Постанова
від 23.11.2011 по справі 2а/1570/5568/2011
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а/1570/5568/2011

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 листопада 2011 року м.Оде са

Одеський окружний адмін істративний суд у складі:

Головуючого судді: Білостоцького О.В .

При секретарі: Кирилюк Н.Ю.

За участю сторін:

Представника позивача: Лісниченко Л.О.

Представника відповідача: Беляєва О.О.

Представника третьої особ и: Ігнатенко Т.В.

розглянувши у відкритом у судовому засіданні справу за адміністративним позовом товариства з обмеженою відп овідальністю «Підприємство з іноземними інвестиціями « Чорноморська інвестиційна г рупа»до комунального підпри ємства «Одеське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об' єктів нерухо мості», третя особа, яка не зая вляє самостійних вимог на пр едмет спору Публічне акціоне рне товариство «ВТБ Банк», пр о скасування рішення про дер жавну реєстрацію та визнання державної реєстрації недійс ною,-

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Підприєм ство з іноземними інвестиція ми «Чорноморська інвестицій на група»(далі ТОВ «ПІІ «Чорн оморська інвестиційна група ») звернулось до Одеського ок ружного адміністративного с уду з адміністративним позов ом до комунального підприємс тва «Одеське міське бюро тех нічної інвентаризації та реє страції об' єктів нерухомос ті»(КП «ОМБТІ та РОН»), третя о соба, яка не заявляє самостій них вимог на предмет спору Пу блічне акціонерне товариств о «ВТБ Банк»(далі ПАТ «ВТБ Бан к»), в якому позивач (з урахува нням заяви про уточнення поз овних вимог від 31.10.2011 року) прос ить суд:

- скасувати рішення про держ авну реєстрацію права власно сті на нерухоме майно, а саме: нежитлові приміщення, які в ц ілому складаються з приміщен ь літера «А», загальною площе ю 1 298,1 кв.м., що розташовані за ад ресою: м. Одеса, вул. Грецька, бу д. № 5 та на нерухоме майно, а сам е: нежитлові приміщення, які в цілому складаються з приміщ ень літера «А», загальною пло щею 2 653,3 кв.м., що розташовані за адресою: м. Одеса, вул. Грецька , буд. № 5 за відкритим акціонер ним товариством «ВТБ Банк»;

- визнати недійсною державн у реєстрацію права власності на нерухоме майно, а саме: неж итлові приміщення, які в ціло му складаються з приміщень л ітера «А», загальною площею 1 2 98,1 кв.м., що розташовані за адре сою: м. Одеса, вул. Грецька, буд. № 5 та на нерухоме майно, а саме : нежитлові приміщення, які в ц ілому складаються з приміщен ь літера «А», загальною площе ю 2 653,3 кв.м., що розташовані за ад ресою: м. Одеса, вул. Грецька, бу д. № 5 за відкритим акціонерним товариством «ВТБ Банк».

В обґрунтування позовних в имог позивач у адміністратив ному позові зазначив, що йому підставі свідоцтва про прав о власності на нерухоме майн о серії САВ № 800222 та свідоцтва п ро право власності на нерухо ме майно серії САВ № 800223, видани х виконавчим комітетом Одесь кої міської ради 13.03.2008 року, нал ежить на праві приватної вла сності нерухоме майно, а саме : нежитлові приміщення, які в ц ілому складаються з приміщен ь літера «А», що розташовані з а адресою: місто Одеса, вулиця Грецька, будинок № 5 загальною площею 1 298,1 кв.м. та загальною пл ощею 2 653,3 кв.м. Як стало відомо по зивачу, КП «ОМБТІ та РОН»було зареєстровано право власнос ті на зазначене нерухоме май но за ВАТ «ВТБ Банк»на підста ві застереження про можливіс ть задоволення вимог іпотеко держателя шляхом реєстрації за ним права власності на нер ухоме майно, що є предметом іп отеки в іпотечному договорі від 27.06.2008 року. Позивач зазначає , що зазначену реєстрацію від повідачем було проведено в п орушення вимог Тимчасового п оложення про порядок державн ої реєстрації права власност і та інших речових прав на нер ухоме майно, затвердженого н аказом Міністерства юстиції України від 07.02.2002 року №7/5 (далі Т имчасове положення), а саме р еєстрацію проведено: без над іслання позивачу вимоги про усунення порушення та попере дження про звернення стягнен ня на предмет іпотеки та відп овідно без доказів отримання позивачем такої вимоги та по передження; за звітом про оці нку предмета іпотеки, який є з аздалегідь неправомірним, ос кільки оцінка нерухомого май на, якщо й проводилась, то за в ідсутністю будь-якої інформа ції про стан нерухомого майн а; без проведення технічної і нвентаризації об'єктів нерух омого майна, яка не могла бути проведена, оскільки ні ВАТ «В ТБ Банк», ні відповідач не мал и доступу до зазначених нежи тлових приміщень. Також пози вач зазначає, що відповідаче м неправомірно була здійснен а державна реєстрація речови х прав на два окремих об'єкта н ерухомого майна одним записо м до Реєстру прав.

Таким чином позивач вважає , що дії відповідача щодо реєс трації прав на нерухоме майн о, яке належить позивачеві, є н езаконними, порушують законн і інтереси та права позивача , як власника майна, а тому дер жавна реєстрація права власн ості на нерухоме майно має бу ти визнана недійсною, а рішен ня про зазначену державну ре єстрацію підлягає скасуванн ю.

Представник позивача у суд овому засіданні підтримав ут очнені позовні вимоги у повн ому обсязі та просив їх задов ольнити.

Представник відповідача п озовні вимоги не визнав з під став, викладених у заперечен нях на адміністративний поз ов, наполягав, що при здійснен ні реєстраційних дій щодо вн есення записів у державний р еєстр прав на спірні нежитло ві приміщення за ПАТ «ВТБ Бан к»відповідач керувався викл ючно чинним законодавством У країни та не порушував закон них прав та інтересів позива ча. Зазначив, що 16.06.2011 року до КП « ОМБТІ та РОН»за заявою про де ржавну реєстрацію прав власн ості на нерухоме майно на під ставі договору іпотеки від 27 .06.2008 року звернулось ПАТ «ВТБ Б анк». При цьому ПАТ «ВТБ Банк »до зазначеної заяви були на дані всі необхідні документи для реєстрації прав власнос ті на нерухоме майно. Та кож відповідач зазначає, що твердження позивача про неможливість виготовлення т ехнічної документації у зв'я зку з відсутністю доступу до спірних приміщень, не відпов ідає дійсності. Так, 30.05.2011 року Т ОВ «Центр банківських рішень »було виготовлено звіти про оцінку спірних приміщень, як і містять у собі детальний оп ис об'єктів з фотографіями та технічними характеристикам и. Відповідно до висновків зв іту на момент огляду, тобто 30.05. 2011 року, планування об'єктів оц інки загальною площею 1 298,1 кв.м . та 2 653,3 кв.м. повністю відповіда ло технічним паспортам КП «О МБТІ та РОН»від 12.05.2008 року, які є складовою частиною вищезазн ачених звітів. 20.06.2011року відпов ідачем було виготовлено техн ічні паспорти на нежитлові п риміщення, про що є примітка н а зазначених паспортах від 12.0 5.2008 року. Крім того, відповідно до ст. 24 Закону України «Про де ржавну реєстрацію речових пр ав на нерухоме майно та їх обт яжень», в якій міститься виче рпний перелік підстав відмов и у державній реєстрації пра в власності, не проведення те хнічної інвентаризації не є підставою для відмови у реєс трації.

Представник третьої особи , яка не заявляє самостійних в имог на предмет спору - ПАТ «ВТ Б Банк»- заперечувала проти з адоволення позовних вимог, з підстав викладених у запере ченнях на адміністративний позов, зазначивши, що у ПАТ «ВТ Б Банк»були всі належні прав ові підстави для набуття пра ва власності на зазначене ви ще нерухоме майно, а у відпові дача у свою чергу - для здійсн ення державної реєстрації ві дповідного права власності з а ПАТ «ВТБ Банк».

Судом під час офіційного з' ясування обставин у справі в становлено наступне:

ТОВ «ПІІ «Чорноморська інв естиційна група»зареєстров ано 25.11.2004 року виконавчим коміт етом Одеської міської ради, к од ЄДРПОУ 33218265, що підтверджуєт ься свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи с ерії А01 № 502729 (а.с. 11-12).

14.05.2008 року КП «ОМБТІ та РОН»на підставі свідоцтва про прав о власності на нерухоме майн о серії САВ № 800222, виданого Вико навчим комітетом Одеської мі ської ради 13.03.2008 року, було заре єстровано за ТОВ «ПІІ «Чорно морська інвестиційна група» право приватної власності на нерухоме майно, а саме: нежитл ові приміщення, які в цілому с кладаються з приміщень літ. « А», загальною площею 1 298,1 кв.м., р озташовані за адресою: місто Одеса, вулиця Грецька, будино к № 5, номер запису 5976 в книзі 74 не ж-105, що підтверджується витяг ом з реєстру прав власності н а нерухоме майно від 14.05.2008 року № 18809370 ( а.с. 9-10).

15.05.2008 року КП «ОМБТІ та РОН»на підставі свідоцтва про прав о власності на нерухоме майн о серії САВ № 800223, виданого Вико навчим комітетом Одеської мі ської ради 13.03.2008 року, було заре єстровано за ТОВ «ПІІ «Чорно морська інвестиційна група» право приватної власності на нерухоме майно, а саме: нежитл ові приміщення, які в цілому с кладаються з приміщень літ. « А», загальною площею 2 653,3 кв.м., р озташовані за адресою: місто Одеса, вулиця Грецька, будино к № 5, номер запису 5976 в книзі 74 не ж-105, що підтверджується витяг ом з реєстру прав власності н а нерухоме майно від 15.05.2008 року № 18823359 ( а.с. 7-8).

27.06.2008 року між ПАТ «ВТБ Банк»(і потекодержатель) та ТОВ «ПІІ «Чорноморська інвестиційна група»(іпотекодавець) було у кладено іпотечний договір, в ідповідно до пунктів 1.1. та 1.2. як ого іпотекодавецем в якості забезпечення зобов'язань при ватного підприємства «Альян с-С» за договором про відкрит тя кредитної лінії № 09/08 від 27.06.200 8 року в іпотеку іпотекодержа телю було передано наступне нерухоме майно: нежитлові пр иміщення, які в цілому склада ються з приміщень літера «А» , загальною площею 1 298,1 кв.м., що р озташовані за адресою: м. Одес а, вул. Грецька, буд. № 5 та нежит лові приміщення, які в цілому складаються з приміщень літ ера «А», загальною площею 2 653,3 к в.м., що розташовані за адресою : м. Одеса, вул. Грецька, буд. № 5 (а .с. 66-69).

Пунктом 4.1. зазначеного дого вору встановлено, що ПАТ «ВТБ Банк» має право за рахунок за значеного вище предмету іпот еки задовольнити власні вимо ги за договором про відкритт я кредитної лінії № 09/08 від 27.06.2008 р оку у повному обсязі, включаю чи сплату основної суми борг у, неустойки, процентів тощо.

При цьому, іпотечний догові р від 27.06.2008 року містить застере ження про задоволення вимог іпотекодержателя шляхом пер едачі йому права власності н а предмет іпотеки. При реаліз ації даного способу задоволе ння вимог іпотекодержателя, іпотечний договір є підставо ю для реєстрації права власн ості іпотеко держателя на пр едмет іпотеки (п.6.1).

Як вбачається із витягу з Де ржавного реєстру іпотек від 17.06.2011 року № 31835882, на підставі іпот ечного договору від 27.06.2008 року п риватним нотаріусом ОСОБА _1 27.06.2008 року було зареєстрован о обтяження у вигляді іпотек и на зазначені нежитлові при міщення (а.с. 139-141).

Крім того, згідно витягу з Є диного реєстру заборон відчу ження об'єктів нерухомого ма йна від 17.06.2011 року № 31835552 на зазнач ені нежитлові приміщення при ватним нотаріусом ОСОБА_1 27.06.2008 року за № 7468430 та за № 7468699 було накладено обтяження у вигляд і заборони відчуження об'єкт ів нерухомого майна на підст аві іпотечного договору від 27.06.2008 року (а.с. 81-82).

16.06.2011 року ПАТ «ВТБ Банк»звер нулось до КП «ОМБТІ та РОН»із заявою вих. №3855-1/1-09-2 про державну реєстрацію переходу права в ласності на нерухоме майно: н ежитлові приміщення, які в ці лому складаються з приміщень літера «А», загальною площею 1 298,1 кв.м., що розташовані за адр есою: м. Одеса, вул. Грецька, буд . № 5 та нежитлові приміщення, я кі в цілому складаються з при міщень літера «А», загальною площею 2 653,3 кв.м., що розташовані за адресою: м. Одеса, вул. Грець ка, буд. № 5, на підставі іпотеч ного договору № б/н від 27.06.2008 рок у, що містить застереження пр о задоволення вимог іпотекод ержателя, укладеного між ПАТ «ВТБ «Банк»та ТОВ «ПІІ «Чорн оморська інвестиційна група »(а.с. 137-138).

До заяви були додані наступ ні документи: оригінал іпоте чного договору № б/н від 27.06.2008 ро ку, що містить застереження з задоволення вимог іпотекоде ржателя; нотаріально завірен а копія іпотечного договору № б/н від 27.06.2008 року; документ, що підтверджує оплату за провед ення державної реєстрації пр ав та видачу витягу про держа вну реєстрацію прав; нотаріа льно завірену копію письмово ї вимоги ПАТ «ВТБ Банк»до ПП « Альянс-С»та ТОВ «ПІІ «Чорном орська інвестиційна група»№ 312/2300-08-2 від 02.03.2010 року про усунення порушення та попередження п ро звернення стягнення на пр едмет іпотеки з довіреністю; нотаріально завірені копії повідомлень про вручення ПП «Альянс-С»та ТОВ «ПІІ «Чорно морська інвестиційна група» зазначеної вимоги і опису вк ладення у цінний лист; оригін али звітів від 30.05.2011 року про оц інку приміщень літ. «А», розта шованих за адресою: м. Одеса, в ул. Грецька, буд. № 5, загальною п лощею 1 298,10 кв.м. та приміщень літ . «А», розташованих за адресою : м. Одеса, вул.. Грецька, буд. № 5, з агальною площею 2 653,10 кв. м.; в итяг з Державного реєстру іп отеки від 17.06.2011 року; витяг з Єди ного реєстру заборон відчуж ення об'єктів нерухомого май на від 17.06.2011 року; завірену копі ю довіреності на представниц тво інтересів ПАТ «ВТБ Банк» , копію паспорту довіреної ос оби ПАТ «ВТБ Банк»; витяг з Єди ного державного реєстру юрид ичних осіб та фізичних осіб- п ідприємців відносно ПАТ «ВТБ Банк», ПП «Альянс-С»та ТОВ «ПІ І «Чорноморська інвестиційн а група»; копію свідоцтва про державну реєстрацію ПАТ «ВТ Б Банк»; копію витягу зі стату ту ПАТ «ВТБ Банк»та копію Ста туту правління; докази стату су платника ПДВ.

За результатами розгляду з азначеної заяви 21.06.2011 року КП «О МБТІ та РОН»на підставі дого вору іпотеки від 27.06.2008 року було зареєстровано за ПАТ «ВТБ «Б анк»право приватної власнос ті на нерухоме майно, а саме: н ежитлові приміщення, які в ці лому складаються з приміщень літера «А», загальною площею 1 298,1 кв.м., що розташовані за адр есою: м. Одеса, вул. Грецька, буд . № 5 та нежитлові приміщення, я кі в цілому складаються з при міщень літера «А», загальною площею 2 653,3 кв.м., що розташовані за адресою: м. Одеса, вул. Грець ка, буд. № 5, номер запису 5976 в кни зі 106 неж-11, що підтверджується витягами з реєстру прав влас ності на нерухоме майно від 22. 06. 2011 року № 30383492 та № 30383529 ( а.с. 85-86).

Заслухавши представника п озивача, представника відпов ідача та представника третьо ї особи, дослідивши матеріал и справи, суд дійшов висновку , що позовні вимоги ТОВ «ПІІ «Ч орноморська інвестиційна гр упа»не підлягають задоволен ню з наступних підстав.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст.182 Циві льного кодексу України право власності та інші речові пра ва на нерухомі речі, обмеженн я цих прав, їх виникнення, пере хід і припинення підлягають державній реєстрації. Держав на реєстрація прав на нерухо мість і правочинів щодо неру хомості є публічною, здійсню ється відповідним органом, я кий зобов'язаний надавати ін формацію про реєстрацію та з ареєстровані права в порядку , встановленому законом.

Відповідно до ст. 2 Закону Ук раїни «Про державну реєстрац ію речових прав на нерухоме м айно та їх обмежень»від 01.07.2004 ро ку №1952-IV (далі Закон України №1952-IV ) державна реєстрація речови х прав на нерухоме майно та їх обмежень (далі - державна реєс трація прав) - офіційне визнан ня і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення речових прав на нерухоме майно та їх обмеж ень, що супроводжується внес енням даних до Державного ре єстру речових прав на нерухо ме майно та їх обмежень.

Згідно п.1 ч.1 ст.4 Закон Україн и № 1952-IV обов'язковій державній реєстрації підлягають речов і права на нерухоме майно, що з находиться на території Укра їни, фізичних та юридичних ос іб, держави, територіальних г ромад, іноземців та осіб без г ромадянства, іноземних юриди чних осіб, міжнародних орган ізацій, іноземних держав, а са ме право власності на нерухо ме майно.

Статтею 5 розділу V цього Зак ону передбачено, що до створе ння єдиної системи органів р еєстрації прав, а також до фор мування Державного реєстру п рав у складі державного земе льного кадастру реєстрація о б'єктів нерухомості проводит ься комунальними підприємст вами бюро технічної інвентар изації.

Відповідно до наказу Мініс терства юстиції України від 07.02.2002 року №7/5 «Про затвердження Тимчасового положення про п орядок реєстрації прав власн ості та інших речових прав на нерухоме майно» (далі Тимчас ове положення) органом держа вної реєстрації прав власнос ті є міське бюро технічної ін вентаризації та реєстрації о б' єктів нерухомості.

Згідно ст.19 Закону України № 1952-IV підставою для державної ре єстрації прав, що посвідчуют ь виникнення, перехід, припин ення речових прав на нерухом е майно, обмежень цих прав, є, з окрема, договори про іпотеку .

Згідно абз. 2 ч.1 ст. 37 Закону Ук раїни «Про іпотеку»від 05.06.2003 № 8 98-IV (далі Закон України № 898-IV) пра вовою підставою для реєстрац ії права власності іпотекоде ржателя на нерухоме майно, як е є предметом іпотеки, є догов ір про задоволення вимог іпо текодержателя або відповідн е застереження в іпотечному договорі, яке прирівнюється до такого договору за своїми правовими наслідками та пер едбачає передачу іпотекодер жателю права власності на пр едмет іпотеки в рахунок вико нання основного зобов'язання .

У відповідності до приписі в ст. 18 Закону України «Про дер жавну реєстрацію речових пра в на нерухоме майно та їх обме жень»державна реєстрація пр ав проводиться на підставі з аяви правонабувача, сторін (с торони) правочину, за яким вин икло право, або уповноважени х ними (нею) осіб. Разом із заяв ою про державну реєстрацію п рав та їх обтяжень подаються документи, що підтверджують виникнення, перехід, припине ння відповідних прав, та доку мент, що підтверджує оплату п ослуг з державної реєстрації прав та їх обтяжень.

Згідно ч. 2 ст. 15 цього Закону п ерелік документів для здійсн ення державної реєстрації пр ав визначається Кабінетом Мі ністрів України у Порядку де ржавної реєстрації прав на н ерухоме майно та їх обтяжень .

Відповідно до п. 2.1. Тимчасово го положення про порядок реє страції прав власності та ін ших речових прав на нерухоме майно для проведення держав ної реєстрації виникнення, п ереходу або припинення права власності та інших речових п рав на нерухоме майно власни к (власники), інший правонабув ач (правонабувачі) або уповно важена ним (ними) особа подає р еєстратору БТІ заяву про дер жавну реєстрацію прав за фор мою, визначеною у додатку 1.

Пунктом 2.2. Тимчасового поло ження до заяви про державну р еєстрацію прав додаються пра вовстановлювальні документ и (додаток 2), їх нотаріально за свідчені копії, документи, що підтверджують оплату за про ведення державної реєстраці ї прав та видачу витягу про де ржавну реєстрацію прав, а так ож інші документи, визначені Положенням.

Так, згідно додатку 2 до Тимч асового положення до перелік у правовстановлювальних до кументів, на підставі яких пр оводиться державна реєстрац ія права власності на нерухо ме майно відноситься, догові р, за яким відповідно до закон одавства передбачається пер ехід права власності, зокрем а договір іпотеки, що містить застереження про задоволенн я вимог іпотекодержателя, до говір про задоволення вимог іпотекодержателя.

Відповідно до п. 2.7. Тимчасово го положення для проведення державної реєстрації права в ласності на нерухоме майно н а підставі договорів іпотеки , що містять застереження про задоволення вимог іпотекоде ржателя, реєстратору БТІ, крі м документів, передбачених П оложенням, необхідно також н адати:

- завірену в установленому п орядку копію письмової вимог и про усунення порушень, наді сланої іпотекодержателем іп отекодавцю та боржнику, якщо він є відмінним від іпотекод авця, у якій має бути зазначен о стислий зміст порушених зо бов'язань, вимогу про виконан ня порушеного зобов'язання у не менше ніж тридцятиденний строк та попередження про зв ернення стягнення на предмет іпотеки у разі невиконання ц ієї вимоги;

- документ, який підтверджує сплив тридцятиденного строк у з моменту отримання іпотек одавцем та боржником, якщо ві н є відмінним від іпотекодав ця, письмової вимоги іпотеко держателя, якщо більш тривал ий строк не вказано у надісла ній іпотекодержателем іпоте кодавцю та боржнику, якщо він є відмінним від іпотекодавц я, письмовій вимозі;

- звіт про оцінку предмета і потеки, складений після спли ву строку, вказаного у надісл аній іпотекодержателем іпот екодавцю та боржнику, якщо ві н є відмінним від іпотекодав ця, письмовій вимозі;

- витяг з Державного реєстру іпотек, виданий після спливу строку, вказаного у надіслан ій іпотекодержателем іпотек одавцю та боржнику, якщо він є відмінним від іпотекодавця, письмовій вимозі;

- витяг з Єдиного реєстру за борон відчуження об'єктів не рухомого майна про наявність /відсутність заборони та/або арешту нерухомого майна, вид аний після спливу строку, вка заного у надісланій іпотекод ержателем іпотекодавцю та бо ржнику, якщо він є відмінним в ід іпотекодавця, письмовій в имозі.

Відповідно до ст. 24 Закону Ук раїни «Про державну реєстрац ію речових прав на нерухоме м айно та їх обтяжень»у держав ній реєстрації права може бу ти відмовлено у разі, якщо: зая влене право не підлягає держ авній реєстрації відповідно до цього Закону; нерухоме май но або більша за площею його ч астина перебуває в іншому ре єстраційному (кадастровому) окрузі; з заявою про державну реєстрацію звернулася особа , яка відповідно до цього Зако ну не може бути суб'єктом прав а власності на даний об'єкт не рухомого майна або представн иком такого суб'єкта; подані д окументи не відповідають вим огам, установленим цим Закон ом та іншими нормативно-прав овими актами, або не дають змо ги установити відповідність заявлених прав документам, щ о їх посвідчують; заяву про де ржавну реєстрацію права влас ності відповідно до правочин у про відчуження нерухомого майна було подано після держ авної реєстрації обмежень, в чинених щодо цього майна; зая влене право власності або ін ше речове право вже зареєстр оване. Відмова в державній ре єстрації прав із підстав, заз начених в абзаці четвертому частини першої цієї статті, н е позбавляє особу права повт орно звернутися із заявою за умови усунення підстав для в ідмови у державній реєстраці ї прав. Відмова у державній ре єстрації прав з підстав, не пе редбачених цим Законом, забо ронена.

Представником відповідача під час попереднього судово го засідання на спростування тверджень позивача у позовн ій заяві були надані до суду: з аява ПАТ «ВТБ Банк» від 16.06.2011 ро ку про державну реєстрацію п ереходу права власності на с пірне нерухоме майно на підс таві іпотечного договору № б /н від 27.06.2008 року, що містить заст ереження про задоволення вим ог іпотекодержателя, та доку менти, зазначені у додатку до відповідної заяви.

Під час дослідження зазнач ених документів, судом встан овлено наступне.

02.03.2010 року листом № 312/2300-08-2 ПАТ «ВТ Б Банк» надіслано на адресу б оржника - ПП «Альянс-С»та іпот екодавця - ТОВ «ПІІ «Чорномор ська інвестиційна група»вим огу про усунення порушення д оговору про відкриття кредит ної лінії № 09/08 від 27.06.2008 року та по передження про звернення стя гнення на предмет іпотеки зг ідно іпотечного договору № б /н від 27.06.2008 року (а.с. 126-127).

Як вбачається із зворотніх повідомлень про вручення по штового відправлення, зазнач ену вимогу ПП «Альянс-С»та ТО В «ПІІ «Чорноморська інвести ційна група»було отримано 10.03 .2010 року (а.с. 128-133).

Таким чином твердження поз ивача щодо неотримання ним б удь-яких письмових вимог про усунення порушень та попере дження про звернення стягнен ня на предмет іпотеки є безпі дставними, не ґрунтуються на дійсних обставинах справи т а спростовуються наданими до суду доказами.

З огляду на те, що заява про р еєстрацію права власності на об'єкти нерухомого майна ПАТ «ВТБ Банк»була подана до КП « ОМБТІ та РОН»16.06.2011 року, а письм ову вимогу про усунення пору шення та попередження про зв ернення стягнення на предмет іпотеки ТОВ «ПП «Чорноморсь ка інвестиційна група»та ПП «Альянс-С»отримали 10.03.2010 року, с уд вважає, що ПАТ «ВТБ Банк»бу ли дотримані вимоги Тимчасов ого положення щодо звернення до БТІ із заявою про реєстрац ію права власності після спл иву тридцятиденного строку з моменту отримання іпотекода вцем та боржником письмової вимоги іпотекодержателя.

Крім того, на думку суду, тве рдження позивача щодо відсут ності під час проведення реє страції прав власності на сп ірні об' єкти нерухомості зв іту про оцінку предмету іпот еки або ж надання ПАТ «ВТБ Бан к»реєстраційному органу зві ту, який є заздалегідь неправ омірним, оскільки оцінка нер ухомого майна, якщо й проводи лась, то за відсутністю будь-я кої інформації про стан неру хомого майна, є безпідставни ми.

Судом встановлено, що ПАТ «В ТБ Банк»до заяви від 16.06.2011 року були додані, зокрема: оригіна л Звіту від 30.05.2011 року про оцінк у приміщень літ. «А», розташов аних за адресою: місто Одеса, в улиця Грецька, будинок № 5, заг альною площею 1 298,10 кв.м та оригі нал Звіту від 30.05.2011 року про оці нку приміщень літ. «А», розташ ованих за адресою: місто Одес а, вулиця Грецька, будинок № 5, з агальною площею 2 653,30 кв.м.

Як вбачається із зазначени х документів товариством з о бмеженою відповідальністю « Центр банківських рішень»на замовлення ПАТ «ВТБ Банк»бу ло виготовлено звіти про оці нку зазначених приміщень ста ном на 30.05.2011 року (а.с. 148 - 154).

Таким чином, у відповідност і до п 2.7 Тимчасового положенн я звіт про оцінку предмета іп отеки від 30.05.2011 року складено пі сля спливу тридцятиденного с троку з моменту отримання бо ржником та іпотекодавцем 10.03.201 0 року вимоги про усунення пор ушень від 02.03.2010 року.

В судовому засіданні предс тавник відповідача додатков о пояснив, що відповідно до ви сновків зазначених звітів на момент огляду, тобто 30.05.2011 року , планування об'єкта оцінки за гальною площею 1 298,1 кв.м. та зага льною площею 2 653,3 кв.м. повністю відповідало технічним паспо ртам КП «ОМБТІ та РОН»від 12.05.2008 року, які є складовою частино ю вищезазначених звітів. 20.06.20 11 року КП «ОМБТІ та РОН» було в иготовлено технічні паспорт и на зазначені нежитлові при міщення.

На підтвердження своїх поя снень, представником відпові дача було надано до суду відп овідні технічні паспорти на нежитлові приміщення літ. «А », розташованих за адресою: мі сто Одеса, вулиця Грецька, буд инок № 5, загальною площею 1 298,10 к в.м та нежитлові приміщення л іт. «А», розташованих за адрес ою: місто Одеса, вулиця Грецьк а, будинок № 5, загальною площе ю 2 653,30 кв.м., станом на 12.05.2008 року (а.с . 90-98, 101-117).

Крім того суд критично став иться до посилання позивача в обґрунтування необхідност і задоволення позовних вимог з огляду на проведення держа вної реєстрації права власно сті на спірні об'єкти нерухом ості відповідачем без провед ення їх технічної інвентариз ації з огляду на наступне.

Відповідно до п. 3.5.6 Тимчасов ого положення реєстратор БТІ відмовляє у проведенні держ авної реєстрації прав, якщо н е проведено технічну інвента ризацію об'єкта, права щодо як ого підлягають державній реє страції.

Відповідно до п. 3.9. Тимчасово го положення державна реєстр ація прав проводиться після технічної інвентаризації об 'єкта, права щодо якого підляг ають державній реєстрації, о крім випадків, коли заява про державну реєстрацію прав по дається не пізніше ніж через дванадцять місяців після ви никнення цього права.

Разом з тим статтею 24 Закону України «Про державну реєст рацію речових прав на нерухо ме йно та їх обтяжень», в якій міститься вичерпний перелік підстав відмови у державній реєстрації прав власності, н е проведення технічної інвен таризації не зазначено підст авою для відмови у реєстраці ї. В переліку правовстановлю вальних документів, на підст аві яких проводиться державн а реєстрація права власності на нерухоме майно (додаток № 2

до Тимчасового положення про порядок державної реєст рації права власності та інш их речових прав) документи пр о проведення технічної інвен таризації об' єктів нерухом ості також не зазначені.

З цього приводу заслуговує на увагу суду позиція ВГО ««В сеукраїнська асоціація БТІ» , викладена у листі від 31.05.2011 рок у № 11/17, щодо наявності взаємови ключних пунктів та нерозмежу вання у тимчасовому положенн і порядку реєстрації права в ласності на нерухоме майно у випадках виникнення його за волею його власника від випа дків реєстрації такого права у примусовому порядку, зокре ма на підставі договору іпот еки, а тому працівники БТІ не м ожуть бути допущені боржнико м (іпотекодавцем) на об' єкт і нвентаризації, що буде переш коджанням вступу та реалізац ії своїх прав законному прав онабувачу - іпотекодержателю (а.с.72-73).

При оцінці дій відповідача з цього приводу суд враховує положення укладеного між по зивачем та ПАТ «ВТБ Банк»іпо течного договору від 27.06.2008 року , пунктом 3.2 якого визначено, що іпотекодавець має право вик лючно на підставі письмової згоди іпотекодержателя звод ити, знищувати стіни, здійсню вати перебудову, проводити к апітальний ремонт предмета і потеки. У будь-якому випадку в чинення таких дій не позбавл яє іпотекодержателя права от римати задоволення своїх вим ог за рахунок зміненого пред мету іпотеки.

Крім того під час судового з асідання доказів щодо зміни технічного стану спірних об' єктів нерухомості або їх вар тості внаслідок зміни такого стану, які б свідчили про необ хідність проведення технічн ої інвентаризації спірних об ' єктів, сторонами надано не було.

Враховуючи викладене суд в важає, що факт не проведення п рацівниками КП «ОМБТІ та РОН »технічної інвентаризації н ежитлових приміщень не може бути підставою для задоволен ня позовних вимог позивача.

Посилання позивача - ТОВ «ПІІ «Чорноморська інвестиц ійна група» - на порушення від повідачем вимог ст. 3.5.5. Тимчасо вого положення щодо проведен ня державної реєстрації прав а власності ПАТ «ВТБ Банк» на нерухоме майно, оскільк и заявлене право вже було зар еєстроване, суд вважає хибни ми, тому що до подання ПАТ « ВТБ Банк»заяви до відповідач а це право не було зареєстров ано за будь-якою іншою особою .

При цьому пункт 2.7 Тимчасово го положення передбачає, що н аявність накладеної заборон и відчуження нерухомого майн а при посвідченні договору і потеки, за яким відбувається перехід права власності від іпотекодавця до іпотекодерж ателя, не є підставою для прий няття реєстратором БТІ рішен ня про відмову в державній ре єстрації прав за іпотекодерж ателем.

Судом також не беруться до у ваги посилання позивача щодо неправомірності здійснення відповідачем державної реєс трації речових прав на два ок ремих об' єкта нерухомого ма йна одним записом до Реєстру прав, оскільки як вбачається із витягів з реєстру прав вла сності на нерухоме майно від 14.05.2008 року № 18809370 та від 15.05.2008 року № 18 8823359 зазначені об'єкти нерухомо го майна при первинній реєст рації прав власності за ТОВ « ПІІ «Чорноморська інвестиці йна група»були зареєстрован і за одним номером - 5976, а тому зг ідно п. 3.10 Тимчасового положен ня, яким передбачено, що у разі переходу права власності та інших речових прав на об'єкт, права щодо якого підлягають державній реєстрації, або зм іни в його описі, реєстраційн ий номер такого об'єкта залиш ається незмінним, відповідач ем правомірно було зареєстро вано право власності на ці об ' єкти за первісним реєстрац ійним номером.

Враховуючи вищевикладене суд дійшов висновку, що ПАТ «В ТБ Банк» було надано до КП «ОМ БТІ та РОН»всі необхідні док ументи, які передбачені чинн им законодавством України д ля реєстрації права власност і на зазначені об' єкти неру хомого майна.

Представник позивача у суд овому засіданні, не заперечу ючи факту надання ПАТ «ВТБ Ба нк»до реєструючого органу не обхідного для реєстрації пер еходу права власності на спі рні нежитлові приміщення пак ету документів, в заяві від 31.10. 2011 року про уточнення позовни х вимог уточнив також доводи , якими вони обґрунтовуються . На обґрунтування уточненог о адміністративного позову в ін зазначив, що на час укладан ня між позивачем та ПАТ «ВТБ Б анк»іпотечного договору від 27.06.2008 року, діюча редакція Зако ну України «Про іпотеку» пер едбачала, що для задоволення вимог іпотекодержателя шлях ом реєстрації за ним права вл асності на нерухоме майно, що є предметом іпотеки, необхід ною умовою була лише наявніс ть окремого договору про зад оволення вимог іпотекодержа теля (ст. 37 Закону в редакції до 14.01.2009 року). Зміни, відповідно до яких застереження в іпотечн ому договорі про можливість задоволення вимог іпотекоде ржателя шляхом реєстрації за ним права власності на нерух оме майно, що є предметом іпот еки, та передбачає передачу і потекодержателю права власн ості на предмет іпотеки в рах унок виконання основного зоб ов'язання були внесені ст. 37 За кону України «Про іпотеку»За коном України «Про запобіган ня впливу світової фінансово ї кризи на розвиток будівель ної галузі та житлового буді вництва»від 25.12.2008 року № 800-VI, тобт о після укладення іпотечного договору між позивачем та ПА Т «ВТБ Банк». Оскільки внесен і зміни до Закону України «Пр о іпотеку»не мають зворотної дії, то на думку представника ТОВ «ПІІ «Чорноморська інве стиційна група», у відповіда ча були відсутні правові під стави для здійснення державн ої реєстрації права власност і на нерухоме майно лише на пі дставі застереження в іпотеч ному договорі.

Представник ПАТ «ВТБ Банк» , заперечуючи проти цього тве рдження, зазначила, що, редакц ія Закону України «Про іпоте ку», що діяла на момент укладе ння договору про іпотеку від 27.06.2008 року, також передбачала м ожливість здійснення реєстр ації права власності на неру хоме майно, що є предметом іпо теки, на підставі відповідно го застереження в іпотечному договорі, оскільки частиною 2 статті 36 цього Закону в редак ції, що діяла до 14.01.2009 року, відпо відне застереження в іпотечн ому договорі визначалось як форма договору про задоволен ня вимог іпотекодержателя.

Суд погоджується з цією дум кою та з цього приводу зазнач ає наступне:

Відповідно до ч. 1 ст. 36 Закону України «Про іпотеку»в реда кції Закону України від 23.02.2006 ро ку № 3480-IV сторони іпотечного до говору можуть вирішити питан ня про звернення стягнення н а предмет іпотеки шляхом поз асудового врегулювання на пі дставі договору. Позасудове врегулювання здійснюється з гідно із застереженням про з адоволення вимог іпотекодер жателя, що міститься в іпотеч ному договорі, або згідно з ок ремим договором між іпотекод авцем і іпотекодержателем пр о задоволення вимог іпотекод ержателя, який підлягає нота ріальному посвідченню і може бути укладений в будь-який ча с до набрання законної сили р ішенням суду про звернення с тягнення на предмет іпотеки.

Згідно ч. 2 цієї статті Закон у договір про задоволення ви мог іпотекодержателя, яким т акож вважається відповідне з астереження в іпотечному дог оворі, визначає можливий спо сіб звернення стягнення на п редмет іпотеки відповідно до цього Закону.

Отже, Законом України «Про і потеку»в редакції, що діяла н а момент укладання іпотечног о договору від 27.06.2008 року не бул о встановлено будь-яких відм інностей між застереженням п ро задоволення вимог іпотеко держателя, що міститься в іпо течному договору, та окремим договором між іпотекодавцем і іпотекодержателем про зад оволення його вимог. Уточнен ня законодавцем у новій реда кцій статті 37 цього закону пра вових наслідків відповідног о застереження в іпотечному договорі, як форми договору п ро задоволення вимог іпотеко держателя, не свідчить про на явність правових відмінност ей між ними у попередній реда кції Закону.

А тому твердження представ ника позивача щодо порушення відповідачем нормативних ви мог щодо дії закону у часі при реєстрації права власності на нерухоме майно за ПАТ «ВТБ Банк» не може бути прийнято с удом до уваги.

Крім того, в судовому засіда нні представник позивача дод атково зазначив, що оскільки наказом Міністерства юстиці ї України від 17.02.2010 року № 324/5 «Про впорядкування відносин щодо державної реєстрації прав в ласності на нерухоме майно»б уло внесено зміни до Тимчасо вого положення, а саме: пункт 1 додатку № 2 після слів «з пере дачею права власності на нер ухоме майно»доповнено слова ми «договори іпотеки, що міст ять застереження про задовол ення вимог іпотекодержателя , укладені або змінені після н абрання чинності Законом Укр аїни «Про запобігання впливу світової фінансової кризи н а розвиток будівельної галуз і та житлового будівництва», відповідачем неправомірно б уло зареєстровано право влас ності на нерухоме майно за ПА Т «ВТБ Банк», на підставі дого вору іпотеки від 27.06.2008 року, яки й був укладений до набрання ч инності вищезазначеним Зако ном.

Судом не приймається до ува ги це твердження позивача на обґрунтування позовних вимо г з огляду на те, що на момент р еєстрації КП «ОМБТІ та РОН»п рав власності за ПАТ «ВТБ Бан к»на спірні об' єкти нерухом ості, Тимчасове положення на казом Міністерства юстиції У країни № 1695/5 від 28.07.2010 року було ви кладено у новій редакцій та у додатку № 2 обмеження щодо дог оворів іпотеки, що містять за стереження про задоволення в имог іпотекодержателя, які б ули укладені або змінені до н абрання чинності Законом Укр аїни №800-VI, було виключено.

Таким чином, суд вважає, що 22. 06.2011 року відповідачем - КП «ОМБ ТІ та РОН»- державну реєстрац ію права власності на спірні об' єкти нерухомості за ПАТ «ВТБ Банк»на підставі іпоте чного договору від 27.06.2008 року, я кий містить застереження про задоволення вимог іпотекоде ржателя, було здійснено прав омірно.

Статтею 71 КАС України встан овлено, що кожна сторона пови нна довести ті обставини, на я ких ґрунтуються її вимоги та заперечення. Відповідно до ч . 2 ст. 71 КАС України в адміністр ативних справах про протипра вність рішень, дій чи бездіял ьності суб' єкта владних пов новажень обов' язок щодо док азування правомірності свог о рішення, дії чи бездіяльнос ті покладається на відповіда ча, якщо він заперечує проти п озову.

Відповідно до ст. 19 Конститу ції України органи державної влади та органи місцевого са моврядування, їх посадові ос оби зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважен ь та у спосіб, що передбачені К онституцією та законами Укра їни.

Згідно з частиною 3 ст. 2 КАС У країни у справах щодо оскарж ення рішень, дій чи бездіяльн ості суб'єктів владних повно важень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчи нені) вони на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що пе редбачені Конституцією та за конами України; з використан ням повноваження з метою, з як ою це повноваження надано; об ґрунтовано, тобто з урахуван ням усіх обставин, що мають зн ачення для прийняття рішення (вчинення дії); безсторонньо ( неупереджено); добросовісно ; розсудливо; з дотриманням п ринципу рівності перед закон ом, запобігаючи несправедлив ій дискримінації; пропорцій но, зокрема з дотриманням нео бхідного балансу між будь-як ими несприятливими наслідка ми для прав, свобод та інтерес ів особи і цілями, на досягнен ня яких спрямоване це рішенн я (дія); з урахуванням права ос оби на участь у процесі прийн яття рішення; своєчасно, тобт о протягом розумного строку.

Враховуючи викладене, суд п риходить до висновку, що КП «О МБТІ та РОН»при прийнятті рі шення про реєстрацію права в ласності на нерухоме майно: н ежитлові приміщення, які в ці лому складаються з приміщень літера «А», загальною площею 1 298,1 кв.м., що розташовані за адр есою: м. Одеса, вул. Грецька, буд . № 5 та нежитлові приміщення, я кі в цілому складаються з при міщень літера «А», загальною площею 2 653,3 кв.м., що розташовані за адресою: м. Одеса, вул. Грець ка, буд. № 5 за ПАТ «ВТБ Банк» дія ло на підставі, в межах повнов ажень та у спосіб, що передбач ені чинним законодавством Ук раїни, а тому позовні вимоги Т ОВ «ПІІ «Чорноморська інвес тиційна група»задоволенню н е підлягають.

Керуючись ст.ст. 2, 7-14, 69-71, 86, 122, 158 -163, 186, 254 КАС України, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

У задоволенні адмініс тративного позову товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Підприємство з іноземним и інвестиціями «Чорноморськ а інвестиційна група» до ком унального підприємства «Оде ське міське бюро технічної і нвентаризації та реєстрації об' єктів нерухомості», тре тя особа, яка не заявляє самос тійних вимог на предмет спор у Публічне акціонерне товари ство «ВТБ Банк» про скасуван ня рішення про державну реєс трацію та визнання державної реєстрації недійсною - від мовити у повному обсязі

Постанова може бути оскар жена в апеляційному порядку шляхом подачі в Одеський окр ужний адміністративний суд а пеляційної скарги на постано ву суду протягом десяти днів з дня її проголошення, а у раз і застосування судом частини третьої статті 160 КАС України - з дня отримання копії постан ови. Копія апеляційної скарг и одночасно надсилається осо бою, яка її подає, до Одеського апеляційного адміністратив ного суду.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и на постанову, встановленог о статтею 186 КАС України, якщо т аку скаргу не було подано.

Повний текст постанови виг отовлений та підписаний судд ею 23 листопада 2011 року.

Суддя Білостоцький О.В .

23 листопада 2011 року

Дата ухвалення рішення23.11.2011
Оприлюднено14.12.2011
Номер документу19773302
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/1570/5568/2011

Ухвала від 13.07.2017

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Домусчі С.Д.

Ухвала від 06.06.2017

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Домусчі С.Д.

Ухвала від 24.04.2017

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Домусчі С.Д.

Ухвала від 28.02.2017

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Домусчі С.Д.

Ухвала від 27.02.2017

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Золотніков О.С.

Ухвала від 24.06.2016

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Катаєва Е. В.

Ухвала від 27.07.2011

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Білостоцький О. В.

Ухвала від 02.11.2011

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Білостоцький О. В.

Постанова від 23.11.2011

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Білостоцький О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні