Рішення
від 14.11.2011 по справі 13/177-11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВС ЬКОЇ ОБЛАСТІ

01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16 т ел. 235-24-26

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"14" листопада 2011 р. Справа № 13/177-11

За позовом Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Кайлаш", м. Київ

до Товариства з обмежен ою відповідальністю "Дюна", м . Київ

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних в имог на стороні відпові дача Приватного підприємст ва "Вілія Трейд", м. Київ

про визнання права влас ності

Суддя С.Ю. Наріжний

Представники:

від позивача: ОСОБА_1. - до віреність б/н від 01.11.2011р.;

від відповідача: ОСОБА_2 . - довіреність б/н від 22.06.2011р.;

третя особа: не з' явився

СУТЬ СПОРУ:

До господарського суду К иївської області надійшла по зовна заява Товариства з обм еженою відповідальністю "Ка йлаш" (далі - позивач) до Товар иства з обмеженою відповідал ьністю "Дюна" (далі - відпові дач) за участю третьої особи, я ка не заявляє самостійних ви мог на стороні відповідача П риватного підприємства "Вілі я Трейд" (далі - третя особа) п ро визнання права власності на комплекс будівель та спор уд м'ясопереробного комбінат у загальною площею 1443,2 кв.м., а са ме:

15. Літ. А - Будівля гуртожитк у зі столовою, загальною площ ею 342, 4 кв. м;

16. Літ. Б - Адмінбудівля, загал ьною площею 113,7 кв. м;

17. Літ. В - Прохідна, загальною площею 32,5 кв. м;

18. Літ. Г - Цех по переробці м' яса 824,4 кв.м;

19. Літ. Д - Дизельна 21,3 кв.м;

20. Літ. Ж - Господарський блок 92,2 кв.м;.

21. Літ. I - Каналізаційно-насос на станція 16,7 кв. м

- Ворота; огорожа, щипорізка , загон для скота, водонапірна башта, скважина, що знаходять ся за адресою: Київська облас ть, Баришевський р-н, село Пере мога, вул. Жовтнева, буд. 52; земе льну ділянку площею 0,74 га, розт ашовану на території Перемоз ької сільської ради Баришевс ького району Київської облас ті, цільове призначення - для р озміщення м' ясопереробног о цеху, кадастровий номер 3220286100: 16:076:0761; земельну ділянку площею 1,2579 га, розташовану на територі ї Перемозької сільської ради Баришевського району Київсь кої області, цільове признач ення - для розміщення м' ясоп ереробного цеху, кадастровий номер 3220286100:16:076:.0760.

Позовні вимоги ґрунтуютьс я на умовах договору купівлі - продажу нерухомого майна ві д 20.07.2006 р., укладеного між позива чем та відповідачем та на під ставі ст. 220 Цивільного Кодекс у України.

Представник позивача позо вні вимоги в судовому засіда нні підтримав, вважає їх обґр унтованими і правомірними та такими, що підлягають задово ленню з підстав, зазначених в позовній заяві.

Представник відповідача в ідзив на позов не надав, позов ні вимоги не заперечив.

Представник третьої особи в судове засідання не з' яви вся, пояснень по справі не над ав.

Розглянувши матеріали спр ави, проаналізувавши зібрані по справі докази в їх сукупно сті, суд дійшов висновку про н аступне.

20 липня 2006 року між ТОВ «КАЙЛА Ш»(далі - позивач) та ТОВ «Дюна »(далі- відповідач) в особі ПП «Вілія Трейд»було укладено д оговір купівлі-продажу нерух омого майна (далі - договір), ві дповідно до умов якого відпо відач зобов'язався продати п озивачу в строк, за ціну та на умовах, що обговорені у цьому Договору:

1) комплекс будівель та спор уд м'ясопереробного комбінат у загальною площею 1443,2 кв.м., а са ме:

1. Літ. А Будівля гуртожитку зі столовою, загальною площе ю 342, 4 кв.м;

2. Літ. Б - Адмінбудівля, загал ьною площею 113,7 кв. м;

3. Літ. В - Прохідна, загальною площею 32,5 кв. м;

4. Літ. Г - Цех по переробці м»я са 824,4 кв.м;

5. Літ. Д - Дизельна 21,3 кв.м;

6. Літ. Ж - Господарський блок 92,2 кв.м;

7. Літ. І - Каналізаційно-насо сна станція 16,7 кв. м

- Ворота; огорожа, щипорізка , загон для скота, водонапірна башта, скважина, що знаходять ся за адресою: Київська облас ть, Баришівський р-н, село Пере мога, вул. Жовтнева, буд. 52;

2) земельну ділянку площею 0,74 га, розташовану на території Перемозької сільської ради Баришівського району Київсь кої області, цільове признач ення - для розміщення м' ясо переробного цеху, кадастров ий номер 3220286100:16:076:0761;

3) земельну ділянку площею 1,25 79 га, розташовану на території Перемозької сільської ради Баришівського району Київсь кої області, цільове признач ення - для розміщення м' ясоп ереробного цеху, кадастровий номер 3220286100:16:076:0760.

Відповідно до пункту 6 догов ору в момент підписання цьог о договору в якості авансу в р ахунок належних платежів за Майно позивач передав відпов ідачу вексель на суму 3 300 000,00 (три мільйони триста тисяч) гриве нь.

Отримання відповідачем ве кселю підтверджується актом прийому-передачі, що містить ся в матеріалах справи.

Згідно п. 7 договору сторони зобов'язались підписати дог овір купівлі-продажу майна п ісля отримання продавцем Дер жавного акту на право власно сті на земельну ділянку, яка є предметом цього договору.

Таким чином, судом встановл ено, що між сторонами було дос ягнуто згоди стосовно істотн их умов договору, про що свідч ить факт передачі векселя в р ахунок авансу за продаж нале жного відповідачу майна.

Як вбачається з матеріалів справи Державний акт на прав о власності на земельні діля нки, що знаходяться за адресо ю: на території Перемозької с ільської ради Баришівського району Київської області в с елі Перемога, вул. Жовтнева, 52; в ідповідач отримав 18 грудня 2006 р оку.

Судом встановлено, що догов ір є виконаним повністю: пози вачем було проведено розраху нки та передано відповідачу всю суму у вигляді векселю, а в ідповідачем було передано по зивачу нерухоме майно згідно договору, що підтверджуєтьс я актом приймання-передачі в ід 20.07.2006 р.

Відповідно до ст. 657 Цивільно го кодексу України, договір к упівлі-продажу земельної діл янки, єдиного майнового комп лексу, житлового будинку (ква ртири) або іншого нерухомого майна укладається у письмов ій формі і підлягає нотаріал ьному посвідченню та державн ій реєстрації.

Відповідно до ст.334 Цивільно го кодексу України, право вла сності на майно за договором , який підлягає нотаріальном у посвідченню, виникає у набу вача з моменту такого посвід чення або з моменту набрання законної сили рішенням суду про визнання договору, не пос відченого нотаріально, дійсн им. Якщо договір про відчужен ня майна підлягає державній реєстрації, право власності у набувача виникає з моменту такої реєстрації.

В зв' язку з тим, що в поруше ння ст. 657 ЦК України договір не був нотаріально посвідчений та з метою усунення такого по рушення вимог закону позивач запропонував відповідачу но таріально посвідчити догові р.

Як зазначає позивач відпов ідач від підписання договору відмовився.

Згідно п. 15 Договору у випадк у порушення відповідачем умо в даного договору він зобов'я зується повернути позивачу а ванс та сплатити йому штраф у розмірі авансу.

Крім того, п. 10 Договору перед бачено, що у випадку не укладе ння правочину купівлі-продаж у, майно, зазначене у п. 1 цього д оговору є забезпеченням вико нання зобов' язань відповід ача.

Відповідно до ч. 2 ст. 220 ЦП К Ук раїни якщо сторони домовилис я щодо усіх істотних умов дог овору, що підтверджується пи сьмовими доказами, і відбуло ся повне або часткове викона ння договору, але одна із стор ін ухилилася від його нотарі ального посвідчення, суд мож е визнати такий договір дійс ним. У цьому разі нотаріальне посвідчення договору не вим агається.

Відповідно до статті 655 Циві льного кодексу України за до говором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає а бо зобов' язується передати майно (товар) у власність друг ій стороні (покупцеві), а покуп ець приймає або зобов' язуєт ься прийняти майно (товар) і сп латити за нього певну грошов у суму.

Частиною 3 статті 640 ЦК Україн и передбачено, що договір, яки й підлягає нотаріальному пос відченню або державній реєст рації, є укладеним з моменту й ого нотаріального посвідчен ня або державної реєстрації, а в разі необхідності і нотар іального посвідчення, і держ авної реєстрації - з моменту д ержавної реєстрації.

Як вбачається з договору ку півлі-продажу від 20.07.2006 року сто рони домовились щодо усіх іс тотних умов договору та пере дбачили у ньому такі істотні умови як об' єкт купівлі-про дажу; ціна договору; порядок п роведення розрахунків; момен т переходу права власності н а нерухоме майно. А також, дого вір є виконаним повністю.

Відповідно до ст.20 Господар ського кодексу України держа ва забезпечує захист прав і з аконних інтересів суб' єкті в господарювання. Кожний суб ' єкт господарювання має пра во на захист своїх прав і зако нних інтересів. Права та зако нні інтереси зазначеного суб ' єкта захищаються шляхом: в изнання наявності або відсут ності прав; визнання повніст ю або частково недійсними ак тів органів державної влади та органів місцевого самовря дування, актів інших суб' єк тів, що суперечать законодав ству, ущемлюють права та зако нні інтереси суб' єкта госпо дарювання або споживачів; ви знання недійсними господарс ьких угод з підстав, передбач ених законом; відновлення ст ановища, яке існувало до пору шення прав та законних інтер есів суб' єктів господарюва ння; припинення дій, що поруш ують право або створюють заг розу його порушення; присудж ення до виконання обов' язку в натурі; відшкодування збит ків; застосування штрафних с анкцій; застосування операти вно-господарських санкцій; з астосування адміністративн о-господарських санкцій; уст ановлення, зміни і припиненн я господарських правовіднос ин; іншими способами, передба ченими законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 328 ЦК Укра їни право власності набуваєт ься на підставах, що не заборо нені законом, зокрема із прав очинів.

Враховуючи вищенаведені н орми закону та враховуючи, що сторони договору домовились щодо усіх його істотних умов , а відповідач ухиляється від його нотаріального посвідче ння суд дійшов висновку, що по зовні вимоги є обґрунтованим и та правомірними, а тому підл ягають задоволенню в повному обсязі.

Витрати за розгляд справи відповідно до ст. 49 ГПК Україн и та витрати за інформаційно - технічне забезпечення суд ового процесу відповідно до ст.44 ГПК України покладаються на відповідача.

На підставі викладеного, к еруючись ст. ст. 44, 49, 82-85 ГПК Украї ни, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольни ти повністю.

2. Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю "Кайлаш" право власності на ко мплекс будівель та споруд м'я сопереробного комбінату заг альною площею 1443,2 кв.м., а саме:

15. Літ. А - Будівля гуртожи тку зі столовою, загальною пл ощею 342, 4 кв. м;

16. Літ. Б - Адмінбудівля, загал ьною площею 113,7 кв. м;

17. Літ. В - Прохідна, загальною площею 32,5 кв. м;

18. Літ. Г - Цех по переробці м' яса 824,4 кв.м;

19. Літ. Д - Дизельна 21,3 кв.м;

20. Літ. Ж - Господарський блок 92,2 кв.м;.

21. Літ. I - Каналізаційно-насос на станція 16,7 кв. м

- Ворота; огорожа, щипоріз ка, загон для скота, водонапір на башта, скважина, що знаходя ться за адресою: Київська обл асть, Баришівський р-н, село Пе ремога, вул. Жовтнева, буд. 52; зе мельну ділянку площею 0,74 га, ро зташовану на території Перем озької сільської ради Бариші вського району Київської обл асті, цільове призначення - дл я розміщення м' ясопереробн ого цеху, кадастровий номер 322 0286100:16:076:0761; земельну ділянку площе ю 1,2579 га, розташовану на терито рії Перемозької сільської ра ди Баришівського району Київ ської області, цільове призн ачення - для розміщення м' яс опереробного цеху, кадастров ий номер 3220286100:16:07б-.0760.

3. Стягнути з Товарис тва з обмеженою відповідальн істю "Дюна" (м. Київ, пр.-т. 40-річчя Жовтня, 120, корп.. 1, код 31627605) на кори сть Товариства з обмеженою в ідповідальністю "Кайлаш" (м. Ки їв, вул. Княжий затон, 4-а, код 31358407 ) 25500 (двадцять п' ять тися ч п' ятсот) грн. державного ми та та 236 (двісті тридцять шість ) грн. витрат за інформаційно - технічне забезпечення судов ого процесу.

Рішення господарсь кого суду набирає законної с или після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не бу ло подано. У разі подання апел яційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає за конної сили після розгляду с прави апеляційним господарс ьким судом.

Суддя С.Ю. Наріжний

Дата виготовлення та п ідписання рішення 18.11.2011 р.

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення14.11.2011
Оприлюднено25.11.2011
Номер документу19283886
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13/177-11

Постанова від 04.04.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Мирошниченко C.B.

Постанова від 18.01.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Тищенко О.В.

Рішення від 14.11.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Наріжний С.Ю.

Ухвала від 01.11.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Наріжний С.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні