Постанова
від 07.12.2011 по справі 5023/3056/11
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"07" грудня 2011 р. Справа № 5023/3056/11

Вищий господарський суд України у складі колегії суд дів:

головуючого Кравчука Г.А.,

суддів: Волковицької Н.О., Уліц ького А.М.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні касаційну скаргу фізичної особи - підприє мця ОСОБА_4

на постанову Харківського апеляційно го господарського суду від 19.0 9.2011 р.

у справі № 5023/3056/11

господарського суду Харківської області

за позовом прокурора Комінтернівсь кого району м. Харкова в інтер есах держави в особі Харківс ької міської ради

до фізичної особи - підприє мця ОСОБА_4,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предме т спору, на стороні позивача: Головне управління Держк омзему в Харківській області ,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предме т спору, на стороні відповіда ча: Комунальне підприємство "Юна",

про зобов'язання вчинити певн і дії

в судовому засіданні взял и участь представники:

прокурора: Савицька О.В., прокурор в ідділу ГПУ, посв. № 231 від 20.07.2005 р.;

позивача: - не з'явились;

відповідача: - не з'явились;

третьої особи на стороні п озивача: - не з'явились;

третьої особи на стороні в ідповідача: - не з'явились;

В С Т А Н О В И В:

У квітні 2011 р. прокурор Комінтернівського району м. Харкова звернувся в інтереса х держави в особі Харківсько ї міської ради (далі - Рада) до господарського суду Харківс ької області з позовною заяв ою, у якій просив зобов'язати ф ізичну особу - підприємця ОСОБА_4 (далі - Підприємець ) звільнити самовільно зайня ту земельну ділянку площею 0,00 16 га по пр-ту Г.Сталінграду, 134-А (навпроти кафе "БАГІРА") у м. Хар кові (позовні вимоги наведен о з урахуванням заяви про уто чнення позовної заяви вх. № 1172 3, а. с. 59 - 60).

Позовні вимоги прокурор Ко мінтернівського району м. Ха ркова, посилаючись на норми К онституції України, Земельно го кодексу України та Закону України "Про державний контр оль за використанням та охор оною земель", обґрунтовував т им, що Підприємець використо вує земельну ділянку за адре сою: пр-кт Г.Сталінграду, 134-А (на впроти кафе "БАГІРА") у м. Харко ві, під розміщення торгівель ного павільйону, без правови х підстав (самовільно).

Рішенням господарського с уду Харківської області від 06.07.2011 р. (Жельне С.Ч.) позовні в имоги прокурора Комінтернів ського району м. Харкова задо волено.

Постановою Харківського а пеляційного господарського суду від 19.09.2011 р. (колегія суддів : Бондаренко В.П., Ільїн О.В., Кам ишева Л.М.) рішення господарсь кого суду Харківської област і від 06.07.2011 р. залишено без змін.

Вказані рішення та постано ва прийняті з мотивів, наведе них прокурором Комінтернівс ького району м. Харкова у позо вній заяві.

Підприємець звернувся до В ищого господарського суду Ук раїни з касаційною скаргою, у якій просить постанову Харк івського апеляційного госпо дарського суду від 19.09.2011 р. і ріш ення господарського суду Хар ківської області від 06.07.2011 р. ск асувати та прийняти нове ріш ення, яким відмовити у задово ленні позовних вимог прокуро ра Комінтернівського району м. Харкова. Викладені у касац ійній скарзі вимоги Підприєм ець обґрунтовує посиланням н а обставини справи, ст. 78 Госпо дарського кодексу України та зазначає, що господарські су ди попередніх інстанцій при прийнятті оскаржуваних судо вих актів не взяли до уваги ок ремих доказів у справі.

Рада скористалась правом, н аданим ст. 1112 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни, та надіслала до Вищого гос подарського суду України від зив на касаційну скаргу Підп риємця, у якому просить залиш ити її без задоволення, а пост анову Харківського апеляцій ного господарського суду від 19.09.2011 р. та рішення господарськ ого суду Харківської області від 06.07.2011 р. - без змін. Викладен і у відзиві вимоги Рада обґру нтовує тим, що касаційна скар га Підприємця є безпідставно ю, а місцевий та апеляційний г осподарські суди при прийнят ті судових актів, які оскаржу ються, надали належну оцінку доказам у справі та зробили в исновки, що відповідають фак тичним обставинам справи.

Інші особи, які беруть участ ь у справі, не скористались пр авом, наданим ст. 1112 Господарсь кого процесуального кодексу України, та відзив на касацій ну скаргу Підприємця до Вищо го господарського суду Украї ни не надіслали, що не перешко джає касаційному перегляду с удових актів, які оскаржують ся.

За розпорядженням секрета ря другої судової палати від 05.12.2011 р. розгляд справи у касаці йному порядку здійснюється В ищим господарським судом Укр аїни у складі колегії суддів : Кравчук Г.А. (головуючий), Во лковицька Н.О. та Уліцький А.М.

Розглянувши у відкритому с удовому засіданні матеріали справи, перевіривши правиль ність юридичної оцінки встан овлених фактичних обставини справи, застосування господ арськими судами першої та др угої інстанцій норм матеріал ьного та процесуального прав а при прийнятті рішення та по станови, колегія суддів Вищо го господарського суду Украї ни вважає, що касаційна скарг а Підприємця не підлягає зад оволенню, враховуючи наступн е.

Місцевим та апеляційним го сподарськими судами на підст аві матеріалів справи встано влено, що:

- згідно даних перевірки, проведеної прокуратурою Ком інтернівського району м. Хар кова, Підприємець використов ує земельну ділянку площею 0,00 16 га по пр-ту Г.Сталінграду, 134-А (навпроти кафе "БАГІРА") у м. Хар кові під розміщення торгівел ьного павільйону, за відсутн ості належним чином оформлен ого права власності або прав а користування на неї;

- відповідно до листа дире ктора департаменту підприєм ництва та споживчого ринку Р ади від 21.02.2011 р. № 03-12.521 земельну ді лянку для розміщення торгови х місць по пр-ту Г.Сталінграду , 134-А у м. Харкові виділити немо жливо, оскільки вона розташо вана в межах "червоних ліній" п роспекту та біля неї проходя ть транзитні мережі.

Відповідно до ст. 125 Земельно го кодексу України право вла сності на земельну ділянку, а також право постійного кори стування та право оренди зем ельної ділянки виникають з м оменту державної реєстрації цих прав.

Згідно з частиною першою ст . 126 Земельного кодексу Україн и право власності на земельн у ділянку посвідчується держ авним актом, крім випадків, ви значених частиною другою ціє ї статті.

Частиною другою ст. 126 Земель ного кодексу України передба чено, що право власності на зе мельну ділянку, набуту у влас ність із земель приватної вл асності без зміни її меж, ціль ового призначення, посвідчує ться:

а) цивільно-правовою угодою щодо відчуження земельної д ілянки, укладеною в порядку, в становленому законом, у разі набуття права власності на з емельну ділянку за такою уго дою;

б) свідоцтвом про право на с падщину.

Частиною п'ятою ст. 126 Земель ного кодексу України встанов лено, що право оренди земельн ої ділянки посвідчується дог овором оренди землі, зареєст рованим відповідно до закону .

Господарськими судами поп ередніх інстанцій з'ясовано, що Підприємець не має докуме нтів, які у відповідності до н аведених вище норм законодав ства України посвідчували б його право власності або кор истування земельною ділянко ю площею 0,0016 га по пр-ту Г.Сталін граду, 134-А (навпроти кафе "БАГІР А") у м. Харкові під розміщення торгівельного павільйону

Абзацом шістнадцятим ст. 1 З акону України "Про державний контроль за використанням т а охороною земель" визначено , що самовільне зайняття земе льної ділянки - будь-які дії , які свідчать про фактичне ви користання земельної ділянк и за відсутності відповідног о рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого са моврядування про її передачу у власність або надання у кор истування (оренду) або за відс утності вчиненого правочину щодо такої земельної ділянк и, за винятком дій, які відпові дно до закону є правомірними .

Враховуючи викладене, коле гія суддів Вищого господарсь кого суду України погоджуєть ся з висновками господарськи х судів першої та другої інст анцій про те, що Підприємець с амовільно займає земельну ді лянку площею 0,0016 га по пр-ту Г.Ст алінграду, 134-А (навпроти кафе "Б АГІРА") у м. Харкові.

Відповідно до частин першо ї та третьої ст. 212 Земельного к одексу України самовільно за йняті земельні ділянки підля гають поверненню власникам з емлі або землекористувачам б ез відшкодування затрат, пон есених за час незаконного ко ристування ними. Повернення самовільно зайнятих земельн их ділянок провадиться за рі шенням суду.

Зважаючи на наведене, колег ія суддів Вищого господарськ ого суду України приходить д о висновку, що позовні вимоги прокурора Комінтернівськог о району м. Харкова інтересах держави в особі Ради про зобо в'язання Підприємця звільнит и самовільно зайняту земельн у ділянку площею 0,0016 га по пр-ту Г.Сталінграду, 134-А (навпроти ка фе "БАГІРА") у м. Харкові були за доволені правильно.

На підставі викладеного ко легія суддів Вищого господар ського суду України вважає, щ о відповідно до вимог ст. 43 Гос подарського процесуального кодексу України постанова Х арківського апеляційного го сподарського суду від 19.09.2011 р. ґ рунтується на всебічному, по вному та об'єктивному розгля ді всіх обставин справи, які м ають значення для вирішення спору, відповідає нормам мат еріального та процесуальног о права, доводи касаційної ск арги Підприємства не спросто вують висновків господарськ ого суду другої інстанції, у з в'язку з чим підстав для її ска сування не вбачається.

Керуючись ст. ст. 1115, 1117, 1119, 11110 та 11111 Господарського процесуал ьного кодексу України, Вищий господарський суд України

П О С Т А Н О В И В:

Касаційну скаргу фізи чної особи - підприємця ОС ОБА_4 залишити без задоволе ння, а постанову Харківськог о апеляційного господарсько го суду від 19.09.2011 р. у справі № 5023/30 56/11 господарського суду Харкі вської області - без змін.

Головуючий суддя Г.А. Кравчук

Суддя Н .О. Волковицька

Суддя А.М. Уліцький

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення07.12.2011
Оприлюднено20.12.2011
Номер документу19939465
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5023/3056/11

Ухвала від 05.08.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Бондаренко В.П.

Ухвала від 29.06.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жельне С.Ч.

Ухвала від 17.06.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жельне С.Ч.

Ухвала від 01.06.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жельне С.Ч.

Ухвала від 25.05.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жельне С.Ч.

Ухвала від 26.04.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жельне С.Ч.

Постанова від 07.12.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Кравчук Г.А.

Ухвала від 21.11.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Кравчук Г.А.

Постанова від 20.09.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Бондаренко В.П.

Рішення від 06.07.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жельне С.Ч.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні