Рішення
від 14.12.2011 по справі 15/5005/14302/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

13.12.11р. Справа № 15/5005/14302/2011

За позовом Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Райффайзен Лізинг Аваль", м . Київ

до Дочірнього підприєм ства "Фтранс", м. Дніпропетровс ьк

про стягнення 127 341,16 грн.

Суддя Петренко Н.Е.

секретар судового засідан ня Шевцова В.В.

Представники:

від позивача: ОСОБА_1, п редставник за довіреністю № 28-12/10-3 від 28.12.2010р.

від відповідача: не з'явивс я

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою в ідповідальністю "Райффайзен Лізинг Аваль" (далі-позивач) з вернулося до господарського суду Дніпропетровської обла сті з позовом до Дочірнього п ідприємства "Фтранс" (далі-від повідач), про стягнення забор гованості за договором фінан сового лізингу № L2807-08/08 від 01.08.08р. в сумі 127 341,16 грн.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням відпо відачем умов договору фінанс ового лізингу № L2799-08/08 від 01.08.08р., в частині повного та своєчасно го розрахунку.

Ухвалою господарського су ду від 26.10.11р. порушено провадже ння у справі, прийнято позовн у заяву до розгляду, призначе но судове засідання на 24.11.11р.

Ухвалою господарського су ду від 24.11.11р., у зв'язку з неявкою в судове засідання повноваж ного представника відповіда ча та ненадання ним витребув аних судом документів, розг ляд справи відкладено на 13.12.11р ., повторно зобов'язати до зас ідання подати:

- позивачу: докази в обґрунт ування позову; всі оригінали первинних документів на під ставі яких виник спір (для огл яду в судове засідання); витяг з Єдиного державного реєстр у юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців щодо дер жавної реєстрації відповіда ча;

- відповідачу: відзив на по зов; докази в обґрунтування в ідзиву; контррозрахунок суми позову; документи, що посвідч ують правовий статус виробни чої або структурної одиниці: статус (положення), довідку пр о включення до ЄДРПОУ, свідоц тво про державну реєстрацію (оригінали для огляду та нале жним чином засвідчені копії у справу); докази сплати боргу .

Повторно зобов'язано сторі н провести звірку взаєморозр ахунків, для чого відповідач у необхідно з'явитися до пози вача. Акт звірки надати у судо ве засідання.

Явку в судове засідання по вноважних представників уча сників судового процесу визн ано обов' язковою.

13.12.11р. у судовому засіданні по вноважний представник позив ача заявлені позовні вимоги підтримав та просив суд задо вольнити їх у повному обсязі . Крім того, повноважний предс тавник позивача надав для до лучення до матеріалів справи копію акту звірки з доказами його відправлення на адресу відповідача та відповідь з т елеграфу, згідно якої відпов ідач з вказаної адреси вибув (а.с.32-37).

В свою чергу, повноважний пр едставник відповідача у судо ве засідання не з'явився, відз ив та витребувані документи до суду не надав. Жодних поясн ень щодо причини неявки або і нших клопотань до господарсь кого суду не надходило. Про де нь, час та місце розгляду спра ви відповідач повідомлений н алежним чином, що підтверджу є повідомлення про вручення поштового відправлення (а.с.30) .

Таким чином, господарський суд приходить до висновку пр о те, що повноважний представ ник відповідача у судове зас ідання не з'явився та не подав витребувані судом документи без поважних причин, у зв'язку з чим суд вважає за можливе ро зглянути справу у даному суд овому засіданні без участі п овноважного представника ві дповідача за наявними в ній м атеріалами.

В судовому засіданні оголо шено вступну та резолютивну частини судового рішення, зг ідно зі ст. 85 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни.

Розглянувши матеріали спр ави, дослідивши подані доказ и, заслухавши представника п озивача, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

01.08.08р. між позивачем та відп овідачем було укладено догов ір фінансового лізингу № L2807-08/08 (далі-Договір), відповідно до у мов п.1.1. якого, позивач на підст аві Договору купівлі-продажу (поставки) (надалі-Договір куп івлі-продажу) зобов'язується придбати у свою власність і п ередати на умовах фінансовог о лізингу, без надання послуг з управління та технічної ек сплуатації, у тимчасове воло діння та користування за пла ту майно, найменування, техні чний опис, модель, рік випуску , ціна одиниці, кількість і заг альна вартість якого зазнача ється у Специфікації (Додато к № 2 до цього Договору) (надалі -Предмет лізингу), а відповіда ч зобов'язується прийняти пр едмет лізингу та сплачувати лізингові платежі на умовах цього Договору.

Згідно п.1.2. Договору, строк л ізингу складається з періоді в лізингу, зазначених в графі ку платежів (Додаток № 1 до Дог овору) (надалі-Графік), та не мо же бути менше одного року.

Відповідач самостійно та н а власний ризик обрав предме т лізингу та продавця (постач альника) предмета лізингу Пр иватне підприємство "Віктор і сини", ЄДРПОУ 19314899, адреса: Укра їна, 49006, м. Дніпропетровськ, вул . Шмідта, 42 (п.2.1. Договору).

Пунктом 2.2. Договору передба чено, що Договір куплі-продаж у укладається позивачем та/а бо набирає чинності після сп лати відповідачем авансовог о платежу згідно графіку.

Згідно п.3.1. Договору, вартіст ь предмета лізингу становить 212 240,03 грн.

Пунктом 4.1. Договору встанов лено, що лізингові платежі ск ладаються з авансового лізин гового платежу та поточних л ізингових платежів, що включ ають: суму, яка відшкодовує ча стину вартості предмету лізи нгу, та комісію позивача.

Розмір лізингового платеж у за певний період лізингу за значається в графіку (п.4.2. Дого вору).

Як зазначено в п. 4.3. Договору , авансовий лізинговий платі ж включає суму, яка відшкодов ує частину вартості предмету лізингу, в розмірі 25% від варто сті предмета лізингу.

Поточні лізингові платежі розраховуються на перший ро бочий день кожного лізингово го періоду (п. 4.4. Договору).

Згідно п. 4.5. Договору, комісі єю вважається різниця поточн ого лізингового платежу, що п ідлягає сплаті відповідачем , і суми, що ставиться в погаше ння вартості предмета лізинг у. Виключення становить комі сія, нарахована за правилами ч. 2 п. 4.6. цього Договору, оскільк и вона нараховується до наст ання першого періоду лізингу .

Відповідно п. 4.6. Договору, до складу комісії в повному обс язі включається винагорода п озивача, компенсація відсотк ів за фінансування придбання предмета лізингу за Договор ом купівлі-продажу та витрат и позивача, які виникли в пері од дії цього Договору та пов'я зані з ним. Відповідач щоміся чно сплачує відсотки за фіна нсування придбання предмета лізингу за Договором купівл і-продажу в розмірі подвійно ї облікової ставки Національ ного банку України, що діяла в період, за який нараховуютьс я такі відсотки, від фактично ї суми фінансування. Нарахув ання зазначених в цьому пунк ті Договору відсотків здійсн юється за період з дня викона ння позивачем дій по фінансу ванню придбання предмета ліз ингу до настання першого пер іоду лізингу, визначеного зг ідно п.5.4 Загальних умов.

Пунктом 4.7. Договору передба чено, що оплата всіх лізингов их платежів (авансового та по точних), зазначених в цьому ро зділі Договору здійснюється відповідачем в національній валюті України - гривнях, шлях ом перерахування грошових ко штів на рахунок позивача.

Як зазначено в п. 4.8. Договору , відповідач одночасно зі спл атою авансових лізингових пл атежів сплачує адміністрати вну комісію за організацію п равочину у визначену в графі ку розмірі. Адміністративна комісія не входить до складу лізингових платежів та в буд ь-якому випадку не підлягає п оверненню відповідачу.

Цей Договір набуває чиннос ті з дня його підписання обом а сторонами і діє до повного в иконання сторонами своїх обо в'язків за цим Договором (п.8.1. Д оговору).

Пунктом 9.4. Договору зазначе но, що цей Договір має наступн і додатки, що є його невід'ємно ю частиною:

9.4.1. Додаток № 1 - Графік;

9.4.2. Додаток № 2 - Специфікація предмета лізингу;

9.4.3. Додаток № 3 - Акт приймання -передачі Предмета лізингу (ф орма)1 ;

9.4.4. Додаток № 4 - Загальні умов и фінансового лізингу (надал і - "Загальні умови").

Відповідно п.5.1. Загальних ум ов, відповідач зобов'язуєтьс я сплачувати зазначені в гра фіку лізингові платежі. Дато ю сплати лізингового платежу вважається дата зарахування такого платежу на поточний р ахунок позивача.

Згідно п.5.2. Загальних умов, в ідповідач сплачує зазначені в графіку авансові лізингов і платежі на підставі рахунк у протягом 21 дня з дня укладан ня Договору. Рахунок на оплат у авансових лізингових плате жів надається позивачем при укладанні Договору. Відповід ач щомісячно на підставі рах унку позивача до 8 числа поточ ного місяця сплачує відсотки за фінансування придбання п редмета лізингу за Договором купівлі-продажу, нараховані за попередній місяць згідно ч.2 п. 4.6. Договору.

Відповідач сплачує зазнач ені в графіку поточні лізинг ові платежі щомісяця авансом до 8 числа поточного місяця з урахуванням п. 5.4. цього Догово ру на підставі рахунку позив ача, направленого на вказану в Договорі електронну адрес у відповідача або за допомог ою факсимільного зв'язку (п.5.3. З агальних умов).

Відповідно п. 5.4. Загальних ум ов, відповідач сплачує поточ ні лізингові платежі починаю чи з першого періоду лізингу . Поточний лізинговий платіж за перший період лізингу від повідач сплачує авансом до 15 ч исла поточного місяця на під ставі рахунку позивача. У раз і неотримання рахунку позива ча до 10 числа поточного місяця відповідач зобов'язаний зве рнутися до позивача та отрим ати відповідний рахунок само стійно. В цьому випадку відпо відач зобов'язаний оплатити рахунок до 15 числа поточного м ісяця. При цьому, першим періо дом лізингу вважається кален дарний місяць, що слідує за мі сяцем в якому предмет лізинг у був переданий відповідачу за актом приймання-передачі. Зазначені в графіку порядко ві номери періодів лізингу в ідповідають календарним міс яцям, які слідують за першим п еріодом лізингу, в прямому по рядку.

Згідно п.8.1.4. Загальних умов, в ідповідач зобов'язався своєч асно сплачувати лізингові пл атежі.

01.09.08р. між позивачем та відпов ідачем була укладена Угода п ро внесення змін №1 до договор у оренди (фінансового лізинг у) № L2807-08/08 від 01.08.2008р. (далі- Угода), як ою внесли зміни у п.3.1. Договору та виклали його у наступній р едакції: "3.1. Вартість предмета лізингу становить 201 540,36 грн., в т ому числі ПДВ".

Згідно п.2 Угоди, сторони так ож внесли зміни до графіку пл атежів (а.с.11 зворот).

Як зазначає позивач на вико нання умов договору ним було придбано предмет лізингу за Договором купівлі-продажу т а передано у тимчасове волод іння відповідачу, що підтвер джується актом приймання-пер едачі предмета лізингу від 29.0 8.2008р. (а.с.12 зворот).

Позивач стверджує, що в пору шення умов договору, а саме п.п . 5.1.-5.5.Договору, п.8.1.4. Загальних ум ов, відповідач належним чино м не виконав свої зобов'язанн я, внаслідок чого за ним утвор илась заборгованість яка вин икла по сплаті невідшкодован ої частини вартості предмету лізингу (сума непогашеної ва ртості) у розмірі 127 341,16 грн. за на ступним рахунком № L 2807-08/08/rl від 30 .03.2010р. (а.с 13 ).

Як зазначає позивач, відпов ідач з заявами або листами пр о неотримання рахунків від п озивача не звертався.

Таким чином, позивач вважає , що відповідач порушив зобов 'язання за Договором, у зв'язку з чим він був змушений зверн утися до суду з даною позовно ю заявою.

Враховуючи зазначене, пози вач просить стягнути з відпо відача заборгованості за дог овором фінансового лізингу № L2807-08/08 від 01.08.08р. в сумі 127 341,16 грн.

Доказів виконання зобов'яз ання по Договору на момент ро згляду спору відповідач до г осподарського суду не надав.

При викладених обставинах вимоги позивача слід визнат и обґрунтованими та такими, щ о підлягають задоволенню.

Приймаючи рішення господа рський суд виходив із наступ ного.

Згідно ст. 173 Господарського кодексу України, господарсь ким визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом госп одарювання та іншим учаснико м (учасниками) відносин у сфер і господарювання з підстав, п ередбачених цим Кодексом, в с илу якого один суб'єкт (зобов'я зана сторона, у тому числі бор жник) зобов'язаний вчинити пе вну дію господарського чи уп равлінсько-господарського х арактеру на користь іншого с уб'єкта (виконати роботу, пере дати майно, сплатити гроші, на дати інформацію тощо), або утр иматися від певних дій, а інши й суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має прав о вимагати від зобов'язаної с торони виконання її обов'язк у.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 Господ арського кодексу України, су б'єкти господарювання та інш і учасники господарських від носин повинні виконувати гос подарські зобов'язання належ ним чином відповідно до зако ну, інших правових актів, дого вору, а за відсутності конкре тних вимог щодо виконання зо бов'язання - відповідно до вим ог, що у певних умовах звичайн о ставляться. До виконання го сподарських договорів засто совуються відповідні положе ння Цивільного кодексу Украї ни з урахуванням особливосте й, передбачених цим Кодексом .

Господарське зобов'язання виникає, зокрема із господар ського договору та інших уго д, передбачених законом, а так ож з угод, не передбачених зак оном, але таких, які йому не су перечать (ст. 174 Господарськог о кодексу України).

Зобов'язанням є правовідно шення, в якому одна сторона (бо ржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кред итора) певну дію (передати май но, виконати роботу, надати по слугу, сплатити гроші тощо) аб о утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку ( ч. 1 ст. 509 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ч. 1 ст. 292 Господ арського кодексу України, лі зинг - це господарська діяльн ість, спрямована на інвестув ання власних чи залучених фі нансових коштів, яка полягає в наданні за договором лізин гу однією стороною (лізингод авцем) у виключне користуван ня другій стороні (лізингоод ержувачу) на визначений стро к майна, що належить лізингод авцю або набувається ним у вл асність (господарське віданн я) за дорученням чи погодженн ям лізингоодержувача у відпо відного постачальника (прода вця) майна, за умови сплати ліз ингоодержувачем періодични х лізингових платежів.

Крім того, відповідно до ч. 7 с т. 292 Господарського кодексу У країни, правове регулювання лізингу здійснюється відпов ідно до Господарського коде ксу України та інших законів .

Частини 2 ст. 1 Закону Ук раїни “Про фінансовий лізинг ” передбачає, що за договором фінансового лізингу лізинго давець зобов'язується набути у власність річ у продавця (по стачальника) відповідно до в становлених лізингоодержув ачем специфікацій та умов і п ередати її у користування лі зингоодержувачу на визначен ий строк не менше одного року за встановлену плату (лізинг ові платежі).

Пунктом 3 ч. 2 ст. 11 Закону Укр аїни “Про фінансовий лізинг” передбачено, що лізингоодер жувач зобов'язаний своєчасно сплачувати лізингові платеж і.

Відповідно до ч. 1 ст. 16 Зако ну України “Про фінансовий л ізинг” сплата лізингових пла тежів здійснюється в порядку , встановленому договором.

Згідно ст. ст. 525, 526 Цивільно го кодексу України, зобов'яза ння має виконуватися належни м чином відповідно до умов до говору та вимог цього Кодекс у, інших актів цивільного зак онодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповід но до звичаїв ділового оборо ту або інших вимог, що звичайн о ставляться. Одностороння в ідмова від зобов'язання або о дностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або з аконом.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 Цивіл ьного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений с трок (термін) його виконання, т о воно підлягає виконанню у ц ей строк (термін). Зобов'язання , строк (термін) виконання яког о визначений вказівкою на по дію, яка неминуче має настати , підлягає виконанню з настан ням цієї події.

Згідно ч. 2 ст. 218 Господарсько го кодексу України учасник г осподарських відносин відпо відає за невиконання або нен алежне виконання господарсь кого зобов'язання.

У відповідності до ст. 610 Циві льного кодексу України, пору шенням зобов'язання є його не виконання або виконання з по рушенням умов, визначених зм істом зобов'язання (неналежн е виконання).

У разі порушення зобов'язан ня настають правові наслідки , встановлені договором або з аконом, що передбачено ст. 611 Ци вільного кодексу України.

Боржник вважається таким, щ о прострочив, якщо він не прис тупив до виконання зобов'яза ння або не виконав його у стро к, встановлений договором аб о законом (ст. 612 Цивільного код ексу України).

Згідно ст. 599 Цивільного коде ксу України зобов'язання при пиняється виконанням, прове деним належним чином.

Стаття 629 Цивільного кодекс у України передбачає, що дого вір є обов'язковим для викона ння сторонами.

На підставі вищевикладено го господарський суд приходи ть до висновку, що позовні вим оги підлягають задоволенню в повному розмірі, оскільки зо бов' язання повинні виконув атись належним чином та в уст ановлені строки.

Судові витрати по справі сл ід покласти на відповідача.

Керуючись ст. ст. 1, 11, 16 Закону У країни "Про фінансовий лізин г", ст. ст. 509, 525, 526, 530, 599, 610, 611, 612. 629 Цивільн ого кодексу України, ст.ст. 173, 174, 193, 218, 292 Господарського кодексу України, ст.ст. 4, 32-34, 43-45, 49, 75, 82-85, 115-118 Гос подарського процесуального кодексу України, господарсь кий суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити у пов ному обсязі.

Стягнути з Дочірнього підп риємства "Фтранс" (49005, м. Дніпроп етровськ, вул.Сімферопольськ а, буд. 17, к. 202; ЄДРПОУ 34986160) на корить Товариства з обмеженою відп овідальністю "Райффайзен Ліз инг Аваль" (04073, м. Київ, проспект Московський, буд. 9, корп. 5; ЄДРП ОУ 34480657) заборгованість за дого вором фінансового лізингу № L 2807-08/08 від 01.08.2008р. у розмірі 127 341,16 грн. (сто двадцять сім тисяч трист а сорок одна грн. 16 коп.), витрат и по сплаті державного мита у розмірі 1 273,41 грн. (одна тисяча д вісті сімдесят три грн. 41 коп.) т а витрати на інформаційно-те хнічне забезпечення судовог о процесу у розмірі 236,00 грн. (дві сті тридцять шість грн. 00 коп.).

Наказ видати після набранн я рішенням законної сили.

Рішення суду набирає закон ної сили після закінчення де сятиденного строку з дня йог о підписання і може бути оска рженим протягом цього строку до Дніпропетровського апеля ційного господарського суду .

Суддя Н.Е. Петренко

Повне рішення складено 14.12.11р .

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення14.12.2011
Оприлюднено26.12.2011
Номер документу20061306
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/5005/14302/2011

Ухвала від 16.02.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Кузнецова Ірина Леонідівна

Рішення від 14.12.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петренко Наталія Едуардівна

Ухвала від 24.11.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петренко Наталія Едуардівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні