналіз наведени х умов договору оренди, що рег улюють порядок сплати орендн ої плати, свідчить, що за домов леністю сторін орендар мав щ омісяця сплачувати оренду пл ату авансом, але не пізніше 10-г о числа місяця, за який повине н здійснюватись платіж, на пі дставі наданих орендодавцем рахунків. Разом з тим, врахову ючи, що сторонами встановлен ий фіксований розмір орендно ї плати та конкретний строк с плати орендної плати, а також враховуючи відсутність в до говорі обов' язку позивача в иставляти відповідачу рахун ків, та наслідків невиконанн я такого обов' язку, суд прих одить до висновку, що відпові дач мав здійснювати сплату о рендної плати самостійно у в становлені договором строки навіть за відсутності рахун ку.

В силу ст.193 Господарського к одексу України суб' єкти гос подарювання та інші учасники господарських відносин пови нні виконувати господарські зобов' язання належним чино м відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності вимог щодо вико нання зобов' язання - відпо відно до вимог, що у певних умо вах звичайно ставляться. Не д опускається одностороння ві дмова від виконання зобов' я зань.

Як встановлено судом вище, в ідповідач зобов' язався спл атити орендну плату за перши й місяць оренди авансом в три денний термін з дати укладен ня договору.

Приймаючи до уваги, що оренд оване приміщення фактично пе редано відповідачу в користу вання 16.08.2011р., тому суд погоджує ться з позивачем, що орендна п лата, яка підлягала сплаті за серпень місяць, становить 948г рн.13коп. Виходячи із умов дого вору (п.3.3.), відповідач був зобо в' язаний сплатити вказану с уму в строк до 18.08.2011р. включно.

Як свідчить копія банківсь кої виписки з рахунку позива ча (а.с.30), відповідачем 07.09.2011р. спл ачено в рахунок сплати оренд ної плати 500грн. При цьому, у пр изначенні платежу зазначено , що платіж здійснюється згід но рахунку №СФ-0000877 від 15.08.2011р.

Таким чином, суд приходить д о висновку, що відповідачем з обов' язання по сплаті оренд ної плати за серпень 2011р. викон ані частково. Заборгованість становить 448грн.13коп. Наявніст ь заборгованості по орендній платі за серпень 2011р. саме в ці й сумі підтверджується також і складеним позивачем розра хунком нарахування штрафних санкцій (а.с.29).

В подальшому, відповідно до умов договору, відповідач зо бов' язувався сплачувати ор ендну плату щомісячно авансо м, але не пізніше 10-го числа міс яця, за який повинен здійснюв атись платіж. Тобто, відповід ач був зобов' язаний сплатит и орендну плату за вересень 201 1 року до 10.09.2011р. Але, приймаючи до уваги, що 10 вересня 2011р. припада є на вихідний день, тому в силу приписів ч.5 ст.254 Цивільного ко дексу України останнім днем сплати орендної плати за вер есень 2011р. є 12 вересня 2011р.

В матеріалах справи відсут ні докази сплати відповідаче м 1837грн. орендної плати за вере сень 2011р., що свідчить про ненал ежне виконання відповідачем взятого на себе зобов' язан ня.

Таким чином, суд приходить д о висновку, що заборгованіст ь відповідача за період з 16.08.2011р . по 30.09.2011р. становить 2285грн.13коп.

Враховуючи, що наявність бо ргу по орендній платі за серп ень-вересень 2011р. у сумі 2285грн.13к оп. підтверджується матеріал ами справи, та оскільки відпо відачем на момент розгляду д аної справи не надано суду до казів погашення заборговано сті в добровільному порядку, суд приходить до висновку, що вимоги позивача в частині ст ягнення заборгованості є об ґрунтованими, в зв' язку з чи м з відповідача має бути стяг нуто 2285грн.13коп. боргу по оренд ній платі, нарахованої за сер пень-вересень 2011р.

Відповідно до 5.1.1. договору о ренди орендар (відповідач у с праві) повинен сплатити орен додавцю (позивач у справі) штр аф в розмірі 20% від суми боргу у випадку прострочення оплати орендних платежів понад 30 дні в.

Позивач, з посиланням на вка заний пункт договору оренди просить стягнути з відповід ача 548грн.44коп. штрафу, нарахова ного за прострочення сплати орендної плати більш ніж на 30 днів.

Відповідно до положень ст.с т.610,611 Цивільного кодексу Украї ни порушенням зобов' язання є його невиконання або викон ання з порушенням умов, визна чених змістом зобов' язання . Порушення боржником взятих на себе зобов' язань призво дить до настання певних прав ових наслідків, які полягают ь у застосуванні встановлени х законом та договором мір ві дповідальності, зокрема і у с платі неустойки.

В силу ч.2 ст.549 Цивільного код ексу України одним із видів н еустойки є штраф, який обчисл юється у відсотках від суми н евиконаного або неналежно ви конаного зобов' язання.

Як свідчать матеріали спра ви та встановлено судом, зобо в' язання по сплаті орендної плати за серпень 2011р. відповід ач повинен виконати до 18.08.2011р. в ключно, а орендна плата за вер есень 2011р. підлягала сплаті до 12.09.2011р. Проте, відповідачем зоб ов' язання по своєчасній спл ати орендних платежів належн им чином не виконані, у строки , встановлені договором плат ежі не здійснені. Крім того, на момент звернення позивача д о суду з даною позовною заяво ю - 20.10.2011р., про що свідчить відм ітка загального відділу госп одарського суду, простроченн я сплати орендних платежів я к за серпень 2011р., так і за верес ень 2011р. становить понад 30 днів .

Таким чином, відповідно до у мов договору, відповідач пов инен сплатити позивачу штраф , а тому вимоги позивача щодо с тягнення штрафу є обґрунтова ними.

Разом з тим, як свідчить над аний позивачем розрахунок су ми штрафу, при його обчисленн і позивачем нараховано ПДВ на суму штрафу, що є безпідст авним, оскільки чинними норм ами цивільного законодавств а, яке регулює цивільно-право ві відносини оренди (найму) та відносини щодо забезпечення виконання зобов' язань у ви гляді неустойки, не передбач ається нарахування податку н а додану вартість на суми штр афів та пені, які застосовуют ься у разі неналежного викон ання зобов' язання. Посилан ня позивача на роз' яснення податкової служби, опубліков аного у Віснику податкової с лужби України, судом до уваги не приймається з огляду на те , що таке роз' яснення не має с илу нормативно-правового акт у.

Отже, виходячи із суми забор гованості по орендній платі, прострочення по якій станов ить понад 30 днів (2285грн.13коп.), сум а штрафу становить 457грн.03коп., яка підлягає стягненню з від повідача.

З огляду на вищевикладене п озовні вимоги підлягають час тковому задоволенню.

Відповідно до ст.49 Господар ського процесуального кодек су України судові витрати по кладаються судом на відповід ача пропорційно задоволеним вимогам. .

Керуючись ст.ст.530,549,610,611,759 Цивіл ьного кодексу України, ст.ст.19 3, 283, 285, 286 Господарського кодексу України, ст.ст.22,49,64,75,82-85 Господар ського процесуального кодек су України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити ча стково.

Стягнути з Фізичної особи-п ідприємця ОСОБА_1, АДРЕС А_1 (ідентифікаційний код НОМЕР_1, відомості про номер и банківських рахунків відсу тні) на користь Товариства з о бмеженою відповідальністю « КООП ЧЕКОС», пр.Перемоги, 95, м.Че рнігів (ідентифікаційний код 35108878, р/р 2600700016819 у ВАТ «Укрексімбан к»м.Чернігів, МФО 353649) 2285грн.13коп. боргу, 457грн.03коп. штрафу, 98грн.71 коп. державного мита та 228грн.39к оп. витрат на інформаційно-те хнічне забезпечення судовог о процесу.

Наказ видати після набранн я рішенням законної сили.

В решті позову відмовити.

Суддя Т.Г.Оленич

Повне рішення складено та підписано 10 листопада 2011р.

Суддя Т.Г.Оленич

СудГосподарський суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення10.11.2011
Оприлюднено22.11.2011
Номер документу19243869
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/104

Ухвала від 25.01.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Ухвала від 04.12.2017

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 23.10.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Коваленко В.М.

Ухвала від 16.06.2017

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Гриців В.М.

Ухвала від 15.05.2017

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Гриців В.М.

Ухвала від 15.05.2017

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Гриців В.М.

Ухвала від 27.02.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гутьєва В.В.

Ухвала від 23.01.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гутьєва В.В.

Ухвала від 23.01.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гутьєва В.В.

Ухвала від 11.01.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гутьєва В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні