Ухвала
від 25.09.2013 по справі 18/295
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

У Х В А Л А

25.09.2013 Справа № 18/295

за скаргою стягувача: Публічного акціонерного товариства

„Рутченківський завод „Гормаш" м. Донецьк

до: відділу державної виконавчої служби

Шахтарського міськрайонного управління юстиції у Донецькій області,

м. Шахтарськ

боржник: Державне підприємство „Шахтарськантрацит" м. Шахтарськ

Донецької області

на дії відділу державної виконавчої служби

Суддя господарського суду Донецької області Овсяннікова О. В.

розглянув у відкритому судовому засіданні господарського суду справу

за участю представників сторін:

від стягувача : Воропаєв І.О. - дов.

від боржника: Устюжаніна А.Д.-дов.

від ВДВС: не з'явився.

Публічне акціонерне товариство „Рутченківський завод „Гормаш" звернулось до суду зі скаргою в якій просить визнати незаконними дії відділу державної виконавчої служби Шахтарського міськрайонного управління юстиції у Донецькій області (ВДВС) щодо зупинення виконавчих дій з примусового виконання наказу господарського суду Донецької області від 19.11.2007 р. № 18/295 у зведеному виконавчому провадженні № 8059732 від 10.09.1999 з примусового виконання рішень про стягнення заборгованості з Державного підприємства „Шахтарськантрацит" та зобов'язати ВДВС поновити виконання наказу господарського суду Донецької області від 19.11.2007 № 18/295 у зведеному виконавчому провадженні № 8059732 від 10.09.1999 з примусового виконання рішень про стягнення заборгованості з Державного підприємства „Шахтарськантрацит".

Рішенням Господарського суду Донецької області від 07.11.2007р. позовні вимоги Відкритого акціонерного товариства «Рутченківський завод «Гормаш», м.Донецьк до Державного підприємства «Шахтарськантрацит», м.Шахтарськ про стягнення 14124,00 грн суми боргу задоволені та вирішено стягнути з Державного підприємства «Шахтарськантрацит», м.Шахтарськ на користь Відкритого акціонерного товариства «Рутченківський завод «Гормаш», м.Донецьк 14124,09 грн боргу, 141,24 грн державного мита та 118,00 грн витрат за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

На примусове виконання рішення від 07.11.2007р. по справі № 18/295 господарським судом Донецької області виданий наказ від 19.11.2007р.

Постановою ВДВС № 4-1953/11 від 23.05.2011р. здійснена заміна назви стягувача з Відкритого акціонерного товариства «Рутченківський завод «Гормаш» на Публічне Акціонерне Товариство «Рутченківський завод «Гормаш».

09 серпня 2013р. від Публічного акціонерного товариства «Рутченківський завод «Гормаш» надійшла скарга б/н від 09 серпня 2013р. про визнання незаконними дій ВДВС щодо зупинення виконавчих дій з примусового виконання наказу господарського суду Донецької області від 19.11.2007 р. № 18/295 у зведеному виконавчому провадженні № 8059732 від 10.09.1999 з примусового виконання рішень про стягнення заборгованості з Державного підприємства „Шахтарськантрацит" та зобов'язання ВДВС поновити виконання наказу господарського суду Донецької області від 19.11.2007 № 18/295 у зведеному виконавчому провадженні № 8059732 від 10.09.1999 з примусового виконання рішень про стягнення заборгованості з Державного підприємства „Шахтарськантрацит".

В обгрунтування заявлених вимог скаржник посилається на відсутність підстав для зупинення виокнавчого провадження, оскільки зупинення виконавчого провадження та заходів примусового виконання судових рішень на підставі п.15 ст.37 Закону України «Про виконавче провадження» здійснюється лише щодо стягнення заборгованності, яка виникла через неповні розрахунки за енергоносії,та щодо учасників розрахунків, визначених Законом України «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу» та внесення юридичної особи до Реєстру підприємств паливно-енергетичного комплексу, які беруть участь у процедурі погашення заборгованості, що не є підставою для зупинення виконавчого провадження.

12.09.2013р. від Публічного акціонерного товариства «Рутченківський завод «Гормаш» надійшла заява, в якій він уточнює свої вимоги і додатково до заявлених вимог просить суд скасувати постанову ВДВС Шахтарського міськрайонного управління юстиції Донецької області від 19.06.2013р. № 8059732 «Про зупинення зведеного виконавчого провадження» в частині зупинення виконання рішення господарського суду Донецької області від 07.11.2007р.

Представник скаржника у судовому засіданні підтримав вимоги,викладені в скарзі, в повному обсязі.

Представник боржника надав письмове заперечення на скаргу, в якому зазначив, що Державне підприємство «Шахтарськантрацит» внесено до Реєстру підприємств паливно-енергетичного комплексу, які беруть участь у процедурі погашення заборгованності відповідно до Закону України «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу», яка згідно п.3.4 ст.3 вищевказаного Закону діє до 01.01.2014р.,та що норма п.15 ст.37 Закону України «Про виконавче провадження» є обставиною, що зумовлює обов'язкове зупинення виконавчого провадження.

Представник ВДВС у судове засідання не з'явився, пояснень по скарзі не надав.

Розглянувши матеріали скарги, заслухавши пояснення представників сторін, господарським судом встановлено наступне:

19.06.2013р. на підставі п.15 ст.37 Закону України «Про виконавче провадження» постановою державного виконавця виконавче провадження зупинено, у зв'язку з внесенням ДП «Шахтарскьантрацит» до Реєстру підприємств паливно-енергетичного комплексу, які беруть участь у процедурі погашення заборгованності відповідно до Закону України «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу».

25.06.2013р. стягувачем на адресу ВДВС направлений лист № 405 с запитом щодо стану виконавчого провадження.

01.08.2013р. на адресу стягувача надійшов лист від 25.07.2013р. № 5461/04-32/19741 з копією постанови №8059732 від 19.06.2013р. про зупинення зведеного виконавчого провадження.

За висновками суду, постанова державного виконавця про зупинення зведеного виконавчого провадження з примусового виконання рішення господарського суду по справі № 18/295 є незаконною враховуючи наступне.

Відповідно до п.15 ст.37 Закону України «Про виконавче провадження» виконавче провадження підлягає обов'язковому зупиненню у випадках внесення підприємства паливно-енергетичного комплексу до Реєстру підприємств паливно-енергетичного комплексу, які беруть участь у процедурі погашення заборгованності відповідно до Закону України «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу».

Частиною 2 ст.2 Закону України «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу» передбачено, що його дія поширюється на підприємства паливно-енергетичного комплексу, а також інших учасників розрахунків, які мають або перед якими є заборгованість, що виникла внаслідок неповних розрахунків за енергоносії.

Згідно з п.1.4 ст.1 вказанного Закону заборгованність- це підтверджена учасниками розрахунків на розрахункову дату сума коштів, яка:

-підлягає сплаті за товари,роботи (послуги),спожиті у процесі виробництва (видобутку), передачі (транспортування) табо постачання енергоносіїв, відповідно до укладених договорів або з інших підстав, передбачених законом, у тому числі суми пені,штрафних та фінансових санкцій, але не сплачена;

- є податковим боргом та підлягає сплаті, але не сплачена, до бюджетів усіх рівнів та державних цільових фондів, у тому числі ліквідованих;

- підлягає сплаті, але не сплачена, до цільового галузевого фонду створення ядерно-паливного циклу центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики в паливно-енергетичному комплексі;

- передбачена видатками бюджетів усіх рівнів, але не отримана суб'єктами господарської діяльності, у тому числі за пільгами та субсидіями, для сплати за спожиті енергоносії;

- підлягає сплаті і виникла внаслідок відсутності у Державному бюджеті України минулих років видаткових статей або передбачення видатковими статтями часткового фінансування видатків для розрахунків за енергоносії, у тому числі за пільгами та субсидіями (трансфертами), спожиті підприємствами, організаціями, закладами та установами, які фінансуються з бюджетів усіх рівнів;

- є заборгованістю казенних підприємств, у тому числі тих, які були казенними станом на 1 січня 2011 року, за зобов'язаннями з оплати електричної енергії у розмірі станом на 1 липня 2011 року, що є непогашеними на дату набрання чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законів України з питань врегулювання заборгованості за електричну енергію".

Наведенними положеннями встановлено вичерпний перелік сум коштів, що підпадають під визначення заборгованості при застосуванні цього Закону, на які поширюються положення п.15 ст.37 Закону України «Про виконавче провадження» щодо обов'язкового зупинення виконавчого провадження.

Згідно з рішенням Конституційного суду України № 18рп/2012 від 18.12.2013р. обов'язкове зупинення виконавчого провадження та заходів примусового виконання судових рішень здійснюється лише щодо стягнення заборгованності, яка виникла через неповні розрахунки за енергоносії та щодо учасників розрахунків, визначених Законом України «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу». Внесення юридичної особи ,незалежно від форм власності, до Реєстру підприємств паливно-енергетичного комплексу, які беруть участь у процедурі погашення заборгованності, не є підставою для зупинення виконачного провадження та заходів примусового виконання судових рішень, щодо стягнення з неї заборгованості, яка не стосується не повних розрахунків за енергоносії і не визначена Законом України «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу».

Відповідно до ст.ст. 67, 69 Закону України «Про Конституційний Суд України» рішення і висновки Конституційного Суду України є обов'язковими для виконання, офіційно оприлюднюються.

З урахуванням викладеного, суд дійшов висновку, що відносини сторін, які виникли на підставі договору підряду знаходяться поза сферою регулювання Закону України «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу».

Враховуючи положення Конституційного Суду України від 18.12.2013р. № 18рп/2012 у справі № 1-26/2012 виконавче провадження з примусового виконання наказу №18/295 від 19.11.2007р. не стосується неповних розрахунків за енергоносії з огляду на що не підлягає обов'язковому зупиненню на підставі п.15 ч.1ст.37 Закону України «Про виконавче провадження».

Приймаючи до уваги вищевикладене,постанова від 19.06.2013р. про зупинення виконавчого провадження з примусового виконання наказу господарського суду Донецької області за № 18/295 є незаконною.

Що стосується дій державного виконавця щодо зупинення виконавчого провадження, суд вважає їх неправомірними.

Отже, вимоги скаржника про зобов'язання ВДВС Шахтарського міськрайонного управлінню юстиції Донецької області вчинити дії передбачені Законом України «Про виконавче провадження», спрямовані на виконання наказу від 19.11.2007р. № 18/295 є обгрунтованими і підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись Законом України "Про виконавче провадження", Законом України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу", ст.ст.86, 121-2 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

Скаргу Публічного акціонерного товариства „Рутченківський завод „Гормаш" м. Донецьк про визнання незаконними дій відділу державної виконавчої служби Шахтарського міськрайонного управлінню юстиції Донецької області щодо зупинення виконавчих дій з примусового виконання наказу господарського суду Донецької області від 19.11.2007р.р. №18/295, скасування постанови ВДВС від 19.06.2013р. № 8059732 «Про зупинення зведеного виконавчого провадження» в частині зупинення виконання рішення господарського суду Донецької області від 07.11.2007р. та зобов'язання відділу державної виконавчої служби Шахтарського міськрайонного управління юстиції Донецької області поновити виконання наказу від 19.11.2007р. по справі №18/295 за позовом Відкритого акціонерного товариства „Рутченківський завод „Гормаш" м. Донецьк до відповідача Державного підприємства „Шахтарськантрацит" м.Шахтарськ, Донецької області про стягнення 14124,00 задовольнити.

Визнати неправомірними дії відділу державної виконавчої служби Шахтарського міськрайонного управлінню юстиції Донецької області щодо зупинення виконавчих дій з примусового виконання наказу господарського суду Донецької області від 19.11.2007р. №18/295.

Скасувати постанову відділу державної виконавчої служби Шахтарського міськрайонного управлінню юстиції Донецької області від 19.06.2013р. № 8059732 «Про зупинення зведеного виконавчого провадження» в частині зупинення виконання рішення господарського суду Донецької області від 07.11.2007р. на підставі наказу господарського суду Донецької області від 19.11.2007р. № 18/295.

Зобов'язати відділ державної виконавчої служби Шахтарського міськрайонного управління юстиції Донецької області вчинити дії, передбачені Законом України "Про виконавче провадження", спрямовані на виконання наказу господарського суду Донецької області від 19.11.2007р. №18/295.

Суддя О.В. Овсяннікова

Надруковано 4 прим: 1прим.-стягувачу1прим.-боржнику1прим.-ВДВС1прим.-господарському суду Донецької області

Вик. Коржева Г.О.Тел. 381-91-20

Дата ухвалення рішення25.09.2013
Оприлюднено02.10.2013
Номер документу33822463
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/295

Ухвала від 04.09.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Овсяннікова

Ухвала від 12.08.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Овсяннікова

Ухвала від 16.03.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Соловей Л.А.

Ухвала від 27.11.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Мартюхіна Н.О.

Ухвала від 14.11.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Мартюхіна Н.О.

Ухвала від 30.10.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Мартюхіна Н.О.

Ухвала від 10.10.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Мартюхіна Н.О.

Ухвала від 25.09.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Овсяннікова

Рішення від 06.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 10.11.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні