Рішення
від 17.11.2011 по справі 38/86
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАР СЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Д онецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

17.11.11 р. Сп рава № 38/86

Господарський суд Донець кої області у складі

головуючого судді М.О. Лейби , суддів Е.В. Сгара, Н.В. Величко ,

при секретарі судового зас ідання М.А. Цакадзе

Розглянув у відкритому суд овому засіданні справу:

За позовом: Дочірньої компа нії „Укртрансгаз” НАК „Нафто газ України” в особі філії Уп равління магістральних газо проводів „Донбастрансгаз”, м .Донецьк

До відповідача: Закритого а кціонерного товариства „Зов нішпромресурси”, м.Краматорс ьк

Третя особа 1 без самостійни х вимог на предмет спору на ст ороні відповідача Публічне а кціонерне товариство по газо постачанню та газифікації „Д онецькоблгаз”, м. Донецьк

Третя особа 2 без самостійни х вимог на предмет спору на ст ороні відповідача Товариств о з обмеженою відповідальніс тю „Альфа-Інгаз”, м. Київ

Третя особа 3 без самостійни х вимог на предмет спору на ст ороні відповідача Закрите ак ціонерне товариство „Укргаз -Енерго”, м. Київ

Третя особа 4 без самостійни х вимог на предмет спору на ст ороні позивача Національна а кціонерна компанія „Нафтога з України”, м. Київ

Предмет спору: стягнення 30 124 ,03грн.

За участю представників:

від позивача: ОСОБА_1 - до вір.

від відповідача: не з' явив ся

від третіх осіб - 1, 2, 3, 4: не при були

СУТЬ СПОРУ:

Дочірня компанія „Укртран сгаз” НАК „Нафтогаз України” в особі філії Управління маг істральних газопроводів „До нбастрансгаз”, м.Донецьк зве рнулася до господарського су ду Донецької області з позов ом до Закритого акціонерного товариства „Зовнішпромресу рси”, м.Краматорськ про стягн ення 30 124,03грн.

В обґрунтування своїх вимо г позивач посилається на нев иконання відповідачем умов Д оговору №452 Крм від 29.12.2007р. в част ині сплати вартості транспор тування природного газу, отр иманого відповідачем у квітн і 2008р. У судових засіданнях поз ивач вимоги підтримав, зазна чив, що у спірний період (квіте нь 2008р.) відповідачем споживав ся газ виключно з ресурсів НА К „Нафтогаз України”, а не з ре сурсів ЗАТ „Укргаз-Енерго”, щ о є підставою для оплати варт ості спожитого газу саме на к ористь позивача.

Відповідач проти позовних вимог заперечив, посилаючис ь на той факт, що газ у квітні 200 8р. ним отримано та сплачено за іншим договором, укладеним з ВАТ „Донецькоблгаз”.

Ухвалою суду від 09.06.2011р., в поря дку ст.27 ГПК України, у справу з алучено третю особу без само стійних вимог на предмет спо ру на стороні відповідача ВА Т „Донецькоблгаз”.

Третя особа у судовому засі данні повідомила, про держав ну реєстрацію перейменуванн я Відкритого акціонерного то вариства по газопостачанню т а газифікації „Донецькоблга з” (ЄДРПОУ 03361075) на Публічне акці онерне товариство по газопос тачанню та газифікації „Доне цькоблгаз” (ЄДРПОУ 03361075).

З огляду на викладене та пра воустановчі документи треть ої особи-1, враховуючи приписи ст.25 ГПК України, суд дійшов ви сновку про необхідність здій снити заміну третьої особи В АТ „Донецькоблгаз” на Публіч не акціонерне товариство „До нецькоблгаз”.

Ухвалою суду від 05.07.2011р., в поря дку ст.27 ГПК України, у справу з алучено третю особу без само стійних вимог на предмет спо ру на стороні відповідача: ТО В „Альфа-Інгаз” та ЗАТ „Укрга з-Енерго”.

Зазначені треті особи у жод не судове засідання не прибу ли, пояснень по суті спору не н адали.

Ухвалою суду від 04.10.2011р., в поря дку ст.27 ГПК України, у справу з алучено третю особу без само стійних вимог на предмет спо ру на стороні позивача - НАК „Нафтогаз Україна”.

Третя особа - НАК „Нафтога з Україна” представника у су дове засідання не направила, в письмових поясненнях від 24. 10.2011р. зазначила, що у квітні 2008р. відповідач отримував природ ний газ мережами ВАТ „Донець коблгаз” з ресурсу ЗАТ „Укрг аз-Енерго”, в підтвердження ч ого надала реєстр фактично п ротранспортованих обсягів п риродного газу мережами ВАТ „Донецькоблгаз” підприємст вам, що уклали договори на пос тачання природного газу з ВА Т „Донецькоблгаз” з ресурсу імпортованого газу через ТОВ „Альфа-Інгаз” у квітні 2008р., пі дписаний ВАТ „Донецькоблгаз ”, ТОВ „Альфа-Інгаз” та ЗАТ „Ук ргаз-Енерго”, а також акт прий ому-передачі природного газу від 30.04.2008р., підписаний ТОВ „Аль фа-Інгаз” та ЗАТ „Укргаз-Енер го”.

Також в матеріалах справи н аявна відповідь Міністерств а палива та енергетики Украї ни від 09.08.2011р., згідно якої у квіт ні 2008р. поставки природного га зу підприємствам Донецької о бласті НАК „Нафтогаз Україна ” не здійснювалось, а ЗАТ „Укр газ-Енерго” в цей період не ім портувало газ в Україну.

Процесуальний строк розгл яду спору продовжувався в по рядку ст. 69 ГПК України.

Склад господарського суду під час розгляду даної справ и неодноразово змінювався. Р озпорядженням голови господ арського суду Донецької обла сті від 26.10.2011р. призначено колег іальний розгляд даної справи у складі: головуючий суддя М.О .Лейба, судді Е.В.Сгара, Н.В.Вели чко.

Розглянувши матеріали спр ави та заслухавши пояснення представників сторін суд

ВСТАНОВИВ:

Між позивачем та відповіда чем укладено договір на тран спортування природного газу магістральними трубопровод ами №452 Крм від 29.12.2007р. (далі по тек сту Договір). Строк дії Догово ру встановлено до 31.12.2008р. (п.9.1 Дог овору).

Відповідно до р.1 Договору, п редметом договору є надання оплачуваних послуг з транспо ртування природного газу зам овника магістральними трубо проводами в обсягах, визначе них цим договором.

Пункт 1.4. Договору визначає, щ о виконавець здійснює трансп ортування імпортованого газ у (не із ресурсів ЗАТ Укргаз-Ен ерго), газу, видобутого на тери торії України, газу, відібран ого із підземних сховищ, газу , з ресурсів постачальників, я кі не мають з ДК “Укртрансгаз ” НАК „Нафтогаз України” дог оворів на транспортування га зу.

За умовами п.4.1 Договору, тари ф на транспортування газу вс тановлюється згідно Постано ви НКРЕ України №775 від 21.06.2007р. „П ро затвердження тарифів на т ранспортування та постачанн я природного газу” та склада є 58, 92 грн. з ПДВ. за 1000 м.куб. Тариф на транспортування газу може змінюватись НКРЕ України. У р азі зміни новий тариф є обов' язковим для сторін за цим дог овором з моменту введення йо го в дію постановою НКРЕ без у кладення додаткової угоди (п .4.2. Договору).

За умовами п.п. 5.2 - 5.3 Договор у, замовник здійснює оплату в иконавцю за послуги з трансп ортування природного газу до 15 числа місяця, наступного за розрахунковим згідно рахунк у виконавця. Якщо до 15 числа мі сяця, в якому повинна здійсню ватись оплата замовник з буд ь-яких причин не отримав раху нок від виконавця, він зобов' язаний прийняти всі заходи д ля його отримання та здійсне ння оплати. Неотримання замо вником рахунку не є підставо ю для несплати або затримки о плати послуг виконавця.

Відповідно до п. 5.4 Договору н адання послуг з транспортува ння газу щомісячно оформлюют ься актами надання послуг з т ранспортування газу.

Акт надання послуг з трансп ортування природного газу за квітень 2008 року відповідачем не підписаний.

За п.5.6 Договору, підставою дл я нарахування суми, яка підля гає оплаті за послуги з транс портування природного газу є реєстри обсягів реалізації газу за відповідний період, н адані Виконавцю міськгазом ( газорозподільним підприємс твом), а також акти надання пос луг з транспортування природ ного газу, складені замовник ом та виконавцем.

З наявних в матеріалах спра ви реєстрів обсягів реалізац ії газу за відповідний періо д, неможливо встановити похо дження газу для конкретних с поживачів у квітні 2008 року, у то му числі й для відповідача по справі.

Згідно зі ст. 193 Господарсько го кодексу України суб' єкти господарювання та інші учас ники господарських відносин повинні виконувати господар ські зобов' язання належним чином відповідно до закону, і нших правових актів, договор у, а за відсутності конкретни х вимог щодо виконання зобов ' язання - відповідно до ви мог, що у певних умовах звичай но ставляться.

Відповідно до ст.ст. 526, 527 Циві льного кодексу України боржн ик зобов' язаний виконати св ій обов' язок та зобов' язан ня має виконуватися належним чином відповідно до умов дог овору, цього Кодексу та інших актів цивільного законодавс тва.

Листом від 24.03.2011р. позивач нап равив відповідачу два примір ники актів прийому-передачі газу за квітень 2008р., які позива ч просив оформити, підписати та оплатити відповідні посл уги за таким актом.

Листом від 16.03.2011р. №21-314 позивач повідомив відповідача про то й факт, що починаючи з 01.03.2011р. єди ним власником ресурсів імпор тованого газу на території У країни є НАК „Нафтогаз Украї ни”, яка реалізує цей газ спож ивачам особисто або через ДК “Газ України”, а також повідо мив відповідача, що отримани й ним у квітні 2008р. природний га з був не з ресурсів ЗАТ “Укрга з-Енерго”, а з ресурсів НАК “На фтогаз України”, на підставі чого послуги з транспортува ння магістральними трубопро водами вказаного газу у квіт ні 2008р. надавались саме позива чем у виконання умов Договор у. В обґрунтування даних вимо г, в листі позивач послався на постанову КМУ від 05.03.2008р. №163 „Пр о реалізацію імпортованого п риродного газу на території України”, постанову КМУ від 27. 12.2001р. №1729 „Про забезпечення спо живачів природним газом” поз ивач зазначав, що з 01.01.2008 р. єдини м постачальником природного газу на території України є Н АК „Нафтогаз України” та її д очірня компанія „Газ України ”.

До вказаного листа позивач додав два примірники актів п рийому-передачі газу за квіт ень 2008р., які позивач просив офо рмити, підписати та оплатити відповідні послуги за таким актом.

Як вбачається з матеріалів справи, 01.04.2008р. між ВАТ „Донецьк облгаз”, правонаступником як ого є ПАТ „Донецькоблгаз” (по стачальник природного газу, третя особа-1) та відповідачем (покупцем) укладено договір н а постачання природного газу №06-758-08 - Пр, за умовами якого по стачальник зобов' язався пе редати покупцю, в тому числі, в 2008 році природний газ.

Копія вказаного договору № 06-758-08 - Пр та додаткової угоди № 1 від 29.04.2008р. до цього договору мі стяться в матеріалах справи.

Розділом 3 цього договору №0 6-758-08 - Пр визначено, що постача льник передає покупцю газ в з агальному потоці газу на газ орозподільній станції, що зн аходиться на кордоні України , або у пунктах приймання-пере дачі газу у газотранспортну систему ДК „Укртрансгаз”. Кі лькість газу, яка подається п окупцеві, визначається по ко нтрольно-вимірювальних прил адах, атестованих в органах Д ержстандарту України, у поря дку визначеному договором на транспортування природного газу розподільним газопрово дом.

Пунктом 4.1 договору №06-758-08 - Пр , в редакції Додаткової угоди №1 від 29.04.2008р., сторони по такому договору узгодили ціну на пр иродний газ, до складу якої вх одить, в тому числі, тариф тран спортування цього газу.

30.04.2008р. між ВАТ „Донецькоблга з” та відповідачем підписани й Акт приймання-передачі вик онаних робіт і виконання пос луг з транспортування.

На підставі викладеного, тр етьою особою-1 виставлено від повідачу рахунок за природни й газ та його транспортуванн я за квітень 2008р., який був спла чений останнім, що підтвердж ується матеріалами справи, п редставником ВАТ „Донецькоб лгаз” та відповідачем.

Постановою Кабінету Міні стрів України від 27.02.2008р. №112 “Дея кі питання забезпечення про ведення розрахунків спожив ачів за природний газ у 2008 ро ці”, на яку посилається позив ач в обґрунтування своїх вим ог, обов' язок з укладання до говорів на постачання природ ного газу суб'єктам господар ювання у межах узгоджених об сягів природного газу на 2008 рік покладено на НАК “Нафто газ України” і її Дочірню ком панію “Газ України”.

Пунктом 1 Постанови Кабінет у Міністрів України від 05.03.2008р. №163 “Про реалізацію імпортова ного природного газу на тери торії України” (в редакції, ч инній станом на квітень 2008 р.) т акож було передбачено, що з 01 с ічня 2008 року центрально- та сер едньоазіатський природний г аз, який надходить в газотран спортну систему України від компанії “РосУкрЕнерго АГ” , використовується виключно для задоволення потреб спож ивачів України в обсягах від повідно до балансу надходжен ня та розподілу природного г азу на 2008 рік, затвердженого р озпорядженням Кабінету Мін істрів України від 09.01.2008 року №57, а реалізація з 01.03.2008 р. імпор тованого природного газу в У країні здійснюється НАК “Наф тогаз України” і ДК “Газ Укра їни” НАК „Нафтогаз України”.

Відповідно до постанови Ка бінету Міністрів України від 27.12.2001р. №1729 “Про забезпечення сп оживачів природним газом” т а “Порядку забезпечення спож ивачів природним газом”, зат вердженого цією постановою, надходження та розподіл прир одного газу в Україні здійсн юється за балансом, який щорі чно затверджується Кабінето м Міністрів України. За Прогн озним балансом надходження т а розподілу природного газу на 2008 рік, затвердженим розпо рядженням Кабінету Міністрі в України від 09.01.2008 р. № 57-р (в остан ній редакції від 06.02.2008 р.).

В матеріалах справи відсут ні належні докази (первинні д окументи) в підтвердження фа кту транспортування позивач ем у квітні 2008р. природного газ у відповідачу по даній справ і саме з ресурсів НАК „Нафтог аз України”.

З урахуванням вищевикладе них обставин, при розгляді ви мог про стягнення з відповід ача вартості протранспортов аного газу у квітні 2008р., господ арському суду необхідно з' я сувати наявність чи відсутні сть підстав для сплати відпо відачем послуг по Договору н а користь позивача, тобто вст ановити походження природно го газу, який було поставлено (протранспортовано) відпові дачу по справі у квітні 2008р.

Існування права позивача н а отримання стягуваної суми заборгованості передбачає о бов' язкову доведеність фак ту транспортування газу відп овідачу саме у виконання умо в Договору.

При цьому, згідно умов Догов ору у позивача виникає право на отримання від відповідач а сплати за транспортування природного газу лише у випад ку, якщо цей газ - з ресурсів НАК „Нафтогаз України”.

Згідно наявних в матеріала х справи відповідей Міністер ства палива та енергетики Ук раїни від 21.07.2011р. та від 09.08.2011р. у кв ітні 2008р. поставки природного газу підприємствам Донецько ї області НАК „Нафтогаз Укра їна” не здійснювалось.

Відповідно до письмових по яснень НАК „Нафтогаз Україна ” від 24.10.2011р. у квітні 2008р. відпові дач отримував природний газ мережами ВАТ „Донецькоблгаз ” з ресурсу ЗАТ „Укргаз-Енерг о”. В підтвердження наведено го в матеріалах справи містя ться Реєстр фактично протран спортованих обсягів природн ого газу мережами ВАТ „Донец ькоблгаз” підприємствам, що уклали договори на постачанн я природного газу з ВАТ „Доне цькоблгаз” з ресурсу імпорто ваного газу через ТОВ „Альфа -Інгаз” у квітні 2008р., підписани й ВАТ „Донецькоблгаз”, ТОВ „А льфа-Інгаз” та ЗАТ „Укргаз-Ен ерго”, а також акт прийому-пер едачі природного газу від 30.04.20 08р., підписаний ТОВ „Альфа-Інг аз” та ЗАТ „Укргаз-Енерго”.

Стаття 129 Конституції Украї ни відносить до основних зас ад судочинства змагальність сторін, яка, зокрема, проявляє ться в тому, що, як зазначаєтьс я в частині 1 статті 33 Господар ського процесуального кодек су України, кожна сторона пов инна довести ті обставини, на які вона посилається як на пі дставу своїх вимог і запереч ень.

Статтею 34 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и передбачено, що обставини с прави, які відповідно до зако нодавства повинні бути підтв ердженні певними засобами до казування, не можуть підтвер джуватись іншими засобами до казування.

З урахуванням вимог ст. 43 Гос подарського процесуального кодексу України, господарсь кий суд оцінює докази за свої м внутрішнім переконанням, щ о ґрунтується на всебічному, повному і об' єктивному роз гляді в судовому процесі всі х обставин справи в їх сукупн ості, керуючись законом.

З огляду на всі наявні у спр аві документи, заслухавши уч асників судового процесу, го сподарський суд дійшов висно вку, що позивач не довів належ ними та допустимими доказами той факт, що у спірний період відповідачу було поставлено (про транспортовано) природн ий газ саме з ресурсів НАК „На фтогаз України”, тобто не дов ів виникнення у відповідача зобов' язання по сплаті посл уг з транспортування природн ого газу саме на користь пози вача по справі.

За наведених вище обставин , позовні вимоги задоволенню не підлягають у зв' язку з їх недоведеністю.

Судові витрати покладають ся на позивача відповідно до ст. 49 Господарського процесуа льного Кодексу України.

На підставі ст.129 Конституці ї України, ст.ст. 526, 527 Цивільного кодексу України, ст.67, 193 Господ арського кодексу України, ке руючись ст.ст. 1, 2-1, 4-2, 4-3, 4-6, 22, 27, 33, 34, 43, 82-85 Г осподарського процесуально го Кодексу України, господар ський суд

В И Р I Ш И В :

У задоволенні позовних вим ог Дочірньої компанії „Укрт рансгаз” НАК „Нафтогаз Украї ни” в особі філії „Управлінн я магістральних газопроводі в” „Донбастрансгаз”, м.Донец ьк до Закритого акціонерного товариства „Зовнішпромресу рси”, м.Краматорськ про стягн ення 30 124,03грн., відмовити.

Рішення набирає законної с или після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не бу ло подано, а у разі подання апе ляційної скарги - після розгл яду справи апеляційним госпо дарським судом, якщо рішення не буде скасовано.

У судовому засіданні 17.11.2011р. о голошено та підписано вступн у та резолютивну частину ріш ення.

Повний текст рішення складено та підписано 22.11.2011р.

Головуючий суддя Ле йба М.О.

Суддя Сгара Е .В.

Суддя Величко Н.В.

< Текст >

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення17.11.2011
Оприлюднено21.12.2011
Номер документу19874232
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —38/86

Судовий наказ від 18.03.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Шилова О.М.

Ухвала від 29.03.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жельне С.Ч.

Ухвала від 27.04.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жельне С.Ч.

Рішення від 17.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба М.О.

Ухвала від 26.09.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба М.О.

Ухвала від 20.07.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба М.О.

Ухвала від 05.07.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба М.О.

Ухвала від 05.07.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба М.О.

Ухвала від 09.06.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба М.О.

Рішення від 12.05.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Власов Ю.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні