Постанова
від 13.12.2011 по справі 4-2452/11
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 4-2452/11

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М    У К Р А Ї Н И

17 листопада 2011 року           Соснівський районний суд м. Черкаси в складі:

          головуючого/судді                    -          Чечот А.А.

          при секретарі                              -          Новак Т.І.

          за участю прокурора                    -          Скорикової В.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси скаргу ОСОБА_1 на постанову про порушення кримінальної справи № НОМЕР_1 від 10.06.2011 року та постанови про притягнення як обвинуваченого від 20.08.2011 року,-

В С Т А Н О В И В:

Скаржник ОСОБА_1 звернувся до Соснівського районного суду міста Черкаси зі скаргою на постанову про порушення кримінальної справи № НОМЕР_1 від 10.06.2011 року та постанови про притягнення як обвинуваченого від 20.08.2011 року. Свою скаргу мотивує тим, що вказані постанови винесені з порушенням вимог КПК України, без достатніх даних, які вказують на наявність ознак злочину та без наведення приводів і підстав порушення кримінальної справи. Оскаржувана постанова не відповідає вимогам ст. 97 КПК України, та суперечить вимогам ст. 94 КПК України, оскільки не містить будь-яких даних, які вказують на наявність ознак злочину.

У судовому засіданні скаржник вимоги скарги підтримав, просив суд скасувати оскаржувані постанови, оскільки відсутні приводи та підстави, за якими порушується кримінальна справа. Постанова винесена безпідставно, чим порушує його права. Вказав, що слідчим не відбиралися у нього пояснення. Також не було допитано свідків, які могли б підтвердити його непричетність.

Прокурор в судовому засіданні заперечував проти задоволення скарги, оскільки підстав для скасування постанови не вбачає. Оскаржувана постанова є законною. Вважає, що було достатньо приводів і підстав для порушення кримінальної справи.

Представник Соснівського РВ ОСОБА_2 заперечував проти задоволення скарги, оскільки підстав для скасування постанови не вбачає. Оскаржувана постанова є законною. Вважає, що було достатньо приводів і підстав для порушення кримінальної справи. Пояснив про те, що після порушення кримінальної справи та з»ясування всіх обставин він особисто телефонував на мобільний телефон ОСОБА_1 за запросив його підійти для дачі показів, проте ОСОБА_1 відмовився. Після чого неодноразово направлялися повістки з викликами, які він також відмовився отримувати. Пояснення ОСОБА_1 відсутні, оскільки він відмовився від дачі пояснень, на підставі ст. 63 Конституції України.

Заслухавши пояснення скаржника, думку прокурора, представника Соснівського РВ, дослідивши матеріали, на підставі яких було порушено кримінальну справу суд приходить до наступного:

Згідно статті 236-8 КПК України, розглядаючи скаргу на постанову про порушення кримінальної справи, суддя повинен перевірити наявність приводів та підстав для винесення зазначеної постанови, законність джерел отримання даних, які стали підставою для винесення постанови про порушення кримінальної справи, і не вправі розглядати й заздалегідь вирішувати ті питання, які вирішуються судом при розгляді справи по суті.

Відповідно до ст.ст.94,97,98 КПК України прокурор чи слідчий зобов’язані винести постанову про порушення кримінальної справи за наявності приводів і підстав, зазначених  у ст. 94 КПК України, вказати в постанові ці приводи і підстави, статтю кримінального закону, за ознаками якої порушується кримінальна справа, а також її подальше спрямування.

Згідно ст. 94 КПК України кримінальна справа може бути порушена тільки в тих випадках, коли є достатні дані, які вказують на наявність ознак злочину.

В супереч вимогам ст. 94 КПК оскаржувана постанова не містить будь-яких відомостей про те, на підставі чого, ким і коли поданої заяви на підставі яких достатніх даних, що вказують на наявність ознак злочину порушено вказану кримінальну справу.

Згідно пункту 8 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 04 червня 2010 року №6 «Про деякі питання, що виникають під час розгляду судами України скарг на постанови органів дізнання, слідчого, прокурора про порушення кримінальної справи», для порушення кримінальної справи необхідна наявність приводів, достатність даних, що вказують на наявність ознак злочину , законність джерел отримання цих даних.

Враховуючи вищевикладене, суд доходить висновку, що скарга ОСОБА_1 на постанову про порушення кримінальної справи № НОМЕР_1 від 10.06.2011 року та постанови про притягнення як обвинуваченого від 20.08.2011 року, не підлягає до задоволення.

На підставі вищевикладеного та керуючись  ст.ст. 94, 97, 98, 236-7, 236-8 КПК України,-

П О С Т А Н О В И В :

У задоволенні скарги ОСОБА_1 на постанову про порушення кримінальної справи № НОМЕР_1 від 10.06.2011 року та постанови про притягнення як обвинуваченого від 20.08.2011 року –відмовити.

Копії матеріалів, на підставі яких було порушено кримінальну справу № НОМЕР_1 –залишити при матеріалах справи.

Копію постанови направити сторонам по справі.

На постанову протягом семи діб з дня її винесення може бути подана апеляція до Апеляційного суду Черкаської області.

Головуючий:                                                                                                              А.А.Чечот

СудСоснівський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення13.12.2011
Оприлюднено15.12.2011
Номер документу19770025
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-2452/11

Постанова від 09.11.2011

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Геєць Ю. В.

Постанова від 20.10.2011

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Вінниці

Михайленко А. В.

Постанова від 13.12.2011

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Чечот А. А.

Постанова від 13.12.2011

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Чечот А. А.

Постанова від 13.12.2011

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Чечот А. А.

Постанова від 13.09.2011

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Гуменний П. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні