Рішення
від 08.12.2011 по справі 22/5005/15455/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

24.11.11р. Справа № 22/5005/15455/2011

за позовом Департамен та корпоративних прав та пра вового забезпечення Дніпроп етровської міської ради, м. Дн іпропетровськ

до Товариства з обмеж еною відповідальністю "Родин а", м. Дніпропетровськ

про внесення змін до договору

Суддя Пуппо Л.Д.

Представники:

Від позивача: ОСОБА_1., до в. від 23.11.11 №10/3-153, представник

Від відповідача: ОСОБА_2 , дов. від 23.11.11, представник

СУТЬ СПОРУ

Позивач просить суд внес ти зміни до договору оренди ц ілісного майнового комплекс у кінотеатру "Січ" № 3/203 від 27.06.2003р, укладеного між комітетом ко мунальної власності міської ради та Товариством з обмеже ною відповідальністю "Родина ", шляхом викладання пункту 4.1 Р озділу 4 . Орендна плата у такі й редакції:

"Орендна плата нараховуєть ся з моменту отримання Оренд арем цілісного майнового ко мплексу у оренду і становить 24602,80 грн. без ПДВ /базова за черв ень місяць 2011р./".

Відповідач проти позо ву заперечує наступним.

- позивачем вказано , що лист-претензію № 7/4-1104 від 03.08. 11 отримано ним 05.08.11р. в особі гр. Георгідзе, однак такий праці вник на вказану дату та протя гом серпня не працював. Про на явність претензії він дізна вся з позовної заяви.

- позивачем не дотр имано вимог ст. 188 Господарськ ого кодексу України.

- цивільні відноси ни які виникли раніше і регул ювались актом цивільного за конодавства, який втратив чи нність, новий акт цивільного законодавства застосовуєть ся до прав і обов'язків, що вин икли з моменту набрання ним ч инності.

- п.9.2 договору перед бачено право, а не обов'язок Ор ендаря виступати з ініціатив ою щодо внесення змін до Дого вору.

- збільшення оренд ної ставки ставлять його на м ежу банкрутства.

Справа розглядається за наявними матеріалами згідно статті 75 Господарського проц есуального кодексу України ( далі - ГПК України).

В порядку статті 85 ГПК Украї ни у судовому засіданні огол ошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення ст орін, оцінивши надані доказ и, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ

Між комітетом комунальної власності міської ради (Орен додавець) та ТОВ «Родина»(Оре ндар) 27.06.2003р. укладено договір о ренди цілісного майнового ко мплексу кінотеатру «Січ»№3/2003 ( далі - договір).

За умовами цього договору о рендодавець передає, а оренд ар приймає в строкове платне користування цілісний майно вий комплекс міського комуна льного підприємства кінотеа тру «Січ», розташований за ад ресою: м.Дніпропетровськ, вул . Панікахи, 59, склад і вартість я кого визначено відповідно до наведених актів оцінки прот околу про результати інвента ризації та передавального ба лансу підприємства. Вартість цілісного майнового комплек су становить 1 163 580 грн.(п.1.1 догово ру).

Строк дії договору до 01.07.2018р .

Відповідач за актом прийма ння-передачі від 01.07.2003 року отри мав об'єкт оренди - цілісний майновий комплекс Міського комунального підприємства к інотеатру «Січ».

Згідно з додатковою угодою від 19.07.2004р. сторони погодили ро змір орендної плати 7 757,20 грн. за базовий місяць без урахуван ня ПДВ.

Згідно з додатковою угодою від 22.12.2005р. сторони погодили до повнити розділ 6 договору оре нди №3/2003 від 27.06.2003р. пунктами 6.12.1 - 6.12. 9 щодо низки зобов'язань оренд аря в частині організації бл агодійних показів фільмів, п роведення дитячих сеансів, в икористання державної мови т ощо.

Відповідно до додаткового договору №3 від 02.02.2009р. пункт 4.3. Ро зділу 4 «Орендна плата»викла дений у наступній редакції:

«За користування об'єктом о ренди Орендар сплачує орендн у плату, яку спрямовує:

- 100% орендної плати до загаль ного фонду міського бюджету М.Дніпропетровська на розрах ункові рахунки, які відкриті управлінням Державного казн ачейства за місцем реєстраці ї орендаря, як платника подат ків, зборів, в районних інспек ціях м. Дніпропетровська , від повідно з кодом бюджетної кл асифікації 22080401.

Додатковою угодою №4 від 01.08.2009р. додатковий договір №3 визнано вважати таким, що втр атив чинність з моменту підп исання додаткової угоди №4, а п ункт 4.3 Розділу 4. Вирішено викл асти у такій редакції:

«Орендна плата перерахову ється на р/р 37187500900002, ГУДКУ у Дніпр опетровській області, МФО 805012, код ОКПО 25973910, одержувач -управл іння комунальної власності Д ніпропетровської міської ра ди, щомісяця не пізніше 10 числ а місяця, наступного за звітн им.»

Згідно п.4.4 договору розмір орендної плати переглядаєт ься на вимогу однієї із сторі н у разі зміни методики її роз рахунку, змін і тарифів та в ін ших випадках, передбачених ч инним законодавством, іншими актами центральних органів влади та місцевого самовряду вання.

Дніпропетровської міською радою було прийнято рішення №6/19 від 19.08.07р. «Про орендні ставк и за використання цілісних м айнових комплексів кінотеат рів», яким вирішено затверди ти орендну ставку за викорис тання цілісних майнових комп лексів кінотеатрів «Салют», «Січ», «Супутник», «Червоног вардієць»у розмірі 10% від варт ості орендованого майна.

03.08.2011р. Позивач звернувся до В ідповідача із листом №7/4-1104, яки м запропонував Відповідачу в ідповідно до вищезгаданого р ішення міської ради №6/19 підпи сати додаткову угоду, надісл ану на його адресу у двох екзе мплярах.

Відповідач проти підписан ня додаткової угоди заперечу є, вважає, що зазначене порушу є ч.3 ст.5 Цивільного кодексу Ук раїни.

Позов підлягає задоволенн ю з таких підстав.

Частиною 5 статті 60 Закону У країни "Про місцеве самовряд ування в Україні" вказано, що о ргани місцевого самоврядува ння від імені та в інтересах т ериторіальних громад відпов ідно до закону здійснюють пр авомочності щодо володіння, користування та розпоряджен ня об'єктами права комунальн ої власності, в тому числі вик онують усі майнові операції, можуть передавати об'єкти пр ава комунальної власності у постійне або тимчасове корис тування юридичним та фізични м особам, здавати їх в оренду, продавати і купувати, викори стовувати як заставу, вирішу вати питання їхнього відчуже ння, визначати в угодах та Дог оворах умови використання та фінансування об'єктів, що при ватизуються та передаються у користування і оренду.

Згідно частин 1, 2 ст. 632 Цивіль ного кодексу України, ціна в д оговорі встановлюється за до мовленістю сторін. У випадка х, встановлених законом, заст осовуються ціни (тарифи, став ки тощо), які встановлюються а бо регулюються уповноважени ми органами державної влади або органами місцевого самов рядування. Зміна ціни після у кладення договору допускаєт ься лише у випадках і на умова х, встановлених договором аб о законом.

Статтею 630 Цивільного кодек су України передбачено, що до говором може бути встановлен о, що його окремі умови визнач аються відповідно до типових умов договорів певного виду , оприлюднених у встановлено му порядку. Якщо у договорі не міститься посилання на типо ві умови, такі типові умови мо жуть застосовуватись як звич ай ділового обороту, якщо вон и відповідають вимогам статт і 7 цього Кодексу.

Відповідно до змісту стате й 759 та 762 Цивільного кодексу Ук раїни, законом можуть бути пе редбачені особливості уклад ання та виконання договору н айму (оренди), і договором або законом може бути встановлен о періодичний перегляд, змін у (індексацію) розміру плати з а користування Майном.

Відповідно до ч.2 ст. 651 Цивіль ного кодексу України договір може бути змінено або розірв ано за рішенням суду на вимог у однієї із сторін у разі істо тного порушення договору дру гою стороною та в інших випад ках, встановлених Договором або законом.

Правила щодо зміни розмір ів орендної плати встановлен і статтею 21 Закону України "Пр о оренду державного та комун ального майна", згідно з якою р озмір орендної плати може бу ти змінено за погодженням ст орін.

Розмір орендної плати може бути змінено на вимогу одніє ї із сторін, якщо з незалежних від них обставин істотно змі нився стан об'єкта оренди, а та кож в інших випадках, встанов лених законодавчими актами У країни. Спори з питань зміни о рендної плати вирішуються ві дповідно до чинного законода вства.

Таким чином, приписами дано ї правової норми встановлено , що розмір орендної плати мож е бути змінено на вимогу стор они, зокрема, у випадку встано вленому законодавчими актам и України.

Як вбачається зі змісту пун кту 4.4. Договору оренди сторон и передбачили, що розмір орен дної плати переглядається н а вимогу однієї із сторін у в ипадках перелічених вище.

Так, рішенням Дніпропетров ської міської ради від 19.09.2007р. № 6/19 “Про орендні ставки за вико ристання цілісних майнових к омплексів кінотеатрів визна чено нову ставку орендної пл ати у розмірі 10%.

Зазначені положення цього Рішення є чинними, а тому підл ягають виконанню сторонами.

За приписами ст.188 Господарс ького кодексу України, якщо с удовим рішенням Договір змін ено або розірвано, Договір вв ажається зміненим або розірв аним з дня набрання чинності даним рішенням, якщо іншого с троку набрання чинності не в становлено за рішенням суду.

Згідно зі ст. 653 ЦК України, у р азі зміни або розірвання Дог овору зобов'язання змінюєтьс я або припиняється з моменту досягнення домовленості про зміну або розірвання Догово ру, якщо інше не встановлено Д оговором чи не обумовлено ха рактером його зміни. Якщо Дог овір змінюється або розриває ться у судовому порядку, зобо в'язання змінюється або прип иняється з моменту набрання рішенням суду про зміну або р озірвання Договору.

Отже, враховуючи факт довед ення позивачем у встановлено му порядку підстав для зміни розміру орендної плати, суд п огоджується з вимогами позив ача про внесення змін до п.4.1 До говору.

Заперечення Відповідача н а недопустимість зворотної дії нормативних актів є необ ґрунтованим, оскільки це не с тосується відносин на даний час, а стосується орендної с тавки, яка повинна сплачуват ися Відповідачем після підпи сання додаткової угоди тобто у майбутньому.

Судові витрати у справі по кладаються на Відповідача, з гідно ст. 49 Господарського про цесуального кодексу України .

Керуючись статтями 188 Госпо дарського Кодексу України, 630, 632 651,653,759,762 Цивільного кодексу Укр аїни, Закон України "Про місце ве самоврядування", Закон Укр аїни "Про оренду державного т а комунального майна, стаття ми 49, 82-85 Господарського процес уального кодексу України, су д, -

В И Р І Ш И В

Позов задовольнити.

Внести зміни до догово ру оренди цілісного майновог о комплексу кінотеатру "Січ" № 3/203 від 27.06.2003р, укладеного між ком ітетом комунальної власност і міської ради та Товариство м з обмеженою відповідальніс тю "Родина", шляхом викладання пункту 4.1 Розділу 4 . Орендна пл ата у такій редакції:

"Орендна плата нараховуєт ься з моменту отримання Орен дарем цілісного майнового к омплексу у оренду і становит ь 24602,80 грн. без ПДВ /базова за чер вень місяць 2011р./".

Стягнути з Товариства з о бмеженою відповідальністю "Р одина" ( 49000, м. Дніпропетровськ, в ул.. Куйбишева, 2, ЄДРПОУ 32197024) в до ход Державного бюджету Украї ни в особі управління Держка значейства у Жовтневому райо ні м. Дніпропетровська Голов ного управління державного к азначейства України в Дніпро петровській області (49027, м. Дні пропетровськ, пл. Шевченка, 7, р ахунок 31118095700005 в УДКУ в Дніпропет ровській області, код ЗКПО 242 467 86, МФО 805012) суму 85,00 грн. державно го мита, про що видати наказ.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю "Род ина", м. Дніпропетровськ ( 49000, м. Дніпропетровськ, вул .Куйбишева, 2, ЄДРПОУ 32197024) в дохо д Державного бюджету України в особі управління Державно го казначейства у Жовтневому районі м. Дніпропетровська Г оловного управління державн ого казначейства України у Д ніпропетровській області (49027 , м. Дніпропетровськ, пл. Шевче нка, 7, рахунок 3121726470005 в Дніпропет ровській області, КБКД 22050003 "Над ходження від оплати витрат з інформаційно-технічного заб езпечення розгляду справ у с удах", ЗКПО 24246786, МФО 805012) 236,00 грн. вит рат на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су, про що видати наказ.

Суддя Л.Д.Пуппо

Рішення підписано 07.12.11.

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення08.12.2011
Оприлюднено23.12.2011
Номер документу20009665
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —22/5005/15455/2011

Постанова від 26.04.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Вовк І.В.

Ухвала від 19.04.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Вовк І.В.

Постанова від 21.02.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Прокопенко Алла Єгорівна

Рішення від 08.12.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пуппо Лариса Дмитрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні