Рішення
від 06.12.2011 по справі 18/295
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 18/295 06.12.11

За позовом Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Ізі-Лізинг»;

до Приватного ак ціонерного товариства «Укра їнська інноваційна страхова

компанія «Інве стсервіс»;

про стягнення 23 78 9,44 грн.;

Суддя Мандриченко О.В.

Представники

Від позивача: ОСОБА_ 1., представник, довіреність № б/н від 01.03.2011 р.;

Від відповідача: не з' явився.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 24.10.2011 р. поруш ено провадження у справі №18/295, розгляд справи призначено на 10.11.2011 р. Ухвалою Господарського суду міста Києва від 10.11.2011 р. слу хання справи відкладено до 06.1 2.2011 р.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач у поданій до г осподарського суду позовній заяві просить стягнути з від повідача заборгованість по л ізинговим платежам у розмірі 23789,44 грн., витрати по сплаті дер жмита та витрати на інформац ійно-технічне забезпечення с удового процесу з мотивів, вк азаних у позовній заяві.

Відповідач - Приватне акц іонерне товариство «Українс ька інноваційна страхова ком панія «Інвестсервіс»повнов ажних представників в судове засідання не направив, відзи в на позов не надав, позовні ви моги по суті не заперечив. Кер уючись статтею 75 ГПК України, господарський суд вважає за можливе розглянути справу і вирішити спір по суті за наяв ними у справі матеріалами.

Розглянувши документи і ма теріали, додані до позовної з аяви, заслухавши пояснення п редставника позивача, всебіч но і повно з'ясувавши всі об ставини справи, оцінивши док ази, які мають значення для ви рішення спору, господарський суд

В С Т А Н О В И В:

10.02.2008 р. між ДП «Надра-Серв іс»та відповідачем укладено договір фінансового лізингу №ФСК-26 (надалі-договір №ФСК-26), у відповідності до якого лізи нгодавець зобов'язується п ередати лізингоодержувачу н а умовах фінансового лізингу у платне володіння та корист ування на умовах. визначених даним договором, транспортн ий засіб згідно зі встановле ною лізингоодержувачем спец ифікацією, на строк 48 календар них місяців з дати підписанн я сторонами акту прийому-пер едачі предмета лізингу.

01.09.2010 р. між ДП «Надра-Сервіс»т а позивачем укладено договір про відступлення права вимо ги, відповідно до якого перві сний кредитор відступає, а но вий кредитор набуває право в имоги, належне первісному кр едиторові у відповідності із положеннями договорів лізин гу, за цим договором новий кре дитор одержує право замість первісного кредитора вимага ти від боржників сплати грош ових коштів, визначених осно вними договорами.

01.09.2011 р. між ДП «Надра-Сервіс», позивачем та відповідачем ук ладено додаткову угоду №1 до д оговору фінансового лізингу №ФСК-26 від 10.02.2008 р., у відповіднос ті до якої у зв'язку зі зміною власника предмета лізингу та на підставі договору про від ступлення права вимоги від 01.0 9.2011 р., лізингодавцем по догово ру визнано ТОВ «Ізі-Лізинг». В ідповідно до умов, вищезазна чених додатковою угодою до д оговору, всі лізингові плате жі та заборгованість за ними з 01.09.2010 р. підлягають сплаті на п оточний рахунок нового лізин годавця, останній приймає на себе всі права та обов'язки первісного лізингодавця по договору.

Відповідно до п. 1.2. договору №ФСК-26 відповідач зобов'яза ний сплачувати позивачу плат у на умовах та у розмірі, визна чених у графіку лізингових п латежів (додаток №2).

Згідно з п. 1.3. договору №ФСК-26 вартість предмета лізингу ск ладає 50284,37 грн., крім того ПДВ-10056,88 грн., всього-60341,25 грн.

Пунктом 2.1. договору №ФСК-26 ви значено, що передача предмет а лізингу позивачем відповід ачу за даним договором здійс нюється протягом 10 календарн их днів після отримання перш ого лізингового платежу, за у мови знаходження предмета лі зингу на складі постачальник а в м. Києві. Разом з предметом лізингу відповідачу передає ться наявна документація на нього та один комплект ключі в. Дострокова передача предм ета лізингу допускається за згодою позивача.

Відповідно до п. 2.3. договору №ФСК-26 передача предмета лізи нгу оформляється двосторонн ім актом прийому-передачі пр едмета лізингу, після провед ення тестового заїзду за уча стю технічних представників сторін. В акті прийому-переда чі предмета лізингу зазначає ться технічний стан та компл ектність предмета лізингу на момент його передачі.

Згідно з п. 5.2. договору №ФСК-26 відповідач зобов'язаний сп лачувати позивачу лізингові платежі в складі, в розмірах, в терміни та порядку, що встан овлені у графіку сплати лізи нгових платежів, що є невід' ємною частиною договору (дод аток №2).

Пунктом 5.3. договору №ФСК-26 ви значено, що датою сплати будь -якого платежу за договором в важається дата фактичного на дходження коштів на поточний рахунок позивача.

Відповідно до п. 6.3.5. договору №ФСК-26 відповідач зобов'яза ний своєчасно сплачувати поз ивачу лізингові платежі у ві дповідності з умовами даного договору.

Згідно з п. 7.1. договору №ФСК-2 6 договір набуває чинності з д ня його підписання та скріпл ення печатками сторін. Догов ір діє три роки з моменту укла дання, а в частині розрахункі в - до повного виконання сторо нами зобов'язань.

Пунктом 8.1. договору №ФСК-26 ви значено, що у разі прострочки здійснення лізингового плат ежу відповідач сплачує пеню у розмірі 0,1% від суми заборгов аності за кожний день затрим ки платежу.

Відповідно до п. 8.4. договору №ФСК-26 у разі несвоєчасної спл ати відшкодувань та компенса цій відповідно до виставлено го позивачем рахунку відпові дач сплачує пеню у розмірі 0,1% в ід суми заборгованості за ко жний день затримки платежу.

Згідно з п. 9.1. договору №ФСК-26 повернення предмета лізингу оформляється двостороннім актом прийому-передачі. Разо м з предметом лізингу позива чу повертається вся документ ація на нього, вказана в акті п рийому-передачі предмета ліз ингу.

Матеріали справи свідчать про те, що відповідач свої обо в'язки, передбачені договор ом в частині виплати лізинго вих платежів, не виконав. На ча с слухання справи у судовому засіданні заборгованість ві дповідача перед позивачем ск ладає 23789,44 грн.

Як визначено абзацом 1 части ни 1 статті 193 Господарського к одексу України, суб'єкти го сподарювання та інші учасник и господарських відносин пов инні виконувати господарськ і зобов'язання належним чин ом відповідно до закону, інши х правових актів, договору, а з а відсутності конкретних вим ог щодо виконання зобов'яза ння - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ста вляться.

Відповідно до абзацу 2 части ни 1 статті 193 Господарського к одексу України до виконання господарських договорів зас тосовуються відповідні поло ження Цивільного кодексу Укр аїни з урахуванням особливос тей, передбачених цим Кодекс ом.

Як визначено частиною 2 стат ті 193 Господарського кодексу У країни, кожна сторона повинн а вжити усіх заходів, необхід них для належного виконання нею зобов'язання, враховуюч и інтереси другої сторони та забезпечення загальногоспо дарського інтересу. Порушенн я зобов'язань є підставою д ля застосування господарськ их санкцій, передбачених цим кодексом, іншими законами аб о договором.

Згідно зі статтями 525, 526 Цивіл ьного кодексу України зобов' язання має виконуватися нале жним чином відповідно до умо в договору та вимог цього Код ексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутно сті таких умов та вимог - від повідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що зв ичайно ставляться. Односторо ння відмова від зобов'язанн я або одностороння зміна йог о умов не допускається, якщо і нше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст.629 Цивільно го кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Частиною 1 статті 806 Цивільно го кодексу України передбаче но, що за договором лізингу од на сторона (лізингодавець) пе редає або зобов'язується пер едати другій стороні (лізинг оодержувачеві) у користуванн я майно, що належить лізингод авцю на праві власності і бул о набуте ним без попередньої домовленості із лізингоодер жувачем (прямий лізинг), або ма йно, спеціально придбане ліз ингодавцем у продавця (поста чальника) відповідно до вста новлених лізингоодержуваче м специфікацій та умов (непря мий лізинг), на певний строк і за встановлену плату (лізинг ові платежі).

Відповідно до статті 11 Зако ну України «Про фінансовий л ізинг»лізингоодержувач зоб ов'язаний своєчасно сплачу вати лізингові платежі. Відп овідно до статті 16 Закону Укра їни «Про фінансовий лізинг»с плата лізингових платежів зд ійснюється в порядку, встано вленому договором.

Вина відповідача повністю підтверджена дослідженими д оказами та матеріалами справ и.

Враховуючи ту обставину, що відповідач позовні вимоги н алежними та допустимими засо бами доказування не спростув ав, а наявні в матеріалах спра ви документи свідчать про бе зспірність та обґрунтованіс ть позовних вимог позивача, в имоги останнього підлягають задоволенню.

Відповідно до статті 49 ГПК У країни судові витрати поклад аються на відповідача.

Враховуючи викладе не та керуючись статтями 43, 49, 82-8 5 ГПК України, господарський с уд,-

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовол ьнити повністю.

2. Стягнути з Приватног о акціонерного товариства «У країнська інноваційна страх ова компанія «Інвестсервіс» (інд.04053, м. Київ, Кудрявський узв із, 5-б, код ЄДРПОУ 23498273) на користь Товариства з обмеженою відп овідальністю «Ізі-Лізинг»(ін д. 01004, м. Київ, вул. Басейна, 9, к. 3, ко д ЄДРПОУ 37194363) 23789 (двадцять три ти сячі сімсот вісімдесят дев'я ть) грн. 44 коп. заборгованості, 2 37 (двісті тридцять сім) грн. 89 ко п. витрат по сплаті держмита т а 236 (двісті тридцять шість) грн . витрат на інформаційно-техн ічне забезпечення судового п роцесу. Видати наказ.

3. Наказ видати піс ля набрання рішенням законно ї сили.

4. Рішення господар ського суду набирає законної сили після закінчення строк у подання апеляційної скарги , якщо апеляційну скаргу не бу ло подано. У разі подання апел яційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає за конної сили після розгляду с прави апеляційним господарс ьким судом.

Суддя О.В. Мандриченко

Дата складання рішення 13 .12.2011 р.

Дата ухвалення рішення06.12.2011
Оприлюднено19.12.2011
Номер документу19912126
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/295

Ухвала від 04.09.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Овсяннікова

Ухвала від 12.08.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Овсяннікова

Ухвала від 16.03.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Соловей Л.А.

Ухвала від 27.11.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Мартюхіна Н.О.

Ухвала від 14.11.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Мартюхіна Н.О.

Ухвала від 30.10.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Мартюхіна Н.О.

Ухвала від 10.10.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Мартюхіна Н.О.

Ухвала від 25.09.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Овсяннікова

Рішення від 06.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 10.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні