Рішення
від 12.12.2011 по справі 17/342
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 17/342 12.12.11

За позовом Приватного підприємства «Масар-Агро»

До 1) Іноземного підп риємства «Хоневелл Україна»

2) Закритого акціонерн ого товариства «Страхова ком панія «Кредо-Класик», перейм енованого на Приватне акціон ерне товариство «Страхова ко мпанія УНІКА»

Про стягнення 13 259, 62 грн.

Суддя Гавриловс ька І.О.

У судових засіданнях бра ли участь:

Від позивача: Корольова І.О.

Від відповідачів: 1) Мали шкова С.О.

2) Баранова Д. А.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд Господарсь кого суду м. Києва передано по зов Приватного підприємства «Масар-Агро»до Іноземного п ідприємства «Хоневелл Украї на»про стягнення 13 259, 62 грн. не в ідшкодованої страховою комп анією ЗАТ СК «Кредо-Класік»с уми.

Ухвалою суду від 29.09.2011 р. було порушено провадження у дані й справі № 17/342 та призначено її розгляд на 17.10.2011 р., зобов' язан о сторін надати певні докуме нти.

У судовому засіданні 17.10.11 р. представник позивача надав суду на виконання вимог ухва ли від 29.09.11 р. додаткові докумен ти, які було залучено до матер іалів справи.

Представник відповідача у судовому засіданні 17.10.11 р. нада в суду додаткові документи н а виконання вимог ухвали суд у у даній справі від 29.09.11 р., які б уло залучено до матеріалів с прави та надав клопотання пр о залучення до участі у справ і іншого відповідача - ЗАТ “ СК “Кредо-Класик”.

Ухвалою суду від 17.10.11 р. розг ляд справи № 17/342 було відкладен о на 02.11.11 р.; залучено до участі у справі іншого відповідача - Закрите акціонерне товарист во “Страхова компанія “Кредо -Класик”; зобов' язано: позив ача - надіслати копію позовн ої заяви та доданих до неї док ументів відповідачу-2, закрит ому акціонерному товариству “Страхова компанія “Кредо-К ласик”, докази надіслання на дати суду; відповідача-2 - над ати суду письмове обґрунтова не пояснення по суті заявлен их вимог з наданням доказів, щ о підтверджують викладені об ставини; витяг з Єдиного держ авного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців, к опії установчих документів, засвідчених належним чином; інформацію щодо того, чи розг лядалась (розглядається) гос подарським судом або іншим о рганом, який в межах компетен ції вирішує господарський сп ір, справа зі спору між тими ж сторонами, з тих же підстав, пр о той же предмет; поліс обов?яз кового страхування цивільно -правової відповідальності п еред третіми особами № ВС 5133259 в ід 17.03.2009 р., договір добровільно го комплексного страхування на транспорті № 001034/4002/00000832 від 13.03.2009 р., укладені з відповідачем-1; к опію висновку автотоварозна вчої експертизи, проведеної для визначення шкоди, заподі яної автомобілю позивача вна слідок дорожньо-транспортно ї пригоди за участю автомобі ля позивача.

Судове засідання 02.11.11 р. не ві дбулось, у зв' язку зі перебу ванням судді Удалової О.Г. на л ікарняному, тому в результат і повторного автоматичного р озподілу автоматизованою си стемою документообігу Госпо дарського суду м. Києва справ у № 17/342 було передано на розгля д судді Гавриловській І.О.

Ухвалою суду від 01.11.2011 р. розг ляд справи призначено на 12.12.2011 р ., зобов' язано сторін викона ти вимог ухвали суду.

Представник позивача у суд овому засіданні 12.12.2011 р. позовні вимоги підтримав, просив їх з адовольнити повністю.

Представник відповідача - Іноземного підприємства «Хо невелл Україна»проти позовн их вимог заперечив, просив ві дмовити з тих підстав, що його майнові інтереси застрахова ні у ЗАТ «СК «Кредо-Класик», і максимальна сума страхового відшкодування за договорами страхування становить 50 500, 00 гр н., що більше, ніж заявлено поз ивачем.

У судовому засіданні 12.12.2011 р. п редставник відповідача-2 над ав суду документи у підтверд ження зміни назви, згідно з як ими Закрите акціонерне товар иство «Страхова компанія «Кр едо-Класик» було перейменова но у Приватне акціонерне тов ариство «Страхова компанія « Кредо-Класик», що, у свою чергу , було перейменовано на Прива тне акціонерне товариство «С трахова компанія УНІКА». Пре дставник ПАТ «СК УНІКА»надав суду письмовий відзив на про ти позову заперечив повністю з підстав його необгурнтова ності.

У судовому засіданні 12.12.2011 р. б уло оголошено вступну та рез олютивну частину рішення у д аній справі.

Дослідивши подані матері али справи та заслухавши поя снення представників сторін , Господарський суд міста Киє ва, -

ВСТАНОВИВ:

02.07.2009 р. на автодорозі Іван о-Франківськ-Бучач-Тернопіль сталася дорожньо-транспортн а пригода за участю легковог о автомобіля «Форд», державн ий реєстраційний номер АА3298ІС , який належить Іноземному пі дприємству «Хоневелл Україн а», та автомобіля «ГАЗ», держа вний реєстраційний номер ВО5 947АІ, який належить Приватному підприємству «Масар-Агро».

У результаті зазначеної ДТ П автомобілі отримали пошкод ження.

Постановою Подільського р айонного суду міста Києва Ку готова Б.П., водія автомобіля, який належить ІП «Хоневелл У країна», визнано винним у вчи ненні адміністративного пра вопорушення, передбаченого с таттею 124 КУпАП.

Представник позивача пояс нив суду, що оскільки автомоб іль ІП «Хоневелл Укрїана»на момент скоєння ДТП був застр ахований на випадок цивільно ї відповідальності перед тре тіми особами в ЗАТ СК «Кредо-К ласик»відповідно до договор у/полісу страхування № ВС 5133259 в ід 18.03.2009 р., то 06.07.2009 р. Приватне підп риємство «Масар-Агро»на адре су регіонального представни цтва ЗАТ СК «Кредо-Класик»у м . Тернополі надіслало заяву п ро відшкодування завданого м атеріального збитку.

25.03.2010 р. Закритим акціонерним товариством Страховою компа нією «Кредо-Класик»на розрах унковий рахунок Приватного п ідприємства «Масар-Агро»бул о перераховано суму страхово го відшкодування, визначену експертом страхової компані ї, у розмірі 20 625, 00 грн.

П ри цьому ремонт автомобіля, я кий належить позивачу, був ви конаний за власний рахунок, і витрати на цей ремонт склали на 13 259, 62 грн. більше, ніж було ви плачено страховою компанією .

Враховуючи наведене, Прива тне підприємство «Масар-Агро »звернулося до Господарсько го суду міста Києва з даним по зовом до Іноземного підприєм ства «Хоневелл Україна»про с тягнення 13 259, 62 грн. не відшкодо ваної страховою компанією ЗА Т СК «Кредо-Класик» суми.

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім п ереконанням, що ґрунтується на повному, всебічному і об' єктивному розгляді в судовом у засіданні всіх обставин сп рави в їх сукупності, та врахо вуючи, що кожна сторона повин на довести ті обставини, на як і вона посилається як на підс таву своїх вимог і заперечен ь, суд вважає, що вимоги позива ча не підлягають задоволенн ю повністю з наступних підст ав.

Відносини, пов' язані із ст рахуванням, регулюються пара графом 2 глави 35 Господарськог о кодексу України, главою 67 Ци вільного кодексу України, За коном України від 07.03.1996 р. № 85/96-ВР «Про страхування»(надалі - З акон України «Про страхуванн я»), а відносини у сфері обов'я зкового страхування цивільн о-правової відповідальності власників наземних транспор тних засобів - також Законом У країни від 01.07.2004 р. № 1961 - IV «Про об ов'язкове страхування цивіль но-правової відповідальност і власників наземних транспо ртних засобів»(надалі - Зако н України «Про обов'язкове ст рахування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засоб ів»).

Згідно з п. 1 ст. 352 Господарськ ого кодексу України, страхув ання - це діяльність спеціаль но уповноважених державних о рганізацій та суб' єктів гос подарювання (страховиків), по в' язана з наданням страхови х послуг юридичним особам аб о громадянам (страхувальника м) щодо захисту їх майнових ін тересів у разі настання визн ачених законом чи договором страхування подій (страхових випадків), за рахунок грошови х фондів, які формуються шлях ом оплати страхувальниками с трахових платежів.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни «Про страхування», стр ахування - це вид цивільно-пра вових відносин щодо захисту майнових інтересів громадян та юридичних осіб у разі наст ання певних подій (страхових випадків), визначених догово ром страхування або чинним з аконодавством, за рахунок гр ошових фондів, що формуються шляхом сплати громадянами т а юридичними особами страхов их платежів (страхових внеск ів, страхових премій) та доход ів від розміщення коштів цих фондів.

Автомобіль ІП «Хоневелл Ук рїана»на момент скоєння ДТП був застрахований на випадок цивільної відповідальності перед третіми особами в ЗАТ С К «Кредо-Класик»відповідно д о договору/полісу страхуванн я № ВС 5133259 від 18.03.2009 р., про що зазна чалося вище. Максимальний ро змір відшкодування за шкоду, заподіяну майну відповідно до даного страхового полісу складає 25 500, 00 грн., франшиза у ро змірі 0,00 грн.

Статтею 3 Закону України «Пр о обов'язкове страхування ци вільно-правової відповідаль ності власників наземних тра нспортних засобів»встановл ено, що обов'язкове страхув ання цивільно-правової відпо відальності здійснюється з м етою забезпечення відшкодув ання шкоди, заподіяної життю , здоров'ю та/або майну потерпі лих внаслідок дорожньо-транс портної пригоди та захисту м айнових інтересів страхувал ьників.

У статті 5 Закону України «П ро обов'язкове страхування ц ивільно-правової відповідал ьності власників наземних тр анспортних засобів»зазначе но, що об'єктом обов'язкового с трахування цивільно-правово ї відповідальності є майнові інтереси, що не суперечать за конодавству України, пов'яза ні з відшкодуванням особою, ц ивільно-правова відповідаль ність якої застрахована, шко ди, заподіяної життю, здоров'ю , майну потерпілих внаслідок експлуатації забезпеченого транспортного засобу.

Відповідно до ст. 6 Закону Ук раїни «Про обов'язкове страх ування цивільно-правової від повідальності власників наз емних транспортних засобів» , страховим випадком є подія, в наслідок якої заподіяна шкод а третім особам під час дорож ньо-транспортної пригоди, як а сталася за участю забезпеч еного транспортного засобу і внаслідок якої настає цивіл ьно-правова відповідальніст ь особи, відповідальність як ої застрахована за договором .

Відповідно до п. 9 ст. 7 Закону України «Про страхування», с трахування цивільно-правово ї відповідальності власникі в наземних транспортних засо бів відноситься до обов' язк ових видів страхування, що зд ійснюються в Україні.

Крім того, 01.03.2009 р. між Іноземн им підприємством «Хоневелл У країна»та Закритим акціонер ним товариством «Страхова ко мпанія «Кредо-Класик»був укл адений договір № 001034/4002/0000083 добро вільного комплексного страх ування на транспорті, відпов ідно до якого до страхових ри зиків, зокрема, належить ДТП, а максимальний розмір відшкод ування передбачено у розмірі 25 000, 00 грн. Франшиза за страхови м ризиком «ДТП»передбачено у розмірі 0,5%.

Пунктом 2 ст. 352 Господарськог о кодексу України встановлен о, що страхування може здійсн юватися на основі договору м іж страхувальником і страхов иком (добровільне страхуванн я) або на основі закону (обов' язкове страхування).

Згідно ч. 1 ст. 5 Закону Україн и «Про страхування», страхув ання може бути добровільним або обов'язковим.

Страхування наземного тра нспорту (крім залізничного), в ідповідно до п. 6 ч. 4 ст. 6 Закону У країни «Про страхування», є в идом добровільного страхува ння.

В частині 1 ст. 6 даного Закону зазначено, що доброві льне страхування - це страхув ання, яке здійснюється на осн ові договору між страхувальн иком і страховиком. Загальні умови і порядок здійснення д обровільного страхування ви значаються правилами страху вання, що встановлюються стр аховиком самостійно відпові дно до вимог цього Закону. Ко нкретні умови страхування в изначаються при укладенні до говору страхування відповід но до законодавства.

В статті 16 Закону Укр аїни «Про страхування»визна чено, що договір страхування - це письмова угода між страху вальником і страховиком, згі дно з якою страховик бере на с ебе зобов'язання у разі наста ння страхового випадку здійс нити страхову виплату страху вальнику або іншій особі, виз наченій у договорі страхуван ня страхувальником, на корис ть якої укладено договір стр ахування (подати допомогу, ви конати послугу тощо), а страху вальник зобов'язується сплач увати страхові платежі у виз начені строки та виконувати інші умови договору.

Згідно з п. 1 ст. 354 Господарсь кого кодексу України, за дого вором страхування страховик зобов' язується у разі наст ання страхового випадку здій снити страхову виплату страх увальнику або іншій особі, ви значеній страхувальником у д оговорі страхування, а страх увальник зобов' язується сп лачувати страхові платежі у визначені строки та виконув ати інші умови договору.

Відповідно до ст. 979 Цив ільного кодексу України, за д оговором страхування одна ст орона (страховик) зобов' язу ється у разі настання певної події (страхового випадку) ви платити другій стороні (стра хувальникові) або іншій особ і, визначеній у договорі, грош ову суму (страхову виплату), а страхувальник зобов' язуєт ься сплачувати страхові плат ежі та виконувати інші умови договору.

Частиною 2 ст. 8 Закону У країни «Про страхування»пер едбачено, що страховий випад ок - подія, передбачена догов ором страхування або законод авством, яка відбулася і з нас танням якої виникає обов'язо к страховика здійснити випла ту страхової суми (страховог о відшкодування) страхувальн ику, застрахованій або іншій третій особі.

Враховуючи наведене, зага льний розмір страхового відш кодування, який міг бути спла чений страховою компанією ві дповідно до умов наведених в ище двох договорів страхуван ня, без урахування франшизи, є 50 500, 00 грн.

Позивач оцінив завдану йом у шкоду у розмірі 33 884, 62 грн., тобт о - в межах вказаної суми.

Враховуючи наведене, Госпо дарський суд міста Києва виз нає відсутність обов' язку І ноземного підприємства «Хон евелл Україна»сплачувати по зивачу страхове відшкодуван ня за даною дорожньо-транспо ртною пригодою, у зв' язку з ч им у позові до цього відповід ача відмовляє повністю.

Що стосується позовних вим ог до Закритого акціонерного товариства «Страхова компан ія «Кредо-Класик», яке було пе рейменовано у Приватне акціо нерне товариство «Страхова к омпанія «Кредо-Класик», що, у с вою чергу, було перейменован о на Приватне акціонерне тов ариство «Страхова компанія У НІКА», то господарський суд т акож не вбачає підстав для їх задоволення, виходячи з наст упного.

Пунктом 22.1 ст. 22 Закону Україн и «Про обов'язкове страхуван ня цивільно-правової відпові дальності власників наземни х транспортних засобів»пере дбачено, що при настанні стра хового випадку страховик від повідно до лімітів відповіда льності страховика відшкодо вує у встановленому цим Зако ном порядку оцінену шкоду, як а була заподіяна у результат і ДТП життю, здоров'ю, майну тр етьої особи.

Пунктом 37.4 ст. 37 Закону Україн и «Про обов'язкове страхуван ня цивільної відповідальнос ті власників транспортних за собів»передбачено право стр аховика за договором обов'яз кового страхування цивільно ї відповідальності власника транспортного засобу в разі настання страхового випадку здійснювати виплату страхов ого відшкодування безпосере дньо потерпілим або погоджен им з ними підприємствам, уста новам та організаціям, що над ають послуги, пов'язані з відш кодуванням збитків.

Статтею 29 Закону України «П ро страхування»передбачено , що у зв'язку з пошкодженням т ранспортного засобу відшкод овуються витрати, пов'язані з відновлювальним ремонтом тр анспортного засобу з урахува нням зносу, розрахованого у п орядку, встановленому законо давством, включаючи витрати на усунення пошкоджень, зроб лених навмисно з метою порят унку потерпілих внаслідок до рожньо-транспортної пригоди , з евакуацією транспортного засобу з місця дорожньо-тран спортної пригоди до місця пр оживання того власника чи за конного користувача транспо ртного засобу, який керував т ранспортним засобом у момент дорожньо-транспортної приго ди, чи до місця здійснення рем онту на території України.

В обґрунтування понесених витрат на відновлювальний р емонт автомобіля, який належ ить Приватному підприємству «Масар-Агро», позивач надав с уду видаткову накладну № 106 ві д 24.09.2009 р., товарні чеки № Терн-02363 в ід 24.09.2009 р., № Терн-03016 від 08.12.2009 р., № Тер н-02616 від 20.10.2009 р., а також два наряд и-замовлення Хоростківсько го підприємства технічного о бслуговування без зазначенн я у них дати складення.

Проте подані документи гос подарський суд не визнає нал ежними доказами понесення ви трат на відновлювальний ремо нт автомобіля «ГАЗ», державн ий реєстраційний номер ВО5947АІ , який належить Приватному пі дприємству «Масар-Агро», оск ільки одержувачем матеріалі в за накладною № 106 від 24.09.2009 р. вка зано ОСОБА_1, чеки видані н евстановленій особі і не зас відчують передачу необхідни х запчастин чи іншого устатк ування для вказаного автомоб іля, а наряди-замовлення свід чать лише про те, що відповідн і роботи були замовлені.

При цьому доказів виконанн я робіт з відновлювального р емонту автомобіля «ГАЗ», дер жавний реєстраційний номер В О5947АІ, який належить Приватно му підприємству «Масар-Агро» , як і доказів передачі такого автомобіля на ремонт і отрим ання після ремонту, господар ському суду позивачем не пре дставлено.

При цьому, що є істотним для вирішення даного спору, пози вачем також не подано Господ арському суду міста Києва ан і доказів сплати грошових ко штів, ані доказів розрахункі в будь-яким іншим способом за відновлювальний ремонт його автомобіля. Не надано позива чем господарському суду і до казів оцінки матеріальної ш коди, заподіяної внаслідок Д ТП автомобілю «ГАЗ», державн ий реєстраційний номер ВО5947АІ , яка була б виконана суб' єкт ом оціночної діяльності.

Враховуючи наведене, оціни вши усі подані сторонами док ази в їх сукупності, господар ський суд дійшов висновку пр о необґрунтованість доводів позивача щодо розміру понес ених ним витрат на відновлюв альний ремонт пошкодженого а втомобіля.

З огляду на наведені обстав ини, позов Приватного підпри ємства «Масар-Агро»задоволе нню не підлягає.

Витрати по сплаті державно го мита та витрати на інформа ційно-технічне забезпечення судового процесу, відповідн о до статті 49 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни, покладаються на позивача .

На підставі викладеного т а керуючись ст. ст. 32, 33, 44, 47, 49, 82 - 85 Г осподарського процесуально го кодексу України, Господар ський суд міста Києва, -

В И Р І Ш И В:

1. У позові відм овити повністю.

2. Дане рішення набирає законної сили після закінче ння десятиденного строку з д ня складення його повного те ксту і може бути оскаржене в п орядку, передбаченому чинним законодавством України.

Суддя Гавриловська І.О.

Повне рішення складено

14.12.2011

Дата ухвалення рішення12.12.2011
Оприлюднено19.12.2011
Номер документу19911391
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17/342

Судовий наказ від 10.03.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Овсяннікова О.В.

Рішення від 12.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гавриловська І.О.

Ухвала від 01.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гавриловська І.О.

Ухвала від 17.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 23.09.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Панова I. Ю.

Ухвала від 29.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Постанова від 20.07.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Стратієнко Л. В.

Ухвала від 07.07.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Стратієнко Л. В.

Ухвала від 16.06.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Джихур Олена Василівна

Постанова від 12.05.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Джихур Олена Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні