Ухвала
від 04.07.2008 по справі 7/264/07-25/205/07-7/321/07-10/620/07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

7/264/07-25/205/07-7/321/07-10/620/07

   

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

УХВАЛА

про припинення провадженням справи

           04.07.08                                                                        Справа №  7/264/07-25/205/07-7/321/07-10/620/07

           Суддя Алейникова Т.Г.  

За позовом: Запорізького державного музичного училища ім.. П.І. Майбороди,

м. Запоріжжя

До: Товариства з обмеженою відповідальністю «Юридична фірма «Щедрін і партнери»,

м. Запоріжжя

Про спонукання укладення договору в новій редакції

Суддя Алейникова Т.Г.

Представники сторін:

від позивача: Іванус Д.О., дов. від 11.01.2007 р.

від відповідача: Щедрін О.П., директор

          Розглядається позовна заява Запорізького державного музичного училища ім.. П.І. Майбороди, м. Запоріжжя до Товариства з обмеженою відповідальністю «Юридична фірма «Щедрін і партнери»про спонукання укладення договору в новій редакції.

          Розгляд справи відкладався, строк вирішення спору продовжено за клопотанням сторін відповідно до ст..69 ГПК України.

          Позивач звернувся з позовом до відповідача про спонукання укладення договору в новій редакції. 3 липня 2000 року між Запорізьким музичним училищем ім.. П.І. Майбороди в якості орендодавця, з одного боку, та ТОВ «Юридична фірма «Щедрін і партнери»в якості Орендаря, з іншого боку, був укладений договір оренди нерухомого майна спільної (комунальної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Запорізької області, що знаходиться на балансі ЗДМУ ім.. П.І. Майбороди, згідно з цим договором відповідачу як орендарю було передано в оренду приміщення загальною площею 110, 63 кв. м, розташоване на другому поверсі будівлі гуртожитку ЗДМУ ім.. П.І. Майбороди за адресою: м. Запоріжжя, вул. Перемоги, 56 –а. На виконання умов вказаного договору приміщення було передане у користування відповідачу на підставі акту прийому-передачі від 03.07.2000 року. Протягом дії договору оренди майна від 03.07.2000 р. до договору були внесені зміни та доповнення шляхом укладання додаткових угод від 03.07.2007 р, 01.07.2002 р., 01.07.2003 р. Відповідно з умовами останньої додаткової угоди до договору оренди, за згодою сторін строк дії договору оренди майна від 03.07.2000 р. було продовжено на п'ять років, тобто до 01.07.2008 року.

          В зв'язку з затвердженням рішенням Запорізької обласної ради від 23 грудня 2005 року № 31 нової Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ,  міст Запорізької області , позивач звернувся до відповідача з пропозицією про укладення договору оренди нерухомого майна в новій редакції, яка стосується перш за все внесення змін в частині збільшення розміру орендної плати за користування нерухомим майном. Оскільки відповідач відмовився укладати договір в запропонованій редакції, позивач  звернувся до суду з позовною заявою про спонукання укласти договір оренди нерухомого майна в новій редакції.

          В судовому засіданні сторони звернулись до суду з письмовою заявою, підписаною обома сторонами 27 червня 2008 року, про затвердження мирової угоди. В заяві вказано, що сторони уклали мирову угоду згідно з умовами якої вносяться зміни до договору оренди нерухомого майна спільної (комунальної) власності територіальних громад сіл, селищ, міст Запорізької області, що знаходиться на балансі Запорізького державного музичного училища ім.. П.І. Майбороди від 03 липня 2000 року, а саме:  договір оренди викладається в новій редакції, викладена редакція договору оренди, і сторони просили суд затвердити мирову угоду і провадження у справі припинити.

          Відповідно до ст. 78 ГПК України умови мирової угоди сторін викладаються в адресованих господарському суду письмових заявах, що долучаються до справи. Ці заяви підписуються відповідно позивачем, відповідачем чи обома сторонами. До затвердження мирової угоди сторін господарський суд роз'яснює сторонам наслідки відповідних процесуальних дій, перевіряє, чи є повноваження на вчинення цих дій у представників сторін. Мирова угода може стосуватися лише прав і обов'язків сторін щодо предмету позову. Про затвердження мирової угоди сторін господарський суд виносить ухвалу, якою одночасно припиняє провадження у справі.

          Судом роз'яснено сторонам наслідки відповідних процесуальних дій, а саме: затвердження мирової угоди та припинення провадження у справі, передбачені статтями 78, 80 ГПК України, якими встановлено, що у випадках припинення провадження у справі повторне звернення до господарського суду зі спору між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав не допускається.

          Судом перевірені повноваження представників сторін на вчинення такої процесуальної дії як укладення мирової угоди і встановлено, що представник позивача Іванус Д.О. дія на підставі довіреності від 11 січня 2007 року,  виданої директором Запорізького державного музичного училища ім.. В.І. Майбороди Пелюком С.О. терміном на три роки, якою вказаний представник уповноважений вести господарські справи Запорізького державного музичного училища ім.. П.І. Майбороди у всіх судових установах будь-якого рівня та інстанції з усіма правами наданими законом позивачу, в тому числі, з правом укладання мирової угоди. Довіреність оформлена відповідно до ст.. 28 ГПК України. У якості представника відповідача у справі виступає директор ТОВ «Юридична фірма «Щедрін і партнери»Щедрін О.П., який відповідно до ст.. 20 Статуту ТОВ «Юридична фірма «Щедрін і партнери» самостійно вирішує всі питання діяльності Товариства і має право без довіреності (доручення) викову ти всі дії від імені Товариства. Тобто мирова угода підписана уповноваженими на те особами в рамках наданих їм повноважень.

          Заслухавши представників сторін, дослідивши додані матеріали, в тому числі, умови мирової угоди, суд знаходить що заява сторін про затвердження мирової угоди є обґрунтованою та такою, що відповідає чинному законодавству і підлягає задоволенню внаслідок наступного:

          Мирова угода укладена повноважними представниками сторін і стосується лише прав і обов'язків сторін щодо предмету позову, тобто відповідає вимогам  ст. 78 ГПК України.

          Самі умови договору оренди, укладеного в новій редакції, відповідають вимогам Закону України «Про оренду державного та комунального майна»насамперед положенням ст.. 10, вказаного Закону і містять всі необхідні істотні умови, передбачені цим законодавчим актом. Також умови договору відповідають приписам глави 58 Цивільного кодексу України та параграфу 5 глави 30 Господарського кодексу України.

          Вказана мирова угода за своєю правовою природою є додатковою угодою до договору оренди майна від 03.07.2000 р. в частині внесення до нього змін та доповнень і оформлена у вигляді нової редакції договору і вчинена відповідно до норм статей 638, 639, 640, 651, 653, 654 Цивільного кодексу України.

          На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 78, 80, 86 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

          Затвердити мирову угоду сторін про внесення змін до договору оренди нерухомого майна спільної (комунальної) власності територіальних громад сіл, селищ, міст Запорізької області, що знаходиться на балансі Запорізького державного музичного училища ім.. П.І. Майбороди від 03 липня 2000 року, виклавши вказаний договір оренди викладається в наступній редакції:

          

«ДОГОВІР

оренди нерухомого майна

спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Запорізької області, що

знаходиться на балансі

Запорізького державного музичного училища ім.. П.І. Майбороди

м. Запоріжжя

          Запорізьке державне музичне училище ім.. П.І. Майбороди, у подальшому іменоване Орендодавець, в особі директора училища Пелюка Сергія Олександровича, що діє на підставі статуту, зареєстрованого рішенням виконавчого комітету від 10.03.93 р. № 60/35, реєстраційний номер 131, з одного боку, та Товариство з обмеженою відповідальністю «Юридична фірма «Щедрін і партнери», у подальшому іменоване Орендар, в особі директора товариства Щедріна Олександра Петровича, що діє на підставі статуту товариства, зареєстрованого Відділом реєстрації та єдиного реєстру Орджонікідзевської районної адміністрації Запорізької міської ради 13.12.1999 року, про що зроблено запис у журналі обліку реєстраційних справ за № 25489516Ю0010415, з другого боку, уклали цей Договір про нижчезазначене:

1.          Предмет Договору

1.1. Орендодавець передає, а Орендар приймає в строкове платне користування нерухоме майно спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Запорізької області: приміщення (надалі –Майно), розташоване за адресою: м. Запоріжжя, вул. Перемоги, 56-а, яке знаходиться на балансі Запорізького державного музичного училища ім. П.І. Майбороди, вартість якого визначена відповідно до Акта оцінки вартості нерухомого майна і становить 22 676 (двадцять дві тисячі шістсот сімдесят шість) гривень 00 коп. за станом на 01.12.2006 року.

1.2. Приміщення загальною площею 110, 63 кв. м. (згідно акту контрольного обміру приміщень та майна фактично наданих в оренду від 13.07.2007 р.), розташоване на другому поверсі будівлі гуртожитку Запорізького державного музичного училища ім.. П.І. Майбороди, що знаходиться за адресою: м. Запоріжжя, вул. Перемоги, 56-а, і позначене за № № 1-9 на по поверховому плані, що є додатком до звіту про експертну оцінку приміщення, складеного приватним підприємством «РИЭЛТИ», на підставі якого укладався договір оренди від 03.07.2007 року. Технічна характеристика приміщення відображена у звіті про експертну оцінку об'єкту оренди.

1.3. Призначення приміщення: розміщення офісу Орендаря та надання юридичних консультацій.

2. Умови передачі та повернення орендованого майна

          2.1. Вступ Орендаря у користування Майном настає одночасно із підписанням сторонами цього Договору та акта приймання-передачі вказаного Майна.

          На момент укладення цього Договору в новій редакції Майно передано Орендарю по акту прийому-передачі від 03.07.2000 року.

          2.2. Передача Майна в оренду не припиняє право спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Запорізької області на це Майно, Орендар користується ним протягом строку оренди.

          Орендоване приміщення залишається на балансі Орендодавця.

          В разі переходу права власності на орендоване майно до інших осіб договір оренди зберігає чинність для нового власника.

          Реорганізація Орендодавця не є підставою для зміни умов чи розірвання договору оренди.

          2.3. Передача Майна в оренду здійснюється за вартістю, зазначеною у п. 1.1 цього Договору.

          2.4. У разі припинення цього Договору Майно повертається Орендарем Орендодавцю.

          Орендар повертає Майно Орендодавцю аналогічно порядку, встановленому при передачі Майна Орендарю цим Договором.

          Вартість Майна, що повертається Орендарем Орендодавцю, визначається на підставі його оцінки, звіреної з актом прийому-передачі в оренду. Майно вважається поверненим Орендодавцеві з моменту підписання сторонами акта прийому-передачі.

          2.5. Обов'язок по складанню акта прийому-передачі покладається на сторону, яка передає Майно іншій стороні Договору.

3. Орендна плата

          3.1. Орендна плата визначається на підставі Методики розрахунку орендної плати, затвердженої рішенням Запорізької обласної ради від 23.12.05 № 31.

          За домовленістю сторін місячна орендна плата без ПДВ за перший місяць (після укладення договору в новій редакції, а саме за липень 2008 року) складає 2 500 грн. 00 коп.

          3.2. Розмір орендної плати за кожний наступний місяць розраховується шляхом коригування розміру місячної орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за поточний місяць.

          3.3. Орендна плата перераховується Орендарем на розрахунковий рахунок Орендодавця на підставі виставлених Орендодавцем Орендарю рахунків щомісячно, до 15 числа, наступного за тим, що підлягає оплаті.

          3.4. Орендна плата, яка перерахована несвоєчасно або не в повному обсязі, підлягає індексації і стягується Орендодавцем відповідно до чинного законодавства України з урахуванням пені в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який нараховується пеня, від суми заборгованості з урахуванням індексації за кожний день прострочення, включаючи день оплати.

          На вимогу однієї із сторін Договору може проводитись звірка нарахування та сплати орендної плати.

          3.5. Зайво перерахована сума орендної плати за Майно зараховується в рахунок наступних платежів або повертається Орендарю в 5-денний термін від дня одержання його письмової заяви.

          3.6. До суми орендної плати не входять:

          - компенсація за податок на землю;

          - додатково орендоване окреме індивідуально визначене майно, яке знаходиться на балансі Орендодавця;

          - відшкодування витрат Орендодавця за надані Орендареві комунальні послуги на обслуговування будинку і при будинкової території, тощо.

          Відшкодування вищезазначених витрат відбувається відповідно до укладених угод між Орендодавцем і Орендарем та чинного законодавства України.

4. Використання амортизаційних відрахувань

          4.1. Амортизаційні відрахування на орендовані приміщення нараховує та залишає у своєму розпорядженні Орендодавець, на балансі якого знаходиться це майно.

          4.2. Амортизаційні відрахування використовуються на відновлення орендованих основних фондів.

          Поліпшення орендованого майна, здійснені за рахунок амортизаційних відрахувань, є спільною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст Запорізької області.

5. Обов'язки Орендаря

          Орендар зобов'язується:

5.1. Використовувати орендоване Майно відповідно до його призначення та умов цього Договору.

5.2. Своєчасно і в повному обсязі сплачувати орендну плату.

5.3. Укласти з Орендодавцем орендованого Майна договір про відшкодування витрат Орендарю на утримання орендованого Майна та надання комунальних послуг Орендарю.

5.4. Забезпечити збереження орендованого Майна, запобігати його пошкодженню і псуванню, здійснювати заходи протипожежної безпеки.

5.5. Своєчасно здійснювати поточний ремонт орендованого Майна.

5.6. У разі припинення або розірвання цього Договору, повернути Орендодавцеві орендоване Майно в належному стані, не гіршому, ніж на момент передачі його в оренду, з врахуванням нормального фізичного зносу, та відшкодувати Орендодавцеві збитки у разі погіршення стану або втрати (повної або часткової) орендованого майна з вини Орендаря.

5.7. Застрахувати орендоване майно в порядку, визначеному законодавством України.

Копія договору страхування орендованого Майна подається Орендарем Орендодавцю протягом місяця з дати його підписання.

5.8. Забезпечити Орендодавцю доступ до об'єкта оренди з метою контролю за станом об'єкту оренди. Надавати Орендодавцеві за його вимогою інформацію про виконання умов договору, стан та склад орендованого Майна.

6. Права Орендаря

Орендар має право:

6.1. Використовувати орендоване Майно відповідно до його призначення та умов цього Договору.

6.2. З дозволу Орендодавця проводити реконструкцію, поліпшення та технічне переоснащення орендованого Майна, що зумовлює підвищення його вартості.

6.3. На викуп (приватизацію) об'єкта оренди –орендованого Майна.

6.4. За згодою Орендодавця передавати у суборенду орендоване Майно. Термін дії договору суборенди не повинен перевищувати терміну дії цього Договору. Плата за суборенду цього Майна не повинна перевищувати орендної плати Орендаря.

7. Обов'язки Орендодавця

Орендодавець зобов'язується:

7.1. Передати Орендарю в оренду Майно згідно з розділом 1 цього Договору по акту прийому-передачі майна, який підписується одночасно з цим Договором.

7.2. Не вчиняти дій, які б перешкоджали Орендарю користуватися орендованим Майном на умовах цього Договору.

7.3. У випадку реорганізації Орендаря до припинення чинності цього Договору, переукласти цей Договір на таких самих умовах з одним із правонаступників, якщо останній згоден стати Орендарем.

8. Права Орендодавця

Орендодавець має право:

8.1. Перевіряти не частіше ніж один раз в квартал стан, напрямки та ефективність використання Майна, переданого в оренду за цим Договором.

8.2. Виступати з ініціативою щодо внесення змін до цього Договору або його розірвання в разі погіршення орендованого Майна або неналежного виконання умов цього Договору.

9. Відповідальність сторін

9.1. За невиконання або неналежне виконання зобов'язань за цим Договором сторони несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України.

9.2. Орендодавець не відповідає за зобов'язаннями Орендаря.

9.3. Орендар не відповідає за зобов'язаннями Орендодавця.

9.4. Спори, що виникають у ході виконання цього Договору або у зв'язку з ним, не вирішені шляхом переговорів, вирішуються у судовому порядку.

10. Строк дії, умови зміни та припинення Договору

10.1. Цей договір укладено строком на 5 (п'ять) років і він діє з 01 липня 2008 року по 01 липня 2013 року включно.

10.2. Умови цього Договору зберігають силу протягом всього терміну дії цього Договору, в тому числі у випадках, коли після його укладення законодавством або нормативними документами (в тому числі і документами Запорізької міської ради) встановлені правила, що погіршують становище Орендаря.

10.3. Зміни, доповнення або розірвання цього Договору допускаються за взаємної згоди сторін.

10.4. На вимогу однієї з сторін договір оренди може бути достроково розірвано за рішенням суду, господарського суду у разі невиконання сторонами своїх зобов'язань та з інших підстав, передбачених законодавчими актами України та цим Договором.

10.5. В разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну договору оренди протягом місяця після закінчення його строку він вважається продовженим на той самий термін і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

10.6. Реорганізація Орендодавця чи Орендаря або перехід права власності на орендоване Майно третім особам не визнається підставою для зміни або припинення цього Договору, і він зберігає чинність для нового власника Орендованого Майна (його правонаступників), за винятком випадку приватизації орендованого Майна Орендарем.

10.7. Чинність цього Договору припиняється внаслідок:

- закінчення строку, на який його було укладено;

- приватизації орендованого майна Орендарем;

- загибелі орендованого Майна;

- достроково за взаємною згодою сторін або за рішенням господарського суду;

- банкрутства Орендаря;

- ліквідації юридичної особи, яка була Орендарем або Орендодавцем.

10.8. У разі розірвання Договору оренди, закінчення строку його дії та відмови від його продовження, Орендар в праві залишити за собою проведені ним поліпшення орендованого майна, здійснені за рахунок власних коштів, якщо вони можуть бути відокремлені від майна без заподіяння йому шкоди.

Якщо Орендар за рахунок власних коштів здійснив за згодою Орендодавця поліпшення орендованого майна, які неможливо відокремити від майна без заподіяння йому шкоди, Орендодавець компенсує йому зазначені витрати на здійснення цих поліпшень.

10.9. Взаємовідносини сторін, які не врегульовані цим Договором, регулюються чинним законодавством України.

10.10. Цей Договір укладено у двох оригінальних примірниках, кожен з яких має однакову юридичну силу, по одному для Орендодавця та Орендаря.

11. Платіжні та поштові реквізити сторін

          Орендодавець:

69035, м. Запоріжжя, пр. Маяковського, 22,

р/р 35427002000949 в ГУДКУ Запорізької області ВДК м. Запоріжжя,

МФО 813015,

ЄДРПОУ 02215006

          Орендар:

69035, м. Запоріжжя, вул. Перемоги, 56-а,

р/р 26003255501 в АБ «Металург»м. Запоріжжя,

МФО 313582,

ЄДРПОУ 30687411

          Орендодавець                                                  Орендар

ЗДМУ ім.. П.І. Майбороди                                        ТОВ «Юридична фірма

                                                                      «Щедрін і партнери»

Провадження у справі припинити.

          Суддя                                                                      Алейникова Т.Г.

Дата ухвалення рішення04.07.2008
Оприлюднено10.09.2008
Номер документу1986483
СудочинствоГосподарське
Сутьприпинення провадженням справи            04.07.08                                                                        Справа №  7/264/07-25/205/07-7/321/07-10/620/07            

Судовий реєстр по справі —7/264/07-25/205/07-7/321/07-10/620/07

Ухвала від 19.01.2009

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Яцун О.В.

Постанова від 18.11.2008

Господарське

Запорізький апеляційний господарський суд

Мойсеєнко Т.В.

Ухвала від 04.07.2008

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Алейникова Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні