Рішення
від 19.12.2011 по справі 21/5005/14161/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

15.12.11р. Справа № 21/5005/14161/2011

За позовом Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Райффайзен Лізинг Аваль", м. Київ

до Дочірнього підприєм ства "Фтранс", м. Дніпропетровс ьк

про стягнення 118 951,57 грн. за договором фінансового лізин гу

Суддя Назаренко Н.Г.

Секретар судового засідан ня Булана Ю.М.

Представники:

від позивача - ОСОБА_1, дов. № 28-12/10-3 від 28.12.10р.;

від відповідача - не з'явивс я.

СУТЬ СПОРУ:

Позивач звернувся до гос подарського суду з позовом п ро стягнення з відповідача з аборгованість за договором ф інансового лізингу №L 2795-08/08 від 01.08.2008 р. в сумі 118 951,57 грн.

Позовні вимоги обґрунтова ні неналежним виконанням від повідачем умов договору фіна нсового лізингу №L 2795-08/08 від 01.08.2008 р . щодо своєчасного внесення л ізингових платежів.

Представник позивача в суд овому засіданні підтримав по зовні вимоги, просить задово льнити позов в повному обсяз і.

Відповідач у призначенні с удові засідання не з'явився, в ідзив на позов та документи, в итребувані судом не надав. 22.11.1 1р. надав до суду заяву у якому просить суд відкласти розгл яд справи, у зв'язку з неможлив істю участі представника від повідача.

Суд відхилив дане клопотан ня у зв'язку з тим, що оскільки відповідач, як юридична особ а був повідомлений належним чином про час та місце розгля ду справи та, відповідно до ст . 28 ГПК України надання повнов ажень на представництво інт ересів сторони у процесі не о бмежено будь-яким певним кол ом осіб та відкладення розгл яду справи є правом, а не обов' язком суду, якщо суд дійде вис новку про можливість вирішен ня спору в даному судовому за сіданні.

Відповідно до ст. 77 ГПК Укра їни 24.11.11р. розгляд справи відкл адено до 15.12.11р.

15.12.11р. відповідач 1 в судове за сідання призначене для розгл яду справи не з' явився, відз ив на позов та витребувані су дом документи не подав, про да ту, час та місце проведення су дових засідань повідомлений належним чином, що підтвердж ується повідомленням про вру чення рекомендованого пошто вого відправлення з ухвалою суду.

За таких обставин, господар ський суд вважає, що відповід ач не скористався своїм прав ом на участь представника у с удовому засіданні.

Статтею 22 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и передбачено, що сторони зоб ов'язані добросовісно корист уватися належними їм процес уальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і ох оронюваних законом інтересі в другої сторони, вживати зах одів до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи.

При цьому, суд вважає достат німи матеріали справи для сл ухання справи у відповідно д о ст. 75 Господарського процесу ального кодексу України за н аявними в ній матеріалами.

В судовому засіданні 15.12.11р. були оголошені вступна т а резолютивна частини рішенн я.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставника позивача, господа рський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до частини 1 ст атті 175 Господарського кодекс у України майново-господарсь кими визнаються цивільно-пра вові зобов'язання, що виникаю ть між учасниками господарсь ких відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов'язана сторон а повинна вчинити певну госп одарську дію на користь друг ої сторони або утриматися ві д певної дії, а управнена стор она має право вимагати від зо бов'язаної сторони виконання її обов'язку. Майнові зобов'яз ання, які виникають між учасн иками господарських відноси н, регулюються Цивільним код ексом України з урахуванням особливостей, передбачених ц им Кодексом.

Підставою виникнення циві льних прав та обов`язків є, зок рема, договори та інші правоч ини (пункт 1 частини 2 статті 11 Ц ивільного кодексу України).

Частина 1 статті 626 Цивільног о кодексу України визначає д оговір як домовленість двох або більше сторін, що спрямов ана на встановлення, зміну аб о припинення цивільних прав та обов`язків.

Між ТОВ "Райффайзен Лізинг А валь" (далі - Лізингодавець, По зивач) і ДП "Фтранс" (далі - Лізин гоодержувач, Відповідач) 01.08.2008 р . укладений Договір фінансов ого лізингу №L 2795-08/08 (далі - Догові р).

Згідно з п.1.1 вказаного догов ору, лізингодавець на підста ві договору купівлі-продажу (поставки) зобов' язується п ридбати у свою власність і пе редати на умовах фінансового лізингу, без надання послуг з управління та технічної екс плуатації, у тимчасове волод іння та користування за плат у майно, найменування, техніч ний опис, модель, рік випуску, ціна одиниці, кількість і заг альна вартість якого визнача ються в специфікації (додато к № 2 до договору), а лізингооде ржувач зобов' язується прий няти предмет лізингу та спла чувати лізингові платежі на умовах цього договору.

Строк лізингу складається з Періодів лізингу, зазначен их в Графіку платежів (Додато к №1 до Договору) (далі - Графік), та не може бути менше одного р оку (п. 1.2. Договору).

Відповідно до п. 2.1 договору лізингоодержувач самостійн о та на власний ризик обрав пр едмет лізингу та продавця (по стачальника) предмета лізинг у - Приватне підприємство "Вік тор і сини".

Згідно п.2.2. Договір купівлі-п родажу укладається лізингод авцем та/або набирає чиновно сті після сплати лізингоодер жувачем авансового лізингов ого платежу згідно графіку.

Місце передачі предмета лі зингу лізингоодержувачу виз начається у договорі купівлі -продажу предмета лізингу (п.2. 3. договору).

Відповідно до п. 2.4. Договору відповідальність за ризик, п ов'язані з вибором продавця, ц іною предмета лізингу, невик онанням або неналежним викон анням продавцем своїх зобов' язань за договором купівлі-п родажу та невідповідністю пр едмета лізингу цілям його ви користання, а також будь-які в трати, упущену вигоду, збитки , що виникають у лізингоодерж увача або третіх осіб, несе лі зингоодержувач.

Вартість предмета лізингу становить 212 240,03 грн. (в тому числ і 20% ПДВ) (п. 3.1 Договору).

Після проведення фактично ї передачі предмета лізингу лізингоодержувачу вартість предмета лізингу може бути з більшена, якщо на момент пров едення повного розрахунку лі зингодавця з продавцем за пр едбання предмету лізингу ліз ингодавець оплатив йому суму , яка перевищує загальну варт ість предмета лізингу на мом ент укладення договору (вказ аному в пункті 3.1. цього догово ру). В цьому випадку лізингода вець складає новий графік з р озрахунку на перший робочий день першого лізингового пер іоду та направляє його лізин гоодержувачу. Змінений за пр авилами цього пункту графік приймається до виконання ліз ингоодержувачем у безспірно му порядку (п.3.2. Договору).

Викупна вартість предмета лізингу становить 1% від визна ченої в п.3.1. та з урахуванням п. 3.2. цього договору вартості та підлягає зміні за наведеним и в цьому договорі та додатка х до нього правилами (п.3.3. Догов ору).

Згідно з п. 4.1. Договору лізин гові платежі складаються з а вансового лізингового плате жу та поточних лізингових пл атежів, що включають: суму, яка відшкодовує частину вартост і предмета лізингу та комісі ю лізингодавця.

Розмір лізингового платеж у за певний період лізингу за значається в графіку (п. 4.2 Дого вору).

Авансовий лізинговий плат іж включає суму, яка відшкодо вує частину вартості предмет а лізингу, в розмірі 25% від варт ості предмета лізингу (п. 4.3 Дог овору).

Поточні лізингові платежі розраховуються на перший ро бочий день кожного лізингово го періоду (п. 4.4 договору).

Пункт 4.5. Договору передбача є, що комісією лізингодавця в важається різниця поточного лізингового платежу, що підл ягає сплаті лізингоодержува чем, і суми, що ставиться в пог ашення вартості предмета ліз ингу. Виключення становить к омісія, нарахована за правил ами ч. 2 п. 4.6 цього договору, оскі льки вона нараховується до н астання першого періоду лізи нгу.

Відповідно до п. 4.6 договору д о складу комісії в повному об сязі включаються винагорода лізингодавця, компенсація в ідсотків за фінансування при дбання предмета лізингу за д оговором купівлі-продажу та витрати лізингодавця, які ви никли в період дії цього дого вору та пов' язані з ним. Лізи нгоодержувач щомісячно спла чує відсотки за фінансування придбання предмета лізингу за договором купівлі-продажу в розмірі подвійної обліков ої ставки Національного банк у України, що діяла в період, з а який нараховуються такі ві дсотки, від фактичної суми фі нансування. Нарахування зазн ачених в цьому пункті догово ру відсотків здійснюється за період з дня виконання лізин годавцем дії по фінансуванню придбання предмета лізингу до настання першого періоду лізингу, визначеного згідно п. 5.4 Загальних умов.

Оплата всіх лізингових пла тежів (авансового та поточни х), зазначених в цьому розділі договору, здійснюється лізи нгоодержувачем в національн ій валюті України - гривнях, шл яхом перерахування грошових коштів на рахунок лізингода вця (п.4.7. Договору).

Лізингоодержувач одночасн о зі сплатою авансових лізин гових платежів сплачує адмін істративну комісію за органі зацію правочину у визначеном у в Графіку розмірі. Адмініст ративна комісія не входить д о складу лізингових платежів та в будь-якому випадку не під лягає поверненню лізингооде ржувачу (п. 4.8 Договору).

Згідно із загальними умова ми фінансового лізингу (дода ток № 4 до договору), лізингоод ержувач сплачує поточні лізи нгові платежі щомісяця аванс ом до 8 числа поточного місяця з урахуванням п.5.4. цього Догов ору на підставі рахунку лізи нгодавця, направленого на вк азану в договорі електронну адресу лізингоодержувача аб о за допомогою факсимільного зв'язку. При чому, у разі неотр имання рахунку лізингодавця до 5 числа поточного місяця лі зингоодержувач зобов'язаний звернутися до лізингодавця та отримати свій рахунок сам остійно. В цьому випадку лізи нгоодержувач зобов'язаний оп латити рахунок до 10 числа пото чного місяця (п. 5.3. додатку №4).

З пункту 5.4. (додатку №4) загаль них умов фінансового лізингу вбачається, що лізингоодерж увач сплачує поточні лізинго ві платежі починаючи з першо го періоду лізингу. Першим пе ріодом лізингу вважається ка лендарний місяць, що слідує з а місяцем в якому предмет ліз ингу був переданий лізингоод ержувачу за актом приймання- передачі. Зазначені у Графік у порядкові номери періодів лізингу відповідають календ арним місяцям, які слідують з а першим періодом лізингу в п рямому порядку.

На виконання умов Договору Позивач придбав предмет ліз ингу - легковий автомобіль Mercede s-Benz B180CDІ 2008 р.в. WDD2452071J392981 за договором к упівлі-продажу та передав у т имчасове володіння Відповід ачу, що підтверджується підп исаним представниками сторі н актом приймання-передачі п редмета лізингу від 29.08.2008р.

Пунктом 4.9. Договору сторони передбачили, що для розрахун ку розміру лізингових платеж ів у гривні сторони обрали ва люту - долар США. При цьому всі визначені цим Договором пла тежі, за виклю-ченням компенс ації відсотків за фінансуван ня придбання Предмета лізинг у, Відповідач сплачує за прав илами, наведеними в Графіку.

Відповідно до додаткової у годи про внесення змін до дог овору № 1 від 01.09.2008р. сторони вста новили, що вартість предмету лізингу зменшилась та стано вить 201 540,36 грн., а також дійшли зг оди про внесення змін до п.2 Гр афіку платежів, відповідно д о яких щомісячне погашення в артості предмету лізингу ста новить 4 068,47 грн., визначили щомі сячний лізинговий платіж та комісію. Загальна сума лізин гових платежів - 236 878,00 грн., строк лізингу - 36 місяців.

Внаслідок порушення відпо відачем умов вказаного догов ору щодо повної вчасної спла ти лізингових платежів забор гованість відповідача по від шкодуванню вартості предмет а лізингу становить 118 951,57 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 292 Госпо дарського кодексу України лі зинг - це господарська діяльн ість, спрямована на інвестув ання власних чи залучених фі нансових коштів, яка полягає в наданні за договором лізин гу однією стороною (лізингод авцем) у виключне користуван ня другій стороні (лізингоод ержувачу) на визначений стро к майна, що належить лізингод авцю або набувається ним у вл асність (господарське віданн я) за дорученням чи погодженн ям лізингоодержувача у відпо відного постачальника (прода вця) майна, за умови сплати ліз ингоодержувачем періодични х лізингових платежів.

Частина 2 ст. 1 Закону України "Про фінансовий лізинг" перед бачає, що за договором фінанс ового лізингу (надалі - догові р лізингу) лізингодавець зоб ов'язується набути у власніс ть річ у продавця (постачальн ика) відповідно до встановле них лізингоодержувачем спец ифікацій та умов і передати ї ї у користування лізингоодер жувачу на визначений строк н е менше одного року за встано влену плату (лізингові плате жі).

Відповідно до ч. 1 ст. 16 Закону України "Про фінансовий лізи нг" сплата лізингових платеж ів здійснюється в порядку, вс тановленому договором.

Пунктом 3 ч. 2 ст. 11 Закону Украї ни "Про фінансовий лізинг" пер едбачено, що лізингоодержува ч зобов'язаний своєчасно спл ачувати лізингові платежі.

Статтею 193 Господарського к одексу України встановлено, що суб'єкти господарювання т а інші учасники господарськи х відносин повинні виконуват и господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів , договору, а за відсутності ко нкретних вимог щодо виконанн я зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звич айно ставляться і до виконан ня господарських договорів з астосовуються відповідні по ложення Цивільного кодексу У країни з урахуванням особлив остей, передбачених цим Коде ксом.

Відповідно до статті 526 Циві льного кодексу України зобов 'язання має виконуватися нал ежним чином відповідно до ум ов договору та вимог Цивільн ого кодексу України, інших ак тів цивільного законодавств а, а у відсутності таких умов т а вимог - відповідно до звичаї в ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставлятьс я.

Згідно зі ст. 525 Цивільного ко дексу України та ч. 7 ст. 193 Госпо дарського кодексу України од ностороння відмова від зобов 'язання не допускається, крім випадку коли право такої від мови встановлено договором а бо законом.

Стаття 629 Цивільного кодекс у України передбачає, що дого вір є обов'язковим для викона ння сторонами.

Як доведено загальна забор гованість за Договором згідн о виставлених до сплати раху нків Відповідача перед Позив ачем складає 118 951,57 гривень.

Отже, у відповідача перед по зивачем існує заборгованіст ь за Договором в сумі 118 951,57 гривень.

Згідно з ч. 1 ст. 33 Господарськ ого процесуального кодексу У країни кожна сторона повинна довести ті обставини, на які в она посилається як на підста ву своїх вимог і заперечень.

Приписами ст. 34 Господарськ ого процесуального кодексу У країни встановлено, що Госпо дарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи , які відповідно до законодав ства повинні бути підтвердже ні певними засобами доказува ння, не можуть підтверджуват ись іншими засобами доказува ння.

Доказів погашення заборго ваності в розмірі 118 951,57 грн. від повідач суду не надав.

На підставі вищевикладено го господарський суд приходи ть до висновку, що позовні вим оги підлягають задоволенню в розмірі 118 951,57 грн., оскільки зоб ов' язання повинні виконува тись належним чином та в уста новлені строки.

Відповідно до ст. 49 Господар ського процесуального кодек су України судові витрати по справі відносяться на відпо відача.

Керуючись ст. ст. 44, 49, 75, 82-85, 116, 117 Гос подарського процесуального кодексу України, ст.ст. 175, 193 Гос подарського кодексу України , ст.ст. 525, 526, 611 Цивільного кодекс у України господарський суд , -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Дочірнього підп риємства "Фтранс" (49005, м. Дніпроп етровськ, вул. Сімферопольсь ка, б. 17, к. 202; ідентифікаційний к од ЄДРПОУ 34986160; р/р 26009050003181 в КБ "Прив атбанк", МФО 305299) на користь Това риства з обмеженою відповіда льністю "Райфайзен Лізинг Ав аль" (04073, м. Київ, прос. Московськ ий, буд. 9, корп. 5; ідентифікацій ний код ЄДРПОУ 34480657; п/р 2600514928 в АТ "Р айфайзен Банк Аваль", МФО 300335) за боргованості за договором фі нансового лізингу в розмірі 118 951,57 грн. (сто вісімнадцять тис яч дев'ятсот п'ятдесят одна гр н. 57 коп.), державного мита в роз мірі 1 189,52 грн. (одна тисяча с то вісімдесят дев'ять грн. 52 ко п.), витрат на інформаційно-тех нічне забезпечення судового процесу в розмірі 236,00 грн. (двіс ті тридцять шість грн. 00 коп.), п ро що видати наказ.

Наказ видати після набран ня рішенням законної сили.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апе ляційної скаргу не було пода но. У разі подання апеляційно ї скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи а пеляційним господарським су дом.

Суддя Н.Г. Назаренко

Дата підписання рішення, оф ормленого

відповідно до вимог ст. 84 ГПК України,

- 19.12.2011р.

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення19.12.2011
Оприлюднено26.12.2011
Номер документу20063133
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —21/5005/14161/2011

Ухвала від 16.02.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Широбокова Людмила Петрівна

Рішення від 19.12.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 24.11.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні