Рішення
від 19.08.2008 по справі 5/167-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

5/167-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21036, м. Вінниця,  Хмельницьке шосе, 7  тел. 66-03-00, 66-11-31       http://vn.arbitr.gov.ua


І м е н е м     У к р а ї н и

РІШЕННЯ

19 серпня 2008 р.           Справа 5/167-08

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «Українсько-польське підприємство «Євромед», м. Вінниця

до: Сільськогосподарського виробничого кооперативу «Маяк», с. Горбанівка Вінницького р-ну Вінницької області

про  визнання договорів купівлі-продажу об»єктів нерухомості дійсними та визнання права власності на нерухоме майно    

                  

          Суддя          В.Бенівський

          При секретарі: В.Деркач  

   

За участю представників:

позивача  - Вересюк М.В., довіреність від 02.06.08 р.    

відповідача –Томашук М.С. –арбітражний керуючий (ліквідатор)

СУТЬ СПОРУ:

   На розгляд господарського суду Вінницької області подано позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Українсько-польське підприємство «Євромед», м. Вінниця  до Сільськогосподарського виробничого кооперативу «Маяк», с. Горбанівка Вінницького р-ну Вінницької області про  визнання договорів купівлі-продажу об»єктів нерухомості дійсними та визнання права власності на нерухоме майно.

         В позовній заяві позивач посилається на такі обставини:

        В 1992 році було створено КСП „Маяк", яке на підставі Указу Президента України „Про заходи щодо забезпечення захисту майнових прав селян у процесі реформування аграрного сектора економіки" № 62/2001 від 29.01.2001 року в 2000 році було реформовано та реорганізовано в СВК „Маяк". Відповідно після реформування КСП „Маяк" СВК „Маяк" стало його правонаступником та до СВК „Маяк" перейшло все майно, яке належало КСП „Маяк", що підтверджується Статутом СВК „Маяк" , в тому числі: будівля складу (нежитлова одноповерхова цегляна будівля, площею по зовнішнім вимірам 554,42 м. кв.), що розташована по вулиці Першотравневій, № 63-В (територія току) в с. Горбанівка Вінницького району Вінницької області, споруда піднавісу (металева виробнича споруда, площею по зовнішнім вимірам 550,44 м. кв.), що розташована по вулиці Першотравневій, № 63-Е (територія току) в с. Горбанівка Вінницького району Вінницької області, споруда паркану (споруда з залізобетонних плит загальною довжиною 56м.),що розташована по вулиці Першотравневій, № 63-Е (територія току) в с. Горбанівка Вінницького району Вінницької області.

Даний факт підтверджується Переліком основних засобів після розпаювання резервного фонду. Також даний факт підтверджується Бухгалтерською довідкою СВК „Маяк" № 33 від 01.08.2006 року, яка була надана ТОВ „УПП „Євромед".

01 серпня 2006 року між СВК „Маяк" та ТОВ УПП  „Євромед"  було  укладено   в  простій  письмовій   формі  договір  купівлі-продажу  об'єктів нерухомості. У відповідності до п. 1 даного Договору Продавець (СВК „Маяк") зобов'язується передати у власність Покупцю (ТОВ „УПП „Євромед"), а Покупець прийняти у власність та оплатити нерухоме майно, а саме: будівлю складу (нежитлова одноповерхова цегляна будівля, площею по зовнішнім вимірам 554,42 м. кв.) - вартістю - 112 249  гривень 00 копійок, що розташована по вулиці Першотравневій, № 63-В (територія току) в с. Горбанівка Вінницького району Вінницької області; споруду піднавісу (металева виробнича споруда, площею по зовнішнім вимірам 550,44 м. кв.) вартістю - 15 596  гривень 00 копійок, що розташована по вулиці Першотравневій, № 63-Е (територія току) в с. Горбанівка Вінницького району Вінницької області.

            Крім того п. 1 Договору купівлі-продажу об'єктів нерухомості від 01.08.2006 року було передбачено, що разом з об'єктами нерухомості Продавець зобов'язаний передати усі необхідні для оформлення документи. Свої зобов'язання за даним договором Позивач виконав в повному обсязі, сплативши повну вартість вказаних об'єктів нерухомості, що підтверджується платіжними дорученнями та квитанціями до прибуткового касового ордера. В свою чергу Відповідач виконав свої зобов'язання за договором купівлі-продажу об'єктів нерухомості від 01.08.2006 року лише частково та передав об'єкти нерухомості зазначені в договорі Позивачу, що підтверджується актом № 1 прийому-передачі об'єкту нерухомості від 02.08.2006 року та актом прийому-передачі об'єкту нерухомості від 02.08.2006 року. Але Відповідач, в порушення умов договору купівлі-продажу об'єктів нерухомості від 01.08.2006 року, не передав Позивачу необхідні для оформлення права власності правовстановлюючі документи.

           Також 01 серпня 2006 року між СВК „Маяк" та ТОВ „УПП „Євромед" було укладено в простій письмовій формі договір купівлі-продажу об'єкту нерухомості з додатком № 1. У відповідності до п. 1 даного Договору Продавець (СВК „Маяк") зобов'язується передати у власність Покупцю (ТОВ „УПП „Євромед"), а Покупець прийняти у власність та оплатити нерухоме майно, а саме: споруду паркану (споруда з залізобетонних плит загальною довжиною 56 м.) вартістю

- 7 460 гривень 00 копійок, що розташована по вулиці

Першотравневій, № 63-Е (територія току) в с. Горбанівка Вінницького району Вінницької області.

          Крім того п. 1 Договору купівлі-продажу об'єктів нерухомості від 01.08.2006 року було передбачено, що разом з Об'єктами нерухомості Продавець зобов'язаний передати усі необхідні для оформлення документи.

          Свої зобов'язання за даним Договором Позивач виконав в повному обсязі, сплативши повну вартість вказаних об'єктів нерухомості, що підтверджується квитанцією до прибуткового касового ордера № 67 від 18.10.2006 року.

          Відповідно Позивач належним чином набув права власності на майно у відповідності до ч 1 ст. 144 ГК України: „Майнові права та майнові обов'язки суб'єкта господарювання можуть виникати з угод, передбачених законом, а також: з угод, не передбачених законом, але таких, що йому не суперечать."

          В свою чергу Відповідач виконав свої зобов'язання за договором купівлі-продажу об'єктів нерухомості від 01.08.2006 року лише частково та передав об'єкти нерухомості зазначені в договорі Позивачу, що підтверджується актом прийому-передачі об'єкту нерухомості від 02.08.2006 року. Але Відповідач, в порушення умов договору купівлі-продажу об'єктів нерухомості від 01.08.2006 року, не передав Позивачу необхідні для оформлення права власності правовстановлюючі документи.

В зв'язку з тим, що Продавцем - СВК „Маяк" порушені умови Договорів, а саме не передано правовстановлюючих документів на вказані вище об'єкти нерухомості, Покупець -ТОВ „УПП „Євромед" не може належним чином здійснити державну реєстрацію придбаного нерухомого майна у встановленому законом порядку. Відповідно ТОВ „УПП „Євромед" змушено звернутись до суду за захистом своїх майнових прав для вирішення спору (а саме за визнанням вказаних договорів купівлі-продажу дійсними та визнанням за собою права власності на придбане майно).

          У відповідності до ст. 41 Конституції України та ст. 319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

ч. 1 ст. 175 ГК України встановлено: „Майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов'язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов 'язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов 'язаної сторони виконання її обов 'язку.

Згідно вимог ст. 655 Цивільного кодексу України: „За договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно і сплатити за нього певну грошову суму".

Також, ст. 638 Цивільного кодексу України передбачено, що „договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору".

Крім того у відповідності до ч. З ст. 334 ЦК України „право власності на майно за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішенням суду про визнання договору, не посвідченого нотаріально, дійсним."

Ст. 15 ЦК України передбачено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

                  А  тому  просить  визнати дійсним договір купівлі-продажу об'єктів нерухомості від 01 серпня 2006 року, укладений в простій письмовій формі між СВК „Маяк" та ТОВ „УПП „Євромед", за яким ТОВ „УПП „Євромед" придбало у СВК „Маяк": будівлю складу (нежитлова одноповерхова цегляна будівля, площею по зовнішнім вимірам 554,42 м. кв.) - вартістю - 112 249  гривень 00 копійок, що розташована по вулиці Першотравневій, № 63-В (територія току) в с. Горбанівка Вінницького району Вінницької області; споруду піднавісу (металева виробнича споруда, площею по зовнішнім вимірам 550,44 м. кв.) вартістю - 15 596  гривень 00 копійок, що розташована по вулиці Першотравневій, № 63-Е (територія току) в с. Горбанівка Вінницького району Вінницької області.

Визнати дійсним договір купівлі-продажу об'єкту нерухомості від 01 серпня 2006 року укладений в простій письмовій формі між СВК „Маяк" та ТОВ „УПП „Євромед", за яким ТОВ „УПП „Євромед" придбало у СВК „Маяк": Споруду паркану (споруда з залізобетонних плит загальною довжиною 56 м.) - вартістю - 7 460  гривень 00 копійок що розташована по вулиці Першотравневій, № 63-Е (територія току) в с. Горбанівка Вінницького району Вінницької області.

     Крім того просить  визнати   за   Товариством   з   обмеженою   відповідальністю   „Українсько-польське підприємство "ЄВРОМЕД" право власності на нерухоме майно, а саме: будівлю складу (нежитлова одноповерхова цегляна будівля, площею по зовнішнім вимірам 554,42 м. кв.), що розташована по вулиці Першотравневій, № 63-В (територія току) в с. Горбанівка Вінницького району Вінницької області; споруду піднавісу (металева виробнича споруда, площею по зовнішнім вимірам 550,44 м. кв.), що розташована по вулиці Першотравневій, № 63-Е (територія току) в с. Горбанівка Вінницького району Вінницької області; споруду паркану (споруда з залізобетонних плит загальною довжиною 56 м.), що розташована по вулиці Першотравневій, № 63-Е (територія току) в с. Горбанівка Вінницького району Вінницької області.

       Відповідач позовні вимоги не визнав, посилаючись на таке.

       Договір купівлі-продажу об»єктів нерухомості був укладений в 2006 році. На підставі договору сторонами підписаний в 2006 році акт приймання-передачі майна. Дійсно позивач своєчасно та в повному обсязі виконав умови укладеного договору, сплативши повну вартість майна згідно умов договору. В свою чергу СВК «Маяк»виконав умови укладеного договору –передавши за актом приймання-передачі майно згідно договору.

       Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників позивача, відповідача, оцінивши докази, суд вбачає, що заява подана обґрунтовано.

       За загальними правилами судового процесу  кожна  сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог і заперечень (ст.. 33 ГПК України).

       Виходячи з положень ст..ст.1, 21 ГПК України відповідачем у справі має бути особа, яка порушує або оспорює права та охоронювані законом інтереси позивача.

       Зазначене в позовній заяві підтверджується доказами, які додаються до матеріалів справи.

       Господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об»активному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

       Копії всіх документів, на які посилається позивач, і що майно   не розпайовувалось  додані  до позовної заяви  та матеріалів справи.

       А тому суд дійшов висновку про необхідність задоволення позову.

       В судовому засіданні за згодою позивача, відповідача, відповідно до ст.. 85 ГПК України, оголошено вступну та резолютивну частину рішення.           

              Керуючись ст.ст. 1,2, 3, 12, 18-22, 28, 33, 43, 49, 69, 82-85 ГПК України, ст.ст. 15, 319, 334, 638, 655 ЦК України, ст.. 144, 175 ГК України суд, -

                         В И Р І Ш И В :

     Позов задовільнити.    

                  Визнати дійсним договір купівлі-продажу об'єктів нерухомості від 01 серпня 2006 року, укладений в простій письмовій формі між СВК „Маяк" та ТОВ „УПП „Євромед", за яким ТОВ „УПП „Євромед" придбало у СВК „Маяк": будівлю складу (нежитлова одноповерхова цегляна будівля, площею по зовнішнім вимірам 554,42 м. кв.) - вартістю - 112 249  гривень 00 копійок, що розташована по вулиці Першотравневій, № 63-В (територія току) в с. Горбанівка Вінницького району Вінницької області; споруду піднавісу (металева виробнича споруда, площею по зовнішнім вимірам 550,44 м. кв.) вартістю - 15 596  гривень 00 копійок, що розташована по вулиці Першотравневій, № 63-Е (територія току) в с. Горбанівка Вінницького району Вінницької області.

 Визнати дійсним договір купівлі-продажу об'єкту нерухомості від 01 серпня 2006 року укладений в простій письмовій формі між СВК „Маяк" та ТОВ „УПП „Євромед", за яким ТОВ „УПП „Євромед" придбало у СВК „Маяк": Споруду паркану (споруда з залізобетонних плит загальною довжиною 56 м.) - вартістю - 7 460  гривень 00 копійок що розташована по вулиці Першотравневій, № 63-Е (територія току) в с. Горбанівка Вінницького району Вінницької області.

       Визнати   за   Товариством   з   обмеженою   відповідальністю   „Українсько-польське підприємство "Євромед" право власності на нерухоме майно, а саме: будівлю складу (нежитлова одноповерхова цегляна будівля, площею по зовнішнім вимірам 554,42 м. кв.), що розташована по вулиці Першотравневій, № 63-В (територія току) в с. Горбанівка Вінницького району Вінницької області; споруду піднавісу (металева виробнича споруда, площею по зовнішнім вимірам 550,44 м. кв.), що розташована по вулиці Першотравневій, № 63-Е (територія току) в с. Горбанівка Вінницького району Вінницької області; споруду паркану (споруда з залізобетонних плит загальною довжиною 56 м.), що розташована по вулиці Першотравневій, № 63-Е (територія току) в с. Горбанівка Вінницького району Вінницької області.

         Стягнути  з Сільськогосподарського виробничого кооперативу «Маяк»(23205 с. Горбанівка Вінницького р-ну ВІнницької області вул. Леніна, 10, п/р 260043031181 в ВФ АКБ «Мрія»МФО 302559 код ЕДРПОУ 03733861) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Українсько-польське підприємство «Евромед»(21010 м. Вінниця вул. Салтикова-Щедрина, 131 п/р 26000000008001 в ФВРУ КБ «Надра»МФО 302355 код 30958103)  1523-05 грн. витрат на державне мито, 118-00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.  

 Видати наказ.             

Суддя                                              

          Повний текст рішення суду оформлено і підписано відповідно до вимог ст.84 ГПК України  21 серпня 2008 р.

віддрук. 3 прим.:

1 - до справи

2 - позивачу

3 - відповідачу

СудГосподарський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення19.08.2008
Оприлюднено11.09.2008
Номер документу1989001
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/167-08

Ухвала від 06.03.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Воронько Володимир Дмитрович

Ухвала від 21.02.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Воронько Володимир Дмитрович

Ухвала від 02.02.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Воронько Володимир Дмитрович

Ухвала від 13.01.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Воронько Володимир Дмитрович

Рішення від 10.06.2008

Господарське

Господарський суд Київської області

Подоляк Ю.В.

Рішення від 25.11.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Бенівський В.І.

Ухвала від 06.11.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Бенівський В.І.

Ухвала від 13.10.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Бенівський В.І.

Рішення від 19.08.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Бенівський В.І.

Ухвала від 26.06.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Бенівський В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні