Рішення
від 15.12.2011 по справі 12/80/2011/5003
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21036, м. Вінниця, Хмельницьке шосе, 7 тел. 66-03-00, 66-11-31 http://vn.arbitr.gov.u a



І м е н е м У к р а ї н и

РІШЕННЯ

15 грудня 2011 р. Справа 12/80/2011/5003

за позовом: Дочірнього підприємства "Енергоальянс-Ч еркаси" Товариства з обмежен ою відповідальністю "Енергоа льянс", (вул. Леніна, 2, м. Черкаси , 18000, код ЄДРПОУ 30239004).

до: Відкритого акціонер ного товариства КМНУ "Спецсі льгоспмонтаж", (вул. Карла Марк са, 19, м. Вінниця, 21000, код ЄДРПОУ 00911 003)

третя особа на стороні в ідповідача - ТОВ "Центр" (вул. Ч апаєва -10, м. Київ, 01030).

про стягнення 14 190,81 грн.

Головуючий суддя Кожух ар М.С.

Cекретар судового засіданн я Матущак О.В.

Представники

позивача : ОСОБА_1. - за до рученням;

відповідача : не з”явився

третьої особи: не з”явився

ПАТ по газопостачанню та га зифікації “Вінницягаз”: ОС ОБА_2. - за дорученням

ВСТАНОВИВ :

Дочірнє підприємств о "Енергоальянс-Черкаси" Това риства з обмеженою відповіда льністю "Енергоальянс" зверн улось до господарського суду Вінницької області з позово м до ВАТ КМНУ "Спецсільгоспмо нтаж", в якому просило суд стяг нути з відповідача 14 190,81 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що Товариством з обмежен ою відповідальністю "Центр" п озивачу було відступлено пра во вимоги з відповідача по зо бов"язаннях, що виникли у борж ника в обсягах та на умовах на момент переходу цього права , а саме: боргу за використаний за період з листопада 2008 року п о квітень 2009 року природний га з. За вказаний період газ отри мано відповідачем без догово ру. Ця сума, на думку позивача, має бути стягнута з відповід ача згідно з умовами договор у уступки вимоги та на підста ві ст. 1212 Цивільного кодексу Ук раїни.

Ухвалою суду від 20.10.2011р. поруш ено провадження у даній спра ві з залученням до участі у сп раві в якості третьої особи н а стороні відповідача - ТОВ "Це нтр" та призначено її до розг ляду на 15.11.2011р.

Ухвалою суду від 15.11.2011р. розгл яд справи відкладено на 15.12.2011р., в зв"язку з неявкою в судове з асідання представників відп овідача та третьої особи, нен аданням витребуваних судом д окументів.

В судове засідання 15.12.2011р. з"яв ились: представник позивача та викликаний на підставі ст . 30 ГПК України представник ПА Т по газопостачанню та газиф ікації “Вінницягаз”. Відпові дач та третя особа правом уча сті в судовому засіданні не с користались, відзиву та витр ебуваних судом документів не надали.

Рекомендована кореспонден ція з ухвалами суду, надіслан а відповідачу за вказаною у п озовній заяву адресою, повер нута до суду з відміткою пошт и "за закінченням терміну збе рігання".

Рекомендована кореспонден ція з ухвалами суду, надіслан а ТОВ "Центр" на адресу, яка заз начена в договорі № 010 від 30.03.2010 р ., повернута до суду з відмітко ю пошти "вибув".

Державним реєстратором ві дділу державної реєстрації д епартаменту адміністративн их послуг Вінницької міської ради Утюк А. на запит суду над ано витяг з Єдиного державно го реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, в ідповідно до якого: місцезна ходженням ВАТ КМНУ "Спецсіль госпмонтаж" є адреса: вул. Карл а Маркса, 19, м. Вінниця, 21000; місцез находженням ТОВ "Центр" є адре са: вул.Чапаєва-10, м. Київ, 01030.

Відповідно до ст. 93 ЦК Україн и, абз. 5 ч. 1 ст. 1 Закону України "П ро державну реєстрацію юриди чних осіб та фізичних осіб - пі дприємців" від 15.05.2003 року місцез находженням юридичної особи (до яких згідно зі ст. 1 ГПК Укра їни відносяться громадяни, я кі у встановленому порядку н абули статус суб'єкта підпри ємницької діяльності) - є адре са органу або особи, які відпо відно до установчих документ ів юридичної особи чи закону виступають від її імені. До єд иного державного реєстру вно сяться відомості про організ аційно-правову форму юридичн ої особи, її найменування, міс цезнаходження, органи управл іння, філії та представництв а, мету установи, а також інші відомості, встановлені закон ом (ч. 4 ст. 89 ЦК України).

Отже, місцезнаходженням ві дповідача та третьої особи н а стороні відповідача є адре си, зазначені у витягу з ЄДР.

Відповідно до ч. 1 ст. 64 ГПК Укр аїни, ухвала суду, надіслана с тороні за адресою місцезнахо дження, яка зазначена у Єдино му державному реєстрі юридич них осіб та фізичних осіб-під приємців (що має місце у даном у випадку), є такою, що вручена їй належним чином, і у разі ві дсутності особи за цією адре сою.

Враховуючи викладене, суд в важає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлен ня відповідача та третьої ос оби належним чином про час і м ісце розгляду судової справи .

Відсутність представників відповідача та третьої особ и в судовому засіданні не пер ешкоджає розгляду справи по суті.

За таких обставин, справу ро зглянуто за наявними в ній ма теріалами відповідно до ст. 75 ГПК України.

Заслухавши надані в судово му засіданні пояснення учасн иків судового процесу, дослі дивши матеріали справи, суд в становив наступне.

30.03.2010 р. між Дочірнім підприє мством "Енергоальянс-Черкас и" та ТОВ "Центр" укладено дого вір № 010 про відступлення прав а вимоги (далі - Договір), відпо відно до п.1.1. якого первісний к редитор (ТОВ "Центр") передає н овому кредитору (ДП "Енергоал ьянс-Черкаси") належне йому пр аво вимоги з Боржника - ВАТ КМН У "Спецсільгоспмонтаж", згідн о з тим, що Боржник спожив при родний газ з ресурсу Первісн ого кредитора, а Новий кредит ор приймає право вимоги, що н алежне Первісному кредитору . З цього Договору випливає, що Новий кредитор займає місце Первісного кредитора в зобо в"язаннях, що виникли в обсяга х та на умовах, що існують на м омент укладання цього Догово ру, а також з моменту повідом лення Боржника про здійсненн я уступки вимоги.

Відповідно до другого розд ілу вказаного договору визна чено права та обов"язки сторі н.

Відповідно до п.2.1. Договору п ервісний кредитор має право відступити Новому кредитору право вимоги згідно з умов ць ого Договору; передати Перві сному кредитору усі необхідн і документи, які засвідчують права, що передаються в термі н квітня місяця 2010 р., та інформ ацію, яка важлива для їх здійс нення; Первісний кредитор у з обов"язанні відповідає перед Новим кредитором за недійсн ість переданої йому вимоги.

Даний Договір набирає чинн ості з моменту підписання йо го сторонами і діє до повного виконання Сторонами своїх з обов"язань. (п. 4.1 Договору).

15.12.2011р. позивач надав суду: Дод аткову угоду від 30.03.2010р. до Дого вору, в якій зазначено, що Перв існий кредитор передає Новом у кредитору борги ВАТ КМНУ "Сп ецсільгоспмонтаж" в сумі осн овного боргу 14 190,81 грн.; а також а кт прийому-передачі документ ів від 30.03.2010р. до Договору.

11.04.2011р. ТОВ "Центр" надіслало ві дповідачу повідомлення про в ідступлення позивачеві прав а вимоги грошового боргу за п оставлений газ в сумі 14 190,81 грн. (а.с.16).

Згідно довідки ПАТ по газоп остачанню та газифікації "Ві нницягаз" б/н та дати (вх. № канц . суду 08-46/16412/11 від 08.12.2011р.) у листопад і 2008 року ВАТ КМНУ "Спецсільгос пмонтаж" використало газ, нал ежний Товариству з обмеженою відповідальністю "Центр". У г рудні 2008 року та січні-лютому 20 09 року постачальником газу дл я ВАТ КМНУ "Спецсільгоспмонт аж" було ТОВ "Нафтогаз-Альянс".

Наведене стверджується по ясненнями учасників процесу та матеріалами справи.

Заслухавши пояснення пред ставників сторін, дослідивши і оцінивши надані докази, суд дійшов такого висновку.

Згідно зі статтею 193 Господа рського кодексу України (дал і - ГК України) суб'єкти госпо дарювання та інші учасники г осподарських відносин повин ні виконувати господарські з обов'язання належним чином в ідповідно до закону, інших пр авових актів, договору, а за ві дсутності конкретних вимог щ одо виконання зобов'язання - в ідповідно до вимог, що у певни х умовах звичайно ставляться . До виконання господарських договорів застосовуються ві дповідні положення Цивільно го кодексу України (далі - ЦК України) з урахуванням особл ивостей, передбачених цим Ко дексом. Кожна сторона повинн а вжити усіх заходів, необхід них для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та з абезпечення загальногоспод арського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для з астосування господарських с анкцій, передбачених цим Код ексом, іншими законами або до говором.

Відповідно до ч.ч. 1,2,3,4 статті 202 ЦК України, правочином є дія особи, спрямована на набуття , зміну або припинення цивіль них прав та обов'язків. Правоч ини можуть бути односторон німи та дво- чи багатосторон німи (договори). Односторонні м правочином є дія однієї сто рони, яка може бути представл ена однією або кількома особ ами. Дво-чи багатостороннім правочином є погоджена дія д вох або більше сторін.

Згідно з ч. 1 статті 203 ЦК Украї ни, зміст правочину не може с уперечити цьому Кодексу, інш им актам цивільного законод авства, а також інтересам де ржави і суспільства, його мор альним засадам.

Статтею 215 ЦК України встано влено, що підставою недійсно сті правочину є недодержанн я в момент вчинення правочи ну стороною (сторонами) вимог , які встановлені частинами п ершою - третьою, п'ятою та шос тою статті 203 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 512 ЦК україн и, Кредитор у зобов'язанні мож е бути замінений іншою особо ю внаслідок:

1) передання ним своїх прав і ншій особі за правочином (від ступлення права вимоги);

2) правонаступництва;

3) виконання обов'язку боржн ика поручителем або заставод авцем (майновим поручителем) ;

4) виконання обов'язку боржн ика третьою особою.

Кредитор у зобов'язанні мож е бути замінений також в інши х випадках, встановлених зак оном.

Кредитор у зобов'язанні не м оже бути замінений, якщо це вс тановлено договором або зако ном.

Згідно зі ст. 513 ЦК України, пр авочин щодо заміни кредитора у зобов'язанні вчиняється у т акій самій формі, що і правочи н, на підставі якого виникло з обов'язання, право вимоги за я ким передається новому креди торові. Правочин щодо заміни кредитора у зобов'язанні, яке виникло на підставі правочи ну, що підлягає державній реє страції, має бути зареєстров аний в порядку, встановленом у для реєстрації цього право чину, якщо інше не встановлен о законом.

З аналізу вказаних норм зак ону, випливає, що відступленн я вимоги за правочином може м ати місце лише у разі, коли зо бов"язання між боржником і пе рвісним кредитором виникли н а підставі правочину. Це зокр ема забезпечує дійсність вим оги. Уступка вимоги зобов"яза нь, що виникли на підставі ст. 1212 ЦК України, законодавством не передбачена.

Як вбачається з обставин сп рави, правочин (тобто, договір , погоджена дія сторін ) між ТО В "Центр" та ВАТ КМНУ "Спецсіль госпмонтаж" на поставку газу у період з листопада 2008р. по кв ітень 2009 р. відсутній.

Крім того, як випливає з дов ідки ПАТ по газопостачанню т а газифікації "Вінницягаз" б/н та дати (вх. № канц. суду 08-46/16412/11 ві д 08.12.2011р.) Первісний кредитор - ТО В "Центр" за договором 010 переда в новому кредитору - ДП "Енерго альянс-Черкаси" ТОВ "Енергоал ьянс" право вимоги, яке йому не належало, оскільки у період з грудня 2008 року по лютий 2009 року відповідач отримав газ не ві д ТОВ "Центр", а від ТОВ "Нафтог аз-Альянс".

Відповідно до п. 1 ст. 83 ГПУК Ук раїни, господарський суд, при ймаючи рішення, зокрема має п раво визнати недійсним повні стю чи у певній частині пов"яз аний з предметом спору догов ір, який суперечить законода вству.

Як вбачається з вищевиклад еного, договір уступки вимог и № 010 від 30.03.2010 р., на якому ґрунтую ться позовні вимоги, супереч ить названим вище положенням Цивільного Кодексу України.

З урахуванням наведеного, с уд дійшов висновку, що цей дог овір слід визнати недійсним, а у позові про стягнення кошт ів на підставі цього договор у - відмовити.

Судові витрати з розгляду д аної справи відповідно до по ложень ст. 49 ГПК України покла даються на позивача.

Керуючись ст.ст. 4-3, 33, 43, 49, 82, 83 (п.1 ч .1), 84, 115 ГПК України, -

ВИРІШИВ :

1. Визнати недійсним до говір № 010 від 30.03.2010 р., укладений м іж Товариством з обмеженою в ідповідальністю "Центр" та До чірнім підприємством "Енерго альянс-Черкаси", про відступл ення права вимоги боргу з бор жника-ВАТ КМНУ “Спецсільгосп монтаж”.

2. В позові відмовити.

Суддя Кожухар М.С.

Повний текст рішення суду оформлено і підписано відпо відно до вимог ст.84 ГПК Україн и 22 грудня 2011 р.

віддрук. прим.:

1 - до справи

2- відповідачу - ВАТ КМНУ "Сп ецсільгоспмонтаж" (вул. Карла Маркса, 19, м. Вінниця, 21000)

3- третій особі - ТОВ "Центр" (вул. Чапаєва -10, м. Київ, 01030)

СудГосподарський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення15.12.2011
Оприлюднено26.12.2011
Номер документу20058547
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/80/2011/5003

Постанова від 14.03.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Сініцина Л.М.

Ухвала від 15.02.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Сініцина Л.М.

Ухвала від 16.01.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Сініцина Л.М.

Рішення від 15.12.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Кожухар М.С.

Ухвала від 15.11.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Кожухар М.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні