Рішення
від 11.10.2011 по справі 2-557/11
ПЕТРОПАВЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-557/11

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 жовтня 2011 року Петропавл івський районний суд Дніпроп етровської області у складі :

головуючого судді: Пелипенко К.В.

при секретарі: Хандрига Л.І.

за участю представників ст орін:

від позивача: представник ОСОБА_1 , дов. № 89 від 20.07.2011р.

від відповідача: представник ОСОБА _2, дов. № б/н від 04.08.2011р.

від третьої особи: начальник Ніколаєв О.Є., наказ № 33-к від 05.08.2011р.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в смт. Петр опавлівка цивільну справу

за позовом ОСОБА_4 (с. Хор оше Петропавлівського район у Дніпропетровської області )

до Селянського (фермерсько го) господарства «Рубін» (с. Ос адче Петропавлівського райо ну Дніпропетровської област і)

третя особа: Відділ Держком зему в Петропавлівському рай оні Дніпропетровської облас ті (смт. Петропавлівка Петроп авлівського району Дніпропе тровської області)

про визнання недійсним дог овору оренди землі та зобов' язання вчинити певні дії

ВСТАНОВИВ:

Позивач - ОСОБА_4 (с. Хор оше Петропавлівського район у Дніпропетровської області ) відповідно до зміненої позо вної заяви, просить:

- визнати недійсним договір оренди землі, укладений між ОСОБА_5 та Селянським (ферме рським) господарством «Рубін » в 1/2 частині, який був зареєст рований у Петропавлівській р айонній філії Дніпропетровс ького регіонального центру Д ержавного земельного кадаст ру 16.01.2009р. за № 040912900053;

- зобов' язати Селянське (фе рмерське) господарство «Рубі н» повернути ОСОБА_4 земел ьну ділянку розміром 1,8588га, яка знаходиться на території Ос адченської сільської ради Пе тропавлівського району Дніп ропетровської області;

- зобов' язати Відділ Держк омзему в Петропавлівському р айоні Дніпропетровської обл асті скасувати державну реєс трацію договору оренди землі від 16.01.2009р. за № 040912900053, укладеного м іж ОСОБА_5 та Селянським (ф ермерським) господарством «Р убін» на ? частину.

Позовні вимоги мотивовані тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача - ОСОБА_5 , якому на момент смерті належ ала земельна ділянка загальн им розміром 3,720 га, що розташова на території Осадченської сі льської ради Петропавлівськ ого району Дніпропетровсько ї області. На підставі свідоц тва про право на спадщину за з аконом від 09.02.2010 року позивач ус падкував 1/2 частину земельної ділянки. Позивач зазначає, що за життя його батько передав належну йому земельну ділян ку у строкове користування н а умовах оренди Селянському (фермерському) господарству «Рубін» до 01.04.2005 року, між тим ві дповідач користується на сьо годнішній день земельною діл янкою без правових на те підс тав. Позивач зазначає, що осп орюваний договір оренди земл і не відповідає вимогам зако ну, а тому на підставі ст.ст. 203, 21 5 ЦК України підлягає визнанн ю недійсним.

В судовому засіданні предс тавник позивача підтримав по зовні вимоги та просив їх зад овольнити, посилаючись на те , що оспорюваний договір супе речить вимогам цивільного, з емельного законодавства, а т акож Закону України «Про оре нду землі», оскільки в догово рі відсутні такі істотні умо ви як дата укладення договор у, місце розташування земель ної ділянки, в акті приймання -передачі земельної ділянки також відсутня дата укладенн я. Крім того, представник пози вача зазначив, що державна ре єстрація спірного договору в ідбулась вже після смерті ор ендодавця, що є неприпустими м.

Представник відповідача в судовому засіданні проти за доволення позову заперечува в, зазначивши що зміст догово ру оренди землі повністю від повідає вимогам чинного зако нодавства. Крім того, спірний договір оренди протягом всь ого часу виконувався з боку в ідповідача належним чином, п озивачем отримувалась за вес ь час орендна плата і жодних п ретензій з його боку не було. В судове засідання представни к відповідача також надав св ій екземпляр договору оренди , посилаючись на те, що в його п римірнику стоїть дата укладе ння, а чому її нема в примірник у позивача та третьої особи - йому невідомо.

Представник третьої особи вважає, що позов підлягає зад оволенню, оскільки дійсно у с пірному договорі відсутня та ка істотна умова як дата укла дення договору, дата посвідч ення договору в селищній рад і, дата передачі землі в акті п рийому-передачі земельної ді лянки, а також той факт, що дер жавна реєстрація договору ор енди землі відбулась фактичн о вже після смерті орендодав ця, що суперечить вимогам чин ного законодавства.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставників сторін, суд вважа є, що позовні вимоги підлягаю ть задоволенню в повному обс язі з наступних підстав.

Судом встановлено, що в 2008 ро ці між ОСОБА_5 (в подальшом у- орендодавець) та Селянськ им (фермерським) господарств ом «Рубін» (надалі- орендар) укладено договір оренди зем лі, за умовами якого орендода вець надає, а орендар приймає в строкове платне користува ння земельну ділянку сільськ огосподарського призначенн я, яка знаходиться на територ ії Осадченської сільської ра ди (п. 1. Договору).

Згідно п. 2. Договору в оренду передається земельна ділянк а загальною площею 3,72 га ріллі .

Відповідно до п. 8. Договору д оговір укладено на 10 років. Пі сля закінчення строку догово ру орендар має переважне пра во поновлення його на новий с трок. У цьому разі орендар пов инен не пізніше 60 днів до закі нчення строку дії договору п овідомити письмово орендода вця про намір продовжити йог о дію.

Передача земельної ділянк и орендарю здійснюється у ти жневий строк після державної реєстрації цього договору з а актом її приймання-передач і (п. 20. Договору).

Згідно п. 41. Договору він наби рає чинності після підписанн я сторонами та його державно ї реєстрації. Цей договір укл адено у трьох примірниках, що мають однакову юридичну сил у, один з них знаходиться у оре ндодавця, другий - в орендар я, третій - в архіві Петропав лівського РВЗР. Невід' ємним и частинами договору є: заява , схема земельної ділянки, акт приймання-передачі об' єкта оренди, копія Державного акт у.

Договір зареєстрований у П етропавлівській районній фі лії Дніпропетровського регі онального центру ДЗК, про що у Державному реєстрі земель в чинено запис від 16.01.2009 року за № 040912900053.

Додатком до договору є акт п рийому-передачі земельної ді лянки № 88 від 2008 року (а.с. 10).

Зазначена земельна ділянк а на підставі Державного акт у на право приватної власнос ті від 27.03.2002р. належала ОСОБА_5 (а.с. 7).

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 по мер, про що свідчить свідоцтв о про смерть серії НОМЕР_1 , видане 01.09.2008 року виконкомом О садченської сільської ради П етропавлівського району Дні пропетровської області (а.с. 6) .

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла і мат и позивача - ОСОБА_6, про щ о свідчить свідоцтво про сме рть серії НОМЕР_2, видане ІНФОРМАЦІЯ_2 виконкомом Ос адченської сільської ради Пе тропавлівського району Дніп ропетровської області (а.с. 6-о борот).

В подальшому, ОСОБА_4 на п ідставі свідоцтва про право на спадщину за законом від 09.02.2 010 року є власником 1/2 частки зе мельної ділянки площею 3,720 га, р озташованої на території Оса дченської сільської ради Пет ропавлівського району Дніпр опетровської області (а.с. 5).

Позивач вважає, що оспорюва ний договір суперечить вимог ам цивільного, земельного за конодавства, а також Закону У країни «Про оренду землі», в д оговорі відсутні такі істотн і умови як дата укладення дог овору, місце розташування зе мельної ділянки, в акті прийм ання-передачі земельної діля нки також відсутня дата укла дення, що є підставою для визн ання договору оренди землі н едійсним, що і є причиною спор у.

Відповідно до ч. 1 ст. 215 ЦК Укра їни підставою недійсності пр авочину є недодержання в мо мент вчинення правочину сто роною (сторонами) вимог, які в становлені частинами першою - третьою, п'ятою та шостою ст атті 203 цього Кодексу.

В статті 203 ЦК України зазнач ені загальні вимоги, додержа ння яких є необхідним для чин ності правочину, зокрема, змі ст правочину не може супереч ити цьому Кодексу, іншим акта м цивільного законодавства, а також інтересам держави і с успільства, його моральним з асадам.

Якщо недійсність правочи ну прямо не встановлена зако ном, але одна із сторін або інш а заінтересована особа запер ечує його дійсність на підст авах, встановлених законом, т акий правочин може бути визн аний судом недійсним (оспорю ваний правочин) (ч. 3 ст. 215 ЦК Укра їни).

Як зазначалось вище, ОСОБ А_4 на підставі свідоцтва пр о право на спадщину за законо м від 09.02.2010 року є власником 1/2 ча стки земельної ділянки площе ю 3,720 га, розташованої на терито рії Осадченської сільської р ади Петропавлівського район у Дніпропетровської області .

Відповідно до ст. 15 Закону Ук раїни «Про оренду землі» іст отними умовами договору орен ди землі є:

- об'єкт оренди (кадаст ровий номер, місце розташува ння та розмір земельної діля нки);

- строк дії договору о ренди;

- орендна плата із заз наченням її розміру, індекса ції, форм платежу, строків, пор ядку її внесення і перегляду та відповідальності за її не сплату;

- умови використання т а цільове призначення земель ної ділянки, яка передається в оренду;

- умови збереження ста ну об'єкта оренди;

- умови і строки переда чі земельної ділянки орендар ю;

- умови повернення зем ельної ділянки орендодавцев і;

- існуючі обмеження (об тяження) щодо використання з емельної ділянки;

-визначення сторони, я ка несе ризик випадкового по шкодження або знищення об'єк та оренди чи його частини;

- відповідальність сто рін;

- умови передачі у заст аву та внесення до статутног о фонду

права оренди зем ельної ділянки.

Невід'ємною частиною догов ору оренди землі є: план або сх ема земельної ділянки, яка пе редається в оренду; кадастро вий план земельної ділянки з відображенням обмежень

(обтяжень) у її використанні т а встановлених земельних сер вітутів; акт визначення меж земельної ділянки в натурі (н а місцевості); акт приймання-п ередачі об'єкта оренди; про ект відведення земельної діл янки у разі його розроблення згідно із законом.

З гідно ст. 17 Закону України «Пр о оренду землі» передача об'є кта оренди орендарю здійснює ться орендодавцем у строки т а на умовах, що визначені у дог оворі оренди землі, за актом приймання-передачі.

Договір оренди землі набир ає чинності після його держа вної реєстрації (ст. 18 Закону У країни «Про оренду землі»).

Так, як зазначалось вище, у 200 8 році між ОСОБА_5 та Селянс ьким (фермерським) господарс твом «Рубін» було укладено д оговір оренди вказаної земел ьної ділянки, в якому відсутн я дата та місяць укладення до говору, що в свою чергу унемож ливлює визначення строку дії договору.

Також спірний договір орен ди зареєстрований у Петропав лівській районній філії Дніп ропетровського регіонально го центру Державного земельн ого кадастру, про що у державн ому реєстрі земель вчинено з апис від 16.01.2009р. за № 040912900053.

З висновком про державну ре єстрацію відділом земельних ресурсів у Петропавлівськом у районі Дніпропетровської о бласті надано акт прийому-пе редачі земельної ділянки за 2008 рік також без зазначення да ти та місяця складання.

Факт державної реєстрації договору посвідчено у Осадч енській сільській раді печат кою та підписом посадової ос оби, але без зазначення дати п освідчення.

Згідно ст. 125 Земельного коде ксу України право власності на земельну ділянку, а також п раво постійного користуванн я та право оренди земельної д ілянки виникають з моменту д ержавної реєстрації цих прав .

На момент реєстрації спірн ого договору, тобто 16.01.2009р., орен додавець помер, що в свою черг у є перешкодою для подальшої державної реєстрації догово ру та набрання чинності дого вору.

На підставі викладеного, сп ірний договір був укладений з порушенням істотних умов д оговору оренди, передбачених ст. 15 Закону України «Про орен ду землі», що відповідно до ч. 3 ст. 215 ЦК України є підставою д ля визнання його недійсним.

Згідно ст. 212 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутр ішнім переконанням, що ґрунт ується на всебічному, повном у, об' єктивному та безпосер едньому дослідженні наявних у справі доказів.

Відповідно до ст. 88 ЦПК Украї ни судові витрати підлягають стягненню з відповідача на к ористь позивача.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 3, 58-60, 79, 88, 212, 213-215, 218, 223 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Визнати недійсним договір оренди землі, укладений між ОСОБА_5 та Селянським (ферме рським) господарством «Рубін » в 1/2 частині, який був зареєст рований у Петропавлівській р айонній філії Дніпропетровс ького регіонального центру Д ержавного земельного кадаст ру 16.01.2009 року за № 040912900053.

Зобов' язати Селянське (фе рмерське) господарство «Рубі н» (52711, Дніпропетровська облас ть, Петропавлівський район, с . Осадче, код ЄДРПОУ 21898471) поверн ути ОСОБА_4 (АДРЕСА_1) зе мельну ділянку розміром 1,8588га , яка знаходиться на територі ї Осадченської сільської рад и Петропавлівського району Д ніпропетровської області.

Зобов' язати Відділ Держк омзему в Петропавлівському р айоні Дніпропетровської обл асті (52700, Дніпропетровська обл асть, Петропавлівський район , смт. Петропавлівка, вул. Радя нська, 62) скасувати державну р еєстрацію договору оренди зе млі від 16.01.2009р. за № 040912900053, укладено го між ОСОБА_5 та Селянськ им (фермерським) господарств ом «Рубін» на ? частину.

Стягнути з Селянського (фе рмерського) господарства «Ру бін» (52711, Дніпропетровська обл асть, Петропавлівський район , с. Осадче, код ЄДРПОУ 21898471) на ко ристь ОСОБА_4 (АДРЕСА_1) судовий збір в сумі 17 (сімнадц ять) грн. 00 коп. та витрати на ін формаційно - технічне забезп ечення розгляду справи в сум і 30 (тридцять) грн. 00 коп.

Рішення суду набирає закон ної сили після закінчення ст року для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скар гу не було подано.

Апеляційна скарга на рішен ня суду подається до апеляці йного суду Дніпропетровсько ї області через Петропавлівс ький районний суд Дніпропетр овської області протягом дес яти днів з дня його проголоше ння.

Суддя К. В. Пелипенко

СудПетропавлівський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення11.10.2011
Оприлюднено03.04.2012
Номер документу19273009
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-557/11

Ухвала від 15.04.2011

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Шепітко І. Г.

Постанова від 12.09.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кухар С. В.

Ухвала від 10.07.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кухар С. В.

Ухвала від 10.07.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кухар С. В.

Ухвала від 18.05.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Апаллонова Ю. В.

Ухвала від 02.05.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Апаллонова Ю. В.

Ухвала від 30.03.2023

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Стрельников О. О.

Ухвала від 23.09.2011

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Яковенко В. С.

Ухвала від 23.09.2011

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Яковенко В. С.

Рішення від 20.01.2011

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Чернявська Я. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні