Постанова
від 16.11.2011 по справі 5002-34/963-2011
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"16" листопада 2011 р. Справа № 5002-34/963-2011

Вищий господарський суд У країни у складі колегії судд ів:

Головуючого:

Суддів: Мирошниченка С.В.,

Барицької Т.Л.,

Хрипуна О.О.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні касаційні скарги

Прокуратури Автономн ої Республіки Крим;

Євпаторійської міської ра ди

на постанову Севастопольського апеля ційного господарського суду від 25.07.2011 р.

та на рішення господарського суду Авто номної Республіки Крим від 16.0 5.2011 р.

у справі № 5002-34/963-2011 господарського с уду Автономної Республіки Кр им

за позовом Прокурора м. Євпаторії в і нтересах держави в особі Євп аторійської міської ради

до Дочірнього підприємства "Санаторій "Победа" для дітей з батьками Закритого акціоне рного товариства лікувально -оздоровчих закладів профспі лок України "Укрпрофоздоровн иця"

за участю третьої особи, як а не заявляє самостійних вим ог на предмет спору на сторон і відповідача

Закрите акціонерн е товариство лікувально-оздо ровчих закладів профспілок У країни "Укрпрофоздоровниця"

про припинення права постійн ого користування земельною д ілянкою та стягнення шкоди у розмірі 30 308,00 грн

за участю представників с торін:

прокуратури: Громадський С.О.

відповідача: Заржицька Ю.В.

третьої особи: Мендрик Д.О.

ВСТАНОВИВ:

Прокурор міста Євпаторі ї звернувся до господарськог о суду Автономної Республіки Крим в інтересах держави в ос обі Євпаторійської міської р ади з позовом до дочірнього п ідприємства "Санаторій "Побе да" для дітей з батьками" закри того акціонерного товарист ва лікувально-оздоровчих зак ладів профспілок України "Ук рпрофоздоровниця" про позбав лення права користування зем ельною ділянкою площею 1,7 га т а стягнення шкоди у розмірі 30 308,00 грн.

В обґрунтування заявлених вимог позивач посилається н а порушення відповідачем нор м ч. 1 ст. 48, п. "а" ч. 1 ст. 48, 141, 143 Земельно го кодексу України обґрунтов ані обставинами нецільового використання відповідачем з емельної ділянки оздоровчог о призначення.

Рішенням господарського с уду Автономної Республіки Кр им від 16.05.2011 р. (суддя: Ейвазова А .Р.) у задоволення позову відмо влено.

Постановою Севастопольськ ого апеляційного господарсь кого суду від 25.07.2011 р. (судді: Т.П. Ф енько, Н.В. Воронцова, М.І. Ткаче нко) рішення господарського суду Автономної Республіки К рим від 16.05.2011 р. залишено без змі н.

Не погоджуючись з прийняти ми у справі судовими актами, П рокуратура Автономної Респу бліки Крим та Севастопольськ а міська рада звернулися до В ищого господарського суду Ук раїни з касаційними скаргами , в яких просять їх скасувати п овністю та прийняти нове ріш ення, яким позов задовольнит и повністю.

Вимоги касаційної скарги м отивовані порушенням судами норм матеріального та проце суального права.

Колегія суддів, приймаючи д о уваги межі перегляду справ и у касаційній інстанції, про аналізувавши на підставі фак тичних обставин справи засто сування норм матеріального і процесуального права при ви несенні оспорюваних судових актів, знаходить касаційні с карги такими, що підлягають ч астковому задоволенню, з нас тупних підстав.

Під час вирішення спору у да ній справі та перегляді прий нятого рішення в апеляційном у порядку, судами першої та ап еляційної інстанції встанов лені наступні обставини.

На підставі рішення Євпато рійської міської ради від 24.02.20 00 р. № 23-15/41 дочірньому підприємс тву "Санаторій "Победа" для діт ей з батьками" закритого акці онерного товариства лікувал ьно-оздоровчих закладів проф спілок України "Укрпрофоздор овниця" було надано у постійн е користування 5,27 га землі в ме жах згідно з планом землекор истування для обслуговуванн я будівель та споруд головно го корпусу санаторію, водолі кувальні, столової лікувальн ого харчування та дитячого с адка № 4 "Теремок", про що видано державний акт на право пості йного користування.

Рішенням Євпаторійської м іської ради "Про припинення п рава користування земельною ділянкою дочірнього підприє мства "Санаторій "Победа" для д ітей з батьками" закрите акці онерне товариство "Укрпрофоз доровниця" та надання в корот кострокову оренду приватном у підприємцю ОСОБА_1 земел ьної ділянки для розміщення "кафе-бару з літнім майданчик ом" від 05.06.2002 р. № 24-3/147, припинено пр аво користування дочірнього підприємства "Санаторій "Поб еда" для дітей з батьками" закр итого акціонерного товарист ва лікувально-оздоровчих зак ладів профспілок України "Ук рпрофоздоровниця" земельною ділянкою площею 173 кв. м. по вул . Горького, залишивши за ним зе мельну ділянку площею 52 493, 22 кв. м.

Рішенням Євпаторійської м іської ради "Про припинення п рава користування земельною ділянкою дочірньому підприє мству "Санаторій "Победа" та пр о дозвіл на розробку проекту відведення земельної ділянк и Міжрегіональній академії у правління персоналом для рек онструкції, будівництва та о бслуговування відділення" ві д 16.06.2004 р. № 24-21/72 припинено право ко ристування земельною ділянк ою відповідачем, площею 7000 кв. м. АДРЕСА_1 та передано її д о земель запасу.

Рішенням Євпаторійської м іської ради "Про передачу в ор енду на 5 років земельної діля нки дочірньому підприємству "Санаторій "Перемога" для діте й з батьками" закритого акціо нерного товариства "Укрпрофо здоровниця" від 16.06.2004 р. № 24-21/57 відп овідачу строком на 5 років над ано в оренду земельну ділянк у площею 29 404 кв. м., розташовану з а адресою: АДРЕСА_2 та. АД РЕСА_3, для обслуговування б удівель та споруд за рахунок земель оздоровчого призначе ння.

23.07.2004 р. між дочірнім підприєм ством санаторій "Перемога" дл я дітей з батьками" закритого акціонерного товариства "Ук рпрофоздоровниця" та Євпатор ійською міською радою укладе ний договір оренди земельної ділянки площею 39 404 кв. м., що роз ташована за адресою: м. Євпато рія, АДРЕСА_2 і АДРЕСА_3 .

24.04.2009 р. посадовими особами, Де ржавною інспекцією з контрол ю за використанням та охорон ою земель в Автономній Респу бліки Крим, проведено переві рку з питань виконання вимог земельного законодавства на території санаторію "Победа ", за результатами якого склад ений акт, в якому зафіксовано , що земельна ділянка з земель оздоровчого призначення заг альною площею 900 кв. м., що надан а відповідачу в користування на підставі договору оренди від 23.07.2004 р., використовується с анаторієм не за цільовим при значенням, а саме під розміще ння об' єктів рекреаційного призначення (барів, кафе, атра кціонів), що є порушенням пунк ту "г" ст. 211 Земельного кодексу України. Аналогічні перевірк и проводились неодноразово, внаслідок яких встановлювал ись певні правопорушення та було видано припис про усуне ння виявлених порушень.

06.07.2009 р. посадовими особами Де ржавною інспекцією з контрол ю за використанням та охорон ою земель в Автономній Респу бліки Крим, проведено переві рку, за результатами якої скл адено акт про факт невиконан ня припису № 001719 від 17.05.2009 р.

04.08.2010 р. на вимогу прокуратури м. Євпаторії Управлінням Дер жавної інспекції з контролю за використанням та охороною земель Республіканського ко мітету по земельних ресурсах Автономної Республіки Крим проведено перевірку дотрима ння вимог земельного законод авства, результати якої офор млені актом, відповідно до як ого встановлено, що дочірнє п ідприємство "Санаторій "Побе да" для дітей з батьками" закри того акціонерного товариств а "Укрпрофоздоровниця" викор истовує земельну ділянку пло щею 2024 кв. м. без правовстановлю ючих документів, на підставі чого видано припис про усуне ння відповідних порушень від 04.08.2010 р. № 000571.

В ході перевірки, проведено ї 16.08.2010 р., Державною інспекцією з контролю за використанням і охороною земель Автономно ї Республіки Крим, встановле но, що дочірнє підприємство "С анаторій "Победа" для дітей з б атьками" закритого акціонерн ого товариства "Укрпрофоздор овниця" використовує земельн у ділянку орієнтовною площею 3,9 га., розташовану по АДРЕСА _2, АДРЕСА_3 в місті Євпато рія для обслуговування будів ель і споруд санаторію на під ставі державного акту на пра во постійного користування з емлею серії І-КМ №001990 від 07.09.2000 р., п роте головним лікарем відпов ідача на території санаторію на земельній ділянці орієнт овною площею 1,7 га допущено не цільове використання земель ної ділянки, що є порушенням п . "г" ст. 211 Земельного кодексу Ук раїни, про що складено акт обс теження відповідної земельн ої ділянки, протокол від 16.08.2010 р . № 000539 про адміністративне пра вопорушення та видано припис № 000498 від 16.08.2010 р. про усунення пор ушень земельного законодавс тва.

Предметом спору у даній спр аві є припинення права пості йного користування дочірньо го підприємства "Санаторій "П обеда" для дітей з батьками" за критого акціонерного товари ства "Укрпрофоздоровниця" зе мельною ділянкою та стягненн я шкоди у розмірі 30 308, 00 грн.

Судами першої та апеляційн ої інстанції встановлено, що відсутні у матеріалах справ и належні докази нецільового використання відповідачем н аданої йому у постійне корис тування земельної ділянки, а також помилковість обраного прокурором способу захисту земельних прав Євпаторійськ ої міської ради. Суди поперед ніх інстанцій дійшли висновк у щодо відсутності достатніх правових підстав для примус ового припинення права пості йного користування дочірньо го підприємства "Санаторій "П обеда" для дітей з батьками" за критого акціонерного товари ства лікувально-оздоровчих з акладів профспілок України " Укрпрофоздоровниця" на надан у йому земельну ділянку і, від повідно, стягнення з відпові дача шкоди у розмірі 30 308,00 грн.

За таких обставин, суд першо ї інстанції, з яким погодилас ь апеляційна інстанція, дійш ов висновку щодо необґрунтов аності заявлених вимог.

Між тим, такий висновок суді в попередніх інстанцій є пер едчасним, з огляду на наступн е.

На момент звернення позива ча до суду, відповідачу у спра ві належить право користуван ня земельною ділянкою площею 39404 кв. м., яка розташована за адр есою: м. Євпаторія, АДРЕСА_2 та АДРЕСА_3.

Земельна ділянка передана у користування відповідачев і для обслуговування будівел ь та споруд санаторію, та за ці льовим призначенням відноси ться до земель оздоровчого п ризначення.

Відповідно до ст. 19 Земельно го кодексу України землі Укр аїни за основним цільовим пр изначенням поділяються на ві дповідні категорії.

При прийнятті оскаржувани х рішень, судами не прийнято д о уваги те що, в основу поділу земель України на самостійні категорії земель - їх основ не цільове призначення. Саме цей критерій враховують упо вноважені державні органи та органи місцевого самоврядув ання, які планують використа ння земель їх розподіл та пер ерозподіл. Відповідно воно в пливає і визначає зміст прав і обов' язків суб' єктів зе мельних правовідносин та орг анів управління використанн ям та охороною земель.

Ст. 20 Земельного кодексу Укр аїни визначено, що віднесенн я земель до тієї чи іншої кате горії здійснюється на підста ві рішень органів державної влади, Верховної Ради Автоно мної Республіки Крим, Ради мі ністрів Автономної Республі ки Крим та органів місцевого самоврядування відповідно д о їх повноважень.

Таким чином, ніхто крім вказ аних органів не має права вст ановлювати чи змінювати кате горію земель. Всі суб' єкти п рава власності та права кори стування земельними ділянка ми зобов' язані забезпечува ти використання земельних ді лянок відповідно до призначе ння у встановленому порядку їх цільового призначення. Су дами відповідна обставина не була прийнята до уваги.

Відповідно до ст. 48 Земельно го кодексу України на землях оздоровчого призначення заб ороняється діяльність, яка с уперечить їх цільовому призн аченню або може негативно вп линути на природні лікувальн і властивості цих земель. На т ериторіях лікувально-оздоро вчих місцевостей і курортів встановлюються округи і зони санітарної охорони. У межах о кругу санітарної охорони заб ороняється передача земельн их ділянок у власність і нада ння у користування підприємс твам, установам, організація м і громадянам для діяльност і, несумісної з охороною прир одних лікувальних властивос тей і відпочинком населення.

Судами при прийнятті оскар жуваних рішень не прийнято д о уваги те, що земельні ділянк и курортів використовуються в порядку, визначеному проек том організації використанн я території та генеральним п ланом забудови курорту, з дот риманням вимог ст. ст. 31-32 Закон у України "Про курорти".

Однак, як вбачається з матер іалів справи кафе та атракці они були возведені самовільн о без будь-яких дозволів, у том у числі і Євпаторійської міс ької ради, як власника земель ної ділянки.

Відповідно, судами не з'ясов ано, чи дійсно діяльність сан аторію суперечить цільовому призначенню або може негати вно впливати на природні лік увальні властивості відпові дних земель.

Враховуючи неповне з'ясува ння обставин справи, що є пору шенням норм процесуального п рава, які не можуть бути випра влені касаційною інстанцією , з огляду на визначені ст. ст. 11 15, 1117 ГПК України повноваження, рішення господарського суду міста Києва від 20.04.2011 р. та поста нова Київського апеляційног о господарського суду від 14.07.2011 р. підлягають скасуванн ю з направленням справи на но вий розгляд до суду першої ін станції.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 1115, 1117, 1119- 11111 ГПК Укра їни, колегія суддів

П О С Т А Н О В И Л А :

Касаційні скарги Про куратури Автономної Республ іки Крим та Євпаторійської м іської ради задовольнити час тково.

Постанову Севастопольсько го апеляційного господарськ ого суду від 25.07.2011 р. та рішення г осподарського суду Автономн ої Республіки Крим від 16.05.2011 р. у справі № 5002-34/963-2011 скасувати, спра ву направити на новий розгля д до господарського суду пер шої інстанції.

Головуючий С.В. Мирошниченко

Судді Т.Л. Барицька

О.О. Хрипун

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення16.11.2011
Оприлюднено29.11.2011
Номер документу19330837
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5002-34/963-2011

Постанова від 16.11.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Мирошниченко C.B.

Постанова від 27.07.2011

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Фенько Тетяна Павлівна

Ухвала від 24.06.2011

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Фенько Тетяна Павлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні