Рішення
від 19.02.2008 по справі 19/368
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

19/368

  

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД

ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

36000, м. Полтава, вул.Зигіна, 1, тел. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

        19.02.2008 р.                                                                      Справа №19/368

За позовом  Фонду загальнообов"язкового  державного соціального страхування на випадок безробіття представленого його робочим органом - Гадяцьким  районним центром  зайнятості, м.Гадяч

до  Гадяцької  районної  ради, м. Гадяч

треті особи: 1. Гадяцька міська рада, м. Гадяч

                     2. Миргородське бюро технічної інвентаризації "Інвентаризатор", м. Миргород

про визнання права власності.

                                                              Суддя  Плеханова Л.Б.

        Представники:

від позивача: Коношевич І.І. директор      

від відповідача:  Пустовіт В.І.

від третьої особи : 1.Максименко П.І.

                                 2.не з"явився

Розглядається позовна заява про  визнання права власності за державою в особі Фонду загальнообов"язкового державного соціального страхування на випадок безробіття представленого його робочим органом Гадяцьким районним центром зайнятості на нерухоме майно, частину підвального приміщення площею 133,3 кв.м, яке знаходиться за адресою : м.Гадяч, вул.Жовтня,44.

Справа прийнята до розгляду суддею Плехановою Л.Б. згідно ухвали заступника голови господарського суду Полтавської області від 18.02.2008р. про зміну складу суду.

Відповідач надав відзив на позовну заяву в якому зазначив, що  підстав які б перешкоджали визнанню за позивачем права власності на спірне приміщення немає, відповідно  відповідач проти задоволення позовних вимог не заперечує.

Третя особа 1 надала письмові пояснення стосовно предмету спору, в якому проти задоволення позовних вимог не заперечує.

          Розглянувши матеріали справи, заслухавши представників позивача, відповідача та третьої особи, суд встановив.

          Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття (далі - Фонд) створюється для управління страхуванням на випадок безробіття, провадження збору та акумуляції страхових внесків, контролю за використанням коштів, виплати забезпечення та надання соціальних послуг, здійснення інших функцій згідно із ст. 8 Законом України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” та Статутом Фонду. Гадяцький районний центр зайнятості відповідно до ст. 12 вищезгаданого закону є робочим органом Фонду й створений для виконання рішень Фонду та реалізації державної політики зайнятості на місцях.

Виконкомом   міської   ради   прийнято рішення  №    36    від    10.02.1992р.  про виділення частини  приміщення в житловому будинку, що знаходиться за адресою: м. Гадяч, вул. 50 років  Жовтня,    Гадяцькому районному центру зайнятості.

Полтавським обласним центром зайнятості прийнято участь в дольовому будівництві об'єкта нерухомого майна з виділенням частини приміщення для Гадяцького районного центру зайнятості. Для цього на рахунок виконкому Гадяцької міської ради та виконкому Гадяцької районної ради перераховувалися кошти, про свідчать переписка та копія платіжного доручення № 1033 від 26.05.1994р. (в матеріалах справи).

Житловий будинок по вул. 50 років Жовтня, 44 введено в експлуатацію в 1995р. (Акт державної прийомної комісії по прийому в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта від 30.01.95р., який затверджений рішенням виконкому Гадяцької районної ради № 15 від 27.02.1995 р.). Згідно Рішення Гадяцької районної ради народних депутатів Полтавської області № 15 від 27.02.95 виділена частина будинку по вул. 50 років Жовтня, 44 для Гадяцького районного центра зайнятості передано на баланс Гадяцького районного центра зайнятості.

Гадяцьким районним центром зайнятості був оформлений технічний паспорт на приміщення, але в ньому Гадяцький РЦЗ зазначений як користувач. При зверненні до Миргородського підприємства технічної інвентаризації та експертиз “Інвентаризатор”за оформленням права власності на будівлю, було відмовлено за відсутності правовстановчих документів.

Згідно із підпунктом 47 пункту 4 Положення про Міністерство праці та соціальної політики України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02.11.2006 р. № 1543, Мінпраці здійснює відповідно до законодавства функції з управління об'єктами державної власності, що належать до сфери його управління.

Отже, Гадяцький районний центр зайнятості входить до сфери управління Мінпраці, а майно, яке належить йому на праві оперативного управління, є державною власністю та відноситься до сфери управління Мінпраці.

Відповідно до статті 331 Цивільного кодексу України, право власності на нову річ, яка виготовлена (створена) особою, набувається нею, якщо інше не встановлено договором або законом. Право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна).

Враховуючи, що будівництво частини першого поверху будівлі по вулиці 50 років Жовтня, 44 в місті Гадячі здійснювалось за рахунок коштів Державного фонду сприяння зайнятості населення, правонаступником якого є Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття для розміщення Гадяцького районного центру зайнятості, то суб'єктом права власності на дане приміщення, є держава в особі Верховної Ради України (відповідно до статті 34 Закону України “Про власність” до об'єктів загальнодержавної власності віднесено землю, майно, що забезпечує діяльність Верховної Ради України та утворюваних нею державних органів.           

Порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно в Україні визначений Тимчасовим положенням про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженим наказом Міністерства юстиції України 07.02.2002 р. № 7/5 та зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 18.02.2002 р. за № 157/6445, яке  спрямоване на забезпечення визнання та захисту цих прав, створення умов для функціонування ринку нерухомого майна, активізації інвестиційної діяльності.

Підпунктом 6.1  п. 6 вказаного Тимчасового положення передбачено можливість оформлення права власності на об”єкти нерухомого майна з видачею свідоцтва про право власності місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування фізичним та юридичним особам при представленні договору про пайову участь у будівництві об”єкта нерухомого майна, акта про прийняття об”єкта в експлуатацію та акта приймання-передавання цього об”єкта, а також фізичним та юридичним особам на підставі документів, установлених законодавством, які підтверджують їх право власності на об”єкти нерухомого майна.

Відповідно до ст.328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Отже, позивач є законним власником майна, що підтверджується матеріалами справи.

Відповідно до вимог п.10 Додатку 1 до п.2.1 “Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно”, затвердженого наказом Мінюста від 07.02.2002р. за № 7/5 (із змінами від 17.05.04р.),  рішення суду є правовстановлюючим документом, на підставі якого провадиться реєстрація прав власності на об'єкти нерухомого майна.

Вищезазначені факти встановлені рішенням господарського суду Полтавської області №19/368 від 10.05.2007 року.

Відповідно до ч. 2 ст. 35 ГПК України факти, встановлені рішенням господарського суду (іншого органу, який вирішує господарські спори) під час розгляду однієї справи, не доводяться знову при вирішенні інших спорів, в яких беруть участь ті самі сторони.

Виходячи з викладеного у справі 16/96 встановлені факти належності позивачу права власності на частину будинку, яке розташовано в м. Гадяч по вул. 50 років Жовтня, 44, то відповідно позовні вимоги обґрунтовані, підтверджені матеріалами справи та підлягають задоволенню.   

Враховуючи викладене, керуючись  49, 82-85   ГПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

1. Позов  задовольнити.

2. Визнати право власності на нерухоме майно  частину підвального приміщення  площею 133,3 кв.м, яке знаходиться за адресою : м. Гадяч, вул.Жовтня,44, за державою в особі Фонду загальнообов"язкового державного соціального страхування на випадок безробіття представле-ного його робочим органом - Гадяцьким районним центром зайнятості (м. Гадяч, вул. 50 років Жовтня, 44, код ЄДРПОУ 23809885).

          

Суддя                                                                                Л.Б.Плеханова

Дата ухвалення рішення19.02.2008
Оприлюднено10.09.2008
Номер документу1986811
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —19/368

Ухвала від 24.01.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Жаботина Г. В.

Постанова від 19.11.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Москальова І.В.

Ухвала від 12.11.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Москальова І.В.

Ухвала від 29.10.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Москальова І.В.

Ухвала від 03.10.2013

Господарське

Господарський суд Луганської області

Бойченко К.І.

Ухвала від 24.09.2013

Господарське

Господарський суд Луганської області

Бойченко К.І.

Ухвала від 12.09.2013

Господарське

Господарський суд Луганської області

Бойченко К.І.

Ухвала від 27.08.2013

Господарське

Господарський суд Луганської області

Бойченко К.І.

Ухвала від 13.08.2013

Господарське

Господарський суд Луганської області

Бойченко К.І.

Ухвала від 25.07.2013

Господарське

Господарський суд Луганської області

Бойченко К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні