Рішення
від 24.11.2011 по справі 5010/1928/2011-13/58
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД І ВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 листопада 2011 р. Справа № 5010/1928/2011-13/58

Господарський суд Івано-Ф ранківської області у складі судді Шкіндера П. А.

при секретарі судового зас ідання Кучмі І.І.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні матеріали справи

за позовом: Державної пода ткової інспекції в Галицьком у районі,

вул. Шевченка,10, м.Галич,77100

до відповідача: Корпораці ї "Прикарпатська фінансова г рупа",

вул. Шевчен ка, 9,м.Івано-Франківськ,76000

про стягнення коштів

за участю представників с торін:

Від позивача: ОСОБА_1., (до віреність № 3565/10/10 від 25.10.11 )-предст авник;

Від позивача: ОСОБА_2, (до віреність № 3340/10/10 від 12.10.11 )-предст авник;

Від відповідача: ОСОБА_3 ., (довіреність № 39 від 26.10.11)- пред ставник

ВСТАНОВИВ:

до господарського суд у Івано-Франківської област і ДПІ в Галицькому районі под ано позов про стягнення з Кор порації "Прикарпатська фінан сова група", коштів в сумі 18 414гр н.00коп.

Ухвалою від 30.09.11 прийнято по зовну заяву до розгляду, пору шено провадження у справі та призначено розгляд справи в судовому засіданні на 13.10.11.

Ухвалою від 13.10.11 відкладено розгляд справи в судовому за сіданні на 27.10.11.

Відповідачем по справі Кор порацією "Прикарпатська фіна нсова група" подано суду клоп отання від 26.10.11 про зупинення п ровадження у справі №5010/1928/2011-13/58 д о завершення розслідування п о кримінальній справі №322373 пор ушеної Галицьким РВ УМВС Укр аїни в Івано-Франківській об ласті за ст.185 ч.2 КК України.

Ухвалою суду від 27.10.11р. відкла дено розгляд справи на 10.11.11 та відмовлено відповідачу в кл опотанні про зупинення прова дження по справі.

10.11.11. в судовому засіданні ого лошена перерва до 24.11.11

Представники позивача в су довому засіданні позов підтр имали з підстав викладених у позовній заяві , зокрема долу чив ряд документів, що мають с уттєве значення для вирішен ня даного спору по суті.

Представник відповідача п роти позову заперечує, з підс тав викладених у відзиві на п озов.

Розглянувши матеріали спр ави та долучені документи, і з врахуванням вимог Конвенц ії про захист прав людини і ос новоположних свобод стосов но розгляду справи упродовж розумного строку, всебічно і повно з'ясувавши всі обстави ни, на яких ґрунтуються вимог и, давши оцінку доказам, які ма ють значення для справи, суд в важає за правильне взяти до у ваги наступне.

28.01.11р. між Державної податко вої інспекції в Галицькому р айоні (позивачем ) та Корпорац ією "Прикарпатська фінансов а група" ( відповідачем) укладе но угоду про зберігання та ре алізацію безхазяйного та інш ого майна, що належить або пер еходить у власність держави №336/10/24-160/06.

На підставі цієї угоди Корп орації "Прикарпатська фінанс ова група" 15.03.11. було передано ма йно з ознаками безхазяйного - металевий трубопровід , про щ о було складено акт опису і по передньо оцінку майна №4/24 від 15.03.11р. і одночасно , як передбач ено листом ДПІ №891/10/24-489 від 15.03.11р. , д ане майно передане представн ику відповідача ОСОБА_4. н а відповідальне зберігання , про , що свідчить його підпис у акті №4/24.

У відповідності до п.2.2.2. п.2.2 уг оди обов'язком відповідача є забезпечення власними силам и зберігання майна та його сп оживчих якостей.

Відповідно до акту інвента ризації № безхазяйного майна , що знаходиться на відповіда льному зберіганні від 12.08.11р. по садовими особами позивача бу ло встановлено , що фактична наявність не відповідає дан им відображеним в акті опису і виявлено нестачу частини т рубопроводу на загальну суму за попередньою оцінкою 18 414, 00 гр н., що також підтверджується р озрахунком збитків , виявлен их комісією ДПІ в Галицькому районі (додаток №1 акру№8).

Ознайомитися з актом інвен таризації та отримати його , п редставник відповідача відм овився , про що позивачем було складено акт відмови від під пису №11/24 від 12.08.11р.

Пункт 8.1 угоди встановлює , що з моменту прийому майна пред ставником виконавця , відпов ідальність за його цілісніст ь і збереження несе виконаве ць.

Відповідно до наказу від 24.12. 2010 №1032 "Про затвердження порядк у взаємодії між підрозділами державної податкової служби України під час роботи з безх азяйними речами та майном , що переходить у власність держ ави" п. 4.5. передбачено, що у разі пошкодження, втрати (нестачі ) безхазяйного майна, передан ого на відповідальне зберіга ння, орган державної податко вої служби відповідно до умо в договору про відповідальне зберігання майна протягом т рьох робочих днів від дати ви явлення пошкодження, втрати (нестачі) направляє суб'єкту г осподарювання претензію з ви могою щодо відшкодування зби тків у розмірі вартості тако го майна або суми, на яку знизи лась його вартість, за цінами , вказаними в акті опису і попе редньої оцінки майна.

Пункт 8.1 угоди встановлює, що у випадку недостачі або псув ання отриманого майна викона вець сплачує до бюджету в 10 де нний термін від дня подання в имоги замовником суми варто сті майна , якого не вистачає, за сумами , зазначеними в акті опису, оцінки та передачі на р еалізацію майна.

16.08.11р. відповідачу рекомендо ваним листом з повідомленням про вручення поштового відп равлення направлено претенз ію "2727/10/10 з вимогою , щодо відшко дування збитків у розмірі вт рати ( нестачі) в сумі 18414, 00 грн., я ку 18.08.11р. отримано представник ом відповідача ОСОБА_5. Ві дповідь Державної податково ї інспекції в Галицькому рай оні не отримано.

Відповідно до п.12 ст.10 Закону України «Про державну подат кову службу в Україні»органи державної податкової служби проводять роботу, пов'язану з виявленням, обліком, оцінкою та реалізацією у встановлен ому законом порядку, безхазя йного майна, майна, що перейшл о за правом успадкування до д ержави, скарбів і конфіскова ного майна.

Відповідно до п. п. 2, 3 П орядку, затвердженого Постан овою Кабінету Міністрів Укра їни №1340 від 25.08.1998 р. «Про Порядок о бліку, зберігання, оцінки кон фіскованого та іншого майна, що переходить у власність де ржави, і розпорядження ним», о блік, попередня оцінка, а тако ж відповідальність за зберіг ання майна, зазначеного у пун кті 1 цього Порядку, до передач і його для подальшого розпор ядження відповідно до пункту 9 цього Порядку покладаються на органи (організації), що зд ійснили вилучення або зберіг ають його, з дотриманням таки х вимог: попередня оцінка про водиться відповідно до пункт у 8 цього Порядку на момент взя ття на облік цього майна; анал ітичний облік ведеться у спе ціальних книгах за видами ма йна із зазначенням відмінних ознак, попередньої вартості , місця його знаходження; взят е на облік майно відображаєт ься на за балансових рахунка х "Товарно-матеріальні цінно сті, прийняті на відповідаль не зберігання" в органах (орга нізаціях), що здійснили вилуч ення або зберігають його. Май но, зазначене у пункті 1 цього Порядку, зберігається органа ми (організаціями) у власних (о рендованих) спеціально облад наних приміщеннях (на майдан чиках) або передається ними д ля зберігання іншим організа ціям за договорами.

Згідно із п. 7 Порядку о цінка майна провадиться комі сією, яка утворюється органо м, що здійснив його вилучення , у складі представників держ авних податкових інспекцій в районах, містах без районног о поділу, районах у містах, пре дставників міжрайонних та об 'єднаних державних податкови х інспекцій, органів (організ ацій), що здійснили вилучення майна або зберігають його, фі нансових органів та органів (організацій), які здійснюват имуть розпорядження цим майн ом. У разі розбіжності в оцінц і майна між представниками к омісії, а також у випадках, пер едбачених законодавством Ук раїни і цим Порядком, оцінка п ровадиться суб'єктами оціноч ної діяльності - суб'єктами го сподарювання.

Угода про зберігання та реалізацію безхазяйного та іншого майна, що належить а бо переходить у власність де ржави, від 28.01.11, була укладена ст оронами на підставі вищевказ аних норм законодавства Укра їни. Предметом даної Угоди є з берігання майна та його пода льша реалізація. Передача ма йна на відповідальне зберіга ння відбулася 15 березня 2011 року відповідно до Акту опису і по передньої оцінки майна №4/24. Вк азане спростовує твердження відповідача про те, що майно ним було прийнято на зберіга ння тільки після 12 серпня 2011 ро ку.

У відповідності до ст .936 Цивільного кодексу України за договором зберігання одн а сторона (зберігач) зобов'язу ється зберігати річ, яка пере дана їй другою стороною (покл ажодавцем), і повернути її пок лажодавцеві у схоронності. З гідно ч.І ст. 942 ЦК України збері гач зобов'язаний вживати усі х заходів, встановлених зако ном, іншими актами цивільног о законодавства, для забезпе чення схоронності речі. Вико нуючи даний обов'язок, зберіг ач повинен вжити необхідних заходів для того, щоб запобіг ти викраденню майна, пошкодж енню чи знищенню третіми осо бами. Відповідно до ч.І ст. 950 ЦК України за втрату (нестачу) аб о пошкодження речі, прийнято ї на зберігання, зберігач від повідає на загальних підстав ах. За правилами ст.951 ЦКУ збитк и, завдані поклажодавцеві вт ратою (нестачею) речі, відшко довуються у розмірі її варто сті.

Відповідно до п.8 Поряд ку взаємодії між підрозділам и державної податкової служб и України під час роботи з без хазяйними речами та майном, щ о переходить у власність дер жави, що затверджений наказо м Державної податкової адмін істрації України 24.12.2010 N 1032 (набра в чинності з 10.06.11) безхазяйне ма йно, взяте на облік, зберігаєт ься відповідним органом держ авної податкової служби у вл асних (орендованих) приміщен нях або за актом опису і попер едньої оцінки майна передаєт ься на відповідальне зберіга ння суб'єкту господарювання. Із суб'єктом господарювання , який прийняв майно на відпов ідальне зберігання, укладаєт ься відповідний договір.

Відповідно до пункту 5 Розділу IV Порядку у разі пош кодження, втрати (нестачі) без хазяйного майна, переданого на відповідальне зберігання , орган державної податкової служби відповідно до умов до говору про відповідальне збе рігання майна протягом трьох робочих днів від дати виявле ння пошкодження, втрати (нест ачі) направляє суб'єкту госпо дарювання претензію з вимого ю щодо відшкодування збитків у розмірі вартості такого ма йна або суми, на яку знизилась його вартість, за цінами, вказ аними в акті опису і попередн ьої оцінки майна. У разі невід шкодування суб'єктом господа рювання збитків протягом міс яця від дати отримання прете нзії орган державної податко вої служби у десятиденний ст рок після вказаної граничної дати відшкодування збитків звертається до суду щодо стя гнення суми збитків.

У відповідності до вк азаної норми при розрахунку розміру збитків позивачем бу ло взято за основу вартість м еталевого трубопроводу 18 414,00 г рн. за тону, тобто за вартістю, визначеною в Акті опису і поп ередньої оцінки майна №4/24.

У відповідності до ч.2 ст.1166 ЦК України особа, яка завд ала шкоди, звільняється від ї ї відшкодування, якщо вона до веде, що шкоди завдано не з її вини. Відповідачем не було по дано жодних доказів того, що н естача майна, переданого йом у на зберігання, виникло не з й ого вини.

Зважаючи на все вищез азначене, повно та об'єктивно дослідивши обставини справи , суд приходить до висновку пр о правомірність позовних вим ог та задоволення позову в по вному обсязі.

У відповідності до ст .49 ГПК України судові витрати слід стягнути з відповідача.

Керуючись ст.43,49, ст. 82 -84 Г осподарського процесуально го кодексу України, ст. ст. 936, 942, 950, 951, 1166 суд

ВИРІШИВ:

Позов Державної податкової інспекції в Галиц ькому районі до Корпорації "П рикарпатська фінансова груп а" про стягнення збитків в роз мірі 18 414,00 грн. задовольнити.

Стягнути з Корпораці ї "Прикарпатська фінансова г рупа" (вул.Шевченка, 9, м.Івано-Фр анківськ, 76000; і.к.31789776) на користь Д ержавної податкової інспекц ії в Галицькому районі (вул. Ше вченка, 10, м.Галич, Івано-Франкі вська область, 77100; і.к. 20543493) 18 414,00 грн . (вісімнадцять тисяч чотирис та чотирнадцять гривень 00 коп .) збитків.

Видати накази.

Стягнути з Корпорац ії "Прикарпатська фінансова група" (вул.Шевченка, 9, м.Івано-Ф ранківськ, 76000; і.к.31789776) в доход Де ржавного бюджету ( отримувач : УДК у м. Івано-Франківськ; код ЄДРПОУ одержувача 20568100; банк от римувача: ГУДК України в Іван о-Франківській області, МФО 8 36014, р/р 31214206700002, код класифікації д оходів бюджету 220300001) - 1 411, 50 грн. (од ну тисячу чотириста одинадця ть грн. 50 коп.) - судового збору.

Видати накази.

Рішення господарського суду набирає законної сили п ісля закінчення строку подан ня апеляційної скарги, якщо а пеляційну скаргу не було под ано. У разі подання апеляційн ої скарги рішення, якщо його н е скасовано, набирає законно ї сили після розгляду справи апеляційним господарським с удом.

Суддя Шкіндер П. А.

Повне рішення складено 25.11.11

В иготовлено в КП "Документооб іг госп. судів"


Кучма І. І. 25.11.11

Дата ухвалення рішення24.11.2011
Оприлюднено22.12.2011
Номер документу19883252
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення коштів

Судовий реєстр по справі —5010/1928/2011-13/58

Постанова від 12.07.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Добролюбова Т.В.

Ухвала від 05.07.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Добролюбова Т.В.

Ухвала від 18.06.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Добролюбова Т.В.

Постанова від 30.01.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Процик Т.С.

Рішення від 24.11.2011

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П. А.

Ухвала від 27.10.2011

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П. А.

Ухвала від 13.10.2011

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П. А.

Ухвала від 30.09.2011

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні