Рішення
від 13.12.2011 по справі 8/150-11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВС ЬКОЇ ОБЛАСТІ

01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16 т ел. 235-24-26

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"13" грудня 2011 р. С права № 8/150-11

Господарський суд К иївської області в складі су дді Скутельника П.Ф., при секретарі Каплі А.В., роз глянувши у відкритому судово му засіданні справу за поз овом Новопетрівської сіл ьської ради Вишгородського р айону Київської області, іде нтифікаційний код: 04359620, місцез находження: 07354, Київська обл., В ишгородський р-н, с. Нові Петрі вці, вул. Леніна, 171,

до відповідача: Вишгоро дського районного споживчог о товариства, ідентифікаційн ий код: 01755309, місцезнаходження: 0 7330, Київська обл., Вишгородськи й р-н, селище міського типу Дим ер, вул. Леніна, 34,

про визнання укладеним договору та акту приймання-п ередачі

за участю представникі в сторін:

від позивача: ОСОБА_1., як ий діє на підставі довіренос ті від 15.12.2010 року за №1442;

від відповідача: ОСОБА_2 ., який діє на підставі довір еності від 25.10.2011 року за № 288, -

ВСТАНОВИВ:

30 вересня 2011 року до гос подарського суду Київської о бласті надійшла позовна заяв а Новопетрівської сільської ради Вишгородського району Київської області (далі за те кстом: Позивач) до Вишгородсь кого районного споживчого то вариства (далі за текстом: Від повідач) про визнання укладе ним договору оренди землі (да лі за текстом: Договір), згідно з умовами якого Позивач пере дає, а Відповідач приймає в ст рокове платне користування з емельну ділянку, площею 0,0840 га, під розміщення існуючої неж итлової будівлі магазину «Пр одукти»№31 та Бару по вул. Лені на, 235, в селі Нові Петрівці Вишг ородського району Київської області, кадастровий номер я кої 3221886001:03:254:0101.

В обґрунтування заявлених вимог, Позивач послався на те , що 15 квітня 2011 року Позивачем б уло прийнято рішення «Про за твердження технічної докуме нтації із землеустрою щодо н адання земельної ділянки в о ренду Вишгородському районн омуспоживчому товариству»№ 99.2-VI-VI (далі за текстом: Рішення).

Згідно з рішенням Новопетр івська сільська рада Вишгоро дського району Київської обл асті, розглянувши звернення Відповідача та технічну доку ментацію із землеустрою щодо надання земельних ділянок В ідповідачу в оренду під розм іщення існуючих магазинів, с кладів та інших приміщень, як і розташовані в с. Нові Петрів ці Вишгородського району Киї вської області, затвердила т ехнічну документацію із земл еустрою щодо надання земельн ої ділянки в оренду Відповід ачу, площею 0,0840 га, під розміщен ня існуючої нежитлової будів лі магазину «Продукти»№31 та Б ару по вул. Леніна, 235, в селі Нов і Петрівці Вишгородського ра йону Київської області, када стровий номер якої 3221886001:03:254:0101, вст ановила розмір річної орендн ої плати за земельну ділянку , яка складає 10% від грошової оц інки 194989,44 грн. (сто дев' яносто чотири тисячі дев' ятсот віс імдесят дев' ять гривень 44 ко п.), що складає 19498,94 грн. (дев' ятн адцять тисяч чотириста дев' яносто вісім гривень 94 коп.), зо бов' язала Відповідача укла сти із сільською радою Догов ір оренди та доручила сільсь кому голові укласти з Відпов ідачем цей Договір.

08 червня 2011 року Позивач напр авив на адресу Відповідача п роект договору оренди землі, проте Відповідач проект дог овору не підписав.

Вважаючи, що його права пору шені, Позивач звернувся до су ду із позовною заявою, в якій п росив суд визнати договір ор енди землі укладеним.

Провадження у справі поруш ено ухвалою господарського с уду Київської області від 03.10.20 11 року та призначено до розгля ду 25.10.2011 року.

25.10.2011 року представник Позива ча у судовому засіданні нада в заяву про уточнення позовн их вимог, просив визнати укла деним не тільки договір орен ди землі, але й акт приймання-п ередачі земельної ділянки, п озовні вимоги підтримав, вва жав їх обґрунтованими та так ими, що підлягають задоволен ню. Позивач виконав вимоги ух вали суду від 03.10.2011 року. Відпов ідач в судове засідання не з' явився будучи повідомленим п ро день та час розгляду справ и, про причини неявки суд не по відомив, вимоги ухвали суду в ід 03.10.2011 року не виконав. Ухвало ю суду від 25.10.2011 року розгляд сп рави відкладено на 15.11.2011 року.

15.11.2011 року в судове засіданн я з' явився Позивач, який вик онав вимоги ухвали суду від 25. 10.2011 року, дав пояснення, позов п ідтримав та просив задовольн ити. В судове засідання з' яв ився Відповідач, який викона в вимоги ухвали суду від 25.10.2011 р оку, дав пояснення, проти позо ву заперечував та просив в йо го задоволенні відмовити в п овному обсязі. Ухвалою суду в ід 15.11.2011 року задоволено клопот ання Позивача про продовженн я строку вирішення спору. В судовому засіданні 15.11.2011 року представникам сторін повідо млено про оголошення перерви до 13.12.2011 року.

13.12.2011 року в судове засідання з' явився Позивач, який дав п ояснення, позов підтримав та просив задовольнити. Відпов ідач в судове засідання не з' явився будучи повідомленим п ро день та час розгляду справ и, про причини неявки суд не по відомив. У зв' язку з цим спір розглядався за наявними у сп раві матеріалами, після досл ідження яких та врахування н аданих пояснень Позивача та Відповідача, суд видалився д о нарадчої кімнати для прийн яття рішення у справі, оголош ення якого призначено на 13.12.2011 р оку.

Відповідно до положень Інф ормаційного листа Вищого гос подарського суду України «Пр о деякі питання запобігання зловживанню процесуальними правами у господарському су дочинстві»від 15.03.2010 року № 01-08/140, о соби, які беруть участь у спра ві, вважаються повідомленими про час і місце її розгляду су дом, якщо ухвалу про порушенн я провадження у справі надіс лано за поштовою адресою, заз наченою у позовній заяві.

Аналогічні положення тако ж зазначені у п.п. 3.6 п. 3 роз'яснен ня Вищого арбітражного суду України "Про деякі питання пр актики застосування Господа рського процесуального коде ксу України" від 18.09.1997 року № 02-5/289.

Відповідно до ст.75 Господар ського процесуального кодек су України, якщо відзив на поз овну заяву і витребувані гос подарський судом документи н е подано, справу може бути роз глянуто за наявними в ній мат еріалами.

Беручи до уваги викладене, а також те, що Відповідач належ ним чином повідомлений про п одання до суду позову, дату та час розгляду справи і врахов уючи те, що кореспонденція су ду також направлена на адрес у Відповідача, суд дійшов вис новку, що Відповідач був нале жним чином повідомлений про час і місце розгляду справи.

Оскільки Відповідач про ча с і місце судового засідання був повідомлений належним ч ином, то відповідно до ст. 75 Гос подарського процесуального кодексу України, справа розг лядається за наявними в ній м атеріалами.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 82 Г осподарського процесуально го кодексу України, рішення п риймається господарським су дом за результатами оцінки д оказів, поданих сторонами та іншими учасниками господарс ького процесу, а також доказі в, які були витребувані госпо дарським судом, у нарадчій кі мнаті.

Детально розглянувши мате ріали справи, заслухавши Поз ивача та Відповідача, дослід ивши подані докази, суд -

ВСТАНОВИВ:

Цивільний кодекс Укра їни у ст.ст. 759, 762 передбачає, що з аконом можуть бути передбаче ні особливості укладення та виконання договору найму (ор енди), і договором або законом може бути встановлено періо дичний перегляд, зміну (індек сацію) розміру плати за корис тування майном.

Відповідно до вимог ст. 14 Зак ону України «Про оренду земл і», договір оренди землі укла дається у письмовій формі і з а бажанням однієї із сторін м оже бути посвідчений нотаріа льно.

Згідно із вимогами ст. 15 Зако ну України «Про оренду землі », істотними умовами договор у оренди землі є: об'єкт оренди (кадастровий номер, місце роз ташування та розмір земельно ї ділянки); строк дії договору оренди; орендна плата із зазн аченням її розміру, індексац ії, форм платежу, строків, поря дку її внесення і перегляду т а відповідальності за її нес плату; умови використання та цільове призначення земельн ої ділянки, яка передається в оренду; умови збереження ста ну об'єкта оренди; умови і стро ки передачі земельної ділянк и орендарю; умови повернення земельної ділянки орендодав цеві; існуючі обмеження (обтя ження) щодо використання зем ельної ділянки; визначення с торони, яка несе ризик випадк ового пошкодження або знищен ня об'єкта оренди чи його част ини; відповідальність сторін ; умови передачі у заставу та в несення до статутного фонду права оренди земельної ділян ки. Відсутність у договорі ор енди землі однієї з істотних умов, передбачених цією стат тею, а також порушення вимог с татей 4 - 6, 11, 17, 19 цього Закону є під ставою для відмови в державн ій реєстрації договору оренд и, а також для визнання догово ру недійсним відповідно до з акону. За згодою сторін у дого ворі оренди землі можуть заз начатися інші умови, зокрема якісний стан земельних угід ь, порядок виконання зобов'яз ань сторін, порядок страхува ння об'єкта оренди, порядок ві дшкодування витрат на здійсн ення заходів щодо охорони і п оліпшення об'єкта оренди, про ведення меліоративних робіт , а також обставини, що можуть вплинути на зміну або припин ення дії договору оренди, тощ о. Невід'ємною частиною догов ору оренди землі є: план або сх ема земельної ділянки, яка пе редається в оренду; кадастро вий план земельної ділянки з відображенням обмежень (обт яжень) у її використанні та вс тановлених земельних сервіт утів; акт визначення меж земе льної ділянки в натурі (на міс цевості); акт приймання-перед ачі об'єкта оренди; проект від ведення земельної ділянки у разі його розроблення згідно із законом. У разі якщо догово ром оренди землі передбачаєт ься здійснити заходи, спрямо вані на охорону та поліпшенн я об'єкта оренди, до договору д одається угода щодо відшкоду вання орендарю витрат на так і заходи. Договір оренди може передбачати надання в оренд у декількох земельних діляно к, які знаходяться у власност і одного орендодавця (а щодо з емель державної та комунальн ої власності - земельних діля нок, які перебувають у розпор ядженні одного органу викона вчої влади чи органу місцево го самоврядування).

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 179 Господарс ького кодексу України, майно во-господарські зобов'язання , які виникають між суб'єктами господарювання або між суб'є ктами господарювання і негос подарюючими суб'єктами - юрид ичними особами на підставі г осподарських договорів, є го сподарсько-договірними зобо в'язаннями. Кабінет Міністрі в України, уповноважені През идентом України міністерств а, інші центральні органи вик онавчої влади можуть рекомен дувати суб'єктам господарюва ння орієнтовні умови господа рських договорів (примірні д оговори), а у визначених закон ом випадках - затверджувати т ипові договори.

Господарський кодекс Укра їни у ч.ч. 1, 3, 4, 5 ст. 180 передбачає, щ о зміст господарського догов ору становлять умови договор у, визначені угодою його стор ін, спрямованою на встановле ння, зміну або припинення гос подарських зобов'язань, як по годжені сторонами, так і ті, що приймаються ними як обов'язк ові умови договору відповідн о до законодавства. При уклад енні господарського договор у сторони зобов'язані у будь-я кому разі погодити предмет, ц іну та строк дії договору. Умо ви про предмет у господарськ ому договорі повинні визнача ти найменування (номенклатур у, асортимент) та кількість пр одукції (робіт, послуг), а тако ж вимоги до їх якості. Вимоги щ одо якості предмета договору визначаються відповідно до обов'язкових для сторін норм ативних документів, зазначен их у статті 15 цього Кодексу, а у разі їх відсутності - в догові рному порядку, з додержанням умов, що забезпечують захист інтересів кінцевих споживач ів товарів і послуг. Ціна у го сподарському договорі визна чається в порядку, встановле ному цим Кодексом, іншими зак онами, актами Кабінету Мініс трів України. За згодою сторі н у господарському договорі може бути передбачено доплат и до встановленої ціни за про дукцію (роботи, послуги) вищої якості або виконання робіт у скорочені строки порівняно з нормативними.

Відповідно до ч. 1 ст. 202 Цивіль ного кодексу України, правоч ином є дія особи, спрямована н а набуття, зміну або припинен ня цивільних прав та обов' я зків.

Згідно п.1, п.2 ст.509 Цивільного кодексу України, зобов' язан ням є правововідношення, в як ому одна сторона (боржник) зоб ов' язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) пе вну дію (передати майно, викон ати роботу, надати послугу, сп латити гроші тощо) або утриму ватися від певної дії, а креди тор має право вимагати від бо ржника виконання його обов' язку. Зобов' язання має ґрун туватися на засадах добросов існості, розумності та справ едливості.

Цивільним кодексом Україн и у ч. 2 ст. 202 закріплено, що право чини можуть бути односторонн іми та дво- чи багатосторонні ми (договори).

Закон України «Про оренду з емлі»у ст. 16 передбачає, що укл адення договору оренди земел ьної ділянки із земель прива тної власності здійснюється за згодою орендодавця та осо би, яка згідно із законом впра ві набувати право оренди на т аку земельну ділянку. Укладе ння договору оренди земельно ї ділянки із земель державно ї або комунальної власності здійснюється на підставі ріш ення відповідного органу вик онавчої влади або органу міс цевого самоврядування - орен додавця, прийнятого у порядк у, передбаченому Земельним к одексом України, або за резул ьтатами аукціону. Укладення договору оренди земельної ді лянки може бути здійснено на підставі цивільно-правового договору або в порядку спадк ування.

Згідно з рішенням Новопетр івська сільська рада Вишгоро дського району Київської обл асті «Про затвердження техні чної документації із землеус трою щодо надання земельної ділянки в оренду Вишгородськ ому районномуспоживчому тов ариству»від 15 квітня 2011 року за №99.2-VI-VI (далі за текстом: Рішення ), сільська рада розглянувши з вернення Відповідача та техн ічну документацію із землеус трою щодо надання земельних ділянок Відповідачу в оренду під розміщення існуючих маг азинів, складів та інших прим іщень, які розташовані в с. Нов і Петрівці Вишгородського ра йону Київської області, затв ердила технічну документаці ю із землеустрою щодо наданн я земельної ділянки в оренду Відповідачу, площею 0,0840 га, під розміщення існуючої нежитло вої будівлі магазину «Продук ти»№31 та Бару по вул. Леніна, 235, в селі Нові Петрівці Вишгород ського району Київської обла сті, кадастровий номер якої 322 1886001:03:254:0101, встановила розмір річн ої орендної плати за земельн у ділянку, яка складає 10% від гр ошової оцінки 194989,44 грн. (сто дев ' яносто чотири тисячі дев' ятсот вісімдесят дев' ять гр ивень 44 коп.), що складає 19498,94 грн. (дев' ятнадцять тисяч чотир иста дев' яносто вісім гриве нь 94 коп.), зобов' язала Відпов ідача укласти із сільською р адою Договір оренди та доруч ила сільському голові укласт и з Відповідачем цей Договір .

08 червня 2011 року Позивач лист ом за №729 направив Відповідачу проект договору оренди земл і, проте Відповідач проект до говору оренди не підписав.

Вважаючи, що його права пору шені, Позивач звернувся до су ду із позовною заявою, в якій п росив суд визнати договір ор енди землі укладеним. Крім ць ого, в ході розгляду справи п редставник Позивача уточнив позовні вимоги, просив визна ти укладеним не тільки догов ір оренди землі, але й акт прий мання-передачі земельної діл янки.

Відповідно до ч. 1 ст. 187 Господ арського кодексу України, сп ори, що виникають при укладан ні господарських договорів з а державним замовленням, або договорів, укладення яких є о бов' язковим на підставі зак ону та в інших випадках, встан овлених законом, розглядають ся судом. Інші переддоговірн і спори можуть бути предмето м розгляду суду у разі якщо це передбачено угодою сторін а бо якщо сторони зобов' язані укласти певний господарськи х договір на підставі укладе ного між ними попереднього д оговору.

Частиною 1 ст. 181 Господарсько го кодексу України встановле но, що господарський договір за загальним правилом викла дається у формі єдиного доку мента, підписаного сторонами та скріпленого печатками. До пускається укладення господ арських договорів у спрощени й спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телег рамами, телефонограмами тощо , а також шляхом підтвердженн я прийняття до виконання зам овлень, якщо законом не встан овлено спеціальні вимоги до форми та порядку укладення д аного виду договорів.

Представник Позивача в суд овому засіданні послався на те, що Відповідач не підписав направлений йому Позивачем проект договору оренди землі , чим порушив його права.

Доводи Позивача спростову ються наступним.

Згідно з ч. 2 ст. 181 Господарськ ого кодексу України, проект д оговору може бути запропонов аний будь-якою з сторін. У разі якщо проект договору виклад ено як єдиний документ, він на дається другій стороні у дво х примірниках.

Сторона, яка одержала проек т договору, у разі згоди з його умовами оформляє договір ві дповідно до вимог частини пе ршої цієї статті і повертає о дин примірник договору другі й стороні або надсилає відпо відь на лист, факсограму тощо у двадцятиденний строк післ я одержання договору (ч. 3 ст. 181 Г осподарського кодексу Украї ни).

Відповідно до ч. 4 ст. 181 Господ арського кодексу України, за наявності заперечень щодо о кремих умов договору сторона , яка одержала проект договор у, складає протокол розбіжно стей, про що робиться застере ження у договорі, та у двадцят иденний строк надсилає другі й стороні два примірники про токолу розбіжностей разом з підписаним договором.

Частиною 5 ст. 181 Господарсько го кодексу України встановле но, що сторона, яка одержала пр отокол розбіжностей до догов ору, зобов' язана протягом д вадцяти днів розглянути його , в цей же строк вжити заходів для врегулювання розбіжност ей з другою стороною та включ ити до договору всі прийняті пропозиції, а ті розбіжності , що залишились неврегульова ними, передати в цей же строк д о суду, якщо на це є згода др угої сторони.

У відзиві на позовну заяву п редставник Відповідача зазн ачив, що пропонував Позивачу узгодити окремі пункти дого вору, які в силу вимог ст. 15 Зако ну України «Про оренду землі »є істотними умовами договор у оренди земельної ділянки, п ро що надав суду копії листів №256 від 16.09.2011 року та б/н від 26.10.2011 ро ку, проте відповіді від Позив ача не отримував.

Згідно з ч. 4 ст. 179 Господарськ ого кодексу України, при укла денні господарських договор ів сторони можуть визначати зміст договору на основі: віл ьного волевиявлення, коли ст орони мають право погоджуват и на свій розсуд будь-які умов и договору, що не суперечать з аконодавству; примірного дог овору, рекомендованого орган ом управління суб' єктам гос подарювання для використанн я при укладенні ними договор ів, коли сторони мають право з а взаємною згодою змінювати окремі умови, передбачені пр имірним договором, або допов нювати його зміст; типового д оговору, затвердженого Кабін етом Міністрів України, чи у в ипадках, передбачених законо м, іншим органом державної вл ади, коли сторони не можуть ві дступати від змісту типового договору, але мають право кон кретизувати його умови; дого вору приєднання, запропонова ного однією стороною для інш их можливих суб' єктів, коли ці суб' єкти у разі вступу в д оговір не мають права наполя гати на зміні його змісту.

Відповідно до ч. 6 ст. 181 Господ арського кодексу України, у р азі досягнення сторонами зго ди щодо всіх або окремих умов , зазначених у протоколі розб іжностей, така згода повинна бути підтверджена у письмов ій формі (протоколом узгодже ння розбіжностей, листами, те леграмами, телетайпограмами тощо).

Згідно з ч. 2 ст. 180 Господарськ ого кодексу України, господа рський договір вважається ук ладеним, якщо між сторонами у передбачених законом порядк у та формі досягнуто згоди що до усіх його істотних умов. Іс тотними є умови, визнані таки ми за законом чи необхідні дл я договорів даного виду, а так ож умови, щодо яких на вимогу о днієї із сторін повинна бути досягнута згода.

Господарські договори укл адаються за правилами, встан овленими Цивільним кодексом України з урахуванням особл ивостей, передбачених цим Ко дексом, іншими нормативно-пр авовими актами щодо окремих видів договорів (ч. 7 ст. 179 Госпо дарського кодексу України).

Відповідно до ч. 1 ст. 626 Цивіль ного кодексу України, догово ром є домовленість двох або б ільше сторін, спрямована на в становлення, зміну або припи нення цивільних прав та обов ' язків.

Згідно з ч. 1 ст. 627 Цивільного к одексу України, відповідно д о статті 6 цього Кодексу сторо ни є вільними в укладенні дог овору, виборі контрагента та визначенні умов договору з у рахуванням вимог цього Кодек су, інших актів цивільного за конодавства, звичаїв діловог о обороту, вимог розумності т а справедливості.

Частиною 1 ст. 638 Цивільного к одексу України встановлено, що договір є укладеним, якщо с торони в належній формі дося гли згоди з усіх істотних умо в договору. Істотними умовам и договору є умови по предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необ хідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щод о яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни «Про оренду землі», оре нда землі - це засноване на дог оворі строкове платне володі ння і користування земельною ділянкою, необхідною оренда реві для проведення підприєм ницької та інших видів діяль ності.

Закон України «Про оренду з емлі»у ст. 13 передбачає, що договір оренди землі - це дого вір, за яким орендодавець зоб ов'язаний за плату передати о рендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов 'язаний використовувати земе льну ділянку відповідно до у мов договору та вимог земель ного законодавства. Типова ф орма договору оренди землі з атверджується Кабінетом Мін істрів України.

Частиною 1 ст. 124 Земельного к одексу України визначено, що передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у дер жавній або комунальній власн ості, здійснюється на підста ві рішення відповідного орга ну виконавчої влади або орга ну місцевого самоврядування згідно з їх повноваженнями, в изначеними статтею 122 цього Ко дексу, чи договору купівлі-пр одажу права оренди земельної ділянки (у разі продажу права оренди) шляхом укладення дог овору оренди земельної ділян ки.

Згідно з ч. 3 ст. 179 Господарськ ого кодексу України, укладен ня господарського договору є обов' язковим для сторін, як що він заснований на державн ому замовленні, виконання як ого є обов' язком для суб' є кта господарювання у випадка х, передбачених законом, або і снує пряма вказівка закону щ одо обов' язковості укладен ня договору для певних катег орій суб' єктів господарюва ння чи органів державної вла ди або органів місцевого сам оврядування.

У разі якщо сторони не досяг ли згоди з усіх істотних умов господарського договору, та кий договір вважається неукл аденим (таким, що не відбувся). Якщо одна із сторін здійснил а фактичні дії щодо його вико нання, правові наслідки таки х дій визначаються нормами Ц ивільного кодексу України (ч . 8 ст. 181 Господарського кодексу України).

В ході розгляду справи за на слідками дослідження матері алів справи суд приходить до висновку, що Відповідач не надавав своєї згоди Позивач у (ч. 5 ст. 181 Господарського коде ксу України) на передачу до го сподарського суду вирішення спору щодо істотних умов дог овору оренди, з приводу яких м іж Позивачем і Відповідачем не було досягнуто згоди.

Судом береться до уваги, що укладення договору оренди зе мельної ділянки є правом, а не обов' язком Відповідача та Позивач і Відповідач не дося гли між собою згоди щодо всіх істотних умов договору орен ди земельної ділянки, які в си лу вищевказаних вимог Закону України «Про оренду землі», Г осподарського, Цивільного та Земельного кодексів України є обов' язковими для чиннос ті та можливості укладення д оговору оренди земельної діл янки.

Відповідно до рішення Конс титуційного суду України від 22.09.2005 року за N 5-рп/2005 у справі N 1-17/2005, с уб'єктивне право на земельну ділянку виникає і реалізуєт ься на підставах і в порядку, в изначених Конституцією Укра їни, Кодексом та іншими закон ами України, що регулюють зем ельні відносини. Підставою д ля виникнення права на земел ьну ділянку є відповідний юр идичний факт. Чинний Кодекс с еред підстав набуття права н а землю громадянами та юриди чними особами не називає офо рмлення чи переоформлення пр ав на земельні ділянки. При ць ому згідно мотивувальної час тини даного рішення Конститу ційного суду України оформле ння особою постійного або ст рокового права на земельну д ілянку є виключно правом осо би, а не обов' язком.

За таких обставин, суд дійшо в висновку про те, що підстави для визнання договору оренд и землі укладеним, відсутні.

Крім визнання договору оре нди землі укладеним, Позивач просив суд визнати укладени м акт приймання-передачі зем ельної ділянки.

Оскільки вимога Позивача п ро визнання договору оренди землі є безпідставною, необґ рунтованою та такою, що задов оленню не підлягає, то вимога Позивача про визнання уклад еним акту приймання-передачі земельної ділянки, як похідн а позовна вимога, задоволенн ю також не підлягає.

На підставі викладених обс тавин суд приходить до ви сновку, що позовні вимоги Поз ивача є безпідставни ми, необґрунтованими та не до веденими суду за допомог ою належних і допустимих док азів, в зв' язку з чим суд відм овляє в їх задоволенні повні стю.

Відповідно до вимог ст.32 Гос подарського процесуального кодексу України, доказами у с праві є будь-які фактичні дан і, на підставі яких господарс ький суд у визначеному закон ом порядку встановлює наявні сть чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також і нші обставини, які мають знач ення для правильного вирішен ня господарського спору.

Господарський процесуальн ий кодекс України у ст.36 встан овлює, що письмовими доказам и є документи і матеріали, які містять дані про обставини, щ о мають значення для правиль ного вирішення спору.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про те, що копії документів, які знаход яться в матеріалах справи та надавались Позивачем і Відп овідачем суду в якості доказ ів, можуть вважатися належни ми та допустимими письмовими доказами, які стосуються пре дмета спору і обставин справ и.

Згідно зі ст. 33 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які в она посилається як на підста ву своїх вимог і заперечень.

У судових засіданнях надан і Позивачем докази спростова ні за допомогою належних і до пустимих доказів, які містят ься у матеріалах справи, та за перечувались Відповідачем п ротягом судового розгляду сп рави.

Згідно з ч. 5 ст. 49 Господарськ ого процесуального кодексу У країни, при відмові в позові г осподарські витрати поклада ються на Позивача.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. 124 Конституці ї України, ст.ст. 44, 49, 82-85 Господар ського процесуального кодек су України, господарський с уд, -

ВИРІШИВ:

1. У задоволен ні позову Новопетрівської сі льської ради Вишгородського району Київської області, ід ентифікаційний код: 04359620, місце знаходження: 07354, Київська обл., Вишгородський р-н, с. Нові Пет рівці, вул. Леніна, 171, до Вишгор одського районного споживчо го товариства, ідентифікацій ний код: 01755309, місцезнаходження : 07330, Київська обл., Вишгородськ ий р-н, селище міського типу Ди мер, вул. Леніна, 34, про визнання укладеними договору оренди землі та акту приймання-пере дачі земельної ділянки, - ві дмовити повністю.

2. Господарські витр ати за даним позовом у вигляд і державного мита у сумі 85,00 грн . (вісімдесят п' ять гривень 00 коп.) та витрат на інформаційн о-технічне забезпечення судо вого процесу у сумі 236,00 грн. (дві сті тридцять шість гривень 00 к оп.) покласти на Новопетрівсь ку сільську раду Вишгородськ ого району Київської області , ідентифікаційний код: 04359620, міс цезнаходження: 07354, Київська об л., Вишгородський р-н, с. Нові Пе трівці, вул. Леніна, 171.

Дане рішення господар ського суду Київської област і набирає законної сили післ я закінчення десятиденного с троку з дня його належного оф ормлення і підписання та мож е бути оскаржено в апеляційн ому порядку.

Суддя П.Ф. Скутельн ик

Повний текст рішення с кладено та підписано 19.12.2011 року

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення13.12.2011
Оприлюднено27.12.2011
Номер документу20154738
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/150-11

Постанова від 28.03.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Федорчук Р.В.

Рішення від 13.12.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

Ухвала від 25.10.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

Ухвала від 03.10.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні