Постанова
від 15.08.2011 по справі 4-2821/11
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 4-2821/11

П О С Т А Н О В А

іменем України

"15" серпня 2011 р. суддя Шевченківського районного суду м. Києва Радчикова О.П., розглянувши подання розглянувши подання старшого слідчого з ОВС Слідчого управління податкової міліції ДПА України майора податкової міліції БорисенкоВ.М., за погодженням Генерального прокурора України, про проведення обшуку в офісному приміщенні ТОВ «Ікс - Мегатрейд»(код - 30057669), що знаходиться за адресою: м.Київ, вул. Смоленська, 31-33, -

ВСТАНОВИВ

Старший слідчий Слідчого управління податкової міліції ДПА України, за погодженням Генерального прокурора України, вніс до суду подання про проведення обшуку в офісному приміщенні ТОВ «Ікс - Мегатрейд» (код ЄДРПОУ 30057669), що знаходиться за адресою: м.Київ, вул. Смоленська, 31-33, -

В обґрунтування подання зазначав, що постановою старшого слідчого Слідчого управляння податкової міліції ДПА України була порушена кримінальна справа у відношенні директора ТОВ «Ікс - Мегатрейд» (код ЄДРПОУ 30057669 ) ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, про ухилення від сплати податків у особливо великих розмірах за ознаками злочину, передбаченого ст. 212 ч.3 КК України.

Досудовим слідством у даній кримінальній справі встановлено наступне:

ТОВ «Ікс - Мегатрейд» в 2010 році сформувало податковий кредит від ТОВ «Оптдевайс», показавши нібито придбання товарів (робіт, послуг) у цієї фіктивної фірми.

Однак, в подальшому директор ТОВ «Ікс - Мегатрейд»ОСОБА_2 з метою уникнення від відповідальності замінив податковий кредит сформований від ТОВ «Оптдевайс», сформувавши податковий кредит від інших підприємств з ознаками фіктивності, а саме: ТОВ «Сіріус Маркет»(код-36882941), ТОВ «Торговий дім «Елемент»(код-36856927), ТОВ «Фемілі Трейдінг Центр Юкрейн Норс»(код-36691292).

Зокрема, у бухгалтерському та податковому обліку директор ОСОБА_2 провів первинні бухгалтерські документи, в тому числі й податкові накладні, які надали право на формування податкового кредиту, отримані нібито від підприємств ТОВ «Сіріус Маркет» (код-36882941), ТОВ «Торговий дім «Елемент»(код-36856927), ТОВ «Фемілі Трейдінг Центр Юкрейн Норс»(код-36691292) щодо придбання запчастин, модулів та інших елементів до компютерної та оргтехніки на загальну суму 42 млн. 855 тис. 984 грн., в тому числі ПДВ 7 млн. 142 тис. 664 грн.

На підставі цих податкових накладних ТОВ «Ікс - Мегатрейд»у відповідні податкові періоди з червня по листопад 2010 року сформувало податковий кредит від підприємств ТОВ «Сіріус Маркет», ТОВ «Торговий дім «Елемент», ТОВ «Фемілі Трейдінг Центр Юкрейн Норс»на загальну суму 7 млн. 142 тис. 664 грн. та задекларувало цю суму у складі податкового кредиту у податкових деклараціях з ПДВ.

Так, ТОВ «Ікс Мегатрейд»у липні-листопаді 2010 року сформувало від ТОВ «Сіріус Маркет»податковий кредит з ПДВ на загальну суму 4 млн. 019 тис.грн. Однак, ТОВ «Сіріус Маркет»у відповідні періоди ніби то проведених поставок, не задекларувало на цю суму податкового зобовязання, тому відповідно ТОВ «Ікс Мегатрейд» не мало право на цю суму формувати податковий кредит.

Крім того, остання подача податкової звітності ТОВ «Сіріус Маркет»відбулась в червні 2010 року і з цього часу дане підприємство визнане банкрутом та ліквідовано, свідоцтво платника ПДВ анульовано, а згідно даних ЄДРПОУ дане підприємство припинено, тому не підтверджується проведення господарських операцій даним підприємством з ТОВ «Ікс Мегатрейд»у період з липня по листопад 2010 року.

Крім того, згідно висновку судово-почеркознавчої експертизи № 37/4/1-1064 від 21.06.2011р. всі підписи на фінансово-господарських документах по взаємовідносинам між ТОВ «Ікс Мегатрейд»та ТОВ «Сіріус Маркет»виконані не ОСОБА_3, тобто не директором ТОВ «Сіріус Маркет». Тому не підтверджується проведення господарських операцій даним підприємством з ТОВ «Ікс Мегатрейд»у період з серпня по листопад 2010 року.

Також ТОВ «Ікс Мегатрейд»у вересні-листопаді 2010 року сформувало від підприємства ТОВ «Торговий дім «Елемент»податковий кредит з ПДВ на загальну суму 1 млн. 776 тис.грн.

Однак, ТОВ «Торговий дім «Елемент»у відповідні періоди ніби то проведених поставок, не задекларувало на цю суму податкового зобовязання, тому відповідно ТОВ «Ікс Мегатрейд»не мало право на цю суму формувати податковий кредит. Крім того, остання подача податкової звітності ТОВ «Торговий дім «Елемент»відбулась в червні 2010 року і з цього часу дане підприємство визнане банкрутом та ліквідовано, свідоцтво платника ПДВ анульовано, а згідно даних ЄДРПОУ дане підприємство припинено, тому не підтверджується проведення господарських операцій даним підприємством з ТОВ «Ікс Мегатрейд»у період з вересня по листопад 2010 року.

Крім того, згідно висновку судово-почеркознавчої експертизи № 37/4/1-1064 від 21.06.2011р. всі підписи на фінансово-господарських документах по взаємовідносинам між ТОВ «Ікс Мегатрейд»та ТОВ «Торговий дім «Елемент»виконані не ОСОБА_4, тобто не директором ТОВ «Торговий дім «Елемент». Тому не підтверджується проведення господарських операцій даним підприємством з ТОВ «Ікс Мегатрейд»у період з серпня по листопад 2010 року.

Також ТОВ «Ікс Мегатрейд»за період червня-жовтня 2010 року сформувало від підприємства ТОВ «Фемілі Трейдінг Центр Юкрейн Норс»податковий кредит з ПДВ на загальну суму 1 млн. 347 тис. 558 грн.

Однак, ТОВ «Фемілі Трейдінг Центр Юкрейн Норс»у відповідні періоди ніби то проведених поставок, не задекларувало на цю суму податкового зобовязання, тому відповідно ТОВ «Ікс Мегатрейд» не мало право на цю суму формувати податковий кредит.

Крім того, остання подача податкової звітності ТОВ «Фемілі Трейдінг Центр Юкрейн Норс»відбулась в липні 2010 року і з цього часу дане підприємство визнане банкрутом та ліквідовано, свідоцтво платника ПДВ анульовано, а згідно даних ЄДРПОУ дане підприємство припинено, тому не підтверджується проведення господарських операцій даним підприємством з ТОВ «Ікс Мегатрейд»протягом червня-жовтня 2010 року.

Крім того, згідно видаткових та податкових накладних підприємств ТОВ «Ікс Мегатрейд» отримувало від ТОВ «Сіріус Маркет», ТОВ «Торговий дім «Елемент», ТОВ «Фемілі Трейдінг Центр Юкрейн Норс»специфічний товар, а саме компютерні комплектуючи іноземного виробництва. Однак, серед всіх можливих постачальників по ланцюгу не встановлено жодного імпортера або виробника даної продукції.

В ході проведення податкової перевірки ТОВ «Ікс Мегатрейд»встановлено відсутність товарів, що були предметом правочинів ніби то укладених з ТОВ «Сіріус Маркет», ТОВ «Торговий дім «Елемент», ТОВ «Фемілі Трейдінг Центр Юкрейн Норс», а також встановлена відсутність у останніх підприємств складських приміщень, основних фондів, технічного персоналу, виробничих активів, транспортних засобів та інших необхідних умов для результатів відповідної господарської та економічної діяльності цих підприємств.

Також не встановлено фактів передачі товарів від продавця до покупця, у звязку з відсутністю довіреностей, документів, що засвідчують транспортування чи зберігання товарів.

Встановлено відсутність складів, торгівельних точок, баз, виробничих приміщень, цехів, спеціальної техніки, автотранспорту у власності або оренді зазначених підприємств.

Тим самим ревізорами-інспекторами зроблено реальний висновок про відсутність товарного характеру господарських операцій між ТОВ «Ікс Мегатрейд»та ТОВ «Сіріус Маркет», ТОВ «Торговий дім «Елемент», ТОВ «Фемілі Трейдінг Центр Юкрейн Норс»і визнано ці операції нікчемними, тобто такими, які в момент укладання та проведення не були спрямовані на реальне настання наслідків, що обумовлені ними та порушують публічний порядок, суперечать інтересам держави та суспільства і вчинені удавано з метою ухилення від сплати податків третіх осіб, тобто ці правочини є нікчемними.

Проведеними заходами, в тому числі оперативного характеру встановлено, що ТОВ «Сіріус Маркет», ТОВ «Торговий дім «Елемент», ТОВ «Фемілі Трейдінг Центр Юкрейн Норс»за місцем реєстрації та фактичними адресами, зазначених в податкових органах не знаходяться, фактичне місце знаходженням службових приміщень цих підприємств встановити не вдалось.

Викладені вище порушення податкового законодавства підтверджуються та відображені у акті № 6628/23-07/30057669 від 01.06.2011 «Про результати позапланової виїзної перевірки ТОВ «Ікс Мегатрейд»з питань правомірності формування податкового кредиту з податку на додану вартість по взаємовідносинах з ТОВ «Сіріус Маркет», ТОВ «Торговий дім «Елемент», ТОВ «Фемілі Трейдінг Центр Юкрейн Норс»за період з 01.06.2010 по 30.11.2010р.».

У період вчинення даного порушення відповідальним за сплату податків ТОВ «Ікс Мегатрейд»був директор ОСОБА_2 (згідно наказу № 40-К від 01.04.05р).

Таким чином, являючись директором ТОВ «Ікс Мегатрейд»ОСОБА_2 умисно порушив вимоги п.п.7.4.1 п.7.4 ст. 7 Закону України «Про податок на додану вартість», в результаті чого до державного бюджету України фактично не надійшло податку на додану вартість в сумі 7 млн. 142 тис. 664 грн. і тим самим ухилився від сплати податків у особливо великих розмірах.

Згідно статутних та реєстраційних документів встановлено, що ТОВ «Ікс Мегатрейд» зареєстроване за адресою: м. Київ, вул. Смоленська, 31-33. Зазначене офісне приміщення знаходиться у тимчасовому володінні ТОВ «Ікс Мегатрейд»у відповідності до договору оренди № УН-02/2011 від 29.12.2010р., укладеного між ТОВ «Ікс Мегатрейд»та ТОВ «Інтерком».

Згідно листа Київського міського бюро технічної інвентаризації № 30120 (И-2011) право власності на не житлове приміщення за адресою: м. Київ, вул. Смоленська, 31-33, зареєстроване за ТОВ «Інтерком»і використовується під офісне приміщення підприємством ТОВ «Ікс - Мегатрейд».

Перевіривши матеріали справи, суд вважає, що подання підлягає задоволенню.

Відповідно до ст.. 177 КПК України, обшук житла чи іншого володіння особи проводиться лише за вмотивованою постановою судді.

Приймаючи до уваги те, що офісне приміщення ТОВ «Ікс Мегатрейд»за адресою: м. Київ, вул. Смоленська, 31-33 перебуває у власності ТОВ «Інтерком»і у слідства є достатні підстави вважати, що за цією адресою переховуються оригінали бухгалтерських та фінансово-господарських документів, печатки, штампи, кліше фіктивних фірм, чорнові записи, робочі зошити, компютерна техніка, на якій виготовлялись документи, готівкові кошти, які можуть свідчити про умисне ухилення від сплати податків, а також інші документи та предмети, які можуть мати доказове значення у даній кримінальній справі, суд вважає за необхідне дозволити старшому слідчому Слідчого управління податкової міліції ДПА України проведення обшуку в офісному приміщенні ТОВ «Ікс Мегатрейд», що знаходяться за адресою: м. Київ, вул. Смоленська, 31-33.

Керуючись ст.177 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Надати дозвіл старшому слідчому Слідчого управління податкової міліції ДПА України майору податкової міліції Борисенку В.М. здійснити обшук в офісному приміщенні ТОВ «Ікс - Мегатрейд»(код ЄДРПОУ 30057669) за адресою: м. Київ, вул. Смоленська, 31-33, а саме у не житловому приміщенні, яке перебуває у власності ТОВ «Інтерком», з метою виявлення та вилучення оригіналів фінансово-господарських та бухгалтерських документів, печаток, штампів, чорнових записів, робочих зошитів, компютерної техніки, готівкових коштів та інших документів і предметів, які мають доказове значення у даній кримінальній справі.

Постанова оскарженню не підлягає.

Суддя

СудШевченківський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення15.08.2011
Оприлюднено09.12.2022
Номер документу19480664
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-2821/11

Постанова від 07.12.2011

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Калюжна В. В.

Постанова від 15.08.2011

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Радчикова О. П.

Постанова від 22.09.2011

Кримінальне

Ворошиловський районний суд м. Донецька

Цукуров В. П.

Постанова від 15.08.2011

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Радчикова О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні